După război de Herve le Corre – Crime Scene Press – recenzie
După război, de Herve le Corre – Crime Scene Press – recenzie
“Bordeaux, 1950. Un oraș care poartă încă amintirile negre și rănile celui de-al Doilea Război Mondial. Dar dincolo de mare a început deja un alt război. Nenumărați tineri sunt trimiși să lupte în Algeria, într-un conflict care încă nu și-a primit numele sub care va rămâne consacrat în istorie. Franța sângerează din nou.
Un șef de poliție corupt, simpatizant al fasciștilor, colaborator al acestora și criminal de război, va descoperi că atrocitățile comise nu i-au fost uitate.
Un tânăr care a auzit poveștile cumplite despre raziile de sub soarele arzător din Africa e bântuit de moartea cumplită a familiei sale.
Destinele celor doi se vor împleti într-o lume condusă de răzbunare.
O capodoperă a literaturii franceze, care arată că, uneori, după război, războiul continuă.”
„Bogat în istorie și analiză psihologică, romanul este dovada vie că «după război, uneori războiul continuă».”(Kirkus Reviews)
Nu numai că războiul continuă, dar faptele din trecut au repercursiuni puternice și dureroase în prezent.
Povestea este construită în jurul a două personaje: Daniel și inspectorul Darlac.
Suntem în Bordeaux, într-o Franță care nu-și revenise complet în urma războiului, dar se implicase în luptele din Algeria, coloniștii vrând să-și mențină teritoriile și localnicii încercând să fie liberi.
Daniel lucrează la un atelier auto, la un prieten de-al mamei lui și este crescut în casa celor mai buni prieteni ai ei din tinerețe.
Olga, mama lui Daniel fusese evreică și comunistă. Prietenii ei nu au înțeles niciodată ce a legat-o atât de puternic de Jean, tatăl copilului. Acesta era tânăr,petrecăreț, mergea și cu alte femei,juca cărți, dar mereu se întorcea acasă la ei și în felul lui îi iubea. Jean este cel care îl aduce în viața lor pe Darlac, polițist tânăr pe atunci,care se împrietenea cu toți, chefuia cu ei,părea că le e prieten, dar el doar profita de informațiile auzite. Polițist corupt,simpatizant al fascistilor și colaborationist,”tăia și spânzura”, distrugea vieți după bunul plac și desigur criminal de război fiind, trimisese mulți oameni care-l deranjau în lagăre. Deși toată lumea îl avertizase pe Jean, el avea încredere în Darlac.
Daniel avea cinci ani când refuzul mamei de-a se culca cu polițistul ajuns acum comisar, determină trecerea lor pe liste și deportarea în lagăr. Olga pregătită pentru asta îl pune pe Daniel să urce pe acoperiș, lângă horn și să stea acolo până vin după el. Duși în lagăr, Olga se îmbolnăvește și moare în camera de gazare.
Dar Jean?!!!
După ani buni va scăpa, va reveni în Bordeaux hotărât să se răzbune pe comisar. Își ia alt nume ,îl urmărește, îi ucide câțiva apropiați, îi amenință familia.
Sigur după atâția ani avea nu numai alt nume, dar și cu totul altă înfățișare. Va fi ajutat și de prieteni, dar se învățase să se ascundă. Îi cere ajutorul lui Mazeau,un inspector care nu-l suporta pe Darlac, dar asta îi va aduce acestuia și soției lui moartea.
Darlac a continuat să fie același ticălos și după război, doar că acum o face mai atent. Relațiile cu soția lui sunt mai mult ca cele dintre stăpân și sclav, o umilește, o violează când vrea fără să-i pese de sentimentele ei. Pe Elise, fiica lui pare că o iubește, dar uneori are porniri animalice față de ea, deși se abține. Poate și pentru că știe că nu e fiica lui. În război tânăra care i-a devenit soție avusese o relație cu un maior neamț, dar Darlac a vrut-o și a acceptat să treacă copilul pe numele lui. Neamțul s-a întors din război mutilat, o ruină, a vândut casa în Germania și s-a stabilit cu mama lui într-un sat la marginea Bordeaux-ului. Darlac știa că soția lui îl vizita(doar își luase permisul de conducere și mașină), îl ținea la curent cu evoluția fiicei, chiar i-o arătase, dar nu va fi deranjat de asta decât la final când va găsi o satisfacție în a-i spune soției sale că a știut dintotdeauna.
Urmărindu-l pe cel care-l amenință află că e vorba despre Jean. Darlac îi ucide pe Mazeau și soția lui, înscenându-i fapta lui Jean, îi amenință prietenii, îl caută cu disperare ,mai ales după ce niște prieteni de-ai lui mor în incendiu.
Deși la comisariat șeful lui îl bănuiește reușește să scape de fiecare dată și chiar să găsească informatori unde nu te-ai aștepta.
Între timp Daniel este înrolat, pleacă în Algeria, luptă, își vede prietenii murind, ajunge să participe la represalii sângeroase și crude. Își dă seama că va ajunge un ucigaș, că nu are ce căuta în războiul acela și ajutat de câțiva patrioți dezertează și revine pe ascuns la Bordeaux. Acolo află că tatăl lui s-a întors,se întâlnesc, apucă să vorbească, dar …intervine Darlac și ura lui.
Ce-i povestește Jean lui Daniel?
Ce află despre viața părinților lui?
Ce-i spune despre cei pe care i-a ucis?
Ce-i spune despre Darlac?
Ce face Darlac când îi găsește?
Ce se întâmplă cu Jean?
Ce se întâmplă cu Daniel?
Ce se întâmplă cu Darlac?
Va reuși să scape din nou sau trecutul și faptele din prezent vor fi răzbunate?
Veți afla totul citind romanul, credeți-mă merită, iar finalul e de-a dreptul “poetic”.
Romanul este o frescă a societății franceze din Bordeaux, începând din perioada ocupației naziste, continuând cu viața după război și în perioada luptelor din Algeria.
Citim despre polițiști corupți, despre oameni care au colaborat cu fasciștii, despre crime de război, dar și despre cum și-au acoperit urmele și fărădelegile.
Aflăm despre oameni precum comisarul Darlac, care rămași pe funcții vor acționa ca în perioada războiului, doar mai ascuns. Oameni care cred că totul le este permis, că cei din jur sunt acolo doar pentru a fi la dispoziția lor, oameni care sub acoperirea funcției ucid, fără alegere, pe toți cei care îi încurcă sau sunt o amenințare pentru ei. Oameni care nu se tem să lase în urmă un șir de cadavre doar pentru a putea să-și rezolve problemele.
Și totuși romanul ne arată că întotdeauna tarele trecutului ies la iveală, că nimic nu rămâne neplătit și până la urmă se face dreptate.
“După Război” este o carte pe care trebuie neapărat s-o citiți.
Iată și câteva păreri avizate:
„Scriitura lui Hervé Le Corre are o muzicalitate care frizează poeticul. Este un portretist desăvârșit.”(Le Monde)
„Un roman compus cu toată priceperea virtuozului, unde limbajul colorat al bistrourilor și răufăcătorilor se contopește cu o proză sensibilă, pregnantă, cristalină care îți pătrunde până în adâncul ființei. Superb.”(Télérama)
„O carte plină de entuziasm, care nu face compromisuri. Extraordinară.”( L’Express)
Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Mulțumesc pentru recomandare Arci
Multumesc pentru impresii, Arci!