Coliba Unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe – o carte pentru totdeauna…recenzie
Coliba Unchiului Tom, de Harriet Beecher Stowe – o carte pentru totdeauna…recenzie
Coliba Unchiului Tom
Harriet Beecher Stowe
Uncle Tom’s Cabin or, Life Among the Lowly
Coliba Unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe cărţi clasice – roman clasic.
Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor faţă de afroamericani şi faţă de sclavie în SUA, intensificând şi conflictele sociale care au condus la declanşarea războiului civil american.
Există cărți care fără să vrei îți marchează epoca de formare a caracterului. Există cărți care, înainte de a te informa, de a te ajuta să acumulezi cunoștințe, înainte de a te face să înțelegi mai bine ceea ce vezi și ceea ce nu vezi, vorbesc direct sufletului și inimii.
Există cărți care trezesc la vârsta marii impresionabilități emoții de neuitat. O asemenea carte este și romanul scriitoarei americane Harriet Beecher Stowe, “Coliba unchiului Tom”, în ciuda unui secol și jumătate ce a trecut de la prima sa apariție în 1852. Și cu toate că am trecut de foarte mult timp de epoca școlară, recitirea romanului apărut într-o nouă ediție la editura RAO, îmi stârnește același tumult de sentimente și emoții ca și în toamna anului 1957 când l-am văzut pentru prima dată. Mama mea citea cu pasiune “ Coliba unchiului Tom” iar eu ma întrebam ce anume o făcea să plângă în cartea respectivă. Așa că la început doar am răsfoit-o. Era o apariție editorială frumoasă, cu ilustrațiile originale frumos redate și cu explicații sub fiecare ilustrație.
Acum mă gândesc că este păcat că astăzi nu se mai scot romane ilustrate. Sunt sigură că prezența acestora ar atrage spre lectură și pe cititorii mai puțin convinși. La început am citit doar explicațiile și am privit cu atenție imaginile foarte sugestive pe care mi le amintesc și azi în amănunt. Apoi am citit tot romanul și am înțeles de ce își ștergea mama lacrimile pentru că mi le-am șters și eu tremurând de emoție când sărmana Eliza sărea de pe un sloi de gheață pe altul pentru a trece râul și a scăpa de urmărirea crudului negustor de sclavi și de hăitașii care o urmăreau să-i ia copilul.
La data când am citit eu romanul abia se împliniseră o sută de ani de la apariția lui și încă era considerată o carte pentru adulți. Faptul că eu am citit-o prima dată la zece ani era considerat atunci neobișnuit și era o dovadă a extremului liberalism al părinților mei în privința cărților pe care le citeam. Astăzi constat că în mai bine de o jumătate de secol, romanul lui Harriet Beecher Stowe a devenit o carte recomandată pentru lecturile școlare. și cred că este foarte bine! Pentru că acest roman clasic, cum bine îl cataloghează editura RAO, are puterea să îi învețe pe cititorii lui repulsia față de orice fel de nedreptate, respingerea oricărui tip de inegalitate și abuz, respingerea diferențierilor subiective dintre oameni doar pe baze inconsistente cum ar fi simpla culoare diferita a pielii.
Cititorul învață alături de unchiul Tom ce înseamnă loialitatea, bunul simț, tăria de caracter, mândria, spiritul de sacrificiul și capacitatea de a-i ierta pe cei care ți-au făcut rău în mod gratuit. Fiecare personaj al romanului reprezintă ceva, un sentiment, un îndemn, o atenționare. Nu trebuie să fii neprevăzător ca domnul Shelby primul proprietar al lui Tom, nu trebuie să fii delăsător și lipsit de autocontrol ca Saint Claire al doilea proprietar al lui Tom, nu trebuie să fii zgârcit și lacom, violent, bețiv și lipsit de umanitate ca Simon Legree ultimul proprietar al lui Tom. Nu trebuie să fii leneș, dezordonat și lipsit de responsabilitate ca Marie Saint Claire soția celui de al doilea proprietar și cea care în loc să-l elibereze l-a vândut lui Legree.
Nu este de mirare longevitatea ideatică și tematică a acestui roman. E adevărat că problemele sclaviei negrilor și aboliționismul i-au adus enormul succes din momentul apariției și un număr record de vânzări, fiind a doua cea mai bine vândută carte din lume după Biblie. Și asta e posibil și azi pentru că romanul lui Harriet Beecher Stowe nu este doar programul politic al unei etape istorice trecute, ci este și o carte care vorbește despre moralitate și umanitate în raporturile dintre oameni. O lume morală ar fi sigur o lume mai bună pentru toți. De acea merită citit și recitit acest roman pe care l-au citit și bunica și mama mea și copiii mei și sigur îl voi citi și nepoatele mele.
Poate că puțini știu că romanul “ Coliba unchiului Tom” a fost tradus în limba română în anul următor apariției lui în SUA. a apărut în 1853 în traducerea lui Theodor Codrescu fiind scris cu alfabetul de tranziție, un amestec de litere latine și chirilice. Bunica mea a citit traducerea lui C.D. Moldoveanu din 1913, mama mea ediția din 1957, copiii mei o ediție din anii 70 ai secolului trecut, nepoatele mele vor avea frumoasa ediție a editurii RAO.
Foarte frumoasa recenzia! Si eu am citit-o la 11 ani, era pe lista lecturilor de vacanta. E bine ca au bagat-o in programa, desi cred ca daca as fi citit-o un pic mai tarziu, as fi simtit-o mai bine.
Și eu am citit-o în copilărie și am recitit-o la maturitate, descoperind cu bucurie că nu este o carte numai pentru copii, ci, în egală măsură, și pentru adulți.
Sunt convinsă că noua ediție este mai frumoasă decât cele vechi și o voi căuta pentru biblioteca mea.
Mulțumesc!
Cu placere!