Cronicile întoarcerii în timp de Caroline Lawrence - Editura Paralela 45 - recenzie

Cronicile întoarcerii în timp, de Caroline Lawrence – Editura Paralela 45 – recenzie – vol 1

Cronicile întoarcerii în timp – vol 1
Autor: Caroline Lawrence 
Editura Paralela 45
Traducere: Roxana Tocilescu
Număr pagini: 237
  Cărțile din seria Misterele romane, de Caroline Lawrence, au fost publicate pentru prima oară în 2001. Au vândut de atunci peste un milion de exemplare doar în Marea Britanie și au fost traduse în peste paisprezece limbi. În 2007 și 2008, cărțile au fost transformate de BBC într-un serial de televiziune, cu zece episoade de câte jumătate de oră pe sezon. A filmat în Tunisia, Bulgaria și Malta, fiind cel mai scump serial TV pentru copii produs de BBC până în acest moment.
Iată ce spune Caroline: ,,Vreau să știu totul despre trecut, mai ales lucrurile captivante. De asemenea, sunetele, mirosurile, priveliștile și gusturile. Scriu romane istorice pentru că nimeni n-a inventat Mașina Timpului. Și scriu pentru copii pentru că vârsta mea interioară e unsprezece ani.’
LONDRA

Locul în care trecutul întâlnește prezentul …

Alex Papas, de 12 ani, are o misiunea grea: să se întoarcă în timp în Londra romană și să afle tot ce poate despre o fată cu ochi albaștri și cuțit de fildeș în formă de leopard.

Are TREI REGULI de respectat :

1.Pleci gol și tot gol te întorci.

2.Bea, nu mânca.

3.Cât mai puține interacțiuni cu putință.

Plus o a patra, de la sine înțeleasă : NU TE ÎNDRĂGOSTI!

  Dar lucrurile se complică atunci când eroul nostru se trezește blocat în trecut cu Dinu Bălan, bătăușul clasei și inamicul lui cel mai mare. O să reușească Alex să facă față încercărilor și să-și ducă misiunea la bun sfârșit?
  Aș putea împărți această carte în două părți: Un subiect captivant pe de o parte, întoarcerea în timp și găsirea imposibilului, și pe de altă parte, un subiect sensibil – lipsa părinților, lipsa banilor și sărăcia din zilele noastre care te îndeamnă să faci lucruri nebuneșți pentru o sumă de bani.

Un copil adolescent, pripririu pentru vârsta lui, Alexander, care locuiește la bloc cu bunica sa și care este luat puțin peste picior la școală. Porecla lui e Mototolul, datorită înălțimii sale, cam mici pentru vârsta lui. Un băiat studios, îi place să studieze istoria, limbile moarte, datorită cărora va fi selectat de către directoare școlii la o misiune aparent imposibilă.

  Solomon Daisy de la Lanțul de întreprinderi Daisy, vrea să găsească o fată cu ochii albaștri din Antichitate, în schimb dă un milion de lire. Acesta a descoperit mormântul și este hotărât să plătească oricât pentru informații!

,,-Ce vrei de la viață, Alex? a zis Solomon Daisy.
 Am ridicat din umeri.
 -Ce vrea orice copil de la mine din clasă. Să fiu celebru și bogat.
Solomon Daisy a clătinat din capul lui mare.
 -Nimeni nu mai năzuiește la excelență, a spus el trist. Apoi a adăugat: Ți-ar plăcea să câștigi un milion de lire?
 Am fost cât pe ce să alunec din scaunul de piele moale ca untul.
 -Pentru un film?
Vocea îmi ieșise cam spartă.
 -Cum?
Era rândului lui să fie confuz.
-Vreți să joc într-un film despre Roma Antică, nu? Sau poate într-un joc de realitate virtuală?
-Ce te-a făcut să crezi asta?
-Directoarea școlii mele a pomenit ceva despre o călătorie în timp în Roma Antică.
-Și exact asta vreau să faci.Să călătoreșți în timp. Dar nu în Roma Antică. În Londra din vremea romanilor. Și-o să-ti dau un milion de lire.”

