Carti politiste

Camera rubinie – Pauline Peters – Editura RAO – recenzie

Camera rubinie – Pauline Peters – Editura RAO – recenzie

Titlul original: Die Rubinrote Kammer

Traducere  din germană Cornel Stoenescu

Editura Rao

Anul 2019

Nr. pagini 452

   Pauline Peters (n.1966) este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, autoarea unor romane istorice și polițiste. Locuiește și lucrează ca autor independent în Koln.

   “Londra, 1907: Împotriva voinţei familiei ei nobile și influente, tânăra și rebela Victoria locuiește, după moartea tatălui său, cu Hopkins,majordomul acestuia, un bărbat riguros, destoinic și demn, în jur de șaptezeci de ani. Nu este bogată, dar este fericită. Lumea ei începe însă să se clatine când apar indicii despre un vechi secret al familiei.
   Unica persoană care ar putea să-i răspundă întrebărilor este asasinată… Reputaţia Victoriei este în pericol. Cavaler și serviabil se dovedește a fi atractivul ziarist Jeremy Ryder. Dar se poate oare Victoria încrede în el?

   Nu e de mirare că multe romane își au acțiunea plasată în perioada anului 1900, epoca Edwardiană a Angliei.

  Situația economică și socială a acelor ani, clasa nobiliară care-și apără cu putere viața, obiceiurile,  orânduiala, dar și pătura de jos care e convinsă că viața nu poate fi altfel, că orânduielile, chiar dacă nedrepte, există și nu pot fi schimbate.

   Și totuși o mână de oameni inteligenți aprobau lupta femeilor – sufragete. Ele nu luptau numai pentru dreptul la vot, dar și pentru a fi considerate egalele bărbaților lor, pe care de multe ori în intimitatea casei îi ajutau și chiar îi consiliau. Femeia era privită de bărbați, din cauza educației primite și neschimbate de-a lungul secolelor, ca o ființă slabă intelectual, care nu putea lua decizii și care era bună doar să conducă casa și servitorii și mai ales să “producă” moștenitori. În rest: comitete de binefacere, baluri, prezentări de debutante, era tot ce puteau face femeile și astea aprobate și supervizate de bărbați.

     Erau considerate incapabile să se descurce cu actele, cu moșiile, cu problemele vieții. 

    Mai trist era că multe femei aveau aceeași părere, inoculate de mici prin educația primită de la părinți.

   Victoria era altfel. Tatăl ei, un fost reputat medic legist, o implicase în cercetările lui, o lăsase să-și dezvolte intelectul și curiozitatea.  El însuși nu doar autopsia un cadavru, dar îi plăcea să și cerceteze ca un detectiv faptele, împreună cu Hopkins, majordomul lui.

   Tatăl ei era dintr-o familie veche de nobili (bunicul ei era duce), dar fusese îndepărtat din familie și dezmoștenit deoarece făcuse medicina și dorea să lucreze ca medic legist. Ori să “lucreze” era considerat incompatibil cu un nobil de rang înalt.

   Bunica din partea mamei era o prințesă germană, arogantă, rece, la fel de snoabă ca rudele tatălui.

 Părinții Victoriei s-au căsătorit fără acordul familiilor lor, ceea ce produsese un mare scandal și îndepărtarea de neamuri.

  Totuși, după moartea timpurie a mamei ei, Victoria locuise câteva luni la bunica ei maternă. Doar că  răceala acesteia, cruzimea cu care o tratează pe copilă, o determină pe aceasta să fugă (avea doar 8 ani).

   Așa că va ajunge să stea cu tatăl ei și cu Hopkins. Deși Hopkins încearcă să îndeplinească și rolul de majordom, era mai mult ca un prieten pentru tatăl ei și un unchi pentru ea.

   La moartea tatălui ei Victoria avea doar 19 ani (în Anglia majoratul era la 21 de ani), tutela este lăsată avocatului familiei, Montgomery. Acesta o lasă să stea în casă ei cu Hopkins și menajera și o sprijină în ceea ce face, deși rudele ei nu agreeau ideea.

   Banii erau puțini, dar Victoria făcea fotografii pe care le vindea unui ziar, iar Hopkins contribuia și el prin rubrica de sfaturi gospodărești și rețete, publicate de același ziar, sigur sub pseudonim. Spre surprinderea lor rubrica avea un mare succes.

   Cam asta era viața Victoriei până când mătușa ei insistă să fie prezentată la curte, sigur sponsorizată de bunic. Inițial se revoltă dar pe urmă acceptă deoarece bunicul promisese să finanțeze în schimb publicarea cărții tatălui ei.

   Tatăl ei ajutat de Hopkins scrisese o carte despre tehnici și observații de bază în medicina legală, carte pe care majordomul o terminase, o corecta și spera s-o publice.

    Victoria îl reîntâlneste pe Randolph, un tânăr aristocrat cunoscut în călătoria ei în Italia.

  Dar… după ce-i dăduse speranțe, el o alege pe vara ei Isabel, o tânără aristocrată care părea un monument de virtute, ei propunându-i rolul de amanta.

    Dar Victoria se bucură de prietenia și dragostea lui Jeremy Ryder, un tânăr ziarist.

   Înainte de bal este dusă la poliție la Francis Sunderland, fost procuror acum șef de department în Ministerul de Interne. Pentru că în trecut pierduse un proces din cauza tatălui Victoriei, vrea să se răzbune și îi spune acesteia că de fapt tot ce știa despre părinții ei și incendiu era fals, și că nu tatăl ei o salvase în acea noapte.

   Sigur că Victoria este speriată dar și interesată de spusele acestuia și discret, ajutată de Hopkins, începe să cerceteze faptele și evenimentele, să caute persoane care i-ar putea da relații. Dar parcă orice pistă pe care merge se închide.

   Între timp au loc trei crime: Francis Sunderland, un detectiv și o patroană de bordel, aparent fără nici o legătură între ele.

   Victoria, Jeremy și Hopkins își pun la un loc cunoștiințele, bănuielile și cercetează crimele.

   Un buton de cămașă, o prostituată care le povestește despre viața lui Molly (patroana de bordel) din trecut, despre felul în care ajutase o familie din lumea bună să aibă un copil, dar și despre modul cum șantaja clienții, prin fotografiile pe care le făcea în “camera rubinie”, le dau primele indicii.

   Apoi află despre un nobil homosexual, dar căsătorit și fiul venit parcă din cer, precum și despre șantajele lui Francis Sunderland.

    Toate indiciile îi duc la bănuieli asupra vinovatului, care culminează cu încercarea acestuia de-a o viola și ucide pe Victoria.

   În timpul cercetărilor Victoria află niște adevăruri despre părinții ei, mai ales despre tatăl ei pe care credea că-l cunoaște bine, află despre o a doua meserie a lui Jeremy, cea de agent într-o secție secretă a Scotland Yardului, află despre mătușa ei, vara ei și Randolph.

    E ca și cum în realitate nimeni nu este ce pare a fi.

   Sigur că cercetările îi poartă din partea cea mai de jos a orașului, din cele mai umile case până în palate, dar ar trebui să vă spun prea multe.

   Ce se întâmplă cu Victoria? Ce fac Hopkins și Jeremy? Cum scapă Victoria de planurile mătușii și bunicului ei? Ce se întâmplă cu Isabel și Randolph? Cine e criminalul? Ce citește Victoria în scrisoarea lăsată de tatăl ei? Cum se termină totul?

   Veți afla citind cartea. Merită!

   Camera rubinie este un roman interesant, atractiv, plin de crime, urmăriri, anchete, dar și tipologii umane și realități ale vieții sociale, economice și politice.

Cartea Camera rubinie este disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți polițiste

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Am înțeles că sunt patru cărți în această serie. A apărut de curând şi vol. 2 în română, Secretul camerei cu trandafiri. Au legatură cele patru volume, trebuie să aştept să apară toate sau pot fi citite şi separat?

    • Am citit si al doilea volum,va aparea si recenzia.
      Legatura sunt doar cele trei personaje importante Victoria,Jeremy si Hopkins.
      Se pot citi si separat pentru ca sunt destule indicii as intelegi personajele.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago