Cadoul de Sebastian Fitzek – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Cadoul, de Sebastian Fitzek – Editura Lebăda Neagră – recenzie
Cadoul
Autor: Sebastian Fitzek
Editura Lebăda Neagră/2020 Iași
DAS GESCHENK
Traducere Andreea Odoviciuc
“Un analfabet este personajul principal ideal pentru un roman. Rareori am întâlnit oameni care să aibă o stofă de erou mai pronunțată.” ( Sebastian Fitzek)
“Conform cercetărilor recente, în Germania locuiesc peste 6,2 milioane de oameni „insuficient literați”, cunoscuți și sub numele de analfabeți funcțional. (Asta înseamnă un grup mai mare decât cel al persoanelor care iau o carte în mâna o dată pe săptămâna!) Adulți ale căror abilități de scriere și citire nu sunt suficiente pentru a le permite să participe la viață socială și profesională așa cum suntem obișnuiți noi. De exemplu, pentru că nu pot să descifreze ecranul cu instrucțiuni al automatului cu bilete de călătorie, nu pot să deslușească ce scrie pe formularul de înregistrare la evidența populației sau 408 nu pot citi meniul din restaurant. Să nu mai vorbim de prospecte, manuale de utilizare, articole de ziar, reviste, cărți, scrisori, articole online sau postări de pe rețelele sociale. Noi, cei care putem citi, nu ne putem imagina cu ce greutăți se confruntă acești oameni în lumea scrisului în care trăim cu toții.” ( Sebastian Fitzek)
Am așteptat cu nerăbdare să citesc un alt roman al lui Sebastian Fitzek. Eram curioasă mai ales că primul roman apărut la editura Lebădă Neagră mi-a plăcut foarte mult.(recenzia pe Literatura pe tocuri)
Când începi să citești “Cadoul” te trezești parcă, alături de personajul principal Milan, într-un coșmar.
Cartea începe cu Milan, ajuns în închisoare pentru perioada cercetărilor, se presupunea că omorâse o fată, pe Lynn, dar avocatul lui se luptă să-l exonereze de vină și să-l elibereze.
Mărturia lui Lynn, care se trezește din comă va fi hotărâtoare.
Dar până atunci, în pușcărie este abuzat de-o bandă, apoi “interogat” de șeful ei “Zeus”, care vrea să-i audă povestea. Și Milan povestește cu sinceritate întâmplări incredibile, pe alocuri de domeniul fantasticului și totuși adevărate.
În primul rând, de când se știa, fusese frustrat de faptul că nu putea să citească, că era analfabet, dar avea o memorie fotografică, care-l ajutase să reușească să se eschiveze de fiecare dată când era gata să-i fie devoalată infirmitatea.
Acum lucra la un restaurant, pe care încercase să-l jefuiască. Andra îl lovise cu o bâtă, dar aflându-i povestea, vorbise cu patronul să-l angajeze, să-i dea o șansă. Se înțelege bine cu Andra, dar ezită să-i spună despre handicapul lui, îi este rușine și crede că ea va râde de el.
Într-o zi venind către restaurant cu bicicleta, la semafor, oprește lângă el o mașină și fata de pe bancheta din spate îi arată disperată un bilet scris de mână. Supărat că nu poate citi biletul urmărește totuși mașina mai ales că fata semăna cu prietena lui din școală Yvonne. Mașina oprește la o casă, vede ieșind trei persoane cu pungi de cumpărături în mână, crede că e o familie și pleacă, râzând de propria imaginație.
La lucru îi povestește Andrei întâmplarea, dar ea citește biletul fotografiat, unde fata spunea că cei doi nu sunt părinții ei și că a fost răpită. Merge cu Andra, la vila, care pare nelocuită, dar găsește totuși o poză în care o recunoaște pe Yvonne, doar că pe spate scria numele Zoe și un cod.
Șocat Milan își amintește cum colegii îi considerau pe amândoi niște ciudați și cum hotărâseră să-și lase biletele într-un cod numai al lor, cum procedau și tinerii din romanul “Cadoul”. Personajul feminin din roman se numea chiar Zoe.
Apoi este sunat de un tip care se prezintă ca Jakob și-i cere răscumpărare pentru fată suma de 162366 euro și 42 de cenți, suma pe care nu o avea. În fond, până să-l prindă Andra, fusese un simplu hoț iar acum chelner în local. Așa că de unde bani?…
Și totuși vrea să salveze fata așa că merge pe urmele trecutului.
Își amintește că la ultima întâlnire cu Yvonne se certaseră pentru că ea accepta doar un simulacru de sex, ea îl pălmuise și plecase. Milan presupunea că adormise, se trezise în fum, încercând să scape căzuse pe treptele pivniței și se lovise rău la cap, iar mama lui murise în incendiu. Își mai amintește cum și-a revenit din comă la spital, cum a fost operat pe creier de două ori, cum se mutase cu tatăl său din casă și din localitate.
