Crucea de foc – vol. 2 – Diana Gabaldon -Editura Nemira –...

Crucea de foc – vol. 2 – Diana Gabaldon -Editura Nemira – recenzie

Crucea de foc

Crucea de foc – vol. 2 – Diana Gabaldon -Editura Nemira – recenzie

Seria Outlander, partea a V-a

Crucea de foc 

Autor: Diana Gabaldon

Titlul original: The Fiery Cross

Traducere: Gabriel Stoian

Editura: Nemira

Colecţia Nautilus Fantasy

Anul apariţiei: 23 iulie 2018

Nr. de pagini: 883

Gen: Historical Fiction, Adventure, Romance

Seria Outlander: 1. Călătoarea; 2. Talismanul; 3. Cercul de piatră; 4. Tobele toamnei; 5. Crucea de foc; 6. A Breath of Snow and Ashes; 7.Ecouri din trecut; 8. Written in My Own Heart’s Blood

   Impresii Crucea de foc – După ce au traversat oceane și secole ca să-și construiască o viață liniștită în feerica regiune a Carolinei de Nord, Claire și Jamie nu au parte de pace. Revoluția Americană e la numai câțiva ani distanță, toată societatea americană e divizată, iar clanul lor se află în mijlocul tensiunilor.
Brianna
și Roger, proaspăt căsătoriți și părinți ai micului Jeremy, își găsesc cu greu locul în lumea „nouă“. Roger, mai ales, e tot mai apăsat de propria legendă și are îndoieli că va reuși să se ridice, de fapt, la înălțimea așteptărilor sau că va reuși să iasă de sub umbra lui Jamie.

Gabaldon ne oferă ce știe ea mai bine: întâmplări tulburătoare, personaje complexe, detalii meticuloase și pasiuni arzătoare. Cititori, bucurați-vă de fiecare cuvânt!“ – Alison Trinkle

     Am avut multe serii preferate, de-a lungul timpului, dar numai una singură a reușit să îmi pătrundă cu pasiune în suflet, să îmi invadeze mintea, să mă acapareze în așa măsură încât să îmi doresc să fiu parte din poveste, nu doar un simplu spectator – Outlander. Fiecare roman în parte este intens, consistent, plin de aventură, mister, intrigi politice, detalii istorice, tradiții păgâne, umor de calitate și foarte multe momente romantice. Personajele sunt atât de bine dezvoltate, personalitățile lor atât de bine descrise, încât ai impresia că le cunoști foarte bine, iar stilul de scriere abordat de Diana Gabaldon te face să te pierzi complet în lumea descrisă de ea.

    În cadrul recenziei la Crucea de foc vol. 1, îmi exprimam nemulțumirea că povestea nu a mai avut aceeași încărcătură emoțională cu care mă obișnuisem, că marea majoritate a evenimentelor nu au dus la ceva concret, și că trăiam cu senzația că totul nu este decât un preambul la ce se va întâmpla în următorul volum. Și am avut dreptate! Crucea de foc vol. 2 este mult mai intens, plin de dinamism, cu o mare încărcătură emoțională, fiind foarte bine scris. O lectură ce mustește de suspans, mister, umor și senzualitate (scenele romantice sunt mult mai numeroase decât în volumele precedente).

   De această dată, Jamie, Claire, Brianna și Roger au trecut, pe parcursul unui singur an (1771-1772), printr-o serie întreagă de situații neprevăzute. Au participat la o nuntă cu peripeții, din care nu au lipsit câteva evenimentele dramatice, precum crima, jaful și incendierea, au avut de dezlegat misterul morții unei sclave de pe plantația River Run, au fost prinși în tumultul de dinaintea revoluției americane, în revolta deschisă împotriva taxelor impuse de englezi americanilor, s-au reîntâlnit cu oameni dragi lor, au dat nas în nas cu Stephen Bonnet, cel mai temut dușman al lor, iar Roger și-a luat porția de dramă personală, ajungând să fie judecat și condamnat la moarte prin spânzurare.

   De asemenea, povestea se concentreze și pe relațiile dintre personaje – frământări, sentimente, emoții, gelozii etc. Spre marea mea încântare, am constatat că Jamie și Claire sunt la fel de îndrăgostiți unul de celălalt ca la început, iubirea lor putând fi orice, între tandrețe și sălbăticie.

,,Amețită, ea îi purta de grijă mai puțin decât de obicei; abandonându-se și uitând de toate în afară de propria-i plăcere, îl zgâria și îl mușca, dar îl și implora să facă exact cum voia ea. Lui îi plăcea senzația de putere, alegerea amăgitoare între a împărtăși imediat dorința animalică sau de a se abține – o vreme – astfel încât să o conducă după voia lui.”

