Două surori de Asne Seierstad-Editura Corint-recenzie

Două surori de Asne Seierstad-Editura Corint-recenzie

Două surori de Asne Seierstad-Editura Corint

Două surori de Asne Seierstad-Editura Corint-recenzie

Din Norvegia în Jihadul din Siria

Titlul original- Two Sisters, 2016

Editura: Corint Books, Colecția ISTORIE, 2018

Traducere din limba engleză de Claudia Roxana Olteanu, Prefață de Lavinia Betea

Despre autor

ASNE SEIERSTAD (n.1970) este o ziaristă și scriitoare norvegiană, răsplătită pentru reportajele despre viața cotidiană din zonele de război, cu numeroase premii, cum ar fi: Premiul pentru înțelegere europeană al Târgului de Carte de la Leipzig( 2018), Den store journalistprisen- cea mai înaltă distincție acordată unui jurnalist din Norvegia( 2003). Premiul „ Gullruten” pentru cele mai bune relatări transmise din Kosovo(1999). A scris One of us: The Story of a Massacre in Norway- and Its Aftermath, The Bookseller of Kabul, A Hundred and One Day: A Baghdad Journal, The Angel of Grozny: Orphans of a Forgotten War și With Their Back to the World: Portraits from Serbia. Locuiește la Oslo, în Norvegia.

    Îmi place să citesc cărți care mă poartă prin locuri noi, culturi și obiceiuri diferite. Să simt că pot călători alături de personaje. Nu mă deranjează să citesc despre violență, dramă sau orice presupune aprofundarea unei lumi necunoscute mie. Într-adevăr, această carte m-a purtat într-o lume diferită, nu foarte plăcută. M-am bucurat de lectură, cu atât mai mult, fiind o carte inspirată din realitate. Scrisă impecabil, prin ochii unui jurnalist, mult prea obișnuit cu ororile pe care noi le vedem doar parțial prezentate de mass-media.

   Două surori este povestea a două tinere musulmane Ayan – 19 ani și Leila- 16 ani, născute într-o familie Somaleză, care locuiesc în Oslo, Norvegia. Locuiesc cu părinții Sadiq și Sara, cu fratele mai mare și cei doi frați mai mici, care într-o zi au luat hotărârea să plece de acasă, să fugă în Siria, alăturându-se de bună-voie grupării ISIS.

   Sadiq, tatăl pornește pe urmele fetelor ajungând în Turcia și traversând ilegal în Siria. Ca orice părinte îngrijorat, Sadiq trece prin iad pentru a da de fetele lui ajungând chiar să fie încarcerat, bătut cu cruzime. Se întâlnește cu fetele pentru foarte puțin timp, acestea refuzând să se întoarcă acasă.

  Acesta este subiectul aceste povești. O poveste construită cu ajutorul familiei Juma, părinții fetelor și al altor persoane care au fost martore la unele întâmplări în drumul ales de aceste tinere.

   Pentru mine povestea acestor fete a trecut pe locul doi. Locul unul fiind ocupat de războiul din Siria, Jihad, Isis.

Războiul a început așa cum se întâmplă adeseori, cu niște conflicte izolate. O persoană ucisă, o familie îndurerată. Două persoane ucise, oamenii au continuat să danseze. Trei persoane ucise, nu ne vor înfrânge niciodată. Patru persoane ucise, femeile nu au mai ieșit din casă; cinci persoane ucise, copiii au dispărut de la demonstrații; șase persoane ucise, nu se mai cântă; șapte persoane ucise, înmormântările s-au transformat în marșuri de protest; opt persoane ucise, moartea lor trebuie răzbunată; nouă persoane ucise, tinerii s-au ridicat la luptă; zece persoane ucise; au învățat să ucidă și ei.

Apoi a început măcelul. „

   Când ești crescut de mic cu anumite concepții, fiecare decizie ți se pare corectă, pentru că tu crezi în ea. Nu degeaba se spune că drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

   Ayan și Leila au crescut într-o familie de musulmani practicanți, dar motivul pentru care ele au dus la extrem credința lor este internetul. Anturajul în care cad tinerii în spatele ecranului calculatorului, momentele de intimitate și timpul pe care-l petrec fără compania unui adult sunt imposibil de controlat. Se construiesc organizații influente care ajută la îndoctrinarea celor ușor influențabili.

   Cele două surori au ajuns într-o organizație Isis, numită ISLAM NET. O organizație salafistă. O parte a islam-ului bazată pe interpretarea cuvintelor, faptelor și obiceiurilor lui Mohamed. Pentru ei totul e catalogat drept halal ( permis) și haram (interzis/ păcat).

   Multe din femeile din acest grup își doreau să se căsătorească cu un bărbat războinic. Un bărbat care făcea parte din Jihad era considerat erou. Majoritatea trăind cu o concepție de neclintit. Voiau să moară pentru țelul lor, folosind numele lui Allah drept motiv principal.

   Fetele voiau să se alăture acestei lupte, dar războiul este pentru bărbați. Ce rol  puteau avea ele în lupta acestei organizații care luptau în Siria , ucigând fără milă chiar proprii locuitori și care atrăgeau adepți din toată lumea.

Se încerca ceva fără precedent: întemeierea unui califat în lumea modernă de către oameni care se ghidau după cele întâmplate în trecut . Profetul Mohamed era idealul, femeile încercau să se inspire de la soțiile lui. Avusese douăsprezece. „Profetul este mai milostiv față de drept-credincioși decât își sunt ei înșiși, iar soțiile sale sunt mamele lor”, se spune în sura 33, versetul 6 din Coran. Dacă planul avea să reușească, femeile urmau să joace un rol-cheie. Fără femei nu ar mai fi urmași, fără urmași nu ar mai exista un stat viabil.”

   Se pare că puterea stă în mâinile urmașilor, pregătiți de mici pentru luptă. Îndoctrinați cu idei sinucigașe făcute în numele lui Allah. Teroarea acestor atentate, crime, lupte este de o violență de nedescris. Autoarea, familiarizată cu viața din zonele de război, redă atât de bine în cuvinte, încât vizualizezi cu ușurință fiecare întâmplare. E adevărat că meseria a purtat-o prin locuri periculoase în care a adunat informații valoroase și nu foarte plăcute.

Șapte pași spre radicalizare

  1. Diferențierea: eu fac parte dintr-un grup, ei sunt dintr-altul.
  2. Uniformizarea: ei sunt toți la fel.
  3. Ideea de asuprire: ei ne asupresc pe noi.
  4. Vinovăția colectivă: ei sunt toți complici la asuprirea noastră.
  5. Ideea de superioritate: noi suntem mai buni decât ei.
  6. Autoapărarea: trebuie să ripostăm la agresiunea lor.
  7. Ideea de violență: violența este singura soluție”.

 @iyad_elbaghdadi,

                       Activist participant la Primăvara Arabă, 2015

   Eu sunt convinsă că nici o religie nu încurajează violența, așa cum sunt convinsă că oricine conduce această organizație își dorește puterea. Controlul lumii și a minților.

   Asne Seierstad așterne în această carte foarte multe întâmplări reale, atentate din întreaga lume. Toate acestea sunt informații documentate, memorii ale unor oameni care au avut ghinionul să fie în locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit și norocul să scape cu viață, să poată povesti.

A doua zi, cinci atentatori sinucigași au atacat un important depozit de armament de la Mosul, al treilea oraș ca mărime din Irak, jihadiștii punând mâna pe ceea ce era înăuntru. Atacul a fost bine coordonat. ISIS se infiltrase în metropolă cu multe luni înainte. Celulele până atunci inactive au intrat în acțiune și s-au alăturat ofensivei. Atentatele sinucigașe, precum și atacurile lansate din toate părțile, inclusiv din rândul armatei irakiene, au creat iluzia că sunt mai mulți jihadiști decât în realitate. De fapt, erau doar puțin peste 1000, în timp ce orașul Mosul era apărat, cel puțin pe hârtie, de o armată de 15 ori mai mare. Pentru guvernul irakian, prioritară era apărarea orașelor din apropierea Bagdadului, iar prim-ministrul Nouri al-Maliki ignorase avertismentele liderilor kurzi referitoare la un iminent atac asupra orașului Mosul.”

   Cam așa este scrisă această carte. Extraordinar de informativă, alertă și realistă. O istorie a zilelor actuale foarte bine așternută între filele acestei cărți de o jurnalistă care m-a impresionat.

   Dacă vreți să aflați o parte din istoria jihadului și toată povestea celor două surori și a familiei lor vă recomand să citiți această carte. Ce se va întâmpla cu fetele?

   Dacă vi se pare că am scris prea mult, să știți că veți fi surprinși cât de complexă este cartea și prin câte au trecut persoanele implicate în această poveste.

E imposibil să descriu în puține cuvinte ce am simțit citind cartea. Esențial este să fiți convinși că mi-a plăcut și am rămas cu multe imagini întipărite în minte și suflet în urma lecturii.

Cartea Două surori de Asne Seierstad poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Corint

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

18 COMMENTS

  1. Impresionant! Vero, cred ca această carte ar fi pe placul soțului meu. Despre recenzie nici nu știu ce să comentez. E prea puțin spus „emoționantă, răvășitoare”. Uneori, îmi vine să strig în gura mea:ce viata frumoasă am spre deosebire de alte femei/alți oameni.

    • Mulțumesc tare mult, Alina.
      Sa stii ca ai dreptate. Problemele noastre sunt minore fata de ale altora.

  2. Felicitări pentru recenzia minunată!Este o carte mult prea realistă pentru mine. Citind,stau si ma intreb cât de naivă este mintea omenească!

  3. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Am cartea și cred că o voi aduce mai în față, subiectul este foarte actual. Încă mi se pare ireal faptul că sunt oameni care reușesc să manipulez atât de tare doar pe internet, fără a fi față în față cu persoana respectivă… Mi se pare ireal de înțeles cum niște copii, crescuți cu libertăți nenumărate, reușesc să se radicalizeze doar pentru că cineva de pe net le spune anumite lucruri… oricât de frumos ai îmbrăca totul, tot o zonă de război este…

  4. Foarte frumoasa,interesanta si totusi dureroasa carte,incredibil cat de usor pot fi manipulati oamenii.
    Felicitari Vero!

  5. Am așteptat cu nerăbdare recenzia ta, Vero 🙂

    Cu siguranță voi avea și eu această carte în vedere, întrucât subiectul abordat îmi suscită interesul.

    Te felicit pentru recenzia impecabilă!

  6. Super recenzia ta, Vero! Unii spun că e o carte dură. După ce am citit recenzia ta, voi căuta și eu cartea!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.