Dale Cooper: viața mea, benzile mele de Scott Frost-recenzie
Dale Cooper: viața mea, benzile mele, de Scott Frost-recenzie
„Răul are un chip.”
Titlul original: Dale Cooper: my life, my tapes
Twin Peaks Productions, Inc, 1990
Editura: Baricada
Colecția Horror 405
Twin Peaks 2
Anul apariţiei: 1993
Traducere de: Rodica Bretin
Număr pagini: 320
Gen: biografie ficțională
Cotație Goodreads: 3,83
„Diane, mă uit la o mică pătură galbenă, cu elefanți pictați pe ea.”
Diane, Diane, Diane. Țineți minte? Cei care au văzut Twin Peaks sigur mai știu cum agentul Dale Cooper vorbea într- un reportofon, adresându-se secretarei pe nume Diane. Cred că ne-am întrebat cu toții dacă Diane există cu adevărat sau este doar în imaginația personajului. Cum în primele două sezoane n-a apărut deloc, plus că pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, fiind clar că agentul își înregistra spusele pe bandă, fără a le trimite undeva. Așa că mi-am pus întrebarea: dar cum ajung toate acestea la Diane? Ea chiar există?
Da, există! Aflăm acest lucru din cartea „Dale Cooper: viața mea, benzile mele”, dar și din noul sezon al serialului. De fapt, aș spune că partea în care apare Diane este singura amuzantă din noul sezon, singurul personaj care pot spune că mi-a plăcut. Diane, mereu cu înjurăturile pe buze, „Fuck you!” fiind pentru ea o formă de salut.
Din carte aflăm că „Mi-au dat și o secretară. Numele ei este Diane, iar experiența sa îmi va fi de mare ajutor. Diane arată exact așa cum mi-am închipuit încrucișarea între un sfânt și o cântăreață de cabaret.”
Cooper ne lămurește și în privința alegerii lui Diane ca destinatar al înregistrărilor: „Diane, sper că nu te superi fiindcă mă adresez ție în aceste înregistrări, chiar și atunci când vorbesc cu mine însumi. Faptul că cineva care posedă intuiția și inteligența ta se află undeva, aproape, îmi dă o senzație de siguranță.”
Așadar, Diane este reală, iar interacțiunea lui Dale cu ea nu se limitează la corespondența imaginară:
„Diane, nu ți-am cerut-o până acum – ca o regulă generală, încerc să nu amestec niciodată viața mea publică și cea privată – însă aș fi onorat să consimți a cina cu mine. Dacă lucrul acesta încalcă în vreun fel limitele pe care le-am trasat relației noastre cu mult timp în urmă, voi înțelege. Dacă nu, la opt e bine?”
„„Agentul Special Cooper… Dale și cu mine am cinat o dată împreună. – DIANE, Membră a personalului F.B.I.”
Cartea conține înregistrările făcute adresându-se lui Diane, dezvăluind povestea lui Dale Cooper până în momentul găsirii cadavrului Laurei Palmer, deci până la începutul acțiunii din serial. Însă nu se rezumă la aceasta, corespondența cu Diane reprezentând o mică parte.
Totul începe atunci când Dale primește cadou de Crăciun, la vârsta de 13 ani, un casetofon. Din acel moment, aparatul devine prietenul său cel mai bun. Înregistrează toate experiențele pe casete, ținând un fel de jurnal. Ca și în cazul Laurei Palmer (vezi aici recenzia ), avem ocazia să asistăm la transformarea puștiului Dale în agentul F.B.I. așa cum îl știm în Twin Peaks. Așa cum paginile goale sau rupte din jurnalul Laurei dau impresia de autenticitate, aici le iau locul însemnările privind ștergerea unor înregistrări.
Lectura e pe alocuri amuzantă, puștiul Dale împărtășindu-ne unele lucruri cu nonșalanța specifică vârstei:
„Este sfârșitul zilei de Crăciun. Darurile primite de mine în acest an au fost următoarele: chiloți, șosete, pantaloni, ghid pentru clasificarea insectelor, cinci dolari de la bunica și un casetofon Norelco B 2000 care nu este o jucărie. Semnează: Dale Cooper.”
Din acel moment, Dale nu se mai separă de casetofonul său. Se observă de timpuriu înclinația spre cariera de agent F.B.I., mintea analitică, curiozitatea, spiritul de observație; cu ajutorul aparatului, investighează activitatea Bandei 24 din cartier, iar la școală se târăște prin conducta de ventilație pentru a afla ce se întâmpla la ora de educație a fetelor: „N-am călcat niciodată vreo lege, deși dacă veți căuta cumva în dosarul meu, veți descoperi că am fost prins de curând înregistrând ora de educație sexuală a fetelor, în timp ce eram ascuns în sistemul de ventilație. Să nu credeți că faptul va putea fi folosit împotriva mea, scopul experienței fiind pur științific și nu interesul personal.”
„Cred că F.B.I. este cel mai potrivit loc pentru mine.”
„Am hotărât astăzi că voi fi agent F.B.I. și că trebuie să încep să muncesc serios dacă vreau ca visul meu să devină realitate.”
„„Dale a avut întotdeauna un simț special pentru astfel de lucruri. N-am întâlnit pe nimeni în viața mea care să citească în sufletul unui om așa cum făcea el.” – Howard Teller, prieten din copilărie”
Sunt menționate momente din istorie precum asasinarea lui Martin Luther King, Bobby Kennedy, alegerea lui Nixon ca președinte, pășirea omului pe Lună și asistăm la drame din viața lui Dale: moartea bunicii, a mamei, a primei fete iubite și mai târziu, a lui Caroline, femeia de care s-a îndrăgostit deși era soția mentorului său. „Mama, Marie și Caroline. Sunt numele de pe bornele care mi-au însemnat drumul vieții. Unde va fi următoarea și ce va scrie pe ea?”
Când în carte și-a făcut apariția Anne, n-am putut să nu fac legătura cu Annie din serial, mai ales că descrierea se potrivește: „Anne Sweeny arăta de parcă nu mânca, nu bea și respira decât lapte, iar Dale, numai uitându-se o dată la ea a știut imediat că găsise fata vieții lui.”
Sunt fragmente în carte care ne duc cu gândul la o temă recurentă în Twin Peaks: BOB. Să-l bântuie și pe el, precum pe Laura Palmer?
„Am avut un vis, în miez de noapte, care m-a înfricoșat. Un bărbat pe care nu l-am văzut niciodată până acum încerca să intre în camera mea. Mă tot striga pe nume și spunea că mă vrea. Apoi a scos un strigăt care, după o clipă, s-a prefăcut într-un soi de răget, scos parcă de un animal. I-am povestit mamei despre omul acela și ea mi-a spus că știe de „el”, că a avut adeseori același coșmar și că nu trebuie, cu nici un preț, să-l las să intre la mine. Nu pricep ce încearcă să-mi spună.”
„Am fost un timp bolnav și nu m-am simțit în stare să vorbesc prea mult. O infecție mi-a atacat plămânii și am stat în pat o lungă perioadă. Am avut de câteva ori visul cu Bărbatul Acela, dar nu l-am lăsat să intre.”
„Simt asta de mai multă vreme: ceva nu este în regulă. Nu știu însă ce anume. Mama a avut un nou coșmar noaptea trecută. Mi-a povestit că bărbatul acela din vis aproape a reușit să intre în dormitorul ei.”
Coincidență sau nu, la două săptămâni de la această înregistrare, mama lui Dale moare în urma unei hemoragii cerebrale. În legătură cu acest aspect, își fac apariția și fenomene supranaturale: după moartea mamei sale, Dale o visează și se trezește cu un inel în mână. Face investigații și află că acel inel îi aparținuse mamei sale, dar îi fusese returnat bunicului cu mult timp în urmă.
În continuare, asistăm la mai multe momente din viața lui Cooper, mai mult sau mai puțin interesante. Cel mai mult mi-a plăcut spre sfârșit, când luăm parte la unele din cazurile începutului său de carieră. În plus, spre sfârșit apare Diane, iar cartea începe să semene cu Twin Peaks-ul clasic: asasinarea Theresei Banks, visul cu Laura Palmer și piticul, apariția cadavrului Laurei Palmer, moment ce coincide cu finalul cărții:
„2 Februarie, ora 10 a.m.
Am avut un vis straniu în noaptea trecută: un pitic, o tânără femeie foarte frumoasă și eu dansând într-o cameră cu draperii groase.”
„24 Februarie, ora 6 a.m.
Diane, s-a descoperit un cadavru în statul Washington – o tânără femeie, învelită în plastic. Mă îndrept spre un orășel numit Twin Peaks.”
Aici avem, totuși, o mică desincronizare temporală: în serial, visul lui Cooper are loc după găsirea cadavrului Laurei Palmer, invers decât în carte.
De asemenea, aflăm mai multe despre povestea Windom Earle – Caroline, ce devine importantă spre finalul sezonului 2 al serialului. Mi-ar fi plăcut să se insiste pe acest aspect sau să existe o carte exclusiv despre această parte a trecutului lui Dale Cooper.
Așadar, chiar dacă la un moment dat veți da peste pasaje plictisitoare printre înregistrările agentului F.B.I., continuați lectura, partea cea mai interesantă vine la sfârșit!
Citate:
„Am citit într-o carte de știință că electricitatea e cea care ne ține în viață. Nu înțeleg însă de unde vine și unde se duce atunci când murim. Tata spune că asta e o întrebare importantă, dar că el nu cunoaște răspunsul. Nici eu.”
„Tata mi-a spus – după o tăcere lungă – că a fost foarte mândru de mine, dar că trebuie să am grijă și să judec cu propria-mi minte orice lucru din viață.”
„Toate îmi par schimbate. Nimic nu mai e la fel cum a fost înainte ca mama să fi murit. Nici prietenii, nici vecinii, nici școala – nimic.”
„Nu cred că binele mai există pe lume. Cei buni fie mor, fie sunt uciși.”
„Nu sunt sigur de nimic altceva decât de faptul că, a ști unde te duci înseamnă că nu înțelegi unde te afli în acel moment.”
„Dacă este adevărat că visele sunt ferestre spre subconștient, mă tem că al meu este un loc al furtunilor.”
„Există două lucruri spre care cred că mi se va îndrepta și focaliza de-acum încolo existența. Unul este Binele, celălalt Răul. Ele reprezintă cele două forțe fundamentale în viața oamenilor.”
„Răul are un chip.”
„Recunoașterea faptului că Răul există ca o entitate în afara puterii noastre de înțelegere a lumii și vieții nu reprezintă politica oficială a Biroului.”
„Diane, dacă e adevărat că fiecare om este ales să trăiască într-o perioadă determinată de timp, din anumite motive, atunci de ce mă aflu acum și aici? Ce moment din scurgerea vremii, ce eveniment trebuie să-mi intersecteze destinul? Oare lucrul pentru care m-am născut s-a întâmplat deja, și pur și simplu n-am înțeles, nu mi-am dat seama când s-a petrecut și cum?”
Despre autor:
Scott Frost este un scenarist și scriitor american, fiul actorului Warren Frost, fratele lui Mark Frost (da, da, scenaristul primelor două sezoane din Twin Peaks, alături de David Lynch) și al actriței Lindsay Frost. A lucrat împreună cu fratele său și David Lynch la scenariul serialului Twin Peaks, două dintre episoade fiind opera lui. Tendințele se observă și în cartea „Dale Cooper: viața mea, benzile mele”.
A scris scenarii pentru „Babilon 5”, „Andromeda”, „Past Tense” (împreună cu Miguel Tejada-Flores) și „All Souls” (împreună cu fratele său, Mark Frost).
Cartea Dale Cooper: viața mea, benzile mele de Scott Frost poate fi comandată de pe targulcartii.ro
Sincer, nu stiam de existenta acestei carti.
Serialul acesta …pfff. …Doamne, ce cosmaruri aveam dupa ce ma uitam la episoade…dar parca nu rezistam sa nu urmaresc mai departe…poate-poate aflam ce, cine, unde, de ce 🙂 )))
super serial! bine, doar primele doua sezoane… exista cartea, cum exista si „Jurnalul secret al Laurei Palmer”, e link spre recenzie mai sus.
Sorina, vad ca ti-ai dus pasiunea la un alt nivel… 🙂 Apreciez oamenii care, atunci cand sunt interesati de ceva (un autor, un fenomen, un eveniment etc.), fac tot posibilul sa afle cat mai multe. Bravo!
da, pai asta ma caracterizeaza :)) am mici obsesii. cand imi place ceva (carte, film, autor etc), fac ce fac si aflu tot despre subiect, citesc tot, urmaresc tot :))
Felicitări pentru recenzie, Sorina
Până acum, că sa fiu sincera, nu am mai auzit despre aceasta carte sau despre serial
Nu cred că este genul meu de carte, dar o sa o trec pe lista până la urmă, cine știe? Probabil o sa incerc sa vad serialul, că tot nu mai aveam idei de seriale pe care sa le încep
Multumesc, Madalina! Pai esti tanara, d-asta n-ai auzit de serial :))) Nici eu nu l-am prins, eram foarte mica atunci cand se difuza, dar stiu ca se uita mama la el. L-am urmarit acum, de curand, si sezoanele acelea, din anii 90 mi-au placut f mult. Al treilea e o porcarie. Dar am zis sa-mi aduc aminte de vremurile bune ale serialului cu aceste doua carti: cea prezentata in recenzie si „Jurnalul secret al Laurei Palmer” (are recenzie pe site). Te sfatuiesc sa cauti serialul inainte de a citi cartea, pentru ca altfel n-o sa savurezi la potential maxim.
Am citit cartea asta când aveam vreo 15 ani. E un fel de ”partea a doua” a unei alte cărți numite ”Jurnalul secret al Laurei Palmer”, tradusă și scoasă pe piața românească de carte de aceeași editură. E o lectură lejeră, mai mult spre nișa YA decât spre altceva.
Da, si „Jurnalul secret al Laurei Palmer” are recenzie pe site. As spune mai degraba spre nisa Twin Peaks :)). N-ar avea farmec daca ar fi citita fara a cunoaste cele intamplate in serial.
Mea culpa. N-am știut că i-ați făcut recenzie și acelei cărți. Ar fi trebuit să caut înainte.
Nu-i problema. Orice informatie e binevenita 🙂
Eu nu am văzut serialul, însă cartea pare interesantă 🙂
Felicitări pentru recenzie locco_smiley_10
Multumesc! Daca vrei sa citesti cartea, recomand mai intai serialul, ca sa intelegi.
Merci de recomandare 😀
Vizionare si lectura placute!
Sorina, mi-a facut o mare bucurie cu aceasta recenzie. Habar nu aveam de carte! Sincera sa fiu, nici nu-mi mai amintesc de Diane. Ah!!! Memoria imi da rateuri! 😛
Felicitari pentreu incitanta recenzie! locco_smiley_10
Multumesc! :-* vezi ca am dat mai multe detalii pe FB cu privire la Diane.
Am văzut serialul. M-a marcat… mai ales că, la vremea aceea, oferta de filme era destul de restrânsă. Mi-a plăcut foarte mult cum ai structurat recenzia. Citatele alese sunt elocvente! Felicitări din suflet!
Multumesc mult!
Nu aveam niciun habar nici de carte, dar nici de serial. La o prima vedere pare destul de atractiv. O sa urmaresc un episod si cine stie daca o sa ma acapareze cu siguranta o sa ii acord o atentie speciala si cartii
Este, recomand primele doua sezoane. Vizionare si lectura placute!
Am vazut serialul acum multi ani si am citit si cartea,atunci mi-a placut .Sincer ma gandeam daca m-ar prinde si acum.Felicitari Sorina pentru o prezentare reusita.
Multumesc! Ma gandeam eu ca l-ai vazut, iti plac serialele politiste 🙂