Destinații de vis – Kath Stathers – Editura Rao – recenzie
Destinații de vis – Kath Stathers – Editura Rao – recenzie
Titlu: Destinații de vis
Editor: Kath Stathers
Editura: Rao
Nr de pagini : 320
Viața fiecăruia dintre noi este unică, amprenta pe care o punem acesteia are conotațiile conturate de propriile dorințe și provocări care pot îmbraca forme multiple în funcție de mentalitate, gusturi și disponibilități. O listă a dorințelor, a ceea ce îți dorești să regăsești în paginile propriei vieți este ceva firesc, se întâmplă tuturor, o carte care să îți aducă în atenție acele idei ce pot deveni propriile amintiri, este fascinantă, constituind o cunoaștere a unor perspective la care, poate nu te-ai gândit niciodată, dar pe care ajungi să ți le dorești prin prisma sentimentelor pe care acestea le oferă.
Destinații de vis își propune o prezentare pe scară largă a ceea ce poți realiza pentru ca acele dorințe să prindă contur și de ce nu, să devină realitate. Aici regăsim 500 de idei inedite și a căror imaginație nu încetează să te surprindă pe tot parcursul ei.
Cartea este împărțită în 8 capitole cu destinații prezentate după localizare în emisfere, imaginile prezentate sunt realizate într-un mod realist și de o calitate atât de bună că ai pentru o clipă senzația că ești acolo și te bucuri de tot de te înconjoară; marea cu ale sale nesfârșite valuri, cascade de o frumusețe ireală, păduri îmbietoare, un cer prietenos cu numărul exact de nori cât să creeze un peisaj de basm, animale, păsări și pești a căror poveste abia aștepți să o cunoști.
Emistera Nordică este cea care dă startul cu multitudinea de posibilități, unele atât de bizare și ieșite din comun că dau naștere la o întrebare pe care personal am rostit-o frecvent: se poate să o fac și eu ?
O destinație în ton cu această perioadă este Călătoriți înapoi în timp pentru un Crăciun alb, care îți lasă multe amintiri unice, de povestit la gura sobei ( este bun și șemineul ! ), an după an, de sărbători. O altă destinație la fel de fascinantă este Scăldați-vă în magia Luminilor Nordului unde splendoarea aurorei boreale poate fi admirată în aproximativ 200 de nopți pe an din Laponia finlandeză și între 10 și 20 de nopți pe an din sudul Finlandei.
Voi începe periplu printre aceste aventuri mari și mici cu cea mai spumoasă și inedită dintre ele și anume : Urmăriți spuma mării și voi continua cu …Căutați ultimii urși polari din lume, ( altfel spus, vreau să fiu mâncată la micul dejun și nu știu cum, dar este bun și titlul lor!)
“În fiecare an, când mările fac spumă și se transformă întru-un lichid alb-lăptos , mii de heringi se întâlnesc pentru a se reproduce în Golful Lower Herring. Urmăriți spectacolul care atrage privirile atente ale păsărilor de mare, vulturilor, urșilor și lupilor ce vin să se înfrupte din delicioasele icre. “ Un fel de party cu șampanie și caviar, ceva distracție și mulți invitați-neinvitați, sună bine ! Și despre urși :
“Căutați-i în Nordul Norvegiei unde, în timpul verii, ghețarii care înconjoară insulele Svalbard se topesc suficient pentru ca bărcile să poată duce vizitatorii printre insule. În regiune există 3500 de urși albi, potrivit Institutului Polar Norvegian.” Pe mine m-a convins! În cazul în care urșii nu sunt flamânzi, aveți și varianta Urlați la lună în compania lupilor, o altă provocare ce îți face cunoștință cu propria adrenalină într-un mod inedit și cu o destinație exactă. Varianta să câștige lupul după ce ai învins ursul, nu există!
Vâsliți printre balene, titlu sugestiv pentru o posibilă destinație, amplasată după întâlnirea cu urși și lupi. Dacă tot am prins curaj că se poate, de ce nu și balene ucigașe! În apele din jurul insulei Vancouver considerate “Sfântul Graal “ al momentelor întâlnirii dintre două specii de balene, cele cu cocoașă, cunoscute sub denumirea de balene ucigașe și cele cenușii, când traversează Pacificul. Epicentru observării balenelor este Telegraph Cove, la o distanță de șase ore de mers cu mașina din orașul Vancouver.” Este cu adevărat de neuitat uluitorul și autenticul moment în care o balenă acoperită cu scoici se înaltă la suprafață și, cu apa scurgându-i-se pe coada puternică, face un salt și alunecă grațios sub valuri, la doar câțiva metri distanță de tine”.
