Clar de lună de Linda Lael Miller

Titlul original: Moonfire
Editura: Miron
Anul publicării: 1998
Nr. pagini: 383

Seria Australian 1. Clar de lună (Moonfire-1988), 2. Angelfire (1989)

        RECENZIE CITITOR

     Rezumat carte

  Acțiunea cărții începe în anul 1867, când, în Dublin, doi băieţi şi mama lor se zbăteau într-o sărăcie lucie. Reeve şi Jamie asistau neputincioşi la stingerea din viaţă a mamei lor. James în furia lui, a furat un ceas de aur şi l-a dat la schimb pentru hrană. Dorea ca mama lui să nu moară flămândă, dar moartea a venit, iar preotul le-a dat celor doi băieţi insigne de cerşetori.
James a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru furt. Reeve va reuşi în cele din urmă să emigreze pe un vas până în Australia.

  După douăzeci de ani, în Brisbane ajunge la bordul unei nave o frumoasă actriţă americancă, săracă în urmă morţii părinţilor săi, dar convinsă că o va aştepta viitorul soţ, Philip, care îi promisese un rol într-o piesă. Din păcate acesta se va dovedi a fi un afemeiat. Lui Maggie ar fi trebuit să îi dea de bănuit că aşa-zisul logodnic nu este de cuvânt chiar faptul că şi-a plătit singură călătoria. Sosită aici constată că avea datoria de a munci trei ani pentru actele de eliberare. Singura care este lângă ea în acest drum lung este o tânără, Tansy, care a venit şi ea să lucreze şi care ştia deja la ce să se aştepte de la Australia.
Tot pe acest vas îl întâlnim pe Reeve, un prosper om de afaceri, care se ducea până la Sydney, şi care, aflând povestea frumoasei americance, se hotărăşte să îi dea de lucru la unul din teatrele amantei sale, Loretta. Curajul americancei de a intra la el în cabină şi de a cere informaţii despre logodnic îi produce lui Reeve o agitaţie care duce în cele din urmă la alungarea amantei sale. Aceasta era deja prea posesivă, iar când îşi dă seama că este alungată pentru micuţa americancă, promite răzbunare.
Maggie trebuie să muncească acum, iar pentru că ştie să citească şi să scrie, va fi trimisă pe post de guvernantă la cei doi băieţi a lui Duncan Kirk, duşmanul lui Reeve.

   De aici pornesc o serie de evenimente, unul mai ciudat ca altul, sau, după părerea mea, mai romantic.
Reeve ia foc când află unde va lucra americanca, astfel că îi va cumpăra actele de eliberare şi i le va oferi, dar totodată o va chema să lucreze cu nepoata sa Elizabeth, fiica fratelui său dispărut. Reeve şi Maggie vor face dragoste pasional, dar ea refuză să stea ca amantă a lui, la fel refuză şi să se căsătorească fără iubire.
Duncan este furios la culme şi încearcă să pună mâna pe Maggie, într-un fel ţinând la ea, asemănarea acesteia cu soţia lui moartă Elena fiind mare. Un alt motiv pentru care Duncan o vrea este răzbunarea, întrucât soţia sa Elena ar fi recunoscut că ar fi fost însărcinată cu Reeve.
În scenă apare şi Eleonor, adusă anume pentru a avea grijă de Reeve, atunci când acesta a suferit un şoc pe mare, când rechinii i-au sfâşiat oamenii.
Eleonor nu ţine cont că Maggie este însărcinată, dar mai ales că este soţia lui Reeve, ea vrea cu orice preţ să pună mâna pe el. Eleonor nu era nimeni alta decât mama lui Elizabeth, nepoata lui Reeve. Fusese femeia lui James, dar când acesta o părăsise întrucât o găsise într-o poziție compromițătoare, își abandonase copilul și își înscenase moartea. Ura o împinge spre răzbunare, dar aceasta se va întoarce împotriva ei.

„- Mai e şi… promisiunea pe care am făcut-o… să muncesc timp de trei ani, ca să-mi plătesc drumul.
Plictisit, Reeve îi făcu semn să plece. Trebuia să fie nepoliticos şi să-i dea de înţeles că vroia să rămână singur; în acelaşi timp, îl intriga faptul că fata asta căzuse pe capul unui bărbat dezbrăcat şi în loc să plece cât mai repede stătea colo şi se certa cu el.
– Dumnezeule, domnişoară Chamberlin, mârâi el, nu oboseşti niciodată să flecăreşti aşa, la nesfârşit?”

   Oare de ce James se ascundea de Reeve? Care să fie motivul? Oare Reeve îşi va salva soţia din mâinile lui Duncan, când acesta o va răpi, sau va fi prea târziu? Relaţia dintre cei doi va funcționa, în ciuda faptului că Maggie a devenit de-a dreptul o zgripţuroaica în unele privinţe?

O carte, care ne dezvăluie puţin din lumea şi obiceiurile Australiei. Nota mea este 10.

logo_libris

Recenzie cititor: autor Nicol

Cartea poate fi comandată de pe Miron

3 COMMENTS

  1. O carte frumoasa, care te lasa cu zâmbetul pe buze si bucurie in suflet! Bravo Nicol, frumoasa recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.