   Și legat de acest aspect, nu-mi amintesc să fi întâlnit în alte cărți asemenea declarații de dragoste ca cele exprimate de Jamie. Mi-aș dori să văd și în realitate un bărbat iubind cu atâta intensitate și având curajul de a fi vulnerabil în fața femeii iubite. Irlandezul ăsta chiar știe să zguduie sau să înmoaie inima unei femei. Și cum să nu fie mișcată Claire, atunci când îi spune: ,,Știi că singurele momente când nu mă doare nimic sunt cele în care te am alături de mine în pat, englezoaico? Când te am, când sunt în brațele tale – rănile mele se vindecă și cicatricile sunt uitate.”

,,- Când văd anii atingându-te, mă bucur, englezoaico, a șoptit el, pentru că asta înseamnă că ești vie.”

,,Te-am iubit din clipa când  te-am văzut și te voi iubi până la sfârșitul timpului, și atâta vreme cât vei rămâne alături de mine voi fi cel mai fericit om din lume.”

   Jamie și Claire se iubesc, se ironizează unul pe celălalt, se înțeleg din priviri, așa cum se întâmplă de obicei între cuplurile cu vechime. Firește că relația lor nu e doar lapte și miere. Își au și partea lor de certuri, mai ales când își face apariția demonul cu ochi verzi. Jamie a știut până acum să-și înfrâneze gelozia, dar când își vede soția sărutată de un alt bărbat, își iese practic din minți, iar ,,singurul lucru care l-ar fi încântat cu adevărat era perspectiva de a-i vâră lui Phillip Wylie dinții pe gât”. Gelozia lui este totuși de înțeles, asta dacă ținem cont și de faptul că el încă mai este marcat de perioada în care a fost nevoit să renunțe la Claire.

,,- Ei bine, a spus el încet și l-am văzut ridicând ochii spre stelele care ardeau pe cer, câte nopți sunt în douăzeci de ani, a nighean? Câte ore? Pentru că atâtea am petrecut întrebându-mă dacă soția mea mai trăia și cum o ducea. Ea și copilul meu.”

   Spre deosebire de celelalte cărți ale seriei, Crucea de foc vol. 2 are o doză mai mare de suspans și mister. De altfel, acțiunea începe în forță cu misterioasele evenimente petrecute la nunta Jocastei, mătușa lui Jamie. Una dintre sclavele de pe plantația River Run este otrăvită cu o băutură care ar fi trebuit să fie oferită altcuiva, probabil mirelui. Claire reușește să o salveze, dar femeia este găsită moartă, într-o baltă de sânge, în noaptea următoare. La scurt timp de la înfiorătoarea descoperire, criminalul a incendiat șopronul în care este ținut corpul femeii, probabil ca să șteargă toate urmele. De ce a fost ucisă? Ce știa ea? L-ar fi putut recunoaște pe cel care îi dăduse cupa? Cine a încercat să-i facă rău mirelui? Cineva a vrut să o împiedice pe mătușă Jocasta să se căsătorească cu Duncan?

   Misterul se amplifică. În noaptea nunții, mătușa și soțul ei sunt atacați în camera lor de doi ticăloși, fiind găsiți legați fedeleș. Cine și de ce au vrut să-i jefuiască? Ce voiau atacatori? Se presupune că ei căutau aurul francezului – aur trimis înainte de bătălia de la Culloden de regele Ludovic pentru a-l ajuta pe vărul lui, Charles Stuart, în acea luptă sfântă, dar care dispăruse în mod misterios. Ulterior, Jamie descoperă că lingourile de aur au fost luate în primire de către trei bărbați, unul dintre ei fiind Hector Cameron, cel de-al treilea soț al Jocastei. Nimeni nu știe unde sunt ascunse lingourile, totuși zvonul privind aurul francezului a ajuns și la urechile lui Stephen Bonnet, un pirat ticălos, un degenerat… și monstrul care o bântuie pe Brianna – și probabil și pe tatăl ei. Oare el a fost în spatele jafului? Dacă e așa, atunci Jamie și Roger au încă un motiv în plus ca să-l omoare. Însă Bonnet este un om cu legături strânse cu oameni bine situați, iar aceste relații pot complica lucrurile dacă se ajunge la omor.

