Cartea crimei – Mark Billingham – Editura Niculescu – recenzie

Cartea crimei – Mark Billingham – Editura Niculescu – recenzie

by -
0
Cartea crimei - Mark Billingham - Editura Niculescu - recenzie

Cartea crimei – Mark Billingham – Editura Niculescu – recenzie

Titlu: Cartea crimei
Titlu original: The murder book
Traducere: Oana-Ancuța Cristinoiu
Editura Niculescu
Autor: Mark Billingham
Număr pagini: 413
Anul apariţiei: 2023

  “Detectivul Tom Thorne are în sfârșit tot ce și-a dorit. Nicola Tanner și Phil Hendricks îi sunt prieteni apropiați. Viața lui amoroasă este minunată și este fericit în meseria căreia i-a dedicat întreaga viață. În timp ce vânează un criminal în serie, Thorne nu are de unde să știe că se va cufundă într-un coșmar din care s-ar putea să nu se trezească niciodată. Un coșmar care are un nume. Trecutul lui Thorne amenință să-l ajungă din urmă și un secret devastator este pe cale să fie dezvăluit.

  “Prezentul se complică. Trecutul îl bântuie. Coșmarul revine.

  Pentru Tom Thorne și prietenii lui coșmarul trecutului revine, așa cum revine și personajul care i-a chinuit și o va face în continuare și în acest volum.

  Povestea este interesantă cu toate că nu avem parte de foarte multe urmăriri. Baza o constituie viețile personajelor, caracterul lor, modul cum văd lucrurile și viața, e multă psihologie.

  Sigur totul este urmarea fărădelegilor comise de Stuart Nicklin și acoliții lui. Un criminal notoriu, care de fiecare dată a reușit să scape, sacrificându-și pionii. Își schimbase înfățișarea de la prima interacțiune, dar îi rămăseseră darul și știința cu care își racola adepții, indiferent de clasa socială din care făceau parte sau de inteligența lor, pe care-i determina să-i pună în practică planurile diabolice.

  Tom Thorne, partenera lui Nicola Tanner și prietenul lor, legistul Phil Hendricks, încearcă să lase în urmă traumele cauzate de încercarea lui Nicklin de a-i distruge. Tom Thorne reușise să-i salveze, dar traumele încă existau, deși încercaseră să-și continue viața fără oamenii pierduți din cauza lui Nicklin.

  Acum Thorne avea o relație, mai mult un aranjament, cu Melita, o psiholoagă cu care colabora și poliția. Tanner căuta o nouă prietenă, Hendricks îl avea pe Liam. Dar amintirile existau undeva acolo, și apăreau când nu te așteptai, urmate de atacuri de panică.

  Pe fondul acesta sunt uciși trei bărbați, în moduri diferite, conform dictonului “să nu vezi, să nu auzi, să nu vorbești”. Pe lângă modul brutal în care îi omora, ucigașul lua și câte un trofeu, ilustrând același dicton. Bisturiul folosit de criminal este cel cu care Nicklin îl atacase pe Hendricks cu un an în urmă, și fusese recent cumpărat de pe un site.

  Demarează cercetările, dar Thorne este convins că Nicklin s-a întors. Prind criminala, care se dovedește a fi un discipol înrăit al lui Stuart Nicklin, și nu reușesc s-o convingă să spună mai multe lucruri până când este ucisă în închisoare.

 Apoi, cu ajutorul unui informatician de excepție, găsesc sursa vânzării unor obiecte pe internet care aparținuseră unor ucigași… Cu ajutorul lui Hobbs, specialistul în computere, o găsesc pe Margaret Herbert și pe nepotul ei, care intermediau vânzări pe internet.

  Încearcă chiar să-i întindă o capcană vânzătorului, dar ajung într-un punct mort. E ca și cum Nicklin e mereu cu un pas în fața lor. Până la urmă acesta îi trimite un mesaj lui Thorne, amenințându-i pe cei dragi lui. Thorne își avertizează familia, prietenii, pe fosta iubită și pe Melita.

  Și urmează un carusel de evenimente, morți, atacuri, și de încercări de-a afla cine trădează. Până la urmă vinovații vor fi prinși și pedepsiți, puzzle-ul rezolvat. Dar totul cu un cost sufletesc puternic.

  Cine este trădătorul? Cum află Thorne adevărul? Ce se întâmplă cu Nicklin? Ce vrea? De ce? Ce se întâmplă cu protagoniștii?

  Veți afla citind cartea.

  Pe lângă povestea interesantă cititorul este confruntat cu trăirile personajelor, cu persoane normale dar și malefice, cu gustul amar al trădării. Dar veți vedea totul citind romanul, și chiar vă veți atașa de detectivul Thorne și prietenii lui, poate pentru că sunt atât de umani și supuși greșelii.

  Chiar Lee Child afirmă: “Următorul detectiv superstar, Tom Thorne, este deja cu noi, nu-l ratați.

  Iar Sunday Times apreciază romanul ca fiind: “Un thriller sclipitor!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.