Casa dintre pini – Ana Reyes – Editura Trei – recenzie
Casa dintre pini – Ana Reyes – Editura Trei – recenzie
Titlu: Casa dintre pini
Autor: Ana Reyes
Nr. de pagini: 320
Titlu original: The House in The Pines
Traducere: Monica Vlad
Anul apariției: 2024
“Maya era în liceu când a văzut-o pe Aubrey căzând secerată în fața lui Frank, un bărbat enigmatic cu care își petrecuseră amandouă vara. După șapte ani, Maya stă în Boston cu iubitul ei și încearcă să scape de dependența care a ajutat-o să reziste până acum. Însă trecutul o copleșește când vede o înregistrare cu o altă femeie care moare subit în fața aceluiași Frank.
Maya se întoarce acasă, unde începe să dezgroape fragmente din trecut și să observe mesaje ascunse în cartea neterminată a tatălui ei guatemalez. Ca să se salveze, trebuie să înțeleagă o poveste scrisă înainte să se fi născut ea, însă nu i-a rămas mult timp și toate drumurile duc înapoi la cabana lui Frank.”
“Tensiunea psihologică intensă e amplificată de golurile de memorie și percepțiile deformate ale Mayei, care dau poveștii o tentă întunecată, supranaturală.“ ( Booklist)
“Ce nu-ți poți aminti te poate distruge.”
Povestea Mayei este interesantă, intensă și se petrece în orășelul ei natal, Pittsfield-Massachusetts. Viața Mayei este deosebită, ceea ce o face să aibă și o sensibilitate aparte. Crescută doar de mama sa, Brenda, paramedic, știe prea puțin despre familia tatălui, care murise de foarte tânăr, acasă în Guatemala. Acolo mai erau bunicii și mătușa, cu care vorbea de câteva ori pe an la telefon. Tatăl ei fusese împușcat în pragul casei, pe atunci Guatemala era în plin război civil, acesta s-a încheiat aparent în 1996, deși luptele între diferite formațiuni continuau. Brenda venise acolo într-un program de misionariat, îl cunoscuse pe Jairo și familia lui numai de o lună, și moartea lui determină întoarcerea ei în SUA.
Acolo aflase că este gravidă și hotărâse să păstreze copilul. Moartea bunicii din partea tatălui determină o călătorie în Guatemala, unde are ocazia să-și cunoască familia: bunicul, mătușa, și o grămadă de verișori. Casa era veșnic plină, toți voiau s-o întâlnească și cum orașul era încă periculos veneau ei acolo. Bunicul îi face o surpriză deosebită, îi dă manuscrisul neterminat al cărții pe care o scria tatăl ei: ”OLVIDE QUE ERA HIJO”- “Și nu am știut că eram fiul unui rege.”
Darul acesta și amintirea tatălui îi vor întări decizia de-a ajunge scriitoare. Citea și studia mult, chiar traduce din spaniolă manuscrisul tatălui ei, în ore lungi petrecute la bibliotecă.
Așa îl cunoaște pe Frank Bellamy, un tip mai în vârstă, care lucra acolo ocazional. Frank reușește s-o farmece, s-o facă să uite de ea, o plimbă prin locurile preferate de el, inclusiv la ruinele din spatele casei tatălui său, unde susține că-și va construi o cabană. Reușește chiar s-o îndepărteze de prietena ei din copilărie Aubrey, mai ales când cei doi ies împreună făcând-o pe Maya geloasă. Supărată, Maya, îl caută într-o seară la “cabană”, și vede casa în toată frumusețea ei, iar cheia ciudată zimțată, primită de la el, îi lasă o urmă în palmă, ca un stigmat.
