Din Rusia, cu dragoste, top 5 scrieri controversate
Din Rusia, cu dragoste, top 5 scrieri controversate
„Culege clipele de fericire! Lasă-te iubit, iubeşte! Este singura realitate, restul e nerozie”, spunea Lev Tolstoi, iar iubirea este, fără îndoială, unul dintre cele mai nobile trăiri, venerate de către poeți și analizate în mii și mii de pagini de către marii gânditori ai lumii.
Când e vorba de literatura rusească… să-i dăm rusului ce-i al rusului. Iubirea în literatura rusă capătă nuanțele unei forțe universale care nu poate fi înlocuită cu nimic altceva, o forță rivală cu nemurirea, una care determină însăși viața și desfășurarea sa. Pe cât de înălțătoare este, pe atât de controversată poate deveni când e vorba de percepții diferite. Iată câteva opere rusești care au vorbit despre iubire și au devenit remarcabile… într-un fel sau altul.
1. Idiotul, de Feodor Dostoievski.
Unul din romanele rămase reper nu doar în literatura rusă, ci și în cea universală, „Idiotul” este o analiză psihologică a firii omenești. Fiecare gând generat de personajele marelui Dostoievski lansează în universul sufletului mii de dileme…dar când e vorba de dragoste, aceste dileme devin adevărate chinuri. Prințul Mișkin face o pasiune pentru Nastasia Filippovna… iar din acest moment, dragostea capătă mii și mii de nuanțe, ca și cum ar îmbrăca mii de rochii. Iată un citat din acest roman al trăirilor complexe:
„E cu putinţă oare ca omul să se simtă cu adevărat nefericit? Dar ce importanţă au necazurile şi nenorocirile mele dacă sunt în stare să fiu fericit? Ştiţi, nu înţeleg cum poate cineva trece pe lângă un copac şi să nu fie fericit că-l vede? Să stea de vorbă cu un om şi să nu fie fericit că-l iubeşte?… Dar există atâtea lucruri minunate pe care le întâlneşti la fiecare pas şi pe care până şi omul cel mai decăzut le găseşte minunate”.
2. Anna Karenina, de Lev Tolstoi.
Nu doar Dostoievski se dovedește a fi un adevărat maestru al cuvântului, ci și Tolstoi. Acesta descrie iubirea ca și cum ar trasa o axă ascendentă, de la primul fior, până la furtuna dezlănțuită de cele mai intense trăiri… și apoi liniștea apăsătoare a deznodământului. Unul dintre cele mai răvășitoare romane de dragoste din toate timpurile e – fără îndoială – „Anna Karenina”. Aici iubirea capătă proporțiile unei forțe fatale, în fața căreia muritorii nu pot rezista. Iată un citat: „Dar viaţa mea acum, toată viaţa mea, indiferent de ceea ce mi se poate întâmpla, fiecare clipă a ei nu numai că nu este absurdă, cum a fost mai înainte, dar are sensul neîndoielnic al binelui, pe care eu am puterea să-l pun în ea”.
3.Maestrul și Margareta, de Mihail Afanasievici Bulgakov.
Se pare că marile capodopere a literaturii rusești nu au fost întotdeauna pe placul conducătorilor. Așa s-a întâmplat și în cazul romanului „Maestrul și Margareta”, pe care Stalin a ordonat să fie nu doar interzis, ci chiar distrus. Pentru că unei opere mărețe îi este destinat să se nască și chiar să renască, Bulgakov a rescris romanul… pentru că îl memorase integral, cuvânt cu cuvânt. Ce are special acest roman? Ei bine… criticii povestesc de faptul că marele scriitor a simțit că este bântuit de o forță ciudată atunci când a început să scrie. Se pare că Bulgakov însuși făcuse o pasiune pentru personajul „Margareta„ despre care spune că îi era adesea dor. Unii critici spun că „Margareta” este întruchiparea soției scriitorului. Pe Elena Sergheevna Şilovschi (cea de-a treia soție și ultima) a cunoscut-o pe 28 februarie 1929. Aceasta era căsătorită și avea doi fii (Evgheni şi pe Serghei), însă dragostea pentru Bulgakov a fost mai presus de toate. După doi ani de frământări, de temeri pentru percepția societății asupra relației lor, „Mîsea“, „Liusenka“, „Kupik“, „Ku“, „Liusi“ (așa cum o alinta maestrul) s-a transformat din muză în soție. Iată un citat: „Dragostea ne-a ieşit în cale aşa cum apare, ca din pământ, un asasin pe o ulicioară întunecoasă, şi ne-a răpus pe amândoi dintr-o singură lovitură. Aşa loveşte fulgerul, aşa loveşte pumnalul”.