La local apare un bătrân, care se prezintă ca doctor Karsov, îi cere iertare pentru operație și-i face cadou o cutiuță cu pastile, spunându-i că dacă le ia va putea din nou să citească.
Este șocat, aruncă pastilele, dar Andra le recuperează, și vrea să discute cu tatăl său despre situație și să-l și caute pe doctor să afle mai multe.
Află adresa doctorului, care se dovedește a fi fosta lui casă, dar când ajunge la el soția lui îi spune că a încercat să se sinucidă și este la spital
Apoi poveștile tatălui său și telefonul lui Jakob de amenințare îl determină să-și cerceteze trecutul
Află că bunicul patern fusese un psihopat, că tatăl lui crezuse că el i-a moștenit tarele și, după moartea mamei sale, fusese convins că Milan e vinovat pentru incendierea casei.
Așa că acceptase propunerea doctorului, care făcea cercetări în domeniul creierului, să-i inducă hemoragie cerebrală, încercând neutralizarea centrilor din creier responsabili pentru răul din el. Astfel ajunsese să nu mai poată citi. Plin de frământări și regrete oarecum, tatăl lui refuzase banii dați de doctor, dar acesta îi pusese într-un cont pentru ei, și chiar plin de remușcări cumpărase casa pe care urma să le-o dea tot lor.
Apoi o caută pe Solveig,mama lui Yvonne, care-l acuză că i-a violat fată și că are un copil, pe care nu l-a cunoscut. Distrusă și cu probleme din copilărie Yvonne își lua mereu alt nume, altă personalitate, ultima fiind Zoe.
Romanul se desfășoară pe două planuri, pe de-o parte Milan ajutat de Andra, care caută să afle adevărul despre el însuși, dar și s-o salveze pe Zoe, pe de altă parte Jakob, răpitorul care-l suna mereu și-i dădea întâlniri în locuri cunoscute din tinerețea lui.
În acest periplu Jakob este ghidat de Lynn, fiica lui Yvonne-Zoe,care era de fapt creierul înscenării. El credea că e vorba de bani, dar Lynn avea alte planuri.
Drumul lor e presărat cu cadavre, o femeie necunoscută într-o parcare, Solveig care cândva fusese amanta lui Jakob, în final Zoe și Jakab și rănirea lui Lynn.
Totul este astfel planificat ca Milan să pară vinovat așa ajunge pentru câteva zile în pușcărie.
Doctorul Karsov depune mărturie, relatând povestea lui Zoe, care-l determinase să încerce să se sinucidă. Zoe îi mărturisise că Milan nu era vinovat, că Jakob tatăl ei vitreg o violase, că ea fusese cea care după cearta cu Milan îi aruncase geaca în foc și-l trântise pe scările pivniței. De aici regretul lui Karsov și încercarea de-a îndrepta lucrurile dându-i lui Milan tabletele, sperând că ele îl vor repara oarecum, în final cumpărând casa pentru ei și punându-le banii în cont, bani pe care-i voiau Jakob și Lynn. Asta generase răpirea, și tot haosul. Trezită din comă Lynn dă și ea o versiune aparent reală confirmând ce se întâmplase și Milan este eliberat.
Și totuși Milan simte că Lynn minte, că nimic din ce a povestit nu-i adevărat, face testul de paternitate și în final îi întinde o cursă și o prinde.
Află și de ce Andra, care-l ajutase tot timpul, părea uneori că ar complota cu șeful ei Lambert și de ce înfiintase acesta organizația “Îngerii vinii”, care-i ajuta pe oameni.
Nu vă spun mai multe ar însemna să vă devoalez prea mult.
Dar:…
Care este adevărul despre Milan?
Ce vină ascund doctorul Karsov și Kurt, tatăl lui Milan?
Ce plan a pus la cale Lynn și de ce?
Cine le-a ucis pe Solveig și pe Zoe-Yvonne?
De ce și cum moare Jakob?
De ce au înființat Andra și șeful ei organizația “Îngerii vinii”?
Ce vină ispășește Andra?
Cum o păcălește Milan pe Lynn?
Care este motivația lui Lynn pentru toată povestea?
Este sau nu fiica lui Milan?
A moștenit genele răului din familie?
A functioant pentru Milan operația sau nu?
Sunt multe întrebări și pe parcursul cărții veți avea și mai multe. Și totuși totul sau aproape totul se clarifică la finalul cărții.
Romanul este scris într-un stil trepidant, alert, plin de acțiune, dialog, adrenalină de la prima până la ultima filă, de aceea este imposibil de povestit. Trebuie să-l citiți!
Oricum la fel ca și în cazul primului roman al lui Sebastian Fitzek “Pachetul”, apărut tot la editura Lebădă Neagră, și acesta are o poveste interesantă, misterioasă, incredibilă pe alocuri și o explicație halucinantă.
Carte disponobilă pe site-ul Editura Lebăda Neagră
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
recenzii cărți
Interesanta carte. Mulțumesc de recomandare
foarte interesanta cartea. multumesc pentru multitudinea de informatii
Un roman interesant! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!
Multumesc pentru impresii, Arci! :*