Chiriașa tăcută – Clemence Michallon – recenzie

Chiriașa tăcută – Clemence Michallon – recenzie

by -
0
Clemence Michallon – Chiriașa tăcută - recenzie

Chiriașa tăcută – Clemence Michallon – recenzie

Editura: Litera

An apariție: București 2023

Nr. Pagini: 389

  Cât ai fi dispus să pierzi din tine și ce ai alege să lași în urmă pentru a supraviețui?

 Primul roman al acestei autoare franceze în vârstă de 29 de ani, face ravagii încă de la apariție, deoarece modul în care este construită și relatată această poveste, deschide căi noi de a înțelege ce se poate ascunde dincolo de aparențele pe care este nevoită să le mimeze o victimă  pentru a supraviețui. 

 Poate ideea nu e neapărat originală, dar m-a atras extrem de mult modul în care au fost transpuse trăirile personajului principal și gradul ridicat de adrenalină la care autoarea m-a supus spre finalul cărții.

  Nu vă mai țin în tensiune. Povestea aduce în prim plan o tânără care de cinci ani de zile de când a fost răpită, este obligată să trăiască într-o magazie uitată în mijlocul pădurii, unde își petrece timpul încătușată și hrănită maxim o dată pe zi. 

 În momentul în care abuzatorul său își face apariția, tânăra este nevoită să își reamintească că identitatea sa din prezent este Rachel și povestea pe care trebuie să o accepte ca fiind cruda realitate este că bărbatul care o hrănește cu resturi și apoi o violează, este salvatorul ei, cel fără de care ar fi murit până în prezent. 

“-Rachel, îi spui. Numele meu e Rachel.

-Ce altceva?

Îți îngroși vocea, o îmbogățești cu inflexiunile rotunde ale ardorii. Are nevoie de ceva de la tine și te-a învățat de nenumărate ori cum să îi dai asta.

-Tu m-ai găsit. Oferi restul fără să mai trebuiască să-ți ceară. Tot ce știu este ce m-ai învățat tu. Tot ce am este ce mi-ai dat tu.

El se foiește de pe un picior pe altul.

-Eram pierdută, reciți. Tu m-ai găsit. Mi-ai dat un acoperiș. Următoarea propoziție e un risc. Dacă exagerezi o să vadă sforile din spatele scamatoriei. Însă dacă te reții nu o să poți ajunge la el. Mă ții în viață. Ridici iar vasul cu mâncare ca dovadă. Aș fi moartă fără tine.”

  Viața lipsită de speranță a lui Rachel se desfășoară sub o teroare continuă, inoculată treptat de către carismaticul Aiden Thomas, soț și tată, care nu obișnuiește să permită victimelor să trăiască, dar de această dată face o excepție deși este perfect conștient de riscurile la care se supune.

  Singura șansă de a fenta moartea pentru tânăra care a lăsat în urmă o familie și o viață fericită, este aceea de a-și asuma complet rolul trasat, fără a-și permite nici măcar în momentele de singurătate, să își amintească ce a pierdut sau cum ar putea fi viața din nou, dacă ar reuși să evadeze. 

  Aceste gânduri, rulate pe fundal nu ar face altceva decât să o arunce într-o prăpastie a disperării, unde riscul celei mai mici greșeli i-ar cauza moartea. De ce te-ar lăsa în viață dacă nu ești cu nimic specială și dacă nu poate regăsi alături de tine ceea ce nu poate obține de la celelalte?

“Ochii i s-au lărgit în vreme ce ai mei se închideau. Uimirea de pe chipul lui. Uimirea că face cu adevărat asta și că trupul meu reacționează corect. Șocul că era adevărat – că, dacă strângi destul de tare de gât pe cineva, chiar va înceta să se miște. Îmi amintesc că mi-am dat seama, în vreme ce mă ucidea – dacă scapă nepedepsit pentru asta, o să creadă că poate să scape nepedepsit pentru orice.”

  Viața scindată a lui Rachel ia o întorsătură periculoasă în momentul în care află că va fi nevoită să părăsească magazia și să vină să locuiască în noua casă a lui Aiden, alături de fiica sa Cecilia în vârstă de 13 ani.

  Cât de sigur este Aiden de teroarea pe care a sădit-o în mintea și sufletul victimei sale, astfel încât să riște să fie descoperit? Cât de ancorat și iubit este acesta de către mica comunitate care îl ajută să jelească recenta moarte a soției sale? Ce șanse ar avea Rachel să fie crezută dacă ar povesti cine este și cum a ajuns să locuiască în casa familiei Thomas?

  O carte construită extraordinar, care amestecă gânduri, trăiri, fapte și acțiuni concrete de la zilele trăite în frig, întuneric și foamete ale magaziei mizerabile unde a fost captivă cinci ani de zile, la viața într-o căsuță unde povestea sa capătă forme noi în preajma micuței Cecilia (cu care își petrece inițial timp doar în timpul meselor în familie) și a dormitorului unde își va desfășura penitența încătușată tot restul timpului de calorifer.

“Fără ei în casă e liniște. Nu genul pașnic de liniște. O liniște inexpresivă, înăbușitoare, la fel de neplăcută ca șederea în poala unui strain. Încăperea pare enormă și totodată mică. De parcă pereții alunecă unul spre altul, suprafața se strânge, structura se închide în jurul tău.”

  Planul de evadare începe să se contureze. Să fie oare Cecilia care îi va oferi idei pentru a-și redobândi libertatea sau poate Emily, barmanița inteligentă șă pasională care se îndrăgostește de imaginea unui bărbat văduv, misterios și îndurerat, timid și generos cu cei din jur?

“Oamenii ți-au spus să zici nu. Nu ți-au spus și cum să faci asta. Au arătat foarte clar că lumea nu se oprește din mers pentru tine și că e răspunderea ta să o faci să încetinească, dar nimeni nu ți-a dat vreodată mai multe instrucțiuni. Nimeni nu ți-a spus cum să privești în ochii celui pe care îl iubești și să îi spui că vrei să vă opriți.”

  Pas cu pas, Rachel pune cap la cap informațiile de care are nevoie, absorbind cu disperarea brutală a unui condamnat la moarte, toate indiciile care ar ajuta-o să se salveze, dar va putea oare fugi lăsând-o pe Cecilia în urmă?

“Ea e încă aici. Lângă tine, unde ar trebui să fie. Nu se mai smucește, nu se mai împotrivește. Pasul ei îl copiază pe al tău. Ea se uită în spate. Nu știi ce vede. Cea mai bună presupunere – tatăl ei, furios, cu fața, o mască a trădării. Un bărbat pe care îl cunoaște dar nu îl recunoaște. Asta-i partea pe care nu o înțelege decât ea. Din motive care sunt doar ale ei, o face. Pașii tatălui ei se apropie de voi. Iar fata aleargă. Aleargă împreună cu tine.”

  Un thriller plin de suspans și adrenalină, uman și totodată sadic, capabil să îți ridice întrebări legate de modul în care ai proceda dacă ai fi într-o situație similară. 

  O poveste pe care te invit să o citești pentru că ar fi păcat să nu…

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.