Cea mai trăsnită excursie cu clasa de Dave Barry-recenzie

Cea mai trăsnită excursie cu clasa de Dave Barry-recenzie

Cea mai trăsnită excursie cu clasa, de Dave Barry-recenzie

Editura: STORIA

An apariţie: 2016

Format: 200×140

Număr pagini: 262

Traducător: Roxana Măciuca

Vârsta: +10 ani

   Era o vreme în care literatura pentru copii era destul de restrânsă, acum asistăm la un boom al cărților destinate copiilor, ceea ce este îmbucurător și binevenit. Trăim într-o epocă în care tehnologia avansată e pe cale să ne transforme în roboți, de aceea avem nevoie de eforturi pentru a păstra valorile la care ținem. Cartea este – fără îndoială – una din bazele a ceea ce omenirea este astăzi. Copiii noștri trebuie să știe cum să îmbine lectura cu beneficiile tehnologiilor moderne, fără a uita cartea… cu parfumul său magic. Să nu uităm faptul că citind o carte ai o oportunitate unică de a călători în spațiu și timp… lucruri pe care progresul tehnologic nu l-a realizat încă.

   Cu siguranță, fiecare dintre noi își aduce aminte de excursiile împreună cu colegii, în locuri îndepărtate, fără aripa protectoare a părinților… și dacă din ipostaza de copii am savurat din plin aceste momente, atunci când suntem părinți vedem lucrurile altfel…

„Cea mai trăsnită excursie cu clasa” este o aventură care te ține cu sufletul la gură, indiferent că ești adult sau copil. Se pare că Dave Barry este un scriitor care poartă în suflet aventura copilăriei și o descrie cu o deosebită măiestrie.

   Cine este Dave Barry? S-a născut pe data de 3 iulie 1947, la Armonk, New York. Este un celebru umorist și scriitor american, câștigător al Premiului Pulitzer. Împreună cu Stephen King, Amy Tan, Ridley Pearson și Mitch Albom, Dave Barry a format un grup muzical (The Rock-Bottom Remainders) care a cunoscut celebritatea aproape instant.  Alături de compania Burger Associates,  în anul 1975 predă scriere eficientă oamenilor de afaceri. În aceeași perioadă cariera sa de jurnalist ia amploare. Începe să scrie pentru „Daily Local News” din West Chester, Pennsylvania. După numeroase colaborări cu diverse reviste pentru ribrica umoristică, Barry este angajat de Gene Weingarten în funcția de columnist umoristic, iar în 1988 câștigă Premiul Pulitzer pentru modalitatea sa originală de a jongla cu umorul. Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Dave Barry publică și cărți în care își păstrează stilul de acum consacrat. Tot la editura Storia s-a mai publicat și „Cea mai trăsnită noapte ever” în care personajele din „Cea mai trăsnită excursie cu clasa” ajung la liceu, însă sunt dominați de același spirit de aventură.

   „Cea mai trăsnită excursie cu clasa din ultimul catralion și ceva de ani” este o aventură excepțională relatată de Wyatt Palmer, un puşti de clasa a VIII-a de la şcoala Gimnazială Culver. Acesta pleacă în excursie împreună cu colegii din clasa sa. În avion, doi dintre pasageri li se par suspecți copiilor. De aici și până la presupunerea că cei doi sunt teroriști, nu mai e decât un pas. Mai mult decât atât, cei doi teroriști par să aibă un scop terifiant… acela de a-l elimina pe președintele Americii.

  Desigur, cu un bagaj atât de mare de curaj, copiii nu mai stau pe gânduri, ci pornesc într-o goană nebunească pentru a-l salva pe președinte. În demersurile lor, în aventura pe care o au pe un teritoriu necunoscut, dar fascinant prin numeroasele elemente istorice (muzee, monumente), copiii descoperă că prietenia nu are limite și că aventura trăită împreună nu face altceva decât să îi unească și mai mult.

   Personajele, Wyatt și cel mai bun prieten al său, Matt, alături de ceilalți colegi, trăiesc suspansul la maxim, oferind cititorilor (indiferent de vârsta pe care o au), o aventură impresionantă, în care situațiile limită se împletesc atât de armonios cu elementele de umor. Waytt nu este doar un băiat curajos, ci și unul cu un spirit intuitiv foarte dezvoltat. Atent la detalii și suspicios până la extreme, Wyatt este aproape mereu pe aceeași lungime de undă cu prietenul său cel mai bun, Matt, dar și cu ceilalți colegi.

   Aventura este relatată de către Wyatt, cu doza nelipsită de sarcasm specific vârstei, cu limbajul asortat copiilor de această vârstă. Cartea are un ritm amețitor. Nu găsești niciun moment de respiro… dacă ai început-o, e ca și cum ai alerga împreună cu ei printre monumente, în încercarea de a deconspira atentatul împotriva președintelui. Desigur, nu e ușor să deconspiri niște teroriști atât de bine organizați… dar copiii se dovedesc a fi foarte creativi și mai ales curajoși. Rămâne de văzut dacă teroriștii sunt, într-adevăr ceea ce par a fi și dacă au, în realitate, planul diabolic pe care copiii îl intuiesc, dar toate acestea le veți descoperi citind această uimitoare aventură, marca Dave Barry.

Iată câteva citate amuzante din carte:

„Îmi doream mai mult decât orice pe lume să ies cu Suzana Delgado. Dar nu puteam să-i dau întâlnire. Nu pentru că era înaltă, ci pentru că se vedea cu Jean-Philippe Dumas, zis J.P., care e în clasa de franceză. Și el este înalt, chiar mai înalt decât Suzana. Uneori, mă uit la el cum stă așa, înalt, fără ca măcar să se străduiască, și-mi vine să-l omor, doar că știu că m-ar bate cu siguranță”.

„Nu pot să vă zic prea multe despre celelalte animale pe care le-am  văzut. Eram prea obosit și îngrijorat de ceea ce avea să se întâmple pentru a le mai acorda atenție. M-am târât pe lângă exponate ca un zombi. ”.

„-UNDE AVEȚI IMPRESIA CĂ MERGEȚI?

Ne-am uitat unii la alții. Nimeni, nici măcar Suzana, nu a știut ce să zică.

-VREAU UN RĂSPUNS CHIAR ACUM!

Ne-am uitat unii la alții de câteva ori, după care Matt a zis:

-Înapoi la hotel?!

Trebuie să recunoașteți că n-a fost o minciună chiar atât de rea, într-un timp așa scurt, mmai ales din partea unui idiot ca Matt”.

   Dacă vă întrebați de unde au copiii acest spirit de aventură, ei bine, cu toții știm (sau vom afla) că nimic nu este mai presus de modelul oferit. Iată câteva citate care-i descriu pe părinții lui Wyatt:

„Mama a început să țipe la tata să înceteze să se comporte ca un adolescent macho și să plece din fața maniacului – lucru pe care sunt convins că tata ar fi vrut să-l facă – dar tata nu dorea să pară un laș în fața acelor oameni. Așa că au continuat să țipe unul la altul și șoferul s-a apropiat cam mult de tata și l-a împins cu pieptul, cred, din greșeală. Până atunci, tata nu avusese nicio confruntare față în față cu nimeni. … În acel moment, mama (cred că am menționat că e cubaneză) s-a repezit la șoferul de taxi – și, amintiți-vă, ea a fost cea care i-a spus tatei să înceteze să se mai comporte ca un macho și i-a șters una peste față cu geanta ei, ceea ce nu pare așa de grav, dar trebuie să știți că mama călătorește întotdeauna cu o geantă enormă, care conține alimente suficiente și resurse medicale ca să supraviețuim luni întregi.”

Recomand cartea copiilor de peste  8 ani, dar și adulților care vor să citească o aventură plină de amuzament și suspans.

Cartea Cea mai trăsnită excursie cu clasa, de Dave Barry poate fi comandată de pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

8 COMMENTS

  1. Chiar vroiam sa citesc despre aceasta carte.A doaua parte,despre copii de gimnaziu acum ajunsi la liceu,mi-a placut maxim si ma lasat cu zambetul pe buze!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.