4.Evgheni Oneghin, de Puskin… Aleksandr Sergheevici Puskin.
Se spune despre el că este cel mai mare poet al Rusiei. În viața sa efervescentă, cu siguranță, plictiseala nu și-a făcut loc. A trăit deopotrivă gloria, dar și drama exilului, iar aceste experiențe și-au pus amprenta și asupra personajelor sale. Iubirea, la personajele lui Puskin este ca o adiere, ca o atingere sublimă, însă efemeră, din păcate. Atât viața, cât și caracterul poetului au impregnat personajelor sale un soi de trăire magică, intensă, specială… dar scurtă. S-a născut în 1799 şi a murit în 1837, în urma unui duel. Se pare că cel supranumit „cel mai mare poet al Rusiei”, a cucerit nu mai puțin de 113 femei, concluzionând, cu amărăciune, într-unul din poemele sale că trăia într-o epocă în care: „Aici nu-i niciodată întâiul, toţi sunt al doilea”.
Cu puțin timp înainte de a muri, Puskin a expediat opera „Însemnări de taină ale lui Puşkin (1836-1837)” în Occident. Gestul său a fost catalogat drept dorință a testamentului, poetul cerând ca opera să-i fie dată spre publicare la 100 de ani de la moartea sa. Cu o astfel de istorie în spate, cartea devine celebră, fiind tradusă în 23 de limbi. Aici, dragostea capătă nuanța pasională a sexului, a descoperirii acestuia… criticii catalogând-o drept una dintre cele mai scandaloase cărți erotice din literatura rusească. Nu e de mirare că aceste atribute au propulsat cartea în topurile celor mai vândute cărți.
5. Lolita, de Vladimir Nabokov.
Scris în limba engleză, romanul a fost publicat mai întâi la Paris în anul 1955. În 1967 este tradus în limba rusă și publicat la New York. Modalitatea de abordare a unui subiect delicat, a declanșat numeroase critici. Editorul Sunday Express a numit-o „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”. În America publicarea și comercializarea cărții nu a întâmpinat nicio problemă, însă în Franța, Marea Britanie, Argentina și America de Sud, cartea a fost interzisă până după anii 1980.
Așadar… controversată sau nu, iubirea e un sentiment care trezește pasiuni puternice, sublim așezate în cuvinte de mari gânditori ai lumii.
Sursa foto: Pinterest
Interesant articol! Intr-adevar, literatura rusa este una aparte.
…iar eu o ador!
Le-am citit pe toate mai putin Puskin, nu stiu de ce nu m-au atras scrierile lui.
Poate nu a fost momentul potrivit. Mi s-a întâmplat de multe ori să-mi placă abia de la a doua lectură.
Eu am citit doar ,,Maestrul și Margareta”, însă sunt curios să le descopăr și pe celălalte 🙂
Sunt convinsă că o să-ți placă, Cos!
Felicitari Ro,un articol de exceptie!Imi plac si mie autori rusi!
Mulțumesc, NIcol!
Candva se spunea ca daca vrei sa citesti despre dragoste citeste-i pe rusi. Adevarat!Toate romanele lor sunt intense,cel putin clasicii. Nu am citit nici un autor mai contemporan de-al lor.
Felicitari Rodica!