Cum să uiți de ciocolată!

Cum să uiți de ciocolată!

Cum să uiți de ciocolată!

   Indiferent de ocazie este o adevărată plăcere să te bucuri de un strop de fericire dulce. Fie că se regăsește în cafeaua matinală sau în nelipsitul ceai cu lămâie pe care îl savurăm la răceală, dulcele nu ne lipsește. De cele mai multe ori adaosul este atât de mare în produsele în care le consumăm zilnic încât nici nu știm cu adevărat care este cantitatea oficială pe care o procesează organismul. Nu vreau să vă plictisesc cu un alt articol despre războiul pro sau contra caloriilor sau lupta cu pofta de ciocolată care ne bântuie periodic, ci doar să vă împărtășesc ceva real.

   Am făcut un experiment fără să vreau, iar la sfârșitul celor 30 de zile de terapie am tras unele concluzii care mi-au adus zâmbetul pe buze. De obicei când îmi propun ceva, mărturisesc că sunt o fire ambițioasă și mă mobilizez cu drag pentru prietenii care au nevoie de o mână de ajutor. Dacă mi-ar fi spus cineva la începutul anului că voi mânca fără sare sau că voi avea în față un platou de ciocolată și voi rezista ispitei cred că aș fi râs copios, dar uite că s-a întâmplat. Este aiurea să n-ai parte de sare în bucate, dar o alergie păcătoasă m-a pus în fața faptului împlinit, iar eliminarea consumului de zahăr încă nu m-a dus în pragul disperării.

    De ce am făcut experimentul?

    Inițial dintr-un gest nevinovat, o prietenă m-a întrebat dacă vreau să merg cu ea la sală și eu am zis: De ce nu, ar fi distractiv. Nu-s o persoană care să se ferească de ispite, ba chiar mă ghidez după minunatele reguli nescrise: cafea cu o tonă de zahăr și cu două de lapte, restul îl deduceți singuri. Așa am ajuns să merg la sală săptămânal, prietena mea pentru a slăbi, iar eu din amuzament. Nu-s 90/60/90, dar mă simt bine în pielea mea și profit de fiecare oportunitate ce îmi dă o doză de energie, mă motivează și la final nu mă seacă de puteri.

   Am încercat aerobic și m-am plictisit repede, însă căutam ceva care să nu mă epuizeze după 90 de minute de exerciții. Știu că fiecare femeie visează să-și tonifice posteriorul, să elimine colăceii sau rândurile de pătrățele de pe burtică, însă eu aș zice că este important să înțeleagă fiecare ce îşi doreşte cu adevărat şi cât de motivată este să obţină rezultate.

  1. Stabilește-ți obiectivele

  Aici fiecare știe cel mai bine ce vrea să elimine. Eu îmi doream o stare de bine și să fac exerciții pentru sedentari. Fără să vreau zilnic lucrez la birou, fie că este pentru locul de muncă sau pentru site, iar inactivitatea în timp se resimte. Încă n-am intrat în posesia unui scaun invizibil care să tonifice mușchii fără să fac vreun efort și nici mersul zilnic pe jos nu mi se pare suficient.

 2.Mergi și mâine la sală, nu capitula după primele ședințe

   Este ușor să renunți mai ales după ce ajungi acasă obosit sau transpirat. La mine a fost simplu, mă simțeam senzațional, aveam energie pentru alte activități. Chiar râdeam cu prietenii când le spuneam că veneam de la sală și făceam ordine în casă, călcam sau pregăteam pachetul pentru a doua zi. Dacă cineva spune că este zilnic precum o floare și are chef să facă totul la perfecțiune de plăcere, atunci eu îl combat și îi spun: Ești nebun, nu mai tăia la cuie. Sigur că sunt zile când îți vine să spui: Duceți-vă pe arătură, nu mai dați cu gogonele.

 3.Adoptă o dietă. Elimină definitiv sau gradual obiceiurile nesănătoase. Organizează-te eficient

   Un subiect delicat. Obiceiuri păcătoase majoritatea avem din lipsă de timp/chef sau bani. Fie nu mâncăm la timp sau dacă o facem luăm ceva pe fugă. Nu sunt nici Mihaela Bilic și nici vreun nutriționist ca să vă dau lecții de cooking, dar eu am redus zahărul, iar cafeaua am băut-o cu mai mult lapte și fără ceva dulcic alături. Nici înainte nu mă omoram cu preparatele prăjite, dar de data aceasta am apelat cu încredere la tigaia mea magică fără ulei.