Un moment unic, sublim poate fi: Urmărind de pe un pod medieval cum cade zăpada. Podul Carol din Praga este un loc magic în perioada sărbătorilor de iarnă. De pe această capodoperă de piatră păstrată în timp, poți admira priveliștea oferită de centrul vechi la frumosului oraș într-o perioada în care totul în jur îmbracă mantia albă de nea.
Alăturați-vă armatei din teracotă este o destinație cu o priveliște amețitoare unde fiecare dintre cele 8000 de statui care datează din secolul al III lea este realizată într-un mod unic și învăluit într-un mister autentic. Carele, caii, acrobații și muzicienii întâlniți aici redau pagini din istoria Primului Împărat Qin și merită cunoscute și atât cât se poate, înțelese.
Pășiți într-un oraș persan pitoresc.Isfahan este considerată o perlă arhirtecturală constituind în trecut capitala Persiei, este la fel de grandioasă astăzi cum a fost și în acele vremuri de mult apuse.
Alăturați-va sărbătorii florilor de cireș din Japonia. Tokio rămâne unul dintre cele mai frumoase orașe în perioada primăverii când cireșii înfloresc, fenomen care aduce cu sine un festival al culorilor, tradițiilor și romantismului.
Scufundați-vă într-un palat subacvatic este o altă sugestie pentru o vacanță de vis. Cutremurul care a scufundat palatul reginei Cleopatra și Farul din Alexandria a dat naștere uluitorul muzeu subacvatic de astăzi, unde poți vedea relicve ale acelor timpuri fascinante.
Faceți o excursie într-un sat plutitor, o aventură căreia îi spui da, vreau! înainte de a afla locația…” Imaginea caselor plutitoare din Mă’ dan sau Mlaștinile Arabe, unde Tigrul întâlnește Eufratul din Irak, chiar este din altă lume. Acestea sunt locuințe sustenabile, făcute din trestii și o iarbă uriașă care seamănă cu bambusul. “ Oamenii care locuiesc aici sunt seminomazi de sute de ani și au un mod de viață simplu, păstrând tradițiile.
Gustați cel mai urat mirositor fruct din lume, trebuie să treceți prin Asia de Sud-Est unde durianul este cunoscut sub numele de “Regele fructelor“. Eu aș mai vizita și locurile despre a căror istorie vorbesc poeții, dar nu aș rata nici faimosul fruct. Tanzania oferă printre altele și posibilitatea de a privi schimbarea culorii cameleonului după ce te-ai delectat urmărind răsăritul de după Muntele Kilimanjaro.
În Noua Guinee poți admira spectacolele de dans ale păsărilor-paradisului, În Brazilia în arhipelagul Fernando de Noronha poți găși raiul pe pământ în lungul coastei. În parcul Național Madidi din Bolivia puteți înota cu delfinul roz de râu, cunoscând astfel aceste creaturi inteligente și de o frumusețe ireală, în timp ce în lacul Malawi poți să te bucuri de un festival unic de muzică pe o plajă cu nisip alb și afânat lângă apa a cărei culoare albastru-turcoaz crează o feerie de imagini în acompaniamentul unei selecții excelente de muzică afro și europeană.
Ushuaia, Țara de foc din Argentina îți oferă o vizită în capitala mondială a pinguinilor, unde timpul de observare a acestora este din noiembrie până în martie. In perioada mai caldă,pinguinii petrec mai mult timp pe țărm putând fi observat astfel comportamentul lor în propriul habitat.
Mă opresc aici, lăsându-vă să descoperiți singuri acele locuri și fenomene care pot reflecta propriile amintiri.
Destinații de vis reușește printr-o prezentare excelență să convingă cititorul să descopere fascinanta lume care ne înconjoară și de care, de multe ori uităm să ne bucurăm. Cele 500 de aventuri mari si mici reunite, te pot ajuta să vezi dincolo de orizont.
Interesanta carte. Felicitari Iliuta!
Mulțumesc mult!
Multumesc pentru minunata recomandare, Iliuta!
Mulțumesc mult!
Cartea asta cred ca mi-ar placea si mie 🙂 Voi calatori prin intermediul ei.
Felicitări pentru recenzie, Iliuța! Citind, putem călători prin toată lumea.