CyberPsihologia. Viața în rețea - Cum ne schimbă internetul? -  Catarina Katzer - recenzie

CyberPsihologia. Viața în rețea – Cum ne schimbă internetul? –  Catarina Katzer – recenzie

Titlu: CyberPsihologia. Viața în rețea : Cum ne schimbă internetul ?

Autor : Catarina Katzer

Editura All

Traducere: Cora Radulian

Număr pagini: 349

   În secolul 21, internetul este o masă de informații imposibil de evitat, în primul rând. Informația face referire atât la datele pe care le căutăm în scop informativ, cât și la schimbul de replici de pe o platformă de socializare, ca un exemplu. Toate acestea sunt prezente în câmpul nostru atențional, de multe ori simultan, în mediul virtual, astfel, autoarea ne pune față în față cu o realitate tranșantă: “Internetul conferă timpului un ritm cu totul nou […] trăim pe mai multe planuri ale conștiinței și percepției”. Poate ați fost vreodată puși în situația de a vă întreba, în fața ceasului, ‘Cum au trecut atâtea ore în care nu am făcut nimic?’

   Probabil timpul v-a fost ocupat, de multiple ori, cu o activitate care implica distragerea atenției de la lucrul principal pe care îl aveați de făcut. Aceste distrageri pot fi o reclamă, un mesaj, un joc virtual, pe scurt o mica pauză intenționată sau neintenționată. Tactica funcționează din același motiv pentru care în Mall-uri nu găsiți ceasuri după care să vă puteți orienta în timp, sau mai bine spus, pentru a nu conștientiza cât timp ați petrecut în Mall.

  Se pun în discuție autonomia și intimitatea utilizatorului iar în mare parte, acuzațiile că mediul virtual este defapt un medium prin care “confundăm realitatea cu virtualul“ sunt justificabile. Cartea este un ghid de bune pratici, informative ca prim scop, în rețelele sociale și în modul în care navigăm internetul. Avem parte de imparțialitate, între pragmatism și auto-prezervare, securitate, adică cu toate că, de exemplu, se recunoaște utilitatea rețelelor sociale în facilitarea comunicării, acestea au efecte adverse dovedite științific, precum capacitatea de a ne face să “furnizăm mai multe detalii decât am oferi în viața reală”, cu atât mai mult cu cât avatarul digital, și nu persoana în cauză este mediumul receptiv.

  Studiile prezentate oferă baza psihologică din spatele comportamentelor online, unele exemple sunt postatul excesiv al selfie-urilor, a expunerii unui stil de viață cât mai strălucitor pentru a oferi o anumită impresie, adicțiile față de jocuri, a efectelor celebrităților platformelor video asupra generațiilor tinere, a vitezei cu care circulă dezinformarea sau informația necenzurată, și multe altele, toate fiind ținta acestui ghid. Însă, ca orice ghid, cartea este depedentă de timp și de validitatea informațiilor tehnice din domeniul informatic.

  Studiile se extind până la anul 2016 iar internetul este un mediu foarte fluid, schimbător, mai ales în cazul trendurilor, comportamentelor și opiniilor maselor, care urmează <trendurile>. Auto-dezvăluirea, în mediul virtual, descrisă ca aparținând unei persoane narcisiste <în cartea de față>, la momentul actual, ar putea fi văzută ca o eroare, având în vedere receptivitatea socială față de curentul validării experiențelor, sentimentelor subiective și încurajării exprimării lor.

  De asemenea, pentru a dihotomiza metamorfoza ce se realizează între domeniul informaticii și psihologiei, propun următorul exemplu:  în termeni – informatici – tehnici, afirmația că mediul virtual “ face alegerile în locul nostru” este eronată, motoarele de căutare și reclamele, de exemplu, se bazează pe căutările noastre ulterioare, pe preferințe, însă în termeni psihologici, aceste alegeri ne oferă doar iluzia de a alege, între opțiunile ce ne sunt prezentate, și efectiv, preferințele noastre înregistrate, pentru că după cum se precizează, “de livrat, noi livrăm datele, utilizarea o face altcineva”.

   Într-o eră a digitalului și a consumerismului, Catarina Katzer apără integritatea utilizatorului de internet, tratat ca un simplu privitor și potențial cumpărător, pentru a nu deveni “sclavi virtuali ”.

Verifică disponibilitatea cărţii CyberPsihologia. Viața în rețea – Cum ne schimbă internetul? în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

***Brînzei Lucian (Lucian)***Spune-mi ce citesti, si ce iubesti, ca sa-ti spun cine esti. Iubesc ploaia si lumea pe care o contureaza in jur, atunci cand ma induc in universul unei carti. Genurile pe care le abordez cel mai des sunt psihologice, filosofice, science fiction, horror si aventura. Ceea ce ma mentine activ in cautarea viciului nu este o dependenta coroziva ci insasi nevoia interioara de a ma cunoaste mai bine pe mine insumi si pe cei din jurul meu. “Reading is the sole means by which we slip, involuntarily, often helplessly, into another’s skin, another’s voice, another’s soul.” - Joyce Carol Oates

6 COMMENTS

  1. Am vrut si eu sa citesc cartea asta, mai ales ca sunt in domeniu :))
    Cumva ma intereseaza in mod direct.
    Si mi-a placut cum ai expus aspectele cele mai importante.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.