Călător prin lumea mare de Bogdan Teodorescu - Editura Tritonic

Călător prin lumea mare, de Bogdan Teodorescu – Editura Tritonic – recenzie

Călător prin lumea mare

Autor: Bogdan Teodorescu

Editura Tritonic 

Număr pagini: 207

  “Prefața acestei cărți apărute în 2011 se numea Gaudeamus – să ne bucurăm. În același celebru imn studențesc vechi de mai multe sute de ani, strofa a treia începe cu versurile – „Vita nostra brevis est/ Brevi finietur.” Ceea ce s-ar traduce – „Viața noastră este scurtă/ Și se va termina curând”. Aceasta este o realitate a propriei noastre condiții. O înțelegem foarte repede și învățăm apoi să funcționăm în ea. Viața este limitată și mai mereu are un final neașteptat și nedorit. Pandemia a adăugat elemente suplimentare de nesiguranță și ne-a făcut încă și mai conștienți de perisabilitatea propriei existențe. Nu știu dacă lumea noastră va mai arăta vreodată ca înainte de 2020, dar nici nu sunt sigur că acest lucru contează. Cred că e important să ne bucurăm din nou și, dacă această bucurie provine din turism, atunci haideți să călătorim din nou! Va urez din nou lectură plăcută, dar mai ales, drum bun! – Bogdan Teodorescu, București, februarie 2022.”

“Așa încât noua carte se cheamă “Călător prin Lumea Mare” și fiindcă este adevărat, asta sunt și așa mă imaginez ducându-mi viața, dar și fiindcă acea șezătoare dedicată turismului m-a încântat.

Poate dacă am povesti mai mult lucrurile care ne bucură, am trăi o viață mai bună.

Poate…Nu știu”

Asta ne spune Bogdan Teodorescu și prin volumul acesta ne plimbă prin toată lumea.

  Călătorim cu autorul și soția lui în diferite locații interesante, exotice din lume: Novgorod și Sankt Petersburg (Rusia), Tallinin (Estonia), Trokai (Lituania), Riga (Letonia), Gierlog (Polonia), Cape Town, Durban, Krysna (Africa de Sud), Teotehuacan, Ciudad de Mexico (Mexic), Boillon (Belgia), Keukenhof (Olanda),  Helsinki (Finlanda), Italia, Austria, Ungaria,Taroudant (Maroc), Barcelona (Spania), Mystras și Meteora (Grecia), Veliko  Tarnovo (Bulgaria), Salalah(Oman),  Mombasa,Tsavo (Kenya), Insulele Lerins (Franța), Piramidele Gizeh (Egipt), Victoria ( Seychelles), Londra (Marea Britanie).

  În toate locațiile autorul ne vorbește despre vreme, hoteluri, restaurante, servirea, salariații din hotel sau restaurant, meniurile interesante.

  Unele preparate seamănă ca și denumire cu cele de la noi, altele sunt deosebite. Este interesantă paralela făcută între bucătăriile diferitelor state și bucătăria românească.  Aflăm chiar rețete ale unor preparate tradiționale.

Pe de altă parte, ceea ce face acest volum foarte interesant, este felul în care autorul ne spune poveștile.

Fiecare loc are istoria lui din vremuri de demult până azi, monumente, biserici, muzee, locuri turistice.

  Ne este prezentată situația economică și politică a țărilor vizitate, dar și părerile altor turiști despre România, unele amuzante altele șocante.

De pildă turistele din Tallinin:

“O, de-atât de departe a venit replica doamnelor, după ce au aflat că suntem români.  Am încercat să spun că Bucureștiul nu e la mai mult de două ore și jumătate de zbor, dar continuarea explicației doamnelor m-a lămurit.

O prietenă de familie făcuse vacanța la Constanța și de acolo știau că în România e cald, e soare, sunt multe fructe, mâncarea e foarte diferită, oamenii sunt veseli, seara e multă distracție.  Veneam dintr-o țară exotică și n-am știut niciodată asta.”

Cam atât, sper că v-am făcut curioși.

Cartea este o  încântare, locurile sunt deosebite, ca de altfel tot ce ne împărtășește autorul.

Bogdan Teodorescu m-a făcut să vizualizez fiecare etapă a călătoriei, mi-a dat sentimentul că parcurg toate orașele alături de el.

Dar ca să înțelegeți ce vreau să vă spun trebuie să citiți cartea, să-l însoțiți pe autor pas cu pas în peregrinările lui.

Mulțumesc Bogdan Teodorescu pentru o călătorie de vis!

Carte disponibilă pe site-ul Tritonic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.