Castelul din infern de Yasmine I. Bonciu – Libris Editorial – recenzie
Castelul din infern, de Yasmine I. Bonciu – Libris Editorial – recenzie
Castelul din infern
Yasmine I. Bonciu
Editura: Libris Editorial
An apariţie: 2019
Nr. pagini: 630
Gen: fantasy young adult, romance fantasy
Romanul ,,Castelul din infern” mi-a atras atenția din prima clipă în care l-am văzut. Coperta și descrierea au acționat asupra mea precum cântecul de sirenă, atrăgându-mă în mrejele sale, fără a avea posibilitatea să mă împotrivesc. Firește că am vrut să trișez puțin, în sensul că am încercat să răsfoiesc cartea la târgul Gaudeamus, dar nu am reușit, pentru că standul celor de la Libris era foarte aglomerat. Într-o oarecare măsură, tocmai acest lucru mi-a întărit și mai abitir dorința de a descoperi povestea din spatele titlului. Așadar, vă dați seama cât de entuziasmată am fost atunci când un exemplar a ajuns și la mine. Iar acum, după ce l-am citit, pot spune că, și de această dată, intuiția mea a funcționat bine. M-am bucurat de o lectură plăcută și relaxantă, un dulce răsfăț pentru suflet! Da, în ciuda subiectului abordat, povestea a fost incredibil de dulce.
,,Castelul din infern”, romanul de debut al autoarei Yasmine I. Bonciu, ne poartă într-o lume fantastică, plină de elemente mistice și mitice, aventuri tulburătoare, mistere indescifrabile, tălmăcite spre final, și înduioșătoare povești de iubire.
O călătorie pe tărâmul morții, o reinterpretare a mitului grecesc, o iubire imposibilă între o muritoare și un nemuritor, inserată într-un mod subtil, personaje simpatice și ușor de îndrăgit, dueluri verbale spumoase, dar și atmosfera gotică, toate acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care compun poțiunea narativă a Yasminei Bonciu.
,,Lasă-mă să văd dacă am înţeles… În ultimele trei zile am fost răpită de un zeu, am luat cina împreună, am fost meditată de el, am încercat să-i dau cu o solniţă în cap şi am avut două crize de isterie… Am omis ceva?”
Atât povestea, cât și personajele, mi-au plăcut tare mult. E drept că, pentru împătimiții genului fantasy, povestea li se va părea poate prea romanțată și ușoară, acțiunea învârtindu-se mai mult în jurul celor doi protagoniști, Avril și Hayes, dar pe mine tocmai acest aspect m-a încântat. În ceea ce privește acțiunea, aceasta mi s-a părut puțin cam lentă pe alocuri, dat fiind faptul că s-a pus accent pe trăirile sufletești ale protagonistei, dar și pentru că romanul abundă de amănunte și detalii care nu fac decât să dea impresia că evenimentele se desfășoară cu încetineală. Totuși, din punctul meu de vedere, povestea a avut un farmec aparte, în special latura romantică, altfel nu aș fi fost atât de cufundată în lectură. Nu pot să spun că am găsit ceva deranjant, ba dimpotrivă. Aș zice că e un început promițător. Faptul că Yasmine a început să scrie această carte la vârsta de 17 ani, cu gândul să facă o reinterpretare a unui mit grecesc, e un lucru admirabil.
Cu toate că romanul este încadrat în categoria fantasy young adult, eu l-am perceput ca pe un romance cu aromă de fantasy și/sau ficțiune mitică. Relația dintre Avril și Hayes pornește cu pași lenți, amândoi se împotrivesc atracției ce o simt unul față de celălalt, iar pasiunea care mocnește între cei doi se simte din ce în ce mai mult pe parcursul lecturii. Bine, Avril nu poate să spună că nu e atrasă de el, dar consideră că e o reacție pur feminină. Dacă totul ar fi diferit și dacă el nu ar fi zeul morții, poate ar îndrăzni să se gândească la mai mult, dar nu vrea să se amăgească cu iluzii. E pur și simplu convinsă că Hayes ține la ea, numai că nu o iubește. Atitudinea lui nu era cea a unui bărbat indrăgostit, ci a unuia foarte rezervat.
