Deşi se consideră suverani ai propriilor vieţi, deşi au regrete, aspiraţii şi dorinţe, protagoniştii par a fi manevraţi de un destin implacabil căruia nu i se pot sustrage prin nicio manieră posibilă.

calea-regilor-vol-2Calea Regilor de Brandon Sanderson

Titlul original: The Way of Kings
Editura: Paladin – Grup editorial Art
Număr pagini: 800
An publicaţie: 2015
Traducere din limba engleză de Ana-Veronica Mircea

Aventurile personajelor cu care deja ne-am familiarizat în primul volum continuă în cea de-a doua carte, iar Calea Regilor ne poartă din nou prin Rosharul subjugat de fenomene extreme, intrigi şi magie.

Deşi se consideră suverani ai propriilor vieţi, deşi au regrete, aspiraţii şi dorinţe, protagoniştii par a fi manevraţi de un destin implacabil căruia nu i se pot sustrage prin nicio manieră posibilă. Toate întâmplările, suferinţa, durerile creează impresia că au fost menite să aibă loc pentru ca fiecare personaj să-şi Rosharîmplinească soarta. Aş putea chiar să afirm că fiecare dintre personaje parcurge un drum iniţiatic deloc plăcut şi confortabil pentru a-şi îndeplini rolul final, hotărâtor pentru soarta umanităţii din Roshar.

Acest al doilea volum aduce cu sine revelaţia, înţelegerea destinelor şi punctul culminant intens care se stinge într-un deznodământ răvăşitor şi într-o tăcere dureroasă în faţa căreia şi zeii se declară neputincioşi.

O continuă luptă. Un război nesfârşit. Vieţi sacrificate tragic pe un altar închinat iluziilor şi suflete pierdute într-o mare de deznădejde. Un loc în care nu ai timp să speri şi nici voie să visezi. Acesta e Roshar. Şi acest ţinut contaminează nu doar oamenii, ci şi natura şi zeii.

AI ÎNDRĂZNIT SĂ TE AŞEZI? RIDICĂ-TE ŞI LUPTĂ!

“Pentru că lumea însăşi avea să se cutremure în curând …”

Personaje Calea RegilorFinalul primului volum lasă cititorul într-o stare de incertitudine în care promisiunea unei lupte devastatoare creează o groază palpabilă. Războiul final iminent seamănă nu doar panică şi frică, ci aduce în plus regrete şi resentimente. Asupra Rosharului pluteşte sfârşitul asemeni unor vulturi necrofagi, iar autorul descrie întâmplările, locurile şi personajele în tonuri sumbre. E ca şi cum cenuşiul pietrei din Roshar întunecă până şi strălucirea nestematelor atât de numeroase.

Aşteptând ca lumea să se “cutremure” rămânem aşadar în ţinutul lui Sanderson alături de protagoniştii care se pregătesc să înfrunte calamităţile.

În volumul II ne reîntâlnim cu personajele care găsesc în interiorul lor resursele de a supravieţui în Roshar. Kaladin, Dalinar şi Shallan îşi desfăşoară fiecare propriul destin în faţa ochilor noştri, convingându-ne tot mai mult că adevărata putere este îngropată undeva adânc în sufletul fiinţei umane.

KaladinKaladin Stormblessed (rămâne şi în volumul II personajul meu preferat) îşi dezvăluie treptat aptitudinile de războinic. Dacă în primul volum l-am văzut trecând prin torturi atât fizice cât şi psihice, acum îl descoperim mai sigur pe el, mai motivat să lupte şi salvând oameni. Strategiile sale de supravieţuire într-o lume infernală dau rezultate, iar ajutorul permanent al vântsprenei Syl devine nepreţuit. După ce supravieţuieşte unei furtuni cumplite, Kaladin este privit cu alţi ochi de către colegii săi de la Podul Patru şi descoperim şi noi că protagonistul deţine puteri de care nici el nu avea habar.

Kaladin este personajul care trece la propriu prin furcile caudine pentru a-şi împlini destinul şi nu de multe ori te întrebi cât mai rezistă, care îi este limita şi cât mai durează până ce va ceda. Cu toate acestea, se pare că în cazul lui funcţionează zicala “ce nu te omoară te face mai puternic” deoarece găseşte de fiecare dată o rază de speranţă salvatoare.

