Cari Mora de Thomas Harris – Editura Rao – recenzie

Cari Mora de Thomas Harris – Editura Rao – recenzie

Cari Mora de Thomas Harris

Cari Mora, de Thomas Harris – Editura Rao – recenzie

Cari Mora

Thomas Harris

Titlul original: Cari Mora

Editura: Rao

Anul apariţiei: 2019

Traducere din limba engleză: Gabriel Stoian

Număr pagini: 432

Gen: Thriller, Acțiune

   Cari Mora de Thomas Harris thriller terifiant.

   La primele pagini ale romanului, suna ca o combinație între Narcos și Pulp Fiction. Droguri, FARC, mafie, o tipă frumoasă și curajoasă, o comoară îngropată în fosta casă a lui Pablo Escobar, violență și un grad de ciudățenie ce amintesc de producția lui Tarrantino.

   Descrierea și numele autorului (Thomas Harris, cel care a scris „Tăcerea mieilor”, ecranizat sub forma celebrului film) promiteau mult.

   Titlul vine de la numele frumoasei Cari Mora, o tânără imigrantă cu un trecut tulbure și traumatizant. De foarte mică, a fost răpită de gruparea teroristă FARC, unde a trăit lucruri inimaginabile.

  Din acest punct de vedere, romanul este documentat asupra mentalităților și îndoctrinării practicate în cadrul acelor grupări:

„- Judecați-i! a strigat el. Trebuie pedepsiți? V-au părăsit și v-au luat hrana. Ridicați mâna dacă socotiți că trebuie pedepsiți.

Toți adulții și cei mai mulți dintre copiii-soldat au socotit că da, trebuiau pedepsiți. Cari a ridicat mânuța la fel ca și ceilalți copii. Da, trebuiau să primească o pedeapsă. Pot să fie bătuți la fund? Să nu primească micul dejun? Să facă parte din echipa de la bucătărie, alături de Cari? Comandante a făcut un semn cu mâna. Gărzile i-au împins pe adolescenți în apa mică și i-au împușcat.”

   Hans-Peter Schneider și oamenii săi vizează fosta casă a lui Pablo Escobar, ce ascunde o comoară neprețuită și în același timp, pe Cari, ce locuia în acea casă în calitate de îngrijitoare.

  Hans-Peter Schneider este un psihopat cum rar întâlnești, dar nici Cari nu s-a născut ieri, așa că nu știe cu cine se pune. Tot romanul am căutat răspunsuri la această întrebare: va scăpa Cari cu bine? Speram că da, că măcar ea va supraviețui, pentru că vă dau un spoiler: oamenii mor pe capete în această carte. Abia afli cine sunt și te trezești că mor într-un mod violent, ce implică mult sânge.

Ce s-a întâmplat veți afla încumetându-vă să citiți cartea, eu știu deja, dar nu vă dezvălui.

   „Cari Mora” nu e pentru oricine. Până și pe mine, obișnuită cu lecturi thriller și crime, m-a șocat. Prea multă violență, totuși, totul are o limită. Înțeleg o scenă sau două foarte violente, dar romanul de față are prea multe. Totul este excesiv. Aceste scene violente cer să fie integrate într-un context, amestecate cu alte aspecte, ori aici nu mai distingi nimic. Întâlnești violență, peste violență și iar violență.

   Nu contest veridicitatea și documentarea asupra anumitor aspecte, însă lucrurile puteau fi spuse și altfel. Pe lângă violență, stilul este derutant, de abia după câteva zeci de pagini te lămurești cât de cât în privința personajelor și a firului narativ.

Pe scurt, am fost dezamăgită.

Se poate, totuși, ca romanul lui Thomas Harris să aibă mai mult succes sub forma unei ecranizări.

Despre autor:

   Thomas Harris este cunoscut pentru „Tăcerea mieilor”, roman ecranizat cu mare succes în 1991, unul dintre primele filme care au câștigat premii Oscar pentru toate categoriile principale. A publicat 6 romane, toate ecranizate. A lucrat ca jurnalist în domeniul criminalității în SUA și Mexic, ca reporter și redactor pentru Associated Press în New York.

Cartea Cari Mora de Thomas Harris o găsiţi pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi editura RAO

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

16 COMMENTS

  1. Eu o pun totusi pe lista de dorinte . Poate pe mine ma prinde. Felicitări pentru sinceritate. Apreciez

    • Asa e, gusturile nu se discuta. Daca mie nu mi-a placut nu inseamna ca acelasi lucru ti se va intampla si tie si invers. Lectura placuta!

  2. Ce rau imi pare ca te-a dezamagit. Tacerea mieilor a fost cartea mea de suflet prin facultate. Stiu ca autorul e mai sadic, dar pe mine m-au prins cartile lui.

    • „Tacerea mieilor” am inteles ca e foarte buna. Toata lumea pe Goodreads zicea asta; ca pe cat de buna a fost „Tacerea mieilor”, pe atat i-a dezamagit „Cari Mora”. Nu e vorba numai de sadism, ci de toata violenta inutila, de parca autorul nu avea cu ce sa umple paginile si de stilul derutant.
      Dar poate pe tine te va prinde, daca iti place autorul.

  3. Nu am citit nicio carte a autorului. Recenzia ta m-a convins, am inteles ca aceasta carte e prea sadica si dura pentru gusturile mele.

    • Da, dar asta nu inseamna ca toate cartile lui sunt la fel. Am auzit ca „Tacerea mieilor” e foarte buna, toti cei care erau dezamagiti de „Cari Mora” pe Goodreads laudau „Tacerea mieilor”.

    • Am vazut si eu cate ceva din „Tacerea mieilor”, cartea e controversata, unii o lauda, altii nu. Si unii, si altii, zic ca e foarte slaba „Cari Mora”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.