   Cel mai greu mi-a fost să ignor plăcinta cu brânză care mă atrăgea în drum spre casă. Nu știu de ce, dar m-am îndrăgostit de aproape un an de rețeta unei patiserii din oraș și o găsesc irezistibilă.

   Din cauza acestor obiceiuri, am încercat să reduc și consumul de pâine. Și am mers atât de departe încât am reușit performanța de a nu servi la masă pâine unor prieteni care au venit în vizită. Le pregătisem ceva comestibil (Nu-s pasionată de bucătărie și cine supraviețuiește rețetelor mele improvizate deja ajunge departe. Staţi liniştiţi, n-a murit nimeni de mâna mea) și de pâine mi-am amintit după ce au plecat. Normal că aveam în casă, dar ce să faci, faptul era consumat.

 4.Apelează la serviciile unui instructor, nu te apuca singur să îți lucrezi musculatura într-un ritm haotic

   Poți merge la sală și să faci exerciții singur, dar este ideal să poți fi ajutat(ă) o perioadă de timp de către cineva. Ai putea avea rezultate mult mai bune și impulsul ar fi altul. Mărturisesc că m-am simțit grozav să-mi tonific musculatura, dar și să-mi îndrept coloana deformată de la statul aiurea pe scaun.

   Dacă n-ar fi fost Alin, instructorul de la sala Enjoy, să-mi suporte crizele de râs sau momentele penibile când trebuia să-mi scot formele în evidență pentru a realiza corect binecunoscutul exercițiu de îndreptări româneşti, sigur n-aș fi scris acest articol. Aș fi obosit banda de alergat și aruncam cu greutățile după primele ședințe. Urăsc rutina și dacă făceam aceleași lucruri la ședințe cred că înnebuneam de plictiseală.

 5.Nu te cântări zilnic în mod obsesiv pentru că rezultate se văd în timp, nu după câteva zile de tras de fiare

   Nici înainte nu o făceam, dar când ești pe val chiar este păcat să te demoralizezi mai ales când abia ai pornit la drum. Urcă-te pe cântar la început și după fă tot posibilul să respecți regulile. Te vei cântări doar când vei simți cum șunculițele își iau zborul. Nu toată lumea vede rezultate imediat, de cele mai multe ori este nevoie de perseverență.

   6. Bucură-te de rezultate

   Fiecare zi în care mergi la sală înseamnă un pas înainte. La început poate îți este greu, dar când vei transforma obiceiul în rutină este imposibil să nu simți motivație și un strop de plăcere. Nu va fi ușor mai ales dacă vrei să slăbești mult și repede, dar orice gram pe care îl pierzi este o luptă câștigată, un pas pentru sănătatea ta și o bucurie să ai noi rezerve de energie.

   Dacă perseverezi poți renunța inclusiv la pofta de ciocolată. Eu am reușit pentru o scurtă perioadă de timp și chiar sunt încântată.
Ce voi face de acum încolo rămâne de văzut, cert este că am supraviețuit celor 30 de zile.

 

8 COMMENTS

  1. Mda știu Cum e la sala,de când am probleme de spate am uitat de exerciții. FAcest efort sa pot trece peste ziua încărcată cu fel de fel de treburi!Momentan sunt în perioada dulciurilor,sper sa revină la obiceiul sănătos :fără dulciuri, fără chipsuri, fără sucuri carbogazoase și prajeli,fără pâine.

    • Intotdeauna este loc pentru mai bine, iar decembrie este luna cand avem scuza ca putem consuma o patratica in plus :))) de ciocolata

  2. Bravo, Mili! Cu miscarea n-am probleme, dar la ciocolata nu pot sa renunt:)) De fapt nu vreau :))

  3. Sunt de acord cu tine, Mili 🙂

    Sala face minuni 😀 Iar dacă mai renunți și la ciocolată… Miss Universe scrie pe tine 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.