“Teft încremeni cu ochii holbaţi. Din trupul lui Kaladin începură să se-nalţe fuioare de Lumină. Era slabă, dar strălucirea albă a Luminii de Furtună izvorâte din trupul lui era inconfundabilă.”
“Atâţia ochi întrebători. Unii întrebători, alţii trişti, alţii încurajatori. Pietroi, Dunny, Hobber, Leyten. Credeau în el. Îi supravieţuise furtunii. Un miracol neîndoielnic. “
“Syl îşi făcu în sfârşit apariţia dintr-o parte, sătulă de joaca în bătaia vânturilor marii furtuni. Kaladin se temea întotdeauna – nu prea tare, însă – că avea să plece cu ele, abandonându-l.”
“- Syl, eu am supravieţuit de fiecare dată, când aproape toţi ceilalţi au murit. Mereu. Fostul meu pluton de suliţaşi, prima echipă de podari din care am făcut parte, numeroşii sclavi pe care am încercat să-i ajut să evadeze. E un tipar. Şi e din ce în ce mai greu de ignorat.”

Înaltul Prinţ Dalinar Kholin, fratele fostului rege Gavilar, are de înfruntat în acest volum nu doar halucinaţiile care îl torturează în timpul furtunilor ci şi intrigile celorlalţi prinţi, paranoia regelui Elhokar şi neîncrederea fiului său, Adolin. Mai mult, revederea lui Navani, cumnata sa şi mama regelui, nu prevesteşte nimic bun deoarece îi trezeşte sentimente pe care le credea îngropate.

Misiunea sa de a-i uni pe prinţii Alethkarului pare a fi una imposibilă, iar eforturile sale par a da greş în mod constant. Hotărât să renunţe la titlul său şi având îndoieli cu privire la sănătatea sa mintală, Dalinar doreşte să îi lase locul lui Adolin, însă înainte de asta mai are treburi de rezolvat. Vă las să descoperiţi singuri cât de reale sunt viziunile lui Dalinar şi cum va reuşi acesta să îşi depăşească atât propriile temeri cât şi pe cele ale fiilor săi.

Prin povestea lui Dalinar Kholin facem cunoştinţă cu intrigile care au ca scop puterea şi care evidenţiază că în mare parte, ochi-luminoşii au lumină doar în priviri pentru că sufletele le sunt întunecate şi putrede.

Oricare ar fi fost adevărul, simţea nevoia să-şi trăiască viziunile, nu să le ignore. O parte disperată a propriei fiinţe încă mai spera să găsească o soluţie înainte de a abdica oficial.”
” – Accept că nu mai sunt un om pe care te poţi bizui, spuse Dalinar. Şi că e posibil să înnebunesc. Accept că mi se întâmplă ceva, adăugă întorcându-se către fiii săi.”
“Dalinar se trezi zâmbind, la rândul lui. Navani îi cunoştea bine fiul. Însă zâmbetul îi pieri repede când îşi dădu seama că plecarea tânărului îl lăsa singur cu ea. Se ridică în picioare.”

ShallanPaintingShallan Davar, ajunsă elevă a lui Jasnah, nu renunţă la planul ei de a fura Animmodul. Deşi de multe ori este tentată să renunţe, deşi prinţesa eretică o impresionează, iar cultura o atrage, Shallan se trezeşte presată de timp, iar veştile de acasă o împing să acţioneze. Prinsă între necesitate şi sentimentul de vinovăţie, fata se vede nevoită să îşi reducă propria conştiinţă la tăcere deoarece, în Davar, fraţii ei sunt tot mai strâmtoraţi şi un nou pericol le ameninţă Casa.

Intrigi, mistere, călătorii în lumea cărţilor şi într-un trecut înceţoşat, suspans şi incertitudine se împletesc în povestea lui Shallan Davar care se trezeşte în situaţia de a-şi asuma un destin nedorit dar inevitabil.

Pe de altă parte, cercetările prinţesei Jasnah sunt tot mai aproape de adevărul suprem care ar putea zgudui întreg Rosharul. Inteligenţa ei ascuţită, munca neobosită şi determinarea o conduc spre mistere ascunse în tenebrele unui trecut niciodată cunoscut pe deplin, niciodată înţeles.

“Jasnah se străduia din greu s-o instruiască, deschizându-i calea erudiţiei, iar ea avea s-o răsplătească furându-i cel mai preţios dintre bunuri şi lăsându-i un înlocuitor stricat. Gândul o îngreţoşa.”
“Shallan se grăbi să intre în camera ei, închise uşa şi scoase Animmodul din punga ferită. Strălucirea caldă a nestematelor îi scăldă faţa în lumina albă şi roşie.”
“O săptămână. După care avea să se afle pe corabie.Înţelegând asta, se simţea sfâşiată pe dinăuntru, dar trebuia s-o facă.”