   Din Crucea de foc vol. 2 nu lipsesc ficțiunea istorică și aventura, momentele încărcate de tensiune și scenele dramatice. Încă din primul volum am aflat că disensiunile clocotesc de câțiva ani între plantatorii de pe coastă de est și coloniștii din sălbăticia din partea de vest. Reglementorii (contribuabilii) proveneau cu precădere din această ultimă categorie, în timp ce primii erau cu trup și suflet de partea guvernarorului Tryon, adică de partea Coroanei. Din păcate, odată cu numirea lor în trupele miliției, Jamie și Roger se văd prinși undeva la mijloc.

   De această dată, guvernatorul Tryon decide să pornească în marș cu un corp de forțe preluate de la mai multe regimente de miliție către locurile în care se află insurgenții și să îi readucă la supunere, deoarece, prin actele și declarațiile lor rebele, au sfidat guvernul și au perturbat cursul justiției prin obstrucționarea, distrugerea și închiderea curților de justiție. De asemenea, le cere lui Jamie și Roger să aleagă treizeci de soldați care să se alăture corpului forțele sale expediționare în această strădanie. Dar Jamie preferă să-l trimită pe Roger în tabăra reglementatorilor, ca să-l convingă pe Husband, conducătorul acestora, să vină la o discuție față în față cu guvernatorul, altfel se va ajunge la vărsare de sânge. Însă, ghinionul face ca Roger să se întâlnească pe drum cu o femeie foarte dragă lui, iar de aici lucrurile iau o turnură dramatică, pentru că tânărul ajunge să fie identificat greșit, tocmai de către armată, ca fiind unul dintre capii nelegiuiți ai Reglemenării, judecat și condamnat la moarte prin spânzurare.

,,Apoi s-a rotit, sufocându-se, zbătându-se să găsească aer, iar degetele i s-au crispat, unghiile sfâșiind frânghia îngropată adânc în carne. Își eliberase brațele, dar era prea târziu, pentru că nu și le mai simțea, nu le putea mișca. Degetele i-au alunecat în jos pe fibrele răsucite, inutile, amorțite și nesimțitoare ca lemnul.

   A rămas atârnat, zbătându-se, și a auzit vuietul îndepărtat al mulțimii. A dat din picioare lovind în aer, zgâriindu-și gâtul cu mâinile. Cu pieptul încordat și spatele arcuit, a văzut negru înaintea ochilor și mici fulgere licărind în conturile ochilor. A întins brațele spre Dumnezeu, dar nu a  auzit nicio rugăciune de îndurare în străfundurile ființei lui, ci doar un țipat de nu! Care i-a rezonat în oase.”

   Va fi Roger salvat la timp? Va dori Husband să vină să discute personal cu guvernatorul? Va avea loc o nouă revoltă? Va reuși Jamie să-l găsească pe Stephen Bonnet? Unde este ascuns aurul francezului? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile! Eu doar v-am prezentat în linii mari câteva dintre evenimentele petrecute în carte. – Crucea de foc – vol. 2 – Diana Gabaldon

Lectură plăcută!

Cartea Crucea de foc – vol. 2 – Diana Gabaldon poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

25 COMMENTS

  1. O serie complexa, insa necitita. Atat de multe pareri pozitive, o ecranizare care face furori si eu stau departe de ea. Nu stiu cand ma voi apuca de maratonul Gabaldon, dar si cand voi incepe sigur numai despre asta voi vorbi/scrie o perioada lunga.

    • Pana acum incercam sa le bag multora pe gat aceasta serie (inca mai simt nevoia sa o fac), dar, de curand, mi-am spus: bai frate, am amanat pana acum pe Grey-ul cel intunecat, descatusat, si in multe alte variante, asa ca stai potolita, nu mai pisalogii oamenii :))))) Oricum, iti recomand cu drag Outlander!

  2. Superba recenzie. Indiferent de cate pareri pozitive am auzit despre seria asta si cat de recomandata mi-a fost, eu tot nu sunt tentata sa o citesc.

  3. M-ai tot tentat. Am doar Călătoarea. Nu stiu cand ajung sa-mi cumpăr toată seria. Foarte faină recenzie, Alina

  4. Alina, minunata recenzie si o ispita irezistibila! Sunt in urma cu lectura la seria asta, sper sa reusesc sa ajung si eu „la zi” cu ea, dar sunt perfect de acord cu tine, e extraordinara!!

  5. Eram sigura ca tu esti, inca de cand am vazut poza! Asa e, unele carti din anumite serii sunt etape intermediare pentru volume mai bune.

  6. Trebuie neaparat sa recuperez in ceea ce priveste seria Outlander!

    Ca de obicei, ai scris o recenzie absolut irezistibila!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.