Casa pe jumătate arsă – Alex North – recenzie
Casa pe jumătate arsă – Alex North – recenzie
Titlu: Casa pe jumătate arsă
Autor: Alex North
Editura Lebăda Neagră
Colecție Black Spot
Data apariției: Iulie 2024
Traducător: Alexandra-Maria Vrînceanu
Nr. pagini: 400
“ALEX NORTH s-a născut la Leeds, unde locuiește în prezent împreună cu soția și fiul său. A studiat filosofia la Universitatea din Leeds și, înainte să devină scriitor, a lucrat în departamentul de sociologie din cadrul aceleiași universități. ,,Omul Șoaptă”, romanul de debut, a fost inspirat de fiul său, pe atunci în vârstă de patru ani, care a menționat într-o zi că îi place să se joace cu o fetiță (care este invizibilă) și că se teme de „băiatul de sub podea”. ,,Omul Șoaptă” a fost desemnat bestseller de publicațiile „Sunday Times” și „New York Times” și a fost tradus în peste 30 de limbi străine. Drepturile cinematografice au fost achiziționate de compania AGBO, înființată de frații Anthony și Joe Russo, cunoscuți pentru colaborarea lor cu Marvel, „Situație de criză” și „Studenți part-time”. Au regizat „Răzbunătorii: Războiul infinitului”, „Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” și două filme cu Captain America.”
“Un thriller cu vibrații paranormale, o povestire unică, inteligentă și captivantă, ce vă va face să întoarceți paginile mai repede!
Casa pe jumătate arsă este un thriller psihologic a cărui poveste se învârte în jurul lui Katie Shaw și a fratelui acesteia, Chris, acuzat de o crimă odioasă. În urmă cu șase ani Chris a fost atacat și a rămas cu cicatrici pe față. Cartea explorează teme ale destinului, liberului-arbitru, vinovăției, mântuirii și obsesiilor. Victima este Alan Hobbes, un distins și bogat profesor de filozofie, care locuia într-un conac pe jumătate ars și era fascinat de povestea unui criminal în serie local. Detectivul Laurence Page investighează cazul și descoperă o rețea de secrete și minciuni care leagă personajele.”
“Există lucruri care nu pot fi reparate, indiferent cât de mult ai încerca, există răni care nu se vindecă niciodată, există cicatrici care nu se estompează niciodată.”
“Dacă ai putea să vezi în viitor, ai vrea să știi ce urmează să se întâmple? “
Bună întrebare ilustrată și de povestea cărții, scrisă prin prisma personajelor cu alternanțe între evenimentele din trecut și cele din prezent. E chiar ciudat, oarecum, pentru că te întrebi ce relație sau legătură există între personaje și întâmplările prin care trec. Dar le afli până la final unde toate capătă sens. Așa că și eu voi vorbi pe rând despre personaje sau cupluri.
Și vom începe cu Jack Lock un criminal în serie, cunoscut drept “cel care făurește îngeri”. După ce a fost arestat în 1956, a fost acuzat de uciderea soției sale și a încă patru copii, ale căror rămășițe au fost dezgropate din grădina casei. A fost judecat, condamnat, dar a murit în condiții suspecte în închisoare. El a fost, la fel ca și părinții săi, adept practicant al unei secte religioase obscure “Deus Scripsit” (Scris de Dumnezeu), ale cărei crezuri se bazau pe versiuni contestate ale Bibliei, cu elemente ezoterice, erau cunoscuți pentru tendințele puritane și folosirea pedepselor fizice stricte. Ei susțineau că :
“Dumnezeu ar fie etern (și anume că ar exista în afara timpului), astfel că vede concomitent trecutul, prezentul și viitorul întregii lumi. De vreme ce fiecare clipă deja există pentru El, orice am face noi, oamenii, este predestinat și inevitabil. Mai mult orice încercare de a schimba ceea ce a fost deja dat reprezintă un păcat imens.”
Jack a fost un copil straniu, introvertit, care părea a fi conectat cu o “entitate” sau persoană invizibilă. Scria tot timpul în jurnalul său, apoi, adult fiind, ținea predici pe stradă, care şocau prin conținut. Părea a fi un vizionar. Ultima încercare de-a răpi un copil a dus la arestarea sa. În casă polițiștii i-au găsit soția ucisă și pe cei doi copii, care au fost dați spre adopție cu acte secretizate. Educația pe care le-o dăduse Jack de mici a fost dură corelată cu interdicția de-a intra în biroul lui. De fapt pe cel mare îl inițiase deja în credințele și practicile lui, acesta respectându-i cu strictețe ordinele, cel mic s-a dovedit mai rebel. Casa familiei a rămas în paragină până când a fost cumpărată de milionarul Alan Hobbes, care o folosea ca locuință proprie.