“Calea Regilor” este un roman mult prea dens care nu poate fi recenzat în detaliu deoarece ar însemna să creez o prezentare supradimensională. Pot spune însă că împleteşte SF-ul cu fantasy creând o lume deopotrivă ireală, magică dar care, în acelaşi timp, pare atât de tangibilă. Întâlnim făpturi fantastice, legende, personaje deţinătoare de puteri miraculoase, săbii şi armuri, războaie crâncene, magie, natură înfuriată.

Oraşe, armate, populaţii, locuri sălbatice, tradiţii, obiceiuri, moduri de viaţă, religii, credinţe, magii, secrete – toate sunt prezentate amplu şi fiecare este o parte din ţinutul fabulos care pare să existe într-o buclă a timpului. “Calea Regilor” este cu siguranţă un roman pe care nu doar îl citeşti ci, în acelaşi timp îl simţi şi îl înţelegi. Sanderson testează în cele 800 de pagini raţionamentul, răbdarea şi adaptabilitatea cititorului la o lume ostilă în care fiecare pas e o înaintare într-un necunoscut distrugător.

În încheiere mă folosesc de un citat care spune totul despre lecturarea acestei cărţi şi vă invit să împărtăşiţi propriile descoperiri asupra lumii Rosharului.

 “Oamenii găsesc în poveşti ceea ce caută…”

Citate:

Kaladin cunoştea acea amărăciune. Amărăciunea eşecului, care te cuprinde când laşi să moară un om pentru care ar fi trebuit să poţi face ceva. Atât de mulţi oameni pe care-i îndrăgise muriseră.”
“Te rog doar să nu uiţi că mintea unei femei e cea mai preţioasă dintre armele sale.”
“Dacă nu folosim cunoştinţele dobândite, atunci ne irosim studiul.”
“Protestele nu fac altceva decât să atragă atenţia asupra problemei, zise Dalinar. Cea mai bună înfăţişare a adevărului despre caracter e acţiunea corectă.Obişnuieşte-te cu virtuţile dacă te aştepţi să fii tratat cum se cuvine de cei din jur.”

 

Diverta

Cartea Calea Regilor de Brandon Sanderson este oferită pentru recenzie de Diverta. Cartea poate fi comandată de pe site-ul www.dol.ro. Activitatea magazinului online şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

Surse foto : 1, 2, 3, 4

Review overview
5

17 COMMENTS

 1. Bravo Mara! Frumoasa recenzia! Ma tenteaza pana si pe mine, care de obicei nu citesc carti SF….

 2. FELICITARI MARA!O RECENZIE SUPERBA,LA O CARTE GREA DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE! locco_smiley_10 locco_smiley_10

 3. Multumesc tuturor. Trebuie sa recunosc ca lecturarea si apoi recenzarea volumului colosal de informatie nu a fost chiar o activitate care sa functioneze “ca pe roate” dar ma bucur k am reusit sa redau din povestea lui Sanderson.

 4. frumoasa prezentare mara!chiar ca ai avut ceva de citit,dar daca iti place genul cred ca nu simti nici marimea cartii nici multitudinea informatiilor.felicitari!

 5. Te felicit pentru temerara actiune de a recenza aceasta splendida carte. Eu am citit-o, pot sa afirm ca este un “must read” pentru orice fan fantasy, in special epic fantasy. Este foarte greu sa captezi intr-o prezentare ceva atat de epic. Ma bucur enorm ca exista destui cititori care nu dau inapoi in fata unor volume groase si pline de incantare. Apreciez ca ai luat si fan-art (cateva imagini ale eroilor)!
  Multumesc pentru efortul depus sa prezinti cartea! * bows head with respect

 6. Bravo Mara! Ti-am savurat recenzia, dar sa stii ca imaginile mi-au captat atentia. Sunt superbe!

 7. 800 de pagini? WOW! Inseamna ca intr adevar te-a prins lectura acestei carti. Nu stiu daca am citit vreodata o carte cu atatea pagini.
  Foarte interesanta recenzia Mara! Felicitari!

 8. Am citit si eu Way of kings – foarte interesanta intr-adevar, un fantasy de mare calitate
  Sper insa ca editura Paladin sa nu se inscrie in trendul caracteristic editurilor romanesti care renunta la serii pe banda rulanta. Cu o singura exceptie notabila Nemira care inca isi respcta cititorii si publica intr-un ritm decent mai multe serii fantasy de succes
  Sper deci ca cei de la Paladin sa fie pe receptie si sa apara si la noi cat de curand , in 2016 daca este posibil contnuarea Word of Radiance !

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.