   De aici încolo vom asista la frământările și întrebările pe care și le pune tânărului nostru: Oare se poate cu adevărat călători în timp? Știe că i-ar fi foarte greu să stea nemâncat câteva zile. Oare să aceepte această misiune aproape fantastică? Ce se va întâmpla cu bunica lui dacă ceva va merge rău? În antichitate dacă va ajunge, și mai ales dezbrăcat, va reuși la timp să găsească haine? Templul unde va trebui să ajungă el este Mithraeumul londonez din zilele noastre. Dacă cei care vor regla mașină timpului și coordonatele vor fi greșite (nivelul templului este tot mai sus cu trecerea anilor), ar putea să rămână și el fără picioare, la fel că predecesorul său. Ar putea să dobândească o infecție mortală. În Antichitate trebuie să știi foarte bine sensul cuvintelor, semnele pe care le poți face, altfel, accidental îți poate aduce moartea.
   Cu hotărârea luată, cu gândul la cei un milion de lire pe care i-ar primi la întoarcere, Alexandru se va decide să plece în căutarea Fetei cu ochii albaștri. Ce nu va ști băiatul este că  va fi urmărit de dușmanul său de la școală, Dinu Bălan. Cei doi vor ateriza în subsolurile Templului din Antichitate.
   De aici încolo aventurile se vor ține lanț și viață lor va fi într-un real pericol. Vor fi fugăriți de oameni templului, vor fi jefuiți, iar în încercarea de a se apara vor cădea în Tamisa. Cei doi vor fi despărțiți. Alex va încerca să se orienteze pe baza informațiilor memorate la plecare. El își va da seama că predecesorul său nu a părăsit deloc Templul în călătoria sa, astfel că rămâne să se descurce singur.
  Întâmplător, Alex va fi descoperit de fata cu ochi albaștri și cuțit de fildeș în formă de leopard. Aceasta este sclavă. Stăpână ei, cea care se va căsători în curând, este dornică de aventură și va pleca să vadă luptele cu Gladiatori. Aici apare în postura de luptător și Dinu Bălan, care datorită  constituției sale masive, poate lupta în arenă. Pentru a-l putea ajuta să scape, Dinu va trebui să recunoască că este sclavul lui Alex. Și în aceste condiții tot va trebui plătită răscumpărarea. Lollia, stăpână fetei cu ochi albaștri, se va îndrăgosti de Dinu, și împreună vor fugi din calea oamenilor viitorului soț al Lolliei.
   Alex îndrăgostit și el de Lolliei, va încerca să îl salveze pe Dinu. Ajutorul lui Alex este Plecta, fata sclavă cu ochi albaștri, care îi face ochi dulci. Dinu este hotărât să o ducă pe iubita lui în Prezent, ceea ce este absolut imposibil. Regula este clară – Gol pleci, gol te întorci! Ce vei aduce cu tine se va dezintegra. Nu ai voie să peturbi absolut nimic. Nu se știe ce consecințe poate avea asupra viitorului.

”-M-au lăsat aici! a spus Plecta stând în ploaie, cu bărbia tremurând. Mi-au zis că nu pot să merg cu ei.
-Unde? am strigat. Unde s-au dus?
-Cred că Dinu a spus ceva de Peștera Mithra, dar ea a zis c-ar trebui să meargă mai întâi la bazilica.
Își tot frământa mâinile.
-M-a abandonat!
-O,nu! am spus gemând. O să încerce s-o aducă în țară noastră și Lollia o să moară!
Plecta a izbucnit în lacrimi.
-Și eu o să mor! a strigat. Au să creadă c-am omorât-o și-am fugit. Sclavii sunt crucificați.”

  Ce se va întâmplă cu cei patru tineri? Prin ce peripeții vor mai trece în goana lor spre libertate, respectiv întoarcerea în prezent. Va reuși Alex să îl găsească la timp pe Dinu? Vor reuși să se întoarcă acasă fără probleme? Ce îi așteaptă oare în prezent dacă vor reuși să se întoarcă? Cine este de fapt Solomon Daisy și cât de legal sau ilegal este proiectul sau cu Mașina Timpului?
  Deși este o carte pentru adolescenți, am lecturat cu mare plăcere aventurile tânărului Alexandru și a lui Dinu. Recomand cu drag acest prim volum. Aștept peripețiile din volumul doi.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Cronicile întoarcerii în timp de Caroline Lawrence – vol 1 – Paralela 45

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.