Alan Hobbes locuia modest, singur pentru că își pierduse soția și copilul cu mulți ani în urmă. Fusese adoptat, copil fiind, crescut decent, a ajuns profesor de filozofie la universitate, se îmbogăţise din niște investiții inspirate. Dar cea mai mare parte a banilor se duce pe acțiuni umanitare, acte de caritate și ajutor acordat celor în nevoie. Alan găsise jurnalui lui Jack Lock, și cumpărase și o serie de obiecte care îi aparținuseră acestuia. Pare să fi moștenit și unele abilități vizionare, care, corelate cu ce scria în jurnalul lui Jack Lock, îl ajută să preîntâmpine unele necazuri și capcane puse la cale de fratele lui, și chiar să le contracareze.
Edward Leland (fratele lui Alan) fusese și el adoptat de-o familie bogată și cumsecade, dar firea și ideile induse de tatăl său biologic îi vor trasa toată viața. Se va purta mizerabil cu părinții adoptivi, și-și va invidia și urî fratele toată viața, râvnind la soția acestuia, chiar punând la cale uciderea copilului lui. Dar soarta are socotelile ei, își va pierde propriul fiu, care dispare și moare într-un incendiu. Și totuși ura lui va continua în timp învinuindu-și fratele de tot ce se întâmplase, mai ales de moartea tatălui lor.
Avem apoi familia Shaw, cu doi copii Katie și Chris, o familie normală până când băiatul este atacat și brăzdat de lovituri de cuțit, într-o zi când venea de la școală. Katie se va simți toată viața vinovată că l-a lăsat singur atunci pentru a fi cu iubitul ei Sam. Totuși cei doi se vor căsători și o vor avea pe Siena. Chris va ajunge o perioadă dependent de droguri, apoi va fi salvat, va lucra pentru Alan Hobbes și va avea un partener, un artist talentat. Katie și acum, după mulți ani, se simte urmărită de un tip cu o mașină roșie (ca cel care-i atacase fratele). Va afla în final că este același Michael Hyde, ieșit din închisoare.
Dar ce avusese cu Chris? Ce avea acum cu ea și familia ei?
Michael Hyde fusese un tânăr normal, până când cu ani în urmă primise bani să provoace un incident, care din păcate se lăsase cu victime. Asta îl dezechilibrase și printr-o ciudată conexiune îi învinuia pe Chris și Katie, iar întâmplările din închisoare îi accentuaseră starea și ura.
Moartea lui Alan Hobbes, pe care acesta o anticipase, pornește tăvălugul. Prevăzând ce se va întâmpla Alan îi dă lui Chris o carte, care pare a fi un jurnal, și-i dă instrucțiuni avocatului să trimită pachete din cărțile lui rare unor oameni, care au nevoie de bani sau ca să le aibă amintire de la el. Printre alții un colet ajunge la Katie, o carte care de fapt îi va fi destinată fratelui ei.
Chris dispare și-n timp ce-l caută Katie află multe din istoria propriei ei familii și implicit despre Alan și Edward. Răpirea lui Chris, atacul asupra ei, salvarea lor, vor duce la desfășurarea ghemului încâlcit al poveștilor vechi.
Și-i mai avem în ecuație pe cei doi polițișți Laurence și Pettifer, care fuseseră chemați acasă la Alan Hobbes la moartea acestuia. Cei doi trec prin toate dovezile, circumstanțele mai vechi și mai noi, își amintesc de Jack Lock, caută să afle date despre băieții lui, discută cu Katie și soțul ei care zădărniceşte atacul lui Michael Hyde. Până la urmă cei doi polițiști rezolvă toate cazurile și păienjinişurile din trecut și prezent. Dar :
Ce fire nevăzute leagă personajele noastre? Ce s-a întâmplat cu băieții lui Jack Lock? De ce îi dăduse Alan Hobbes jurnalui lui Chris? De ce îl voia Edward Leland cu orice preț? Ce s-a întâmplat cu copiii celor doi? Ce jurnal primise Chris ? A lui Lock sau? Ce legătură era între ei și Michael Hyde? De ce îi ura pe Chris și Katie? Va reuși Katie să-și salveze fratele? Ce se întâmplă cu personajele noastre până la final?
Veți găsi toate răspunsurile citind romanul.
Veți descoperi o poveste sordidă care începe cu Jack Lock și se termină cu Chris și Katie. Veți vedea cum secretele, tabuurile, ideile și credințele greșite duc la urmăriri, ură, crime, fără a se ține cont de relațiile și legăturile de familie.
“Casa Pe Jumătate Arsă” este un roman care trebuie citit, așa că lectură plăcută!!!
Iată și câteva păreri avizate:
“Una dintre acele cărți care mă fac să-mi doresc să o fi scris eu. North mânuiește suspansul de parcă ar fi o sabie. Îți taie respirația și îți îngheață sângele în vine. “
(Helen Fields)
“Atmosfera e întunecată, te ține în suspans și e plină de răsturnări de situație.“
(Claire McGowan)
“Îți dă fiori, e emoționantă și te prinde fără a-ți da drumul. Casa pe jumătate arsă e cu adevărat un triumf.“
(William Ryan)
“Un roman complex, plin de tensiune și cu o atmosferă care te ține cu sufletul la gură.“
(Woman’s Weekly)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Casa pe jumătate arsă
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: