Cealaltă soră – Mohlin & Nyström – recenzie
Cealaltă soră – Mohlin & Nyström – recenzie
Titlu: Cealaltă soră
Categorie: Scandinoir
Autor: Mohlin & Nyström
Traducător: Maria Carmen Lungu
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 368
Titlu original: Den andra systern
“Alicia Bjelke e o tânără a cărei figură mutilată îi face pe toți să se ferească de ea. În același timp, este o programatoare genială care a creat o aplicație pentru întâlniri împreună cu Stella, superba ei soră, actuala imagine a companiei. Dar într-o zi Stella e ucisă cu brutalitate, iar Alicia începe să se teamă că ar putea fi următoarea victimă.
Cazul îi este dat fostului agent FBI John Adderley, care încă locuiește în Karlstad sub o identitate falsă. Nevoit să jongleze cu decizii aflate chiar dincolo de limita moralității, dar încercând să profite de prilejul oferit de anchetă, John face tot posibilul să scape din Suedia și să se elibereze, în sfârșit, de umbrele prezentului și trecutului.
Dar e posibil să fie deja prea târziu…”
“Crescendoul aspru al dezvăluirilor adaugă suspans și profunzime unei povești foarte întunecate, înțesate de alegeri greșite care conduc la infracțiuni, crime și consecințele acestora.”( New York Journal of Books)
Așa este! În acest volum, continuare al romanului “Ultima Viață”, totul se desfășoară la granița dintre bine și rău, dintre moral și imoral, personajele, și mai ales cel principal, pășesc parcă pe o sârmă subțire care marchează cele două părți.
John Fredrik Adamsson este încă la Poliția din Karlstad, deși se gândește, din ce în ce mai mult, la ideea de-a pleca și de-a o lua de la capăt în altă parte, poate la Berlin. În afară de nepoata lui Nicole, și poate de obișnuința cu colegii și orarul de muncă, nu prea îl ține nimic. Și apoi mai e și amenințarea pe care o constituie Ganiru, traficantul, la închiderea căruia contribuise, chiar dacă acum John e în programul de protecție al martorilor și chiar își schimbase numele. E totuși conștient că nu poate dura prea mult până să i se dea de urmă. Mai mult, faptul că, împotriva regulilor, ținea legătura cu colegul lui Trevor, îl pune în pericol. Bănuia că acesta fusese descoperit pentru că e-mailurile nu mai păreau scrise în stilul lui.
E momentul când se întâmplă concomitent mai multe lucruri. Este găsit un cadavru și Trevor îi cere să se vadă.
Pe de-o parte întâlnirea cu acesta îi confirmă temerile și va urma un slalom în care vor încerca să scape de oamenii lui Ganiru. Dar… vor fi prinși amândoi, amenințați, mai ales că Ganiru îi ținea prizonieri pe soția și copilul lui Trevor. Traficantul vrea codul contului unde era salvat un filmuleț făcut de John, când lucra sub acoperire în echipa acestuia, care dacă era publicat ar fi însemnat niște ani în plus la condamnarea deja primită. Asta era oarecum garanția lui John că va fi lăsat în pace. Dar intervenția lui Trevor schimbă termenii și atitudinea traficantului. Doar că John vrea să trăiască…
Ce va face Ganiru? Ce se va întâmpla cu Trevor și familia lui ? Ce se întâmpla cu John? Ce înțelegere face cu Ganiru?
Pe de altă parte John trebuie să cerceteze, cu colegii, crima de la fabrica de preparare a cafelei Lofberg. Victima era frumoasă Stella Bjelke care, împreună cu sora ei, deținea o firmă modernă și exclusivistă de întâlniri (dating) RAW. Stella, frumoasă, modernă, inteligentă, dar egoistă și rea, era imaginea firmei, dar creierul era sora ei Alicia Bjelke, o programatoare de excepție, din păcate cu o față desfigurată total, un monstru.
Și totuși cum a ajuns așa? Și mai ales cine era adevăratul monstru dintre ele?
Moartea Stellei, cercetările polițiștilor, duc la ideea că un tip în vârstă, Birger Falk, ar fi ucigașul. Doar că poliția nu îl găsește dar nici o legătură între el și Stella. În schimb Birger fusese acasă la Alicia, care, speriată, îl injunghiase, apoi scăpase de cadavru și mașină. Lucrurile sunt greu de lămurit, mai ales că pe internet apar filmulețe de pe camera de la fabrică, și comentarii care pun poliția într-o lumină proastă.
Mai mult la centrul comercial Brevik este găsit și cadavrul unui asasin plătit, ucis de John când îi urmărea pe el și pe Trevor.
De la Poliția Centrală sunt trimise ajutoare și o investigatoare, în vârstă, Mona Edjevik, care lucrase cu John la primul lui caz în Karlstad și care îi știa situația.
Pentru a respecta partea lui din înțelegerea cu Ganaru, dar și să rezolve cazurile, despre care ceilalți polițiști credeau că sunt legate, John este nevoit să facă adevărate jonglerii și înscenări. Până la urmă îl ajută și Alicia, care aproape fusese ucisă de Linda, o tipă din anturajul ei și al Stellei.
De ce ? Cine era Linda? Ce legătură avea cu surorile?
John o salvează pe Alicia, și-și vor potrivi declarațiile. Totuși Mona suspectează ceva și până la urmă John nu poate s-o mintă și-i mărturisește totul.
Ce va alege Mona să facă? Ce-i cere lui John? Ce se întâmplă cu el și cu nepoata lui Nicole?
Sunt multe întrebări, multă acțiune, întorsături de situație, bănuieli, dar și răspunsuri. Trebuie doar să citiți cartea și să parcurgeți cu John toate etapele poveștii, și poate să vă întrebați voi ce ați fi făcut în locul lui. Dar fiți atenți pentru că autorii vă țin cu sufletul la gură până la ultima filă.
Așa cum afirmă Criminal Element: “Printr-un amestec reușit de suspans care te ține cu sufletul la gură și profunzime psihologică, autorii Peter Mohlin și Peter Nystrom oferă o continuare palpitantă a seriei… O interpretare inedită a thrillerului de procedură nordic.”
Iar Publishers Weekly confirmă: “Continuarea strălucită a romanului Ultima viață chiar depășește așteptările ridicate de primul volum… “
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Cealaltă soră
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica: