Cămașa lui, de Augustina Șiman

Titlul: Cămașa lui
Editura: Librex Publishing
Anul aparitiei: 2016
Număr pagini: 160

Aud cum degetele tale lovesc strunele subţiri ale unei chitare, îţi văd chipul aplecat deasupra obiectului care îţi strigă iubirea şi îmi imaginez că e sufletul meu acolo în braţele tale – şi tu îl faci să cânte.”

Nu am auzit numele acestei autoare. Nu am citit nimic scris de ea înainte. Şi cu toate acestea i-am savurat frazele pentru că mă regăsesc în culegerea de clipe care este cartea „Cămaşa lui”. Clipe frumoase – atât de frumoase încât lumina soarelui pare palidă în faţa strălucirii lor. Clipe urâte – atât de urâte încât ameninţarea infernului e nimic comparativ cu durerea simţită.

Această înfăţişare a realităţii iubirii cu un mix de pasiune, dragoste, momente infinite, parfumuri vanilate, dar şi durere, sacrificiu, tonuri cenuşii şi negre, dezolare, cădere, conferă o unicitate remarcabilă prozei Augustinei Şiman. Citind, ai un sentiment de deja-vu. Ai respirat cumva, cândva acel aer. Ai trăit, ai urlat, ai zâmbit şi ai privit acele clipe. Suflet redat prin cuvinte cu un talent aparte suficient curaj de a lăsa cuvintele libere – aceasta este cartea „ Cămaşa lui”.

Presară-mi sticlă pe jos. Spune-mi că mă iubeşti şi fă-mă să calc pe ea, fiindcă tu iubeşti numai când vezi curge sânge din tălpi.”

Astăzi mă întreb tot mai des de ce oamenii uită şi cum poţi să uiţi.”

Dacă nu ai simţit niciodată că efectiv te poţi pierde în ochii cuiva, dacă nu te-ai îndrăgostit niciodată iremediabil de vocea unei persoane, dacă nu ai avut niciodată senzaţia că un zâmbet te poate droga şi că două braţe îţi pot oferi definiţia concretă a termenului acasă, atunci nu ai cum să înţelegi cuvintele Augustinei Şiman.

Camasa lui (2)Cămaşa lui” nu este o poveste ci un atlas de emoţii închinat iubirii şi tuturor sentimentelor care derivă din ea. Nu a zis nimeni că dragostea e frumoasă, ci din contră, preţul plătit pare uneori colosal când vine la pachet cu suferinţă, lacrimi, dezamăgire şi gol – un gol imens care macină sufletul lent şi iremediabil. Dar cu siguranţă se poate afirma că dragostea e o formă de atingere a absolutului, un sentiment suprem, o sfidare a însăşi divinităţii care devine neputincioasă în faţa fiinţei umane capabile să iubească mai presus de raţiune. Pe această supremaţie a iubirii, pe momentele înălţătoare când dragostea anulează infernul, pune accent autoarea în frazele menite să genereze trăiri iraţionale dar dulci. Atât de dulci încât nu mai contează ce va urma, nu mai contează durerea care ştii că va veni ca un tribut cerut de Dumnezeu pentru îndrăzneala de a sorbi din ambrozia destinată îngerilor.

În viaţă se întâmplă uneori să iubeşti. În viaţă se întâmplă uneori să iubeşti foarte, dar foarte mult … Şi în viaţă se întâmplă uneori să doară.”

…să nimiceşti icoanele ca să uiţi că ai avut păcate – e unicul fel în care ştii să iubeşti, distrugând.”

Eşti dirijorul pulsului meu …”

Zâmbeşte-mi întotdeauna aşa, iubite – Revelator.”

Dacă te-ai trezit dimineaţa somnoroasă şi ai îmbrăcat în grabă cămaşa lui aruncată neglijent pe jos cu o noapte în urmă când hainele păreau în plus în peisaj, atunci ştii cu siguranţă poveştile, senzaţiile, zâmbetele şi sunetele moi care sunt imprimate în acest articol vestimentar purtător de momente, parfum şi emoţie.

Camasa lui (1)Şi dacă ai simţit vreodată că poţi atinge cerul doar absorbind privirea adoratoare a celui care îţi ţine inima în palmă, iarăşi ai să regăseşti bucăţi din tine în paginile acestei cărţi.

Oamenii călătoresc. Călătoresc prin trupuri ca să îşi găsească sufletul.”

Am observat că majoritatea feed-back-urilor despre această carte subliniază sensibilitatea regăsită în rândurile ce o alcătuiesc. Eu o găsesc mai degrabă plină de forţă – forţa de a te abandona în braţele unui vis care ştii că se va sfârşi cu o prăbuşire dureroasă şi totuşi eşti dispus să plăteşti preţul, să dai eternitatea pe o clipă unică în care să inhalezi parfumul iubirii absolute.

Cu o profunzime specială, cu aromă de nostalgie şi gust de fericire dulce-amăruie, volumul Augustinei Şiman nu captivează ci teleportează cumva cititorul în acele unghere ale sufletului unde s-au stocat momente ce n-au putut fi înfrânte de uitare. Doare şi în acelaşi timp înalţă. Curg lacrimi simultam cu formarea unui zâmbet.

Se pare că m-am supraapreciat. Se pare că am eşuat. Se pare că te iubesc.”

Revin. Revin continuu către locurile unde am iubit … şi Te caut, Mă caut, Îl caut.”

Cioburi de suflet în care se oglindesc gusturi şi senzaţii atât de îmbătătoare încât uiţi că orice ciob taie şi atunci le strângi în pumn … şi realizezi durerea abia când vezi picături roşii ţâşnind printre degete. „ Cămaşa lui” poţi fi tu, emoţiile tale, trăirile tale, gustul amar simţit pe limbă de atâtea ori, regretul că nu ai avut destul curaj, cuvintele care ţi-au murit în gând înainte de a le pronunţa cu voce tare şi speranţa pe care încă o mai porţi depăşind orice înţelegere sau logică.

Vă invit la lectură – o lectură altfel care te pune face to face cu propriul suflet şi te face să te întrebi dacă ai simţit vreodată ceva cu adevărat … dacă ai dus vreodată intensul dincolo de limitele intensităţii … dacă ai trecut prin viaţă sau pe lângă viaţă.

Citate:

Să îmi iei visele doar … dacă le-am abandonat, ca să mi le aduci înapoi.”

O să trânteşti atâtea uşi în urma ta încât o să uiţi cum e să rămâi.”

Cea mai frumoasă etapă a unei iubiri este cea de Sinceră Visare.”

Astăzi îmi este atât de dor de tine …”

Şi simt de parcă mi-aş ridica sufletul în braţe după ce l-am lăsat câteva ore să zacă la pământ.”

Cât de frumoasă poate fi iubirea când nu ai nimic.”

Libraria librex.roCartea Cămașa lui de Augustina Șiman este oferită pentru recenzie de Librăria Librex. Cartea poate fi comandată de pe Librăria Librex Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

Surse foto: 1, 2

12 COMMENTS

  1. “Cămaşa lui” nu este o poveste ci un atlas de emoţii închinat iubirii şi tuturor sentimentelor care derivă din ea. Nu a zis nimeni că dragostea e frumoasă, ci din contră, preţul plătit pare uneori colosal când vine la pachet cu suferinţă, lacrimi, dezamăgire şi gol – un gol imens care macină sufletul lent şi iremediabil. ” Superb spus, Mara ! Felicitari ! O recenzie foarte frumoasa pentru o carte interesanta ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Super coperta. Super descriere. Super recenzie! Ce mai, trebuie sa fac ceva sa o am cat mai repede in biblioteca. <3

  3. m-ai omorit mara!ziceam ca nu mai pun nimic pe lista luna asta.
    frumoasa prezentare,se vede ca “ai simtit”cartea.
    felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.