Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de...

Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară

by -
7
Cărţi bune de citit în vacanţă
Literaturapetocuri.ro Cărţi bune de citit în vacanţă

Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară

    Plecaţi în vacanţă şi vă gândiţi ce să puneţi în bagaje, la capitolul literatură? Vă recomandăm câteva cărţi scrise de autori români. Cărţi care ne-au plăcut şi merită să încercaţi să le descoperiţi şi voi. În acest articol vă prezentăm o mică parte dintre autorii români, care îşi vor avea un loc bine meritat în bagajul vostru de călătorie culturală şi nu numai. Aşa că… alegeţi.

   Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară  recomandare de carte.

1. Protocol 9 – Monica Ramirez – Editura Tritonic

Protocol 9 - Monica Ramirez - Editura Tritonic - Seria Emma Moss
Literaturapetocuri.ro
Autori români Thriller

   ,,Protocol 9” o combinație între thriller și roman polițist construit cu dibăcie și virtuozitate de Monica Ramirez. Un roman fabulos, creepy, scris impecabil de inteligent. O incursiune terifiantă în mintea criminalului. Un roman ambițios, oribil de strălucitor, prin intermediul căruia descoperim o altă latură a autoarei Monica Ramirez – autorul psiholog care poate sufla în ceafă autorilor de romane poliţiste/thrillere suedeze.

   Chiar am urlat la cartea asta. Și ca să fie totul și mai ,,frumos’’ de creepy, dăm de capitolul 40. AVERTISMENT CAPITOLUL 40. Aici, autoarea m-a lovit rău. Dacă ești o persoană mai de finețe și nu stai bine cu stomacul sau cu fricile, ai grijă cum citești acest capitol. Dacă ești o persoană căreia îi plac chestiile horror, cred că ai să iubești acest capitol. Oricum ar fi, este scris excepțional, deși este oribil în esența lui. – Iasmy – Literaturapetocuri

2. Până la sfârşitul timpului – Raluca Aina Iorga

Până la sfârșitul timpului - Raluca Alina Iorga
Literaturapetocuri.ro
Autori români Cărţi istorice

   O carte cu valoare. O lecție pură de istorie. Raluca Alina Iorga îmbracă cu stil și rafinament o bucățică din istoria românilor prezentându-ne o poveste accesibilă tuturor cititorilor. O poveste istorică romanțată, o poveste de dragoste pe care o veți citi cu ușurință, dar veți învăța și istorie fără să vă dați seama.

    Din cititorul fără cuvinte ajungi spectatorul mult în fața unei lecții de istorie. Mută am rămas şi eu în față cărții. Cuvintele mele sper să nu întineze și să-i minimalizeze valoarea.

   Mitul contelui Dracula este distrus. Ni se arată adevărul despre Vlad Țepeș, acel Vlad cu temerile lui, profunzimile, visurile, bătăliile, trădările prietenilor, fraților, patriotul, iubitul, soțul, tatăl, lumina și întunericul din sufleul lui. Unele dintre atrocitățile care i s-au pus în cârcă vor fi demontate.

O carte – poveste impresionantă pe care am trăit-o la maxim. Iasmy – Literaturapetocuri

3. S.L.A.D.E – O.G.Arion – Editura UP

S.L.A.D.E. - O.G. Arion - Editura UP
Literaturapetocuri.ro – Autori români – Thriller – Editura UP

   S.L.A.D.E. , un roman pe care îl trăiești intens, te atacă precum un virus, îți șantajează gândurile și te pune față în față cu un adversar rupt din și de realitate, un roman menit să marcheze un succes această a doua jumătate de an. Acțiunea poate înfiora, șoca, însă este o plăcere vinovată pe care nu o poți refuza să nu o trăiești în ritmul impus de autoare. S.L.A.D.E. se construiește cu aceleași baze solide, bine documentate și inspirate din realitate cu care Oana Arion ne uimește de fiecare dată, un subiect despre care dacă nu aveam habar, acum, în viziunea autoarei, nu doar intrigă, ci și cutremură. Alice – Literaturapetocuri

4. Păcatele fiului cartea a treia – Theo Anghel – Editura Quantum

Păcatele fiului. Cartea a treia - Theo Anghel
Literaturapetocuri.ro
Autori români Fantasy

Addicted to fantasy

   Când citești prima carte din această serie, e ca și cum te-ai așeza într-un capăt de tiroliană. Treci prin tot felul de emoții despre care nici tu nu erai conștient că le ai, descoperi temeri și aspecte ale tale, chiar dacă tu trebuia doar să citești!!!! Odată ce ai demarat, nu mai poți realiza că ești doar un simplu cititor… dar e prea târziu, ai o viteză maximă, pericol din toate părțile, suspans care se joacă cu inima ta de parcă ar fi un squishy. Poate că uneori te întrebi cine te-a pus… dar e prea târziu pentru analize lăuntrice! Ești acolo și simți răsuflarea greoaie a demonilor.

  Unul din aspectele pe care în mod sigur le-ați remarcat dacă ați citit cărțile lui Theo Anghel este erotismul ca piesă dintr-un întreg reușit. Pe lângă suspans, ironie, demoni și lumea reală, iubirea în manifestarea sa fizică și emoțională aduce tușa finală a unei cărți reușite. – Rodica -Literaturapetocuri

5. Purgatoriul îngerilor – Camelia Cavadia – Editura Trei

Purgatoriul îngerilor de Camelia Cavadia-Editura Trei
Literaturapetocuri.ro
Autori români

   Cartea Cameliei Cavadia este inspirată din drama copiilor fugiți, vânduți, răpiți, abuzați, copii care-și duc zilele pe străzi furând, cerșind sau pur și simplu cu pungile de aurolac în mână.

   Cartea este scrisă pe mai multe planuri. În planul central e povestea lui Teodor, pe care bunica l-a pierdut în parc, în timp ce-l bandaja pe fratele lui geamăn.Teodor ajunge în “tabără”, un loc unde erau mai mulți copii de diferite vârste. Mai important, se împrietenește cu Manuel, care pare a fi copilul stăpânului și al Lonetei, care-l îndrăgește și-l învață multe lucruri citite de el în cărți. Manuel stătea în casă și citea toată ziua deoarece handicapul îl împiedica să meargă.

   Nici în lumea această lucrurile nu sunt doar în alb sau negre. Sunt stăpâni precum Sabad care-și trimite băieții la cerșit, fără a-i implica în furturi, fără a-i chinui, și care nu admite ca cei mari să-i bată pe cei mici, asta o face doar el cu cei care consideră că merită o corecție. Atunci când Toader se luptă pentru numele lui și nu acceptă porecle, dar și prietenia cu Manuel, Sabad  ajunge să-l respecte și câteodată să-l protejeze. Asta pentru că Toader nu acceptă să cerşească el câștigând banii din mici jonglerii cu mingiuțe, fiind foarte îndemânatec, dar și din desene.

   Pe alte planuri sunt descrise poveștile și sentimentele, dar și modul cum își continuă viață părinții și fratele lui Teodor, precum și alte familii, care după tragedii încearcă să meargă înainte, neîncetând nici o clipă căutările.

   O parte importantă, pe diferite planuri o au și poveștile și sentimentele polițiștilor implicați în cazurile de dispariție și răpire.Oameni între care unii au la rândul lor familii, alții  și-au pierdut copiii, alții care au pierdut pe cineva când erau prea mici ca să ajute.

  În plan secund ,dar important, este povestea celor de la aziluri, a directoarei care explică poliţistei prin ce trece fie din cauza răutății copiilor fie  din cauza angajaților, și greutățile de care se izbesc cei de  la protecția copilului. Și aici sunt oameni cărora le pasă și alții sunt pur și simplu indiferenți.

  Și mai sunt poveștile copiilor care reușesc să fugă din “tabăra” lui Ciro, un tiran care-i bate pe copii, îi abuzează, îi omoară sau îi vinde după bunul plac. Unul dintre ei scapă și ajunge la Sabad, așa află și Teodor și ceilalți despre atrocități. Altul e găsit aproape înghețat în stradă, salvat și redat familiei, dar se sinucide pentru că se simte murdar și nu mai poate trăi în familie după chinurile suferite.

   Mai sunt ziariștii, care în goana după senzațional dau impresia că pot ajuta, dar răscolesc doar totul, unii răstălmăcind lucrurile și  uitând  totul când apare o nouă știre. Dar sunt și printre ei ziariști ca și Carlita care scriu cu blândețe și interes.

  Atâtea destine care se întretaie, care vor duce la legarea unor prietenii puternice, la întâlnirea unei iubiri, la unele reveniri în familie.

   O carte impresionantă, emoţionantă, pe care o citeşti ţinându-ţi răsuflarea, pentru ca te vezi neputincios în faţa unui adevăr, în faţa realităţii dure. Iasmy – Literaturapetocuri,  Arci – Literaturapetocuri

5. Inocenţa păcatului – Marius-Albert Neguţ – Libris EditorialInocenţa Păcatului de Marius Albert Neguţ

   Cu poveștile eroilor, Marius ne trece prin perioada anilor 1985-1992. Poveștile lui sunt despre viață și moarte, dragoste și ură, crime, violență dusă la extreme, vieți distruse de droguri și alcool, despre oameni care se cred “Dumnezei” hotărând cine trebuie să trăiască sau să moară pentru a le fi lor bine.

  Și totuși, chiar și așa, sensibilitatea, dragostea, frumosul, speranța își găsesc locul în sufletele eroilor, și cuvintele lor sunt memorabile:

“Creierul nu e o tablă de pe care să ștergi cu buretele creta amintirilor!”

“-Ia-mi gândurile, fă-le nisip, pe-o plajă albită de vânt…”

“-Iar tu ia-mi inima, fă-o o stea și arunc-o într-un val călător spre nisipul gândurilor tale…”

Arci – Literaturapetocuri

6. Orbi – Petronela Rotar – Editura Herg Benet

Orbi de Petronela Rotar | Tratat de neiubire a sinelui | recenzie
Literaturapetocuri.ro Autori români

   Romanul acesta nu se citește noaptea, căci te va așeza față în față cu propriii demoni, care nu te vor mai lăsa să adormi; adevăruri dureroase vor ieși la suprafață și te vor învăța că a greși este omenesc, a-ți asuma greșeala este greu, a te întoarce spre sine cu adevărat e cumplit de dureros.

   Când am citit prima dată despre lansarea acestui roman, primul al Petronelei Rotar, mi-a trecut prin minte tabloul lui Pieter Bruegel cel Bătrân, Parabola orbilor, operă semnificativă pentru Renașterea flamandă: mai mulți orbi, pe ale căror chipuri se citește o naivitate aproape absurdă și care formează un șir, ținându-se unul de altul, se prăbușesc pe rând într-un șanț. Cu toate că fiecare ține în mână un toiag, preferă să se ghideze după cel din față. Morala care se desprinde e că, în lipsa unei „călăuze luminate”, e de preferat să „umblăm” singuri.  Apoi, mi-am amintit de celebrul roman distopic premiat cu Nobel al lui José Saramago, Eseu despre orbire: populația orbește, mai puțin o persoană, o femeie care se preface oarbă pentru a-i fi alături soțului, cea care-i va conduce pe orbi spre lumină, devenind  „călăuza luminată”. Pe Orbii Petronelei Rotar i-a îmbolnăvit societatea, familiile disfuncționale, relațiile în care au intrat și care se îndreaptă inevitabil spre șanțul lui Bruegel; orbii ei nu sunt bolnavi, ci blocați într-o lume aparentă, superficială, din care pot ieși doar dacă-și privesc sufletul în oglindă.  Andreea D – Literaturapetocuri

7. Cu mâinile legate – Adrian Onciu – Editura Trei

Cu mâinile legate - Adrian Onciu
Literaturapetocuri.ro Autori români Recenzii cărţi Thriller

   Mi-a plăcut la nebunie „Cu mâinile legate”! În ciuda numărului mare de pagini, am citit-o pe nerăsuflate, abia așteptam să mai prind puțin timp liber pentru a rămâne în compania ei. Acesta este unul dintre principalele puncte tari: se parcurge foarte ușor. Lectura te prinde și chiar nu mai poți lăsa cartea din mână.

   Romanul se deschide cu prologul, unde facem cunoștință cu Dragoș Zaharia, un cunoscut prezentator de televiziune, într-un moment nefericit al existenței sale: tocmai ce a fost arestat și nu știe de ce.

Și așa începe povestea…

   Autorul reușește o descriere foarte fidelă a societății românești din prezent: reporterii ce stau ciorchine în fața casei suspectului, de unde transmit live și nu se dau plecați, polițiștii care vor să închidă cât mai repede cazul, din cauza presiunii șefilor și a opiniei publice, mediul corporate, interviurile pentru job, mentalitatea celor îmbogățiți peste noapte, dificultățile oamenilor obișnuiți de a se realiza, de a ieși la liman cu toate cheltuielile… Sorina – Literaturapetocuri

8.Fugi – O.G. Arion – Editura UP

Fugi - Oana Arion - Editura UP
Literaturapetocuri.ro Autori români Thriller distopic

   Un thriller distopic fascinant. O lume apocaliptică într-un spațiu atemporal. O compoziție a unei situații într-o lumea creată ipotetic și ficțional, dar care poate deveni o realitate în orice moment al vieții noastre. Ceea ce prezintă autoarea se poate întâmpla mâine, săptămâna viitoare sau peste 40 de ani. Un virus transmis pe rețelele de socializare, care poate modifica condiția umană aducând subiecții la stadiul de animal. Ei sunt cei Atinși. Totul devine o luptă de supraviețuire pentru cei care nu au fost afectați.

   Există și un întreg capitol în carte care mi s-a părut foarte interesant: O organizație religioasă, un fel de sectă. Acolo vor avea loc câteva evenimente unde sunt prezente și personajele noastre cele neatinse, care vor încerca să depăşească momentul, să supravieţuiască. Iasmy Literaturapetocuri

9. Lumina lui Trodheim – Vicontele Verenței Pierdute I – Laura Ştirbu – Quantum Publishers

Lumina lui Trodheim - Vicontele Verenței Pierdute I - Laura Ştirbu
Literaturapetocuri.ro Autori români

   Stilul scriitoricesc mi-a adus aminte de Games of Throne, Harry Potter, nu ca și evenimente, ci ca detalii, construcție, multe personaje, o acțiune între alert și domol, multe cadre, locuri, și ca și mod de povestire.

   Autoarea ne introduce într-o lume FantasyAntic, pe când țara noastră era numită Valahia. Ador acest gen de cărți, îmi place duritatea și contopirea naturii cu omenirea, modul de trai, regulile și concepția omenirii, dacă mai adaugi și elemente fantasy, totul iese minunat de perfect. Cu ajutorul cărții o să zburați pe dragoni de foc și apă, o să vă luptați cu săbiile, o să faceți poțiuni magice, și o să deveniți unii dintre elevii Academiilor Valahiei, o să fiți Zburători sau Magi, veți lupta pentru rege și țară, și pentru protecția Valahiei Unite. Daiana Roxy – Literaturapetocuri

10.Dulcele sărut al morţii – Raluca Butnariu – Librex

Dulcele sărut al morții vol. 2 - Raluca Butnariu - Trilogia Tărâmul Tăcerii
Literaturapetocuri.ro Autori români Recenzii cărţi

  Avem parte de o aventură incredibilă, învăluită de misterul unei străvechi profeții care anunță extincția vampirilor. Aflăm amănunte despre istoria vampirilor (o istorie veche, ale cărei rădăcini sunt adânc înfipte în negura timpului, și care a început în clipa în care Cain l-a ucis pe Abel), despre Ordinul celor Aleși sau Ordinul celor Tăcuți, despre legăturile dintre vampiri. Prin intermediul unor scurte incursiuni în trecut, aflăm povestea prințului întunericului, Morakhay, a vrăjitoarei Rhunna și a reginei vampirilor, Nehemah. De asemenea, ne confruntăm cu o serie de evenimente dramatice și probleme conflictuale, lupte pentru putere, răzbunări, trădări, minciuni, suferințe, sacrificiu, crime, forțe oculte, elixire magice.

   În ceea ce privește latura romantică, am apreciat faptul că în acest volum s-a pus mai mult accentul pe dragoste și pe scene ceva mai picante. Cu toate că Raluca nu a vrut să romanțeze mitul vampirului, ci să-l expună într-o altă lumină, mai reală, mult mai nemiloasă, de această dată a vrut să țină cont și de doleanțele fanelor. De fapt, tocmai profunzimea și statornicia sentimentelor pe care le au ocupanții Refugiului (cuplurile de vampirii: Guido – Sena; Mario – Sofia; Vivien – Cyril; Mal – Henna, Eleni – Kay), mi-a captat atenția de la bun început. De asemenea, mi-a plăcut că în ,,Dulcele sărut al morţii” aflăm povestea Jessicăi și a lui Marcus, o poveste foarte veche, cu legături mult mai profunde decât mi-am imaginat. Ceea ce simte pentru ea este ,,ceva complex, un melanj de emoții extrem de intense și foarte profunde”. Alina Literaturapetocuri

11. Insula purgatoriului – Lucian Ciuchiţă – Editura Atec

Insula purgatoriului
Literaturapetocuri.ro Autori români Thriller

„Insula purgatoriului” este mai mult decât un thriller distopic, decât un roman despre o închisoare pe apă. Conține un mesaj profund la adresa societății, o metaforă legată de ceea ce a devenit aceasta în ultimii ani.

   În carte, avem de a face cu un Sistem corupt, care pentru a prelua puterea, s-a folosit de o manipulare în masă: îndepărtarea adevăratelor valori, promovarea pseudo-valorilor, dezinformarea și îndobitocirea populației, pentru a fi mai ușor de condus în direcția dorită.

Romanul „Insula purgatoriului” are la bază scenariul „Prizonierii apelor – Insula diavolului”. Conform spuselor autorului, acesta a inspirat, la rândul său, un film realizat la Hollywood, „Escape plan”, cu Silvester Stallone și Arnold Schwarzenegger. În prezent, autorul și cei de la Hollywood se luptă în instanță pentru drepturile de autor. Sorina – Literaturapetocuri

12. Arlechinul – Nataşa Alina Culea – Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară

Arlechinul - Nataşa Alina Culea
Literaturapetocuri.ro Autori români

Arlechinul Natașei Alina Culea nu este  altceva decât simbolul omului care se pierde pe sine pentru a părea perfect în ochii celorlalți.

   „Arlechinul” este un roman în care regăsirea scopului în viață devine o adevărată luptă, plină de renunțări, abundentă în jocuri false și în regrete. În circumstanțele unei societăți care pulverizează praful nepăsării și al pierzaniei, rolul arlechinului este acela de a le smulge un zâmbet, chiar dacă, dincolo de ceea ce el afișează, stă o mare imensă de frustrări, de lacrimi și de vise neîmplinite.

   Povestea lui Maxim a început în circ, undeva în anul 1875 la Paris. Acolo a fost găsit de către membrii circului Galaxy. Pentru că nu l-a revendicat nimeni, băiatul a fost adoptat de către circari și a devenit treptat, unul de-al lor. În timp, Maxim nu doar că a învățat foarte repede magia circului, dar a descoperit că acolo poate să dobândească admirația celorlalți. Faptul că Maxim a fost un copil abandonat a declanşat în el acuta teamă de a nu fi pe placul celor din jur. Toată viața sa va sta sub semnul fricii de abandon, o frică mascată sub alura colorată a arlechinului.

