Burnout – cum să spargi cercul vicios al stresului – Emily Nagoski...

Burnout – cum să spargi cercul vicios al stresului – Emily Nagoski și Amelia Nagoski – recenzie

by -
0

„Pe scurt, emoțiile sunt tuneluri. Dacă le parcurgi până la capăt, vei ieși în cele din urmă la lumină.”

Burnout - cum să spargi cercul vicios al stresului - Emily Nagoski și Amelia Nagoski

Burnout – cum să spargi cercul vicios al stresului – Emily Nagoski și Amelia Nagoski – recenzie

Titlul original: The Secret to Unlocking the Stress Cycle
Editura: Litera

Colecția: Introspectiv Dezvoltare personală

Traducere din limba engleză de: Mihaela Sofonea
Anul apariției: 2023
Număr pagini: 316
Gen: Nonficțiune, Psihologie, Sociologie
Cotație Goodreads: 3,96

  Despre burnout a curs multă cerneală. Un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, într-o lume prinsă într-o continuă mișcare și viteză, ceea ce a condus la realizarea multor studii și cercetări pe acest subiect.

  Este și cazul acestei cărți, scrisă de două surori cercetătoare, preocupate de sănătatea femeilor. Totul este bazat pe studii, discuția vizând aspecte precum burnout-ul, cu precădere în cazul femeilor. 

  Stresul, perfecționismul toxic, patriarhatul la nivel de societate sunt factori care afectează sănătatea femeilor, favorizând și menținând burnout-ul, potrivit autoarelor. Sindromul celor care oferă este descris în această carte, având un rol important în ciclul stresului și burnout. Astfel, femeile sunt învățate de mici să ofere, să-i ajute pe ceilalți, în detrimentul propriei stări de bine, cu atât mai mult în zilele noastre, când există presiunea de a munci cât mai mult, de a ne ocupa tot timpul cu diverse activități.

„Am transformat epuizarea, faptul că refuzăm să ne odihnim, într-o virtute.”

„Dacă te gândești: „Mă descurc și cu mai puțin”, ai dreptate. „Te descurci”, trăgând după tine creierul și corpul din ce în ce mai private de odihnă.”

„Dintre aspectele în general toxice: să crezi că, dacă nu sunt perfecte, lucrurile nu sunt bune deloc – de exemplu, că dacă faci o greșeală, totul este compromis – și să simți presiunea exercitată de ceilalți de a reuși în tot ce faci. Aceste aspecte ale perfecționismului sunt asociate cu depresia, anxietatea, tulburările de alimentație, relațiile distructive și sentimentul de neajutorare.”

  Ulterior, apar somatizări și alte manifestări, atunci când organismul nu face față presiunii.

  Cum putem sparge acest cerc al stresului? Autoarele ne prezintă câteva exerciții practice, pentru a ne ajuta în acest sens.

„Dacă mângâi doar câteva minute o pisică, poți să-ți scazi tensiunea arterială; cei care au animale de companie mărturisesc adesea că atașamentul față de ele le oferă mai mult sprijin decât ar primi din relațiile cu alți oameni.” 

  Nu aveam nevoie de niciun studiu pentru a confirma această concluzie. Totuși, să nu credeți că toate exercițiile sunt de acest tip. 

  Capitolele mele preferate sunt cele în care se vorbește despre somn și odihnă. La un moment dat, sunt abordate subiecte precum feminismul și rasismul, importante în felul lor, însă fără legătură evidentă cu burnout-ul, din punctul meu de vedere. În plus, multe concluzii se potrivesc la populația americană, nu la cea românească.

„„Odihna” nu înseamnă doar somn – deși, bineînțeles, somnul este esențial. Odihna include trecerea de la un tip de activitate la altul. Energia mentală, ca și stresul, are un ciclu pe care îl parcurge, oscilează între concentrarea asupra sarcinii și prelucrarea ei în minte. Ideea că poți folosi „tăria de caracter” sau „autocontrolul” pentru a rămâne concentrată și productivă în fiecare minut, zi de zi, nu e doar incorectă, ci și o formă de gaslighting care îți poate afecta creierul.”

  Despre autoare:

  Emily Nagoski și Amelia Nagoski sunt surori gemene.

  Emily Nagoski este cercetătoare, profesoară, vorbitoare motivațională și autoarea bestsellerului „Arta sexualității”. Deține un doctorat în sănătate și un masterat în consiliere la Universitatea din Indiana.

  Amelia Nagoski este asistent universitar și coordonator muzical la Universitatea Western New England, are un doctorat în muzică la Universitatea din Connecticut și susține prezentări despre relevanța științei comunicării și studiilor psihologice.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.