De mână cu tine de Andreea Pîrlea – Editura Literpress Publishing – recenzie
De mână cu tine, de Andreea Pîrlea – Editura Literpress Publishing – recenzie
Titlu: De mână cu tine
Autor: Andreea Pîrlea
Editura: LiterPress Publishing
Număr pagini: 180
Anul: 2023
Dacă-ar fi să călătoriți prin secole, printr-o amplă și intensă simfonie de emoții ale vieților, nu-i așa că ați prefera să parcurgeți acest drum de mână cu iubirea?!
„De mână cu tine” este o colecție de șapte scrieri, prin care autoarea, Andreea Pîrlea, pune certitudinile cititorului sub semnul întrebării și îl poartă dincolo de lumea realității sale, într-un spațiu complex, abundent în mituri și legende, cu o simbolistică bogată, cu elemente de folclor. Dincolo de sfera rațional explicabilă a lumii, cititorul pășește în norul inexplicabilului, al oniricului, al lumii pe care a intuit-o, despre care a știut, dar acum, o poate trăi atât de sublim, urmărind evenimentele prin care trec personajele construite de Andreea Pîrlea.
În fiecare din cele șapte povestiri, fantasticul, pe cât este de surprinzător la început, pe atât de natural se așază în viețile personajelor, explicând mistere și vise ale acestora, demonstrând că existențele noastre au fost amprentate ancestral, poartă emoțiile strămoșilor, stau sub semnul speranței pe care ei au plantat-o și așteaptă să răsară, în pofida vicisitudinilor.
Cine este Andreea Pîrlea, creatoarea acestor lumi în care realul devine doar un punct de referință pentru realizarea fantasticului? Ei bine, Andreea Pîrlea a debutat ca autor de povești și poezii în revista tipărită „Amprentele sufletului”, anul VII, nr.3, martie 2021. A mai publicat: „La porțile dorului”, volum de poezii, Editura Litera, 2022. Creațiile sale au apărut în antologii și reviste, astfel: Antologia „Moștenirea Văcăreștilor”, laureați ai ediției a 53-a, an 2021; Antologia „Zătreni, file de legendă”, volumul 4, 2022, Editura Franco; Antologia „Legendele Lotrului”, volumul 1, Editura Franco, Berzoi, 2022. Publică constant în revistele „Zbor spre înălțimi” și „Extemporal liric”.
Andreea Pîrlea locuiește în Iași și este de profesie Profesoară de Limba și Literatura română. Studii de licență: Universitatea „Al. I. Cuza Iași“ Facultatea de Litere, secția germană-română. Studii de masterat: „Cultură germană în context european”, Facultatea de Litere, Univ. „Al I.Cuza” Iași. La Editura Literpress Publishing publică volumul „De mână cu tine”. Pentru ca cititorii să o cunoască mai bine, autoarea inserează un capitol special, cu titlul „Pași în sufletul meu: de mână cu iubirea”, unde îi descoperim sensibilitatea și gândirea profund filosofică, aruncăm o privire asupra complexității sufletului de creator, înțelegem pilonii pe care se dezvoltă poveștile, dar mai ales motivul esențial din care răsar toate aceste lumi – iubirea.
În fiecare din cele șapte povestiri, pornind de la elemente ale realului, pe firul epic cresc elemente fantastice, mitologice, istorice, care se alcătuiesc armonios, pe parcurs, ca într-un puzzle, dezlegând mistere care își au originea dincolo de veacuri, în vremurile strămoșilor noștri. Dincolo de toate acestea, există o coordonată pe care se țes toate elementele, un centru în jurul căruia gravitează totul – iubirea, iar aceasta are fina abilitate de a trece granițele spațiului și ale timpului.
Este de admirat abundența de simboluri plasate armonios printre elementele de mitologie. Faptul că autoarea a ales un număr de șapte povestiri, nu este deloc întâmplător. Șapte este un număr cu o puternică încărcătură spirituală, este numărul perfecțiunii, este numărul de care însuși Dumnezeu s-a folosit la crearea lumii.
În fiecare din cele șapte povestiri, autoarea pleacă de la circumstanțe ale realității, pentru ca apoi, viețile personajelor să intre pe un teren tumultuos al misterelor, al evenimentelor inexplicabile, iar spre final, totul devine limpede, ca într-o simfonie a cărui dirijor este iubirea.
„Anticarul și copacul bucuriei” este povestea lui Petru, profesor și anticar. Acesta visează intens o voce care îi spune:„Caută-mă!” Din acel punct, viața sa ia o turnură neașteptată… din perspectiva existenței actuale, dar atât de așteptată de secole.
„Lupul din Zătreni și femeia de pe deal” împletește întâmplări istorice cu elemente mitologice, dar și cu simboluri profunde. Doza de suspans din această povestire, la fel ca și în celelalte șase, este foarte mare, ținând cititorul cu sufletul la gură.
„De mână cu tine” este povestirea care dă și titlul volumului. Aici, natura cu frumusețea sa uimitoare, devine martor al unei iubiri care va fi menită să dăinuie, să străbată implacabilul timp.
„Îngerul” este cea de-a treia povestire, în care personajul principal are parte de protecție divină în situații limită. Și aici, doza de suspans este foarte mare.
„Fluturele tatuat” vorbește despre conexiunile dintre doi oameni, aparent străini, dar pe care îi leagă… o inimă. Veți afla în ce circumstanțe, citind cartea!
„Tu ești eu!” aduce în vizor elemente mondiale de actualitate, cum ar fi pandemia Covid 19 și războiul cauzat de invazia Rusiei în Ucraina. Pe acest fundal, o poveste de iubire capătă dimensiunile colosale ale unei forțe capabile să depășească limitele înțelegerii umane.
„Pantoful de pe linia de tren” este despre liniște și dobândirea acesteia, chiar dacă pentru asta, sufletele sunt nevoite să parcurgă călătorii în timp și să remedieze anumite situații. Unele suflete găsesc în aceste călătorii o oportunitate minunată de a se elibera de anumite poveri emoționale, pe când altele stagnează în negativism și nu reușesc să facă un pas înainte.
Nu v-am oferit detalii din povestiri, pentru a nu vă spulbera frumusețea și farmecul lecturii, însă vă garantez că veți avea parte de o călătorie uimitoare, în care vă veți aminti că dincolo de toate elementele realului, există iubirea, esența lumii acesteia.
Iată câteva citate:
„Timpul ne naște, ne crește și tot el ne înghite. Totul se petrece la timpul său. Unii s-au născut mai devreme, alții mai târziu, tocmai pentru a se întâlni la momentul potivit. El e cel care salvează suflete. El e cel care conduce îndrăgostiți în eternitate și dincolo de ea.”
„Marc era încântat de femeia pe care o descoperea. O admira ca pe nimeni altcineva. Vedea în ea o luptătoare. Sara îi pătrunse în suflet fără să poată să o împiedice, deși, pentru binele ei, făcu tot posibilul să și-o scoată din minte. „E atât de diferită de celelalte, gândea Marc.”
„De ce oamenii nu iubesc pacea? De ce ucid suflete? DE ce nu le pasă de viețile și visurile militarilor? De familiie lor? De miile de copii care au rămas orfani? De ce puterea valorează mai mult decât o viață? De ce uităm să fim oameni?”
Cartea se citește repede, stilul alert, personajele complexe și întâmplările dincolo de limita normalului, sunt elemente care absorb cititorul și-l transportă în vortexul emoțional, iar la final, atunci când îl eliberează, acesta este el însuși transformat… supus introspecției, conștient la lumea în care trăiește, dar mai ales atent la iubire.
Carte disponibilă pe site-ul Literpress.ro
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, bookzone şi cărtureşti
Recenzii cărți
Super recenzie! Felicitari Ro! Felicitari Andreea Pirlea!
Mi-a placut cartea!
Mulțumesc din inimă, Arci! Da, și mie mi-a plăcut cartea foarte mult!
Multumim, Rodica!
Cu mare drag!
O recomand cu drag! Felicitari autoarei! Felicitari pentru frumoasa recenzie !
Mulțumesc din inimă, Iliuța! Într-adevăr, cartea este deosebită!
O recenzie excelenta!
Multumesc pentru impresii!