Dacă spui cuiva… – Gregg Olsen – recenzie

Dacă spui cuiva… – Gregg Olsen – recenzie

by -
0
Dacă spui cuiva... - Gregg Olsen - recenzie

Dacă spui cuiva… – Gregg Olsen – recenzie

Titlu: Dacă spui cuiva…
O poveste adevărată despre crimă, secrete de familie și unitatea de nezdruncinat a unor copii
Autor: Gregg Olsen
Editura Trei
Categorii: Biografii. Memorii. Jurnale, Memorii
Nr. pagini: 472
Anul apariției: 2024
Titlul original: If you tell
Limba originală: Engleză
Traducător: Diana-Alina Ene

 “Gregg Olsen a scris peste treizeci de cărți, nonficțiune și romane, majoritatea legate de infracțiuni, dintre care multe au fost bestselleruri New York Times, USA Today și The Wall Street Journal. Cunoscut pentru abilitatea sa de a crea narațiuni vii și fascinante, a fost invitat la numeroase emisiuni de radio și televiziune, precum Good Morning America, Dateline, Entertainment Tonight, la CNN și MSNBC. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără Starvation Heights (1997), Abandoned Prayers (2003), The Deep Dark (2005), A Shocking True Story (2013), If Loving You is Wrong (2013), A Killing în Amish Country (2016); și romanele Victim Six (2010), The Last Thing She Ever Did (2018), Lying Next to Me (2019) și The Sound of Rain (2016) șiThe Weight of Silence (2018) (din seria Nicole Foster). Originar din Seattle, Olsen locuiește în Olalla (Washington) împreună cu soția sa și cu Suri, un teckel foarte răsfățat.

  “După mai bine de un deceniu, când surorile Nikki, Sami și Tori Knotek aud cuvântul mamă, îl simt de parcă sufletul le-ar fi sfâșiat de gheară unui vultur, declanșând amintiri care au fost secretul lor încă din copilărie. Până acum.
  Ani la rând, în spatele ușilor închise ale fermei lor din Raymond (Washington), mama lor sadică, Shelly, și-a supus fetele unor abuzuri inimaginabile, umilințe, torturi și terori psihice. Trecând împreună prin toate aceste experiențe, Nikki, Sami și Tori au dezvoltat o legătură sfidătoare care le-a ajutat să devină mult mai puțin vulnerabile decât și-a imaginat Shelly. Chiar și în timp ce alții erau atrași în pânza întunecată și perversă a mamei lor, cele trei surori au găsit puterea și curajul de a scăpa de un coșmar tot mai intens, care a culminat cu mai multe crime.

 ”Tulburătoare și sfâșietoare, Dacă spui cuiva… este povestea unei supraviețuiri în confruntarea cu răul absolut — și a libertății și a dreptății pentru care Nikki, Sami și Tori și-au riscat viața. Surori pentru totdeauna, dar fără a mai fi vreodată victime, ele au găsit în întuneric o lumină care le-a ajutat să devină femeile rezistente care sunt astăzi — iubitoare, iubite și capabile să-și continue viața fără a se mai uita în urmă.

  Surprinzătoare puterea surorilor! Mărturisesc sincer că m-a îngrozit cartea cu atât mai mult cu cât este o poveste adevărată. Nu am suficientă imaginație să-mi închipui că există astfel de psihopați, că lumea din jurul lor nu-i vede, sau că le tolerează faptele din varii motive.

  Se spune că tarele provenite dintr-o familie cu probleme se manifestă în viața copiilor. Sigur, startul în viață al lui Shelly și asemănarea cu bunica paternă ar fi o explicație, deși a crescut apoi într-o casă iubitoare cu o mamă vitregă deosebită.

  Dar să vedem puțin debutul poveștii. Les Watson, unul dintre stâlpii comunității din Batle Ground, un tip plăcut și extrem de carismatic, o ia de soție pe tânăra Lara. Ea e îngrozită de Anna Watson, soacra ei, dificilă, autoritară și rea, dar are o relație bună cu socrul, un tip liniștit și înțelegător. Târziu înțelege Lara că totul a fost oarecum planificat, atunci când se trezește cu copiii din prima căsătorie a lui Les, cu motivația că Sharon, fosta, nu poate avea grijă de ei. De fapt pentru Sharon era mai importantă viața ei, se droga, bea, se distra, nu-i păsa de copii. Așa că-i trimite “pachet” fostului soț. Cu toate că băieții păreau mai dificili relația Larei cu ei este acceptabilă.

   Dar Shelly este altă poveste…

   Este frumoasă și deșteaptă, dar rece și crudă, își cunoaște atuurile, știe cum să se comporte când vrea ceva dar și cum să “răsucească cuțitul în rană”, declarând de fiecare dată că-și urăște familia și mai ales pe Lara. Se căsătorește repede, are o fiică Nikki, dar la fel de repede se desparte, soțul ei nu mai poate suporta și pleacă fără să se uite în urmă. A doua căsnicie, terminată și ea rapid, i-o aduce pe a doua fiică, Sami. Abia Dave Knotek, al treilea soț, îi rămâne alături până la capăt și o au pe Tori.

  Dave era plecat toată săptămâna la lucru, să aducă bani familiei, așa că nu vedea ce face Shelly. Dar și când a fost conștient de mizeriile ei îi este un aliat prețios pentru că, spune el, o iubește necondiționat. E de parcă ar fi vrăjit, neînţelegând faptele lui Shelly, sau alegând să-i vadă numai părțile bune, ca atunci când îl ia la ei pe nepotul lui, Shane.

  Dar pentru Shelly cei doi copii mai mari Nikki și Shane sunt uneltele care-i satisfac toate ideile: îi bate, îi pedepsește crunt, îl pune și pe Dave să-i execute fanteziile, motivând că e nevoie să fie disciplinați. Din acest motiv se și mută la Monohan Landing, un loc foarte izolat. Pare că face acte de binefacere: o ia la ei pe Kathy Loreno, pe care o numește prietenă, dar pe care o chinuie cu sadism până moare. Apoi îl găzduiește pe Ron, profitând de debusolarea lui la moartea partenerului său. Îl pune la munci degradante și să aibă grijă de un bătrân invalid, care va muri în condiții suspecte, urmat de Ron. De fiecare dată Shelly are și un profit. Apoi temându-se că Shane ar putea vorbi îl detemină pe Dave să-l ucidă. Sigur că, de fiecare dată, ajutată de Dave scapă de dovezi, le pune pe fete să spună poveștile inventate de ea, fie un iubit fie o fugă în Alaska. Și-merge ! Dar până la un punct…

  Prima care scapă din infern este Nikki, care ajutată de Lara își găsește un loc de muncă cât mai departe. Ele chiar îi povestesc șerifului ce se întâmplă, dar pentru că nimeni nu le mai confirmă spusele, nu se face nici o anchetă. Shelly chiar încearcă să se angajeze, aplicând pentru un post de asistent pentru persoane cu dizabilități. Dar curând cei de acolo o dau afară, deși comportarea ei ciudată nu-i determină să se gândească cum e cu copii și familia ei. Nici manevrele ei cu cardurile, cu banii, cu reprezentanții băncilor nu trag un semnal de alarmă. Știe să fie atât de drăguță și aparent maleabilă că prostește pe toată lumea.

  Sami, deși o iubește, reușește să scape și ea de acasă sperând că Tori va avea o viață bună, ținând cont de cum se purtase Shelly cu ea până atunci. Shelly încearcă s-o despartă pe Tori de surori, întorcând-o mai ales împotriva lui Nikki. Doar că nu mai avea pe cine să-și exercite fanteziile așa că…

  Atunci când Sami o ia pe Tori în vacanță, mijlocește pe ascuns și o întâlnire cu Nikki. Abia acum află Tori că surorile nu renunțaseră la ea și-o iubesc, iar fetele află că acum Shelly se comportă la fel și cu ea ca și cu ele.

  De dată asta se unesc și-și reclamă părinții povestind tot. Așa polițiștii găsesc urme ale lui Kathy, Ron și Shane. Dar nici măcar acum Dave, care își recunoaște faptele, nu-și învinuiește soția.

  Ce se întâmplă cu Dave și Shelly? Ce se întâmplă cu fetele?

  Povestea este spusă chiar de ele, acum persoane cu familii bine închegate, cu copii iubiți și crescuți cu dragoste. Mai mult, cu toate manevrele mamei lor, ele țin legătura, se ajută, se iubesc, se sfătuiesc în fiecare zi pentru că sunt “Surori pentru totdeauna. Dar fără a mai fi vreodată victime.

  Iată și păreri avizate

„O relatare înfiorătoare, care îi va face pe cititori să-și pună întrebări în legătură cu toate rudele ciudate pe care le-au cunoscut.”
(Publishers Weekly)

„O poveste tulburătoare despre trei surori și dragostea care le unește, despre curaj și puterea de a rezista.”
(People Magazine)

„Dacă spui cuiva… reușește ceea ce și-a propus — un portret convingător al terorii și o imagine cât se poate de onestă, dar sensibilă, a puterii de a supraviețui.”
(Bookreporter)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.