,,Într-o clipă era atât de cald cu mine și în următoarea zi se comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Mă așteptam să uite ce s-a întâmplat între noi, dar nu să se comporte atât de rece. Zilele trecute i-am pus mâna pe umăr pentru a-l atenționa cu privire la un detaliu pe care a omis să-l explice, și a tresărit de parcă l-aş fi electrocutat. Era supărat, deși nu știam ce crimă am comis. Voiam să fim ca înainte. Nu neapărat înainte de Elysium, fiindcă, dacă ar fi să se întâmple încă o dată ceea ce s-a întâmplat atunci, nu mi-ar displăcea…”
Nu doar latura romantică a cărții m-a încântat, ci și contextul în care au loc evenimentele. Acțiunea se petrece într-o perioadă îndepărtată, pe Pământ. Cu mulți ani în urmă, câțiva meteoriți au schimbat cursul omenirii și au modificat firul istoriei. O furtună de meteoriți a atacat fără milă Pământul. Unele dintre cele mai mari orașe ale lumii au avut de suferit, împreună cu miliarde de vieți. Nimeni nu a fost cruțat, nici măcar cele mai dezvoltate țări ale lumii. Totul a trebuit să fie luat de la zero. Vreo patru secole i-au luat omenirii pentru a renaște tehnologia. Acum nu mai există noțiunea de naționalitate, iar globalizarea a atins nivelul maxim. Limba vorbită în toată lumea este engleza, copiii își încep pregătirea pentru carieră încă de la 12 ani. Pe piața muncii este o criză a forței de muncă, ceea ce a adus la schimbări majore, deoarece oamenii care să ocupe nenumăratele locuri de muncă erau prea puțini.
Autoarea știe cum să-și atragă cititorul de la bun început. Prologul prezintă exact momentul care i-a marcat lui Avril întreaga copilărie. O întâlnire cu moartea care i-a schimbat complet viața. Era o copilă de numai cinci ani când a găsit, pe malul apei, o femeie moartă. O femeie cu o frumusețe ieșită din comun. Avril nu a simțit niciun fel de repulsie, niciun sentiment de groază, gândurile ei îndreptându-se spre ce ar putea însemna de fapt moartea. Nimeni nu a știut că acel moment a fost cel care a marcat întreaga ei existență, care i-a stârnit curiozitatea, dându-i un scop în viață, să afle ceea ce este moartea – unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii și ea voia să-l știe. Ea nu a uitat niciodată ceea ce s-a întâmplat în ziua aceea, și nici cel care a urmărit-o din umbră în acea zi. Aerul atât de pur și de inocent al micuței, aura ei strălucitoare, i-au zdruncinat bărbatului judecata și tot ceea ce a crezut el până atunci. De un singur lucru era conștient în acel moment: dorința de a o proteja era mai mare decât orice alt sentiment pe care l-a simțit vreodată.
,,El reprezenta opusul a tot ceea ce era ea. Puritate, bucurie, viață… Era atât de greșit din multe puncte de vedere și, totuşi, simțea că totul este corect, ca și cum totul ar fi fost menit să se întâmple aşa. Ea era tot ce însemna bunătatea, și ar fi trebuit să plece și să nu se uite în urma lui, dar nu putea. Ea era nordul și el era sudul, ca polii unui magnet, și se simțea atras de această ființă. I-a luat mai puțin de cinci secunde să realizeze acest lucru. A clipit des, sperând să alunge iluzia pe care o avea în fața ochilor. A reuşit, și totuşi știa că această imagine îi va rămâne mereu impregnată în minte. Oricât ar fi încercat să nege, nu voia să o uite. Se uita la copila aceasta, întrebându-se cum a reuşit să i se strecoare pe sub piele.”
În partea de început a cărții, acțiunea se desfășoară pe repede înainte, aici fiindu-ne prezentate câteva evenimente marcante, trăite de Avril în perioada ei de adolescență. Vedem schimbările majore și pierderile suferite de ea, cea mai semnificativă fiind moartea vărului ei, Ray. Observăm toate lucrurile stranii care au loc în fiecare an, pe data de 28 mai, zi în care viața îi este mereu pusă în pericol. De asemenea, remarcăm faptul că cineva o protejează din umbră, îi stă alături și o ajută să treacă peste momentele ei de disperare. Rare au fost situațiile în care Avril și-a văzut protectorul, dar nu a bănuit nicio clipă cine este misteriosul brunet.
Acțiunea propriu-zisă a romanului pornește din momentul în care Avril ajunge la vârsta de douăzeci de ani. Tânăra are acum jobul pe care și l-a dorit din copilărie, acela de medic legist, locuiește împreună cu tatăl ei în Grecia, și până la această vârstă nu a avut nicio relație amoroasă.
,,Moartea este un fenomen care ne este menit încă de la naştere și noi trebuie să facem tot posibilul să folosim timpul dintre cele două evenimente, astfel încât să ne trăim viața la maximum, ca să nu avem regrete mai târziu. Oare de ce vedeam lucrurile într-o lumină aşa de complicată? Nu puteam să am şi eu un țel mai simplu? Cum ar fi descoperirea unui remediu pentru cancer?”
