Dune de Frank Herbert

Dune, de Frank Herbert – Editura Nemira – SF – recenzie

Dune

Frank Herbert

Editura Nemira

Colecția: Armada Clasic

Data publicării în limba română: 2019

Titlul original: Dune (1965)

Traducător: Ion Doru Brana

Număr de pagini: 736

    Romanul Dune este mai mult decât o extraordinară operă clasică a genului science fiction, este o capodoperă a literaturii universale!

  Primul volum al unei saga alcătuite din șase titluri, continuată de Frank Herbert până în anul morții sale, Dune apare mai întâi în două părți, în revista Analog, apoi este adunată într-un singur tom, în 1965, cucerind în perioada următoare toate marile premii internaționale acordate pentru roman SF.

  Ecologie, antropologie, psihologie, religie, politică și aventură sunt amalgamate perfect într-o carte care creează o lume a viitorului ce pare la fel de reală ca lumea noastră.

  Arrakis (Dune, în denumire populară), este cea mai inospitalieră planetă locuită din galaxie. O nesfârșită întindere deșertică de rocă și nisip în care înoată, ca într-un ocean nesfârșit, viermi gigantici ce înghit tot ce mișcă. O lume bântuită de furtuni atât de teribile încât pot smulge carnea de pe ființele vii și măcina în timp orice construcție a lor. Dar pe suprafața acestei planete ucigașe se formează zăcămintele de melanj, din care se extrage mirodenia – cea mai valoroasă substanță a universului. Ingerată constant, ea prelungește viața oamenilor, le augmentează capacitățile mintale, le permite să facă instantaneu atât de complicatele calcule astronomice care asigura deplasarea astronavelor prin spațiu, le deschide chiar posibilitatea de percepere a unor viziuni fulgurante din viitor. Mirodenia este magica ambrozie ce asigură stabilitatea Imperiului, schimburile comerciale și legăturile dintre planete, ungând toate rotițele unei organizări galactice de tip feudal, în care Marile Case nobiliare se luptă pentru supremație, sub autortitatea Împăratului Padișah.

  Principialului Duce Leto, din Casa Atreides, îi este oferită administrarea Arrakisului, după decenii în care planeta a fost un sub-fief al Casei Harkonnen. Aparent o victorie pentru Atreizi, acest cadou imperial este de fapt o elaborată capcană a Baronului Vladimir Harkonnen. Un plan inclus într-un plan inclus în alt plan, care la final este menit să aducă distrugerea completă a noilor conducători instalați pe Dune.

  Pe Duce îl însoțesc fiul său adolescent, Paul Atreides, și mama lui, concubina Ducelui, Doamna Jessica, din misterioasa confrerie feminină Bene Gesserit. Din perspectiva lor, cititorul descoperă ambientul Arrakisului, geografia, societatea, jocurile reprezentanțelor marilor companii interesate de mirodenie, obiceiurile populației locale, ale fremenilor purtători de distraiuri – costumele ce îi acoperă complet și reciclează fluidele pierdute de corpul lor. Pentru că în deșert, apa este valoarea supremă și numai într-o asemenea lume, o lacrimă vărsată capătă o importanță imensă, fiindcă se încarcă de semnificația renunțării la propriul lichid vital, din marea durere pentru pierderea suferită.

  Atunci când inevitabilul atac Harkonnen se declanșează, acesta va rupe definitiv fragilul echilibru de putere care asigura ordinea Imperiului și va însemna nu doar o capcană planetară ce se închide peste victimele sale, ci și trezirea la viață a unor forțe latente devastatoare și începutul unei înfruntări cosmice de proporții, al cărei sfârșit numai prevestirile făcute în transa produsă de mirodenie mai pot să-l contureze, în variantele sale probabile.

  Pregătit de părinții lui să reziste încercărilor ce vor urma, adolescentul Paul Atreides și-a însușit de la mama sa și Litania împotriva fricii a Ordinului Bene Gesserit, o fărâmă de genialitate pură psihologico-literară:

Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lasă să treacă peste mine, prin mine. Iar după ce va fi trecut, voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.”

  Ce va deveni băiatul sosit de pe planeta apelor, Caladan, pentru a pierde totul pe deșertica Dune?

  Frank Herbert (1920-1986) a scris aproximativ 30 de cărți și antologii de povestiri. A colaborat, împreună cu Bill Ransom, la romanele Incidentul Isus, Efectul Lazăr și Factorul Înălțare, iar ultimul său roman publicat, Man of Two Worlds, a fost scris împreună cu fiul lui, Brian. Deși apărută cu multe decenii în urmă, Dune este o carte mai actuală și mai populară ca oricând, noii săi cititori descoperindu-i mereu alte și alte înțelesuri, reevaluându-i semnificațiile prin prisma ultimelor updatări sociale. A fost tradusă în zeci de limbi și s-a vândut în zeci de milioane de exemplare.

  Editura Nemira a reeditat saga Dune sub forma unui minunat set care include o casetă de colecție cu cele șase romane din serie (Dune, Mântuitorul Dunei, Copiii DuneiÎmpăratul-Zeu al DuneiEreticii DuneiCanonicatul Dunei) și un poster cu ilustrații stilizate ale simbolurilor planetei Arrakis.Dune de Frank Herbert

Cartea o găsiți pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți SF

 

15 COMMENTS

  1. O serie foarte buna, mi-a placut mult. Citatul ales este unul care mi-a atras atentia de la prima lectura. Muad’Dib e tare!

  2. Iubesc povestea asta și mi-ar plăcea tare mult să am cele șase romane. Mulțumesc pentru recenzia foarte reușită și pentru informații!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.