„Doamna Harris descoperea că Moscova era o serie constantă și mai degrabă incitantă de premii, ca și cum ai fi participat în continuu la o tombolă. Niciodată nu știai ce aveai să primești sau cum avea să fie.”

Doamna Harris cucerește Moscova - Paul Gallico - recenzie

Doamna Harris cucerește Moscova – Paul Gallico – recenzie

Titlu: Doamna Harris cucerește Moscova 

Titlul original: Mrs. Harris goes to Moscow

Autor: Paul Gallico

Editura: Meteor Press

Anul apariției: 1974, 2023

Traducere de: Mădălina Constantin

Număr pagini: 285

Gen: Ficțiune istorică

Cotație Goodreads: 3,83

Seria Mrs. Harris: 

  • Mrs. `Arris goes to Parliament/Mrs. Harris M.P.
  • Doamna Harris cucerește Moscova

  Cu doamna Harris, simpatica menajeră londoneză și prietena sa, Violet Butterfield, ne „cunoaștem” deja. Sau cel puțin eu. La sfârșitul recenziei celei de-a doua cărți din serie, „Doamna Harris cucerește New York-ul”, scriam că doresc să văd traduse restul romanelor, „Doamna Harris M.P.” și „Mrs. Harris goes to Moscow”.

  Un an mai târziu, dorința mi s-a îndeplinit pe jumătate. „Doamna Harris cucerește Moscova” este tradusă și abia aștept ca același lucru să se întâmple și cu „Doamna Harris M.P”, unde înțeleg că celebra menajeră face senzație și în Parlament, dacă ne luăm după referințele din cea de-a patra carte din serie.

  Am mers pe urmele doamnei Harris la Paris, pentru a-și îndeplini visul de a-și cumpăra o rochie Dior. Apoi, am însoțit-o pe ea și prietena ei, Violet, în New York, pentru a ajuta un copil neglijat și abuzat.

  De data aceasta, cele două ne poartă în… Moscova. Îndepărtata și înfricoșătoarea Rusie, dincolo de Cortina de Fier (rețineți că romanul este scris în 1974, nu că acum contextul ar fi mai favorabil).

  Cum de le poartă viața pe cele două doamne tocmai acolo? 

  Cum spuneam, deja le cunoaștem pe Ada Harris și Violet Butterfield, ambele menajere în Londra. Ada Harris este miloasă, generoasă, nu poate rămâne indiferentă la necazurile altora. Este și curajoasă, cu idei excentrice, spre deosebire de alți oameni, își asumă riscuri și răspunde fără să stea pe gânduri provocărilor.

  Prietena sa, Violet Butterfield, este cumva opusul ei. Precaută, fricoasă chiar, propunerile și ideile doamnei Harris o fac să se gândească la ce e mai rău. 

  Interacțiunea celor două este adesea amuzantă.

  În această a patra carte din serie, totul începe cu fotografia unei fete frumoase, descoperită de doamna Harris pe când făcea curat în casa unui client de-al său. Ulterior, află de povestea de dragoste dintre client și acea tânără, o rusoaică prizonieră în spatele Cortinei de Fier. Cei doi s-au cunoscut în timpul unei călătorii în Rusia. El, un scriitor și jurnalist apreciat în Anglia, venise să se documenteze asupra situației din Rusia, iar ea, numită simplu și prescurtat „Liz”, lucra ca ghid al agenției de turism. Împrejurările i-au despărțit, iar el nu se mai poate întoarce în Rusia, fiind persona non gratta.

„Cele două  fețe ale Rusiei, spuse el. Veniți la Leningrad și la Moscova. Vizitați Tezaurul Kremlinului, mumia marelui zeu, Lenin, și relicvele țarului. Votcă, răsfăț, caviar, agenția Intourist care își folosește toate atuurile pentru a trage perdeaua peste ochii Occidentului; și, în spatele măștii zâmbitoare, poporul cel mai crud și mai perfid de pe pământ. Nu mi-ar da niciodată o viză, mai ales după ce apare cartea asta – și lovi un teanc gros de file ale manuscrisului de pe birou. Dacă aș intra în contact cu fata ar arunca-o într-una din celulele acelea atât de repede, încât nici n-ar ști de unde i se trage.”

  Coincidența sau providența face ca doamna Harris să câștige la o tombolă două vouchere de călătorie la Moscova, agenția de turism fiind aceeași pentru care lucra Liz. Generoasă cum o știm, nu ratează ocazia de a încerca să-i aducă pe cei doi împreună. Cu o scrisoare de la clientul său pentru Liz în poșetă, doamna Harris și prietena sa, Violet, convinsă cu greu să participe, pleacă spre Rusia.

  Dacă o găsește sau nu pe Liz las la latitudinea cititorului să afle, însă ce pot spune este că această carte este cea mai palpitantă din toată seria. Încă de dinainte ca doamna Harris și prietena sa, Violet, să ajungă în Rusia, fiecare mișcare le este monitorizată. Birocrația și incompetența unor funcționari ruși dau naștere unor încurcături, cele două englezoaice trezindu-se urmărite la fiecare pas.

„Misiunea tovarășului Vornov în vastul sistem al spionajului rusesc și în siguranța de stat internă era să culeagă informații despre mișcările dușmanilor Uniunii Sovietice, să le claseze și să le eticheteze și, dacă aceștia treceau cumva granițele Sfintei Maici Rusia, să aibă grijă să se ia măsuri pentru neutralizarea lor.”

  Situația administrativă din spatele Cortinei de Fier este descrisă foarte realist (aici jos pălăria, Paul Gallico, pentru documentare!) și chiar dacă subiectul poate părea unul sobru, scriitura ne duce în alt registru. Aceeași scriitură ușoară, plăcută, relaxantă și amuzantă marca Paul Gallico, întâlnită și în romanele precedente.

„Erau poze cu Moscova iarna, Moscova vara, primăvara și toamna. Erau pliante deosebite, dedicate festivalurilor de artă sovietică, înfățișând scene din opere, piese de teatru, balet, coruri folclorice și cazaci. Broșurile arătau fete frumoase, în costum național, și elevi fericiți.”

  Pot spune că „Doamna Harris cucerește Moscova” mi-a plăcut cel mai mult din serie, îmbinând umorul, acțiunea și momentele palpitante.

  Despre autor:

  Paul Gallico (1897-1976) a fost redactor sportiv, reporter și redactor șef adjunct. A scris peste patruzeci de cărți, patru dintre ele redând aventurile doamnei Harris: „Doamna Harris cucerește Parisul”, „Doamna Harris cucerește New York-ul”, „Mrs. Harris M.P.”, „Doamna Harris cucerește Moscova”. 

 A debutat în 1941, cu „Snow Goose”, o poveste clasică despre Dunkerque, devenit bestseller internațional. 

  A activat în Marina SUA și din 1944, a fost corespondent de război.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris și cartepedia 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.