Viața ei ia o cu totul altă turnură atunci când, aflată la o fermă unde este organizat un banchet, vrea să facă o plimbare prin împrejurimi. Misterioasa cărare formată din flori care străluceau ca aurul, o duc într-o poieniță plină cu sute de flori și fluturi sclipitori de toate culorile. Însă, toată acea perfecțiune a naturii este ruinată de un cutremur de pământ. Pe locul unde mai înainte erau o multitudine de flori, răsărise ceea ce părea intrarea unei peșteri subterane. Avril pătrunde în peșteră, iar odată ajunsă la capătul ei, se trezește într-un loc cu totul și cu totul neobișnuit: o o întindere imensă de nisip, plină de sute de oase, numeroase gheizere acopereau întinderea de nisip, din când în când erupând câte unul, teritoriul fiind păzit de un monstruos câine cu trei capete, celebrul Cerber din mitologia grecească.
În mod surprinzător, stăpânul acestui loc infernal nu este nimeni altul decât misteriosul brunet pe care l-a întâlnit de câteva ori în ultimii ani. Bărbatul arăta la fel de chipeș precum și-l amintea – nu îmbătrânise nici măcar o zi -, dar ținuta lui era foarte aristocratică. Hayes, căci acesta este numele lui, o aduce în castelul său, însă refuză să îi spună motivul pentru care a adus-o pe tărâmul de dincolo. Totuși, se relevă faptul că Hayes, urmașul lui Hades, actualul zeu al morții, se află în mijlocul unei catastrofe. Totul este o bombă cu ceas. Nu știe cât timp mai are până când totul să devină un haos. Se pare că Elysium, tărâmul paradisiac, locul în care ajung spiritele celor care au dus o viață bună, s-a transformat într-un loc al tristeții și al mizeriei. Ar fi trebuit să fie singurul loc cu vegetație, și acum nu era niciun semn de viată pe aceste pământuri. Criza de aici dura de sute de ani, dar cea de la suprafață, dura doar de câteva zile. Dacă la suprafață situația nu se schimbă, Pământul o să se confrunte cu cea mai mare criză alimentară existentă de la dezastru încoace. Nicio zeitate nu și-a putut explica ce se întâmplă. Va putea Hayes să restabilească echilibrul? De ce se află Avril pe tărâmul de dincolo și din ce motiv? Cum de reușește ea să intre în contact cu spiritul vărul ei, Ray? De ce o roagă acesta să-i promită că atunci când va fi cazul îl va ajuta? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,- Ce ar fi viața dacă nu am conștientiza că într-o zi totul se va termina? Trebuie să ne dăm seama că atunci când ne vom duce nu vom putea lua nimic cu noi, în schimb trebuie să lăsăm în urma noastră cât mai multe lucruri bune. Degeaba ai nenumărate lucruri de luat cu tine, când nu laşi nimic în urma ta. Sunt puțin mai sceptică, dar cred că într-o bună zi o să dăm socoteală pentru lucrurile pe care le-am făcut. Omul nu este decât o biată ființă în univers, trebuie să existe ceva mai presus de noi.”
Verifică disponibilitatea cărţii Castelul din infern, de Yasmine I. Bonciu, în librăriile online:
Recenzii cărti autori români
#bookreview
#recenziicărţi
#autoriromani
Castelul din infern de Yasmine I. Bonciu recenzie.
Felicitări, Alina! Si eu sunt curioasa in privința ei. Îmi place recenzia. Ieri am început cartea.
Multumesc, Geo! Sa o citesti cu placere! Astept impresiile tale.
Felicitari Alina pentru recenzie,un pic prea fantasy pentru mine.
Multumesc, Arci!
Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase spuse din suflet! Această recenzie este plină de speranță și îmi dă încredere pentru a continua!
Si eu iti multumesc pentru minunata lectura de care am avut parte! Astept cu nerabdare urmatorul volum!
Woau! Acu m-ai stârnit cu asemenea recenzie minunată!Multumesc Alina si te rog mai multe detalii pt mine!
Daca ti-a placut Pene, morminte si flori, atunci sigur si aceasta o sa-ti placa. E chiar si mai romantica!
Gata ,m-ai convins si am dat comanda!
Multumesc pentru impresii!
Cu mare drag!
Foarte frumoasa recenzie, Alina! 🙂 Un nou univers fantastic de descoperit, datorita recomandarii tale. 🙂
Iti multumesc mult pentru aprecierile tale, Marius! 🙂
Felicitări autoarei și succes!