   Cei care se vor grăbi să-l judece pe Maxim – pentru iresponsabilitate, pentru incapacitatea de a-i respecta pe ceilalți, pentru fapte imorale sau  pentru superficialitate, să se gândească de două ori înainte să emită judecăți. Evoluția vieții lui Maxim nu este altceva decât simbolul căutării de sine într-o lume imperfectă care te vrea perfect și te judecă dacă nu ești. Rodica-Literaturapetocuri

13. Triunghiul de foc – Nicoleta Tudor – Librex

Triunghiul de foc - Nicoleta Tudor - Librex Publishing
Literaturapetocuri.ro Autori români

   Romanul împletește realitatea contemporană cu legendele dacice de mult uitate, dragostea cu magia, întreaga narațiune având parcă un aer mistic. Intriga și suspansul te țin într-o permanentă stare de tensiune până la final. Totul are un caracter imprevizibil, și numai unitatea familială oferă un sentiment de stabilitate. 

     În ,,Triunghul de foc”, autoarea Nicoleta Tudor ne oferă o poțiune îmbietoare de supranatural, romantism, aventură și fantezie, în cantități relativ egale, în care a picurat un strop de istorie. A mai adăugat puțin mister și suspans. O răpire și câteva crime. Multe secrete. Ritualuri magice și legende străvechi. Fenomene supranaturale și vrăji spectaculoase. Întâmplări neprevăzute, situații tensionate, dezvăluiri șocante, momente înduioșătoare, pasaje amuzante. Evenimente desfășurate într-o lume în care supranaturalul face parte din viața de zi cu zi a oamenilor. Alina Literaturapetocuri

14. Rockstar – Cristina Nemerovschi – Editura Herg Benet

Literaturapetocuri.ro Autori români

   Nu ştiu dacă mi-a mai fost atât de greu să vorbesc despre o carte ca despre “Rockstar” al Cristinei Nemerovschi. O să spuneţi: ”Ce mare lucru, e despre un star rock, cât poate fi de greu?!!!”. Da, cartea este despre o trupa rock, despre un star rock, dar este mult mai mult decât atât.

   “Rockstar” este o poveste despre viaţă şi moarte, pasiune şi ură, deznădejde şi speranţă, dragoste, indiferenţă, trădare, prietenie. ’Rockstar”e viaţa însăşi. Arci – Literaturapetocuri

15. Dragoste şi mătase albă – Corina Cîndea – Editura Hathor

dragoste si matase alba corina cindea
Literaturapetocuri.ro Autori Români

Dragoste și mătase albă – primul volum al seriei Salem, a reușit să mă țină trează până în zori. Mi-a plăcut atât de mult, încât nu am putut s-o las din mână. Iar atunci când am terminat-o de citit, am simțit nevoia să-i scriu Corinei un mesaj, în care să-i mulțumesc pentru toate stările pe care mi le-a transmis prin intermediul cărții: bucurie, optimism, seninătate.

   Atunci când am început să citesc cartea, nu știam nimic despre ea, nici cine sunt personajele, nici care este subiectul. Nici descrierea de pe copertă nu am vrut să o citesc pentru că mi-am dorit să fiu surprinsă. Și am fost!

   Am fost complet fermecată de intriga cărții, de îmbinarea dintre  romantism și supranatural, iar faptul că povestea este spusă din perspectiva celor doi protagoniști, Logan Savage și Faith Dalton, m-a ajutat să-mi dau seama ce gândește și simte fiecare. Momentele amuzante, replicile spumoase, situațiile comice în care s-au aflat cele șase personaje principale – Logan, Quinn, Declan (semnificația numelui, în irlandeză – “Complet”), Faith, April, Piper, au dat un plus de savoare. Sunt absolut  adorabili cu modul lor de a se tachina, cu micile înțepături ironice și scene de gelozie. Alina – Literaturapetocuri

16. Heruvim – Adrian Petru Stepan – Libris Editorial

Heruvim de Adrian Petru Stepan-Libris Editorial-pre-recenzie
Literaturapetocuri.ro Autori români

   Heruvim este un roman plin de mister, aventură, informații, istorie. Adrian a creat o poveste de ficțiune, dar care este ancorată atât de bine în realitate, încât granița între cele două este aproape invizibilă. Pasiunea pentru istorie și geopolitică și-a pus amprenta pe tot parcursul lecturii, parcurgând fiecare pagină în stil alert și captivant.

   Autorul ne face cunoștință cu un bancher-scriitor, cu un agent secret și cu profesor sirian. Trei personaje principale, trei caractere diferite, fiecare purtând o poveste plină de aventuri. Vero Literaturapetocuri

17. Puls în alb şi negru – Laura Harte – Smart Publishing

Puls în alb și negru - Laura Hartte
Literaturapetocuri.ro Autori români

   „Puls în alb și negru” impresionează pe multe planuri, însă se detașează modul închegat de construcție, acțiunea care curge spre un punct stabilit și nu se pierde inutil, relaționarea dintre personaje și talentul imaginativ. Elementele de intrigă se leagă între ele, numele folosite sunt sugestive – de la tărâmul Wonderland, Hatter, la Mayhem și expoziția de tablouri care folosește ca titlu al cărții –, iar povestea ce nu se termină cu acest volum adună puncte favorite. Nu aș vrea să încadrez povestea în cele clasice young-adult, chiar dacă urmează pașii, pentru că are ceva special care o face să strălucească, și nu doar faptul că este scrisă de o autoare româncă, într-un stil curat, priceput în ciuda vârstei fragede. Laura Hartte dăruiește iubire – pentru artă, literatură, frumos și suflet. Cartea ei te va prinde în mreje, vei zâmbi, vei tresări. Alice – Literaturapetocuri

18.Trimisul special – George Arion – Crime Scene Press

Trimisul special - George Arion
Literaturapetocuri.ro Crime Scene Press Autori români

   Trimisul special – “Iași, 1887. Un ucigaș în serie terorizează orașul. Criminalul omoară numai prostituate. După ce le sugrumă, le prelevează diverse organe – splină, pancreas, rinichi, ficat… Pentru aceasta, folosește cu dexteritate bisturiul. Un profesor își procura astfel material didactic pentru lecțiile sale de anatomie? Nu cumva organele păstrate o vreme în borcane cu formol sunt vândute apoi unor specialiști pentru studierea lor? Sau e vorba, pur și simplu, de un dezaxat cu pregătire de chirurg?

   De-a lungul vremurilor au fost o grămadă de povești, interpretări, căutări ale lui “Jack The Ripper” (Jack Spintecătorul), dar ceea ce se știe concret este doar că a fost un ucigaș în serie, niciodată prins sau identificat. Așa că legendele în jurul lui s-au țesut și încă se țes cu același interes.

  Asta face și George Arion, care cu talentul său excepțional de-a țese povești, ne prezintă ceea ce se poate numi o variantă a legendei. Mi-a plăcut nu numai cum a fost relatată varianta scriitorului, ci și cum s-au întretăiat viețile personajelor cu povestea Arci-Literaturapetocuri

19. Don’t cry, just fly – Georgiana Vâju – Editura Quantum

Georgiana Vâju
Literaturapetocuri.ro Autori români Quantum

   Don’t cry, just fly, este construită frumos, cu o intrigă bine conturată, având premise promițătoare ale desfășurării acțiunii.

   Georgiana Vâju reușește să creeze o carte pe baza unui cântec. Cât de fain este asta? Don’t cry, just fly s-a ”născut” datorită cântecului celor de la Reamonn, Supergirl. Georgiana este psiholog la bază și transpune finețea cunoașterii caracterelor umane în toate cărțile sale. Supergirl nu părea a fi mai mult decât o melodie preferată, dar a ajuns prefața unei cărți. O carte care debutează fascinant de romantic, perfect, aș putea spune. Gabi Bratu – Literaturapetocuri

20. Xanax – Liviu Iancu – Editura Trei – Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară

Xanax - Liviu Iancu
Literaturapetocuri.ro

   Xanax nu este o poveste fictivă, ci o serie de povești reale, amuzante, dar dure în același timp. Se abordează atât de multe teme, încât nu știi la care să te oprești mai întâi. Autorul a încercat să scoată în evidență viciile, minciunea, adulterul, dar și părțile mai frumoase ale vieții cum ar fi prietenia, iubirea, dedicarea, pasiunea, lucruri care în general îi unesc pe oameni. Xanax este o carte care m-a făcut să văd, măcar pentru câteva clipe, o altă perspectivă asupra vieții. Este ciudat, dar în același timp interesant, să citești povestea cuiva, o poveste care a fost spusă cu atâta sinceritate și pasiune încât ți-a transpus sentimentele, emoțiile și te-a făcut parte din poveste.

   În final, citind această carte, aș putea să spun că este cel mai realist și sincer roman pe care l-am citit vreodată. Este forma brută a existenței umane, așa cum este ea. Este prieten și dușman, fericire și tristețe, înțelepciune și nechibzuință, moralitate și imoralitate. Această carte este un amestec de lucruri bune și lucruri rele, este moarte și este viață, este timp dar, mai ales, este un suflet. Gabi – Literaturapetocuri

21. Darul vieţii. Predestinaţii – Alina Cosma – Editura Petale Scrise

Darul vieții - Predestinaţi - Alina Cosma - Editura Petale Scrise
literaturapetocuri.ro Autori români

   “Darul vieții. Predestinați” este o poveste plină de farmec și de sensibilitate, despre iubire, încredere, suferință, sacrificiu, pierdere, schimbare, cu un stil de scriere vioi și incitant, care nu are cum să te plictisească. Are un subiect sensibil, un limbaj accesibil, dialog efervescent, replici  ironice, momente emoționate, scene romantice, situații tensionate, întâmplări neprevăzute și un final fericit care te lasă cu zâmbetul pe buze. O carte care ne prezintă o frumoasă poveste de dragoste între doi tineri total diferiți. Ea – timidă, prudentă, discretă, retrasă, pudică, iubitoare. El – genul de bărbat care nu știe ce înseamnă dragostea, obișnuit să ia totul ca pe ceva care i se cuvine, arogant. Amândoi protagoniștii sunt bântuiți de fantomele trecutului, motiv pentru care iubirea lor este pusă la grea încercare. Alina Literaturapetocuri

22. Eşti pe cont propriu – Stelian Ţurlea – Crime Scene Press

Ești pe cont propriu - Stelian Țurlea
Literaturapetocuri.ro – Autori români

   ,,Ești pe cont propriu” este un roman realist care ne prezintă imaginea actuală a vieții văzute sau nevăzute. Cunoscută de noi sau mai puțin cunoscută. Acest roman pare o piesă de teatru prezentată pe scenă, dar cu informații din culise, şi puțină filozofie.

   De ce să vorbim de filmele americane când o carte scrisă de un autor român contemporan oferă complexitatea unui film artistic? Vero – Literaturapetocuri

23. Cavalerii timpului – Mirela Oprea – Editura Tritonic

Cavalerii Timpului - Inițierea
Literaturapetocuri autori români

   Inițierea Cavalerilor Timpului se ridică dincolo de așteptările unui roman fantastic, antrenant, palpitant, romantic, căci pe lângă toate aceste atribute are și altele la fel de interesante.

   Ela s-a dezvoltat ca persoană în temeiul binelui și corectitudinii. Și-a dorit să insufle și celorlalți aceste sentimente și să îndepărteze greutățile ce apasă pe suflet printr-o metodă ce implică chibzuință și credință. Accesând o pace interioară, o legătură cu elementele naturale, a dobândit o putere nemaiîntâlnită, capabilă să se folosească de energia pământului, a aerului, a apei, a focului. În fața unui pericol iminent, căreia singură nu îi putea face față, Ela instruiește și face echipă dintr-un grup pestriț de personaje. Vampirii Peter și Reno, vârcolacii Gerry, George și Rachel, asiaticul Chan, tânăra Pari, indianul Mahi, rusul Igor, americanii Logan și David. Alături de Miron, partenerul ei, Ela și-a adunat „cavalerii” cei mai capabili într-un cadru misterios, la castelul lui Dracula din Transilvania. Ceea ce tânăra le prezintă invitaților ei pare a fi o glumă, însă, se lasă pe rând convinși să parcurgă testele.Alice – Literaturapetocuri

24. Demoni – Laura Nureldin – Editura Herg Benet

Demoni
Autori romani Literaturapetocuri.ro

   O poveste super fantastică, nu că n-aș vrea să fie reală (eu să am Steaua și puterile 🙂 ), dar cu o încărcătură emoțională profundă, cu o mătușa care o va iubi necondiționat și cu un prieten de nădejde, succesul este ca și asigurat.

    Eu m-am îndrăgostit de cărțile Laurei – Nicol Literaturapetocuri

25. Amnezic (Bolnavi amândoi, vol.1) – Florentina Pandelea – Stylished Books

Amnezic (Bolnavi amândoi, vol.1) - Florentina Pandelea
Literaturapetocuri.ro Autori români

    Nu faceți greșeala să credeți că ,,Amnezic” este o poveste ușoară, dulce, erotică sau/și romantică, pentru că nu e. Nu este un alt roman siropos. De fapt, ,,Amnezic” este genul de carte care îți umple sufletul de speranță, bucurie, încredere și iubire. Este un roman bine închegat, cu personaje credibile, cu care ne identificăm foarte ușor și care par cât se poate de reale pentru noi. Cred că autoarea Florentina Pandelea s-a născut cu talentul de a descrie trăirile umane. Reușește atât de ușor să între pe sub pielea cititorului! Firește că povestea în sine își are importanța sa, dar ceea ce reușește ea să transmite… Ei bine, acele cuvinte merg la casa sufletului. Pătrund în suflet, alina durerea, oferă speranță. Alina Literaturapetocuri

26. Vă plac blondele? – Stelian Ţurlea – Crime Scene Press

Vă plac blondele? - Stelian Țurlea - Crime Scene Press
Autori români Literaturapetocuri.ro

   „Vă plac blondele?” este o colecție de povestiri scurte mai mult sau mai puțin polițiste, hilare, parodice, cu o doză serioasă de absurd și un strop de autenticitate românească. Un strop ce face tot deliciul, aș adăuga. În care thriller american sau de altă nație întâlnim vorbe sau atitudini din peisajul dâmbovițean, însoțite de umorul specific? Logic, în niciunul!

  Ce mi-a plăcut? Unicitatea povestirilor, combinația dintre thriller, mister, umor negru, absurd, ușurința lecturii. În plus, cartea este foarte convenabil de transportat: micuță și subțirică, încape la fix în geantă și chiar nu trebuie să-ți faci griji în privința căratului. O poți scoate oricând să mai citești o pagină…Sorina Literaturapetocuri

27. La vest de răsărit – Violeta Ungureanu – Editura UP

La vest de răsărit - Violeta Ungureanu - Editura UP
Literaturapetocuri.ro Autori români Recenzii Editura UP

   „La vest de răsărit” poartă încă din primele rânduri un sentiment apăsător, de tristețe și durere. Personajul principal, Gabriel Stancu, are secrete care instalează un mister de pe urma căruia cu greu răsufli ușurat. Construcția romanului este una de așa natură încât te păcălește să crezi o anume traiectorie a poveștii, să prevezi punctul culminant, însă acțiunea este îmbrăcată într-o iluzie pe cât de frumoasă, pe atât de neașteptată. Autoarea s-a folosit de detalii care sporesc cu fiecare pagină anticipația, plăcerea de a descoperi mai mult, elemente de scriere dramatică, romantică – ușor erotică -, care se leagă armonios. Fiecare personaj sau scenă are un rol bine definit și nu este lăsat la voia întâmplării, plusând de fiecare dată cu imagini care vibrează. Alice Literaturapetocuri

28. Hanoracul tău – Cristina Oţel – Editura Quantum

Hanoracul tău - Cristina Oțel - Editura Quantum Publishers
Autori români Literaturapetocuri.ro

   „Hanoracul tău” este o poveste care dezbate un subiect de actualitate, și anume, plecarea unuia dintre părinți la muncă în străinătate. Autoarea a creat o nouă poveste tristă, plină de încărcătură emoțională, dar și cu un substrat de iubire – deși acest sentiment este foarte vag interpretabil printre rânduri. Romanul „Hanoracul tău” conține o paletă întreagă de sentimente, majoritatea colorate în gri și negru, dar se întrezărește și incipitul unei posibile povești de dragoste.

   Romanul este despre adolescenți și dezbate trăirile acestor tineri, care se simt abandonați și se luptă cu puternice traume emoționale. Eva Anca – Literaturapetocuri

29. Drumurile amanților – Corina Ozon – Herg Benet

Drumurile amanților
Literaturapetocuri Autori români

   „Drumurile Amanților” este al cincilea volum al seriei „Amanții”. De ce atâtea volume? Simplu! Pentru că poveștile cu amanți nu sunt la  fel de previzibile precum poveștile cu zâne și pentru că odată depășit statutul de „amant”, viața nu mai e așa cum fusese proiectată anterior. Inevitabil, noile circumstanțe iscă noi emoții, noi intrigi… și o nouă poveste!

   „Drumurile amanților” mi-a oferit mai mult decât o simplă confesiune, e o triplă mărturisire și e atât de bine lucrată, încât cititorul trăiește la intensitate maximă. Perspectiva lui Mircea te face să vezi viața din prisma acestui personaj și să-l înțelegi… să-i justifici acțiunile, gândurile, vorbele. Atunci când citești mărturisirile lui Teo, trăiești odată cu ea dezamăgirea, perpetua încercare de regăsire a iubirii. Când citești ceea ce povestește Cati, îi dai și ei circumstanțe atenuante, trăiești odată cu ea această eternă tendință de regăsire a stării de liniște. Rodica Puşcaşu Literaturapetocuri

30. Fata cu rochii înflorate – Lucian Dragoș  Bogdan – Editura Tritonic – Cărţi bune de citit în vacanţă – autori români – Recomandări de vară

Fata cu rochii înflorate - Lucian Dragoș  Bogdan
Literaturapetocuri.ro Autori români Recenzii cărţi Editura Tritonic

  “Fata cu rochii înflorate” este o poveste despre dragoste, indiferență, uneori cruzime, trădare și iertare, o poveste din viață și despre viață.

   Lucian Dragoș Bogdan a scris o poveste despre vieți și destine, despre iubire și iertare, despre vindecare și speranță.

   La început îți dă impresia unei povești polițiste, pentru că Helga merge la poliție sesizând suspiciunea unei crime care va avea loc. În localitatea Unzhurst muriseră în anul ce trecuse șase bătrâni din anturajul tatălui ei. Bătrânii își țineau ziua la un local (altfel decât obișnuiau) și după câteva zile erau morți, aparent din cauze naturale. Helgăi i se pare ciudat și se teme pentru tatăl ei, urma ziua lui și mai ales că hotărâse s-o serbeze la un local (atipic pentru el).

    Gisela, polițistă, e tentată să nu o ia în serios, dar merge cu un coleg la ziua bătrânului, unde totuși nu vede decât distracție, nimic amenințător. Îi cunoaște familia, pe Martin, soțul Helgăi, pe Elsa fiica ei. Înconjurată de familia aparent fericită, Gisela se simte mai singură decât de obicei, mai ales că în urmă cu o zi, când asistase în gară la sosirea refugiaților, îi atrăsese atenția un sirian. Gisela, la fel ca mulți alți germani, nu era de acord cu refugiații, fusese greu pentru Germania să se pună pe picioare după căderea Zidului de la Berlin, apoi sosirea emigranților din alte țări ale Europei, acum nu știa dacă vor mai putea face față. Și totuși îi era și milă de oamenii aceia siliți să plece din casele lor, din țara lor de frica ororilor trăite. Arci Literaturapetocuri

Autori români

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti 

7 COMMENTS

  1. Mulțumesc mult, dragelor! Ma bucur sa îmi găsesc cartea în aceasta lista cu cărți deosebite! Va îmbrățișez! ❤️❤️

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.