Camarazi de front - Batalion de marș – Gestapo - Monte Cassino - Lichidați Parisul - General SS de Sven Hassel - Editura Nemira - recenzie

Camarazi de front – Batalion de marș – Gestapo – Monte Cassino – Lichidați Parisul – General SS, de Sven Hassel

Camarazi de front – Batalion de marș – Gestapo – Monte Cassino – Lichidați Parisul – General SS

Sven Hassel

Editura Nemira

Colecția: Armada History

  După Legiunea blestemaților (1953) și Blindatele morții (1958), alte doisprezece volume semnate Sven Hassel continuă sângeroasa epopee beligerantă cu anti-eroi din batalioanele disciplinare ale Wehrmacht-ului.

Iată prezentarea următoarelor șase titluri:

Camarazi de front (1960)

  Grav răniți pe Frontul de Est, Sven, Legionarul și Micuțul ajung să se recupereze într-un spital din Hamburg.

  După ce au supraviețuit miraculos unor înfruntări armate extrem de violente și au luat parte la odioase masacre, prietenia lor este pusă la încercare mai mult ca oricând, tocmai în această relativă stare momentană de siguranță.

Batalion de marș (1962)

Când lupta nu se mai termină, oamenii devin animale.

  În infernul de pe Frontul de Est, soldații din batalioanele de marș ale lui Hitler erau considerați doar carne de tun, bărbați ale căror vieți nu valorau absolut nimic. Și pentru că erau tratați ca animalele, aceștia au învățat să trăiască la fel de inuman. Furau și trișau, se comportau ca niște bestii – mereu brutali, se luptau cu inamicii, dar și unii cu alții.

  Drumul din Siberia înghețată până la Marea Neagră pare să nu mai aibă sfârșit.

Gestapo (1963)

  O carte despre absurditatea regimului nazist și despre atrocitățile comise de poliția secretă a lui Hitler.

  Gestapoul este spaima tuturor. În clădirea sumbră aflată pe Prinz-Albrecht-Straße, dispar fără urmă dușmanii Reich-ului. Oamenii devin fiare dominate de teamă viscerală sau de cruzime.

  După luni întregi de lupte crunte pe Frontul de Est, Regimentului 27 i se alătură noi rezerviști. O garnizoană a fost atacată și ocupată de trupele rusești, iar soldații germani, măcelăriți. Sven și camarazii lui sunt trimiși dincolo de linia inamică, să-i pedepsească pe cei responsabili.

Un grup de soldați țâșni afară din tranșeea pe care o aveam în față… Am inspirat adânc și am fixat bine patul armei în scobitura umărului. Ca în poligon. Cu ținta bine prinsă în cătare, goleam încărcător după încărcător, înlocuite imediat cu altele de servantul meu, un om de acum în vârstă. Armam și apăsam pe trăgaci. Deasupra capetelor noastre, tuna. Un ocean orbitor de flăcări prefăcuse cerul într-un gigantic ecran, iluminând terenul ca-n plină zi. Munții crăpau și se năruiau.

  O nouă misiune îi va duce la Hamburg, în apărarea nemiloșilor polițiști din Gestapo.

Monte Cassino (1963)

Volumul este un tur de forță extrem de violent și de realist.

  După ce au supraviețuit ororilor de pe Frontul de Est, tanchiștii din Regimentul 27 Panzer au ajuns infanteriști în Italia. Hitler nu vrea să piardă niciun metru pătrat de teritoriu, chiar dacă asta înseamnă ca soldații germani să moară până la ultimul.

  Peste mănăstirea fortificată Monte Cassino plouă cu obuzele Aliaților, iar menținerea poziției este echivalentă cu supraviețuirea.

Ne-am pomenit cu «ei» la asfințit, pe când soarele cobora orbindu-ne dinspre orizont: o mulțime de șalande speciale de debarcare, răspândindu-și peste plajă pușcașii marini. Marinari veterani, ostași de meserie, dar și tineri recruți speriați, chemați sub arme în urmă cu două luni. Noroc că mamele lor nu-i puteau vedea în clipa aceea.
Infernul lui Dante ar fi fost un parc de distracții pe lângă ceea ce îi aștepta.

Lichidați Parisul (1967)

Când nu poti să păstrezi un lucru cucerit, alegi să-l distrugi.

  Retragerea este ultima șansă a lui Hitler să salveze Al Treilea Reich. Trupele Aliate au debarcat în Normandia. Ordinele sunt clare: Sven și camarazii săi, deja abrutizați de războiul sălbatic dus în stepele de pe Frontul de Est și la Monte Cassino, trebuie să distrugă Parisul.

  Au doisprezece zile pentru a rade de pe fața pământului una dintre cele mai frumoase capitale europene.

General SS (1969)

  Un cumplit roman de război, scris de un veteran al armatei germane care a trăit evenimentele.

  Atacul asupra Stalingradului a început în 1942. Lupta a fost dură, iar violențele, necruțătoare. Milioane de ostași și-au pierdut viața în tranșee, alții au murit de foame și de frig.

  Trupa de camarazi veterani ai lui Sven se pomenește în plin dezastru strategic și face o ultimă încercare disperată să scape cu viață. Radiourile din Moscova se laudă că în fiecare minut moare câte un soldat inamic, iar când Armata a Șasea Germană este complet înconjurată, totul pare a fi pierdut.

  În fuga lor prin stepele înghețate, pe soldații nemți care încearcă să scape din încercuire îi conduce un fanatic general SS.

Seria este completată de romanele:

Imperiul iadului (1971)
Moarte și viscol (1976)
Drum sângeros către moarte (1977)
Curtea marțială (1979)
Închisoarea O.G.P.U. (1981)
Comisarul (1985)

  Sven Hassel, pe numele său adevărat Børge Willy Redsted Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. În 1937, Hassel s-a mutat în Germania pentru a se înrola ca voluntar în armată. A luptat pe mai multe fronturi, ajungând la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 și a fost reținut anii următori în mai multe lagăre. A început să scrie prima sa carte, Legiunea blestemaților, în timp ce era prizonier. A murit la 21 septembrie 2012.

Disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea seriei în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

 

4 COMMENTS

  1. Seria de capatai a tatei. Datorita lor am prins drag de literatura. Cand eram mica, il tot vedeam pe tata citind aceste carti si razand in hohote :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.