Porneşte într-o călătorie magică plină de culoare.

Children’s Picture Atlas – travelling around the world

Titlu: Children’s Picture Atlas

Editura: Usborne

Ilustraţii de Linda Edwards

  Ca şi cadru didactic în învăţământul preuniversitar aleg cu mare grijă cărţile pentru copii având grijă ca de fiecare dată să analizez conţinutul acestora, dar şi calitatea lor. Majoritatea site-urilor de profil şi a librăriilor au „explodat” în ceea ce priveşte literatura pentru copii. Unele publicaţii au rol educativ pronunţat, iar altele sunt mai puţin constructive. Datoria mea este să le aleg pe acelea care sunt adaptate vârstei şi care sunt calitative atât din punct de vedere educaţional cât şi al textului şi imaginilor care-l însoţesc.

Children's Picture Atlas Contents    Printre sute de cărţi vizualizate, am descoperit recent un atlas deosebit. Vă veţi întreba probabil ce are atât de deosebit deoarece un atlas poate fi găsit inclusiv într-un anticariat. Ceea ce pe mine m-a impresionat în primul rând la Children’s Picture Atlas este coperta atractivă, lucru foarte important pentru copiii cu vârste mici. Din momentul în care atlasul este deschis se remarcă atât calitatea hârtiei cât şi imaginile alese cu grijă. Acestea acţionează ca un magnet asupra preşcolarilor şi şcolarilor mici, care, atraşi de coloratura ilustraţiilor, urmăresc cu mai multă atenţie explicaţiile şi informaţiile oferite. Întotdeauna am fost de părere că suportul imagistic al unei cărţi face minuni atât în grădiniţă, cât şi în clasele primare, iar acest atlas este un real ajutor menţinând atenţia copilului.

Children's Picture Atlas People

    Un astfel de atlas este o achiziţie nepreţuită pentru biblioteca unui copil. Printre cărţi de poveşti, cărţi de colorat şi poezii ale copilăriei, cunoaşterea lumii înconjurătoare este de asemenea extrem de importantă încă de la vârste fragede. Cuprinsul ne arată fascinanta călătorie pe care copilul urmează să o parcurgă şi la finalul căreia va fi nu doar mai informat ci, în acelaşi timp, va dobândi cunoştinţe preţioase dezvoltării imaginaţiei şi creativităţii sale. Începând cu creearea universului, continuând cu formele de relief majore, lumea aşa cum o ştim cu continente, ape şi locuri uimitoare şi, sfârşind cu răspunsuri la majoritatea curiozităţilor copiilor, Children’s Picture Atlas prezintă lumea în imagini şi fraze concepute special pentru vârste mici.

Children's Picture Atlas Maps    Hărţile atlasului mi s-au părut de asemenea foarte ingenioase fiind presărate cu simboluri caracteristice fiecărei zone/ ţări care ajută copilul să reţină mai bine informaţia putând să o asocieze cu o imagine reprezentativă. De exemplu România este asociată cu pădurile întinse dar şi cu binecunoscutul castel Bran din Transilvania, iar din UK nu putea lipsi faimosul Big Ben. Aventura nu se sfârşeşte aici deoarece „A trip around the world” plimbă cititorul într-o fascinantă excursie plină de ţinuturi, oraşe şi obiective interesante. Un fel de evaluare distractivă care poartă cititorul prin informaţiile parcurse și care ajută la obţinerea unui feed-back în ceea ce priveşte receptarea mesajului de către cei mici.

     Copilul descoperă pe măsură ce paginile sunt întoarse că lumea este vastă şi universul se întinde dincolo de imaginaţie. Veţi fi uimiţi de ochii mari pe care cei mici îi fac şi de strălucirea din privirea lor atunci când conştientizează posibilitatea atingerii acelei lumi cuprinse între pagini. La urma urmei este adevărat că Marea Britanie este la o distanţă de trei ore cu avionul şi că Turnul Eiffel este vizitat zilnic de sute de turişti.

Children's Picture Atlas Questions

     Faptul că atlasul este în limba engleză mi se pare a fi un alt avantaj al acestei publicaţii. În zilele noastre engleza a devenit limba „pe care trebuie să o ştii”. Copiii trăiesc în era tehnologiei, a informaţiei şi toate sunt în engleză. Cu cât vârsta de la care se începe învăţarea unei limbi străine este mai fragedă, cu atât achiziţiile sunt fixate mai bine. Children’s Picture Atlas este o sursă de cuvinte noi pentru copil; cuvinte pe care le va reţine cu uşurinţă datorită suportului ilustrat calitativ. Informaţiile sunt oferite succint, prin fraze simple şi uşor de perceput. Faptul că sunt şi însoţite de imagini superbe face încă şi mai uşoară fixarea cunoştinţelor.

    Personal, consider atlasul o carte must have în bibliotecă, plus că deja am câteva idei de activităţi care vor consolida cunoştinţele dobândite de preşcolari în urma parcurgerii acestei lucrări. De exemplu, doresc să desenez o hartă oarbă, iar copiii să atribuie simbolurile specifice fiecărei ţări în parte, conform imaginilor din atlas. În acelaşi timp voi încerca să suplimentez cartea cu alte imagini şi informaţii conform curiozităţii manifestate de cei mici. Cu o asemenea „achiziţie” începutul anului şcolar devine dintr-o dată mai interesant, mai fascinant şi, de ce nu, mult mai colorat, asemeni copilăriei.

Autor: Maryliynusborne

Children’s Picture Atlas, a fost oferit pentru recenzie de UsborneLibraria celor mici. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook

Cărţi Usborne în limba engleză,cărţi în limba engleză pentru copii mici şi mari

14 COMMENTS

  1. Interesant. Intr-adevar, in ziua de astazi exista numeroase carti pentru copii, insa in mult prea multe cazuri, calitatea continutului lasa de dorit…

    • Oh! Exista si carti gen “pe afara-i vopsit gardul … inauntru leopardul”. 🙂 In cazul de fata, m-am bucurat sa gasesc calitate intre coperte.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.