Adulții ăștia! – Caroline Hulse – Corint – Leda Edge – recenzie

Adulții ăștia! – Caroline Hulse – Corint – Leda Edge – recenzie

Caroline Hulse - Adulții ăștia!

Adulții ăștia!, de Caroline Hulse – Corint – Leda Edge – recenzie

Adulții ăștia!

Caroline Hulse

Titlu original: The Adults

Editura Corint – Leda Edge

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 416

Traducere: Alexandra Fusoi

   Caroline Hulse – Adulții ăștia! – recenzie carte

    Haideți să facem Crăciunul în luna februarie! Știți ce aveți de făcut: cumpărați cadouri, reuniți familia, petreceți împreună câteva zile liniștite, depănând amintiri, amuzându-vă, uitați de griji, vă încărcați cu iubire, în niciun caz nu demonstrați sentimente de gelozie pentru partenerul/partenera fostului/fostei, iar fiica vitregă e o comoară, nu-i așa? Aveați alte planuri în gând? Nu asta înseamnă să fii în spiritul sărbătorilor? Să ierți, să te accepți? „Adulții” lui Caroline Hulse au încercat să se împace de dragul familiei, una disfuncțională ce-i drept, dar cu iubirea treci și marea – sau era altceva?

   Locuind în Manchester și având plăcerea de a-și putea face meseria de acasă, Caroline Hulse transmite prin romanul său starea de a te răsfăța cu o zi liberă, lenevind în pijamale și făcând orele să fie mai pline alături de o carte. Nu urmează niciun adjectiv măreț, unele povești având simplu rol de a te relaxa, de a te rupe de gândurile proprii, dar fără a transmite ceva deosebit; unele povești sunt ca firul unui film savurat din căldura păturii și a unei cești cu ceai. „Adulții ăștia!” te plasează în zile premergătoare Crăciunului, dar nu potențează atmosfera specifică, dând liber cărții de a putea fi citită în orice perioadă.

   ,,Cine o fi venit cu ideea că cinci zile sunt un weekend prelungit potrivit pentru a petrece Crăciunul cu mami, tati și iubiții lor? Mă împac bine cu Patrick, deși e cam sever în ce privește manierele, dar de când a aflat că oamenii de știință le fac rău iepurilor, Posey nu se simte în siguranță în preajma lui Alex. Înțeleg de ce părinții au divorțat, discuțiile încordate le auzeam și eu șușotite. Bine că pe timpul vacanței îl voi avea pe prietenul meu Posey lângă mine.

   Matt m-a încolțit cu planul lui, se preface că omiterea unor detalii esențiale este o scăpare nevinovată sau una pentru liniștea mea, iar acum sunt pusă într-o situație incomodă de a împărți o cabană și Crăciunul cu fosta lui soție, Claire, care este atât de perfectă, și fiica lui, Scarlett, care mă urăște. Pe Patrick, partenerul lui Claire, nici nu îl cunosc, dar ce poate ieși rău?

   E dureros să fii departe de propria familie, de copii în special, mai ales atunci când îi privești pe Claire, Matt și Scarlett. Însă sare pe rană este când îi vezi pe foștii soți comportându-se familiar și gelozia se instalează. Are Claire de gând să mă părăsească? Nu pot accepta asta!”

   Plecând de la sinopsisul cărții, alte detalii venind în completare ar divulga întreaga acțiune. Este simplu de imaginat că spiritele dintre parteneri se vor încinge și nu vor conduce la armonie, căci indiferent de asigurările că vacanța este în folosul copilului, timpul petrecut alături de foștii soți inevitabil va scoate la iveală temeri, gelozii și nesiguranță. Claire și Matt și-au refăcut viețile după divorț dar sunt încă legați de fiica lor, Scarlett, pentru care fac tot posibilul în a fi împăcată cu situația, de aici rezultând ideea petrecerii sărbătorilor împreună, adunând sub același acoperiș numeroasa familie. Alex și Patrick, perechea lui Matt, respectiv a lui Claire, au acceptat, unul mai vioi decât celălalt, să se relaxeze cu activitățile din parcul Happy Forest și cu această ocazie să se cunoască mai bine. Câteva minciuni nevinovate pentru a o convinge pe Alex, gesturi intime între foștii soți, iscodiți de micuța Scarlett, cei patru adulți ori se lasă pradă neîncrederii, ori se pierd cu firea.

    Împărțim taberele și îi avem pe tatăl caraghios,copilăros, Matt, și iubita lui, om de știință, inteligentă, ocazional împătimită a alcoolului, Alex, stabili în relația lor ciudată, aparent onestă. În celălalt colț îi găsim pe Patrick, la rândul lui divorțat, având doi copii, avocat, cu un spirit competitiv acut, antrenându-se pentru un triatlon, partenerul perfect pentru Claire, mama gospodină, grijulie, avocat și ea. Perechile sunt completate de curioasa Scarlett și prietenul ei Posey – partener de năzbâtii, imaginar, iepure, mov și înalt de un metru patruzeci. Luăm parte la activități diverse, jocuri, înot, karaoke, mese în familie, discuții ce dezvăluie secrete. Adăugăm lipsa de experiență a lui Alex cu copiii și teama lui Scarlett de oamenii de știință care i-ar putea face rău lui Posey și se provoacă antipatii și sentimentul de alienare. Geloziile tronează între adulți, iar minciunile nu ajută deloc situația. Dacă nu pare deja o vacanță palpitantă, și cu fazanul mort, și cu ebrietatea ridicolă a lui Alex, și coincidența întâlnirii unei foste colege de-a lui Patrick, atunci apelul la urgență semnalând un accident pe terenul de tir cu arcul colorează în roșul specific sărbătorii „normalitatea” familiei.

   Construcția poveștii include pasaje din informațiile pe care diverse personaje le dau detectivilor ce fac ancheta cazului. Punct de suspans care se dezvoltă în jurul accidentului, până la descoperirea victimei și a vinovatului parcurgem o acțiune relativ simplă, lipsită de clișee. Încadrând cartea în comic este un aspect ușor înșelător, întrucât scenele captează mai degrabă o stare tristă venind din partea adulților prinși la mijloc în jocul nesiguranței, a micilor minciuni spuse de dragul armoniei și copilul ducând dorul familiei așa cum o știa ea. Și totuși, Scarlett, prin relația ei cu Posey – prietenul/iepure imaginar -, este pata de culoare, căci acțiunea descrisă din punctul de vedere al unui copil este întotdeauna atractivă și amuzantă.

   „Adulții ăștia!” dezvelește latura imatură, indiferent de vârstă, inconștiența faptelor în momente de surescitare. Ceea ce trebuia să fie o experiență în favoarea copilului, de a se bucura împreună cu ambii părinți și de a se obișnui cu partenerii acestora, s-a transformat cu iresponsabilitate într-un fiasco. Caroline Hulse a creat o poveste pe care o citești ușor, cu o atmosferă plăcută, dar care nu se evidențiază cu ceva aparte.

„După câteva zile în pașnicul nostru tărâm împădurit, o să fiți cu adevărat destinși.

Știți că, odată ce ați venit aici, o să fiți nerăbdători să vă întoarceți, așa încât vă rugăm să discutați cu echipa noastră prietenoasă de la recepție despre reducerile speciale. Ne-am bucura să vă revedem!

Happy Forest. Odată ce ați fost aici, nu uitați niciodată.”

Cartea Adulții ăștia!, de Caroline Hulse o găsiţi pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi young adult

 

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

11 COMMENTS

  1. Super recenzie! Chiar sunt curioasă și eu de cartea asta, o am în wishlist. Iar tu m-ai convins să o citesc, că eram destul de nehotărâtă.

  2. Nu stiu cum e cartea, dar maniera in care ai scris recenzia, m-a binedispus.
    Am banuit de la bun inceput ca povestea nu e chiar asa de amuzanta. Geloziile si naravurile adultilor dau de gandit :))
    Felicitari pentru recenzie! :*

    • Mulțumesc! Am vrut eu sa fiu haioasa in recenzie, cartea nu am perceput-o ca pe una amuzanta, poate doar sa fie un umor tăios. Ei, Adulții astia! :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.