A doua zi îl vede cu Aubrey la restaurant, și cum prietena ei cade și moare efectiv sub ochii lui Frank. Șocată Maya este sigură că e vina lui Frank, dar nu se poate dovedi nimic, deși ea își spune părerile și bănuielile, și poliției și mamei ei. Mama e speriată, gândindu-se la antecedentele din familia ei, așa că o duce la un psihiatru, mai ales că nu putea să doarmă deloc. Acesta îi prescrie klonopin, pentru liniștire și somn, dar Maya va deveni dependentă de pastile.
Viața i se va împărți înainte și după moartea prietenei ei. Urmează Facultatea de litere din Boston, se stabilește în oraș și lucrează la Kelly’s Garden Center, încercând să uite anii anteriori. E singuratică până îl întâlnește pe Dan, care știe s-o cucerească și să-i fie alături. Și totuși păstra multe secrete față de el, mai ales dependența de pastile, chiar dacă acum, în lipsa lor, era efectiv în sevraj.
Dar trecutul revine în forță!!! Vede pe internet un clip cu o tânără, Cristina, care murise subit la masă la un pub, sub ochii prietenului ei, care se dovedește a fi Frank Bellamy. Și asta pune lucrurile în mișcare. Maya nu mai știa nimic de Frank, nu-l găsește nici pe rețelele de socializare, dar găsește profilul Cristinei care era pictoriță.
Maya este distrusă de amintirile trecutului și de prezent, dar nu mai este adolescenta de 17 ani, care se teme, ci o femeie puternică. Este sigură că el este vinovat și vrea să-l vadă pedepsit. Se întoarce acasă și începe cercetările.
Contactează prietenii, familia, rudele, și pe cei din pagina de internet a Cristinei. Citește articole despre tatăl lui Frank, aflând că fusese hipnoterapeut calificat, chiar brevetase o metodă, care însă nu dăduse rezultatele scontate. Din păcate experimentase în primul rând pe familie, pe soție și copil, și asta lăsase anumite sechele. Găsește clinica “Clear Horizons Welness”, care după moartea lui Oren Bellamy mai avea un singur medic David Hart. Merge și la locul unde credea că e cabana lui Frank, dar acolo sunt tot aceleași ruine pe care le văzuse prima dată acum mulți ani. Mai rămâne să dea de Frank, să-l facă să vorbească și să spere că de data asta lumea va fi de partea ei.
Va reuși? Cum îl va demasca? Ce îi va povesti Frank? Cum va motiva moartea lui Aubrey și a Cristinei? Va reuși Maya să-și continue viața?
Veți afla totul și multe alte întâmplări, gânduri, sentimente, explicații citind cartea.
Este crunt să te gândeșți că oamenii de lângă tine, pe care-i crezi prieteni, sau de care te îndrăgostești, pot să-ți facă atâta rău, că ceea ce ai crezut, tânără fiind, că e iubire a fost de fapt un experiment care te va marca pe viață. Iar ca părinte să auzi sau să citești despre astfel de lucruri, să fii mereu în alertă, să păzești pașii copilului tău, e cumplit.
Mie cartea mi s-a părut interesantă, dar cam sumbră și întunecată.
Dar iată câteva păreri avizate:
“Debutul lui Reyes are tot ce-și poate dori un cititor de thrillere: un narator nedemn de încredere, o dependență, piste false, secrete vechi, un periplu de șapte ani în căutarea dreptății. Dar este și o poveste fascinantă despre prietenie între femei, loialitate răsplătită, dragoste maternă și dorința intensă de-a dezlega mistere, chiar și în fața răului”. (Amazon)
“Debutul lui Reyes e un thriller captivant, inteligent, care mi-a dat fiori. Cu intrigă complicată, scriitură splendidă și personajele complexe, conturate detaliat, Casa dintre pini e una dintre cărțile rare în care trăiești de la prima până la ultima pagină. Nu voiam să se termine – și abia aștept să descopere și cititorii noua mea autoare favorită.” (Andrea Bartz, autoarea bestsellerului N-am fost niciodată acolo)
“E o carte care te plimbă înainte și înapoi și care cu siguranță te ține ca pe ace.”( New York Post)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului:
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: