Efectul Rosie de Graeme Simsion – Editura Polirom – recenzie

Efectul Rosie de Graeme Simsion – Editura Polirom – recenzie

Efectul Rosie de Graeme Simsion – Editura Polirom - recenzie

Efectul Rosie, de Graeme Simsion – Editura Polirom – recenzie

Efectul Rosie –Graeme Simsion 

Titlu Original: The Rosie Effect

Traducator: Ines Hrsitea

Editura: Polirom

Anul apariției: 2019

Nr. pagini: 384

Gen: romance, humor, comedy

Trilogia Rosie: 1. Proiectul Rosie; 2. Efectul Rosie; 3. Rezultatul Rosie

  În urmă cu un an am citit Proiectul Rosie, un savuros roman de dragoste care mi-a rămas și acum întipărit în memorie. Mi s-a părut una dintre cele mai reușite comedii romantice pe care le-am citit la acea vreme. Abia de curând am descoperit că există o continuare, și anume Efectul Rosie, iar atunci când am văzut-o pe Libris, am și înhățat-o repejor, dornică să aflu ce mai face dragul de Don Tillman și năbădăioasa lui iubită, Rosie.

  Daca primul volum al trilogiei m-a încântat nespus de mult, datorită stilului umoristic abordat de către autor, dar și a situațiilor penibile create de Don Tillman, Efectul Rosie parcă nu s-a mai ridicat la același nivel. Am dat peste câteva faze amuzante, ba chiar am râs copios atunci când am descoperit micul secret al lui Gene, prietenul lui Don, sau la unele comparații făcute de Don, dar m-a deranjat maniera pompoasă de scriere, mult prea inteligentă pentru mine. Totuși, nu am putut taxa cartea din simplu motiv că autorul a creionat într-un mod foarte veridic modul în care gândește sau discută o persoană care suferă de sindromul Asperger, o tulburare comportamentală din spectrul autistic(de aici a rezultat scrierea puțin cam sobră).

  M-a impresionat profund dorința lui Don de a fi în rând cu ceilalți oameni  – comun, cum afirmă chiar el – , de a înțelege anumite emoții și situații. El refuză să fie categorisit autist pentru că se bucură de o viață frumoasă și știe să comunice cu cei din jur, doar că este o persoană extrem de organizată, care evită incertitudinile și adoră să planifice totul până la ultimul detaliu. Numai că această purtare generează adesea consecințe imprevizibile. El pur și simplu nu-și dă seama că oamenii din jurul lui încearcă să-l ajută să facă față problemelor cotidiene și că fără ei abilitățile lui sociale sunt ca și inexistente.

  Fiind vorba despre un bărbat tânăr, în formă şi inteligent, cu un statut social respectabil, de profesor de genetică, şi un venit peste medie, ar fi trebuit să fie atrăgător pentru o largă varietate de femei, însă lipsa de empatie și modul de gândire au făcut că el să nu poată avea o relație. Așa a ajuns să inițieze Proiectul Soția, pe baza unui chestionar de șaisprezece pagini, care să-l ajute să-și afle partenera perfectă prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite. Numai că în viața lui a apărut Rosie, un adevărat dezastru ambulant, cea mai incompatibilă femeie din lume, alături de care va ajunge să descopere că dragostea și viața nu urmează întotdeauna regulile științei. Toate aceste amănunte le aflați citind primul volum al trilogiei, Proiectul Rosie. Vă recomand să parcurgeți mai întăi acest volum, altfel Efectul Rosie nu va avea prea mult sens pentru voi.

  În volumul al doilea al trilogiei, aflăm că prezența fizică a lui Rosie în viața lui Don este rezultat extraordinar de pozitiv al Proiectului Soția, însă, după zece luni și zece zile de la căsătorie, el încearcă să se adapteze la conceptul de a reprezenta unul dintre cele două elemente ale unui cuplu. Firește că preferințele lor, în ceea ce privește ordinea, se află în puncte complet opuse ale spectrului de posibilități, asta pentru că Rosie continuă să fie un adevărat dezastru.

 

,,Încă o dată, am fost uimit de excepționala ei frumusețe și de hotărârea ei inexplicabilă de a mă alege ca partener. Și, ca întotdeauna, gândul ăsta a fost urmat de o emoție nedorită: de o clipă intensă de teamă – teama că, într-o zi, Rosie are să-și dea seama că greșise.”

  Cuplul s-a mutat din Australia în New York, Don acceptând postul de profesor vizitator la Facultatea de Medicina Columbia, în timp ce Rosie își continuă rezidențiatul în domeniul medical. Primele semne de neînțelegere între cei doi își fac apariția atunci când Gene, prietenul cel mai bun al lui Don, îl anunță că soția l-a dat afară din casă pe motiv de infidelitate și că și-a luat un an sabatic, având de gând să vină și el la New York. Problema e că Gene vrea să locuiască acasă la Don, cu toate că știe că Rosie nu-l poate suferi deloc.

  ,,- În nici un caz! Sub nici o formă… porcul ăla narcisist, infidel, misogin, bigot, neștiințific n-o să doarmă în apartamentul nostru!”

  Însă adevăratul dezastru are loc atunci când Rosie îl anunță că este însărcinată. Având în vedere că sarcina nu a fost programată, lui Don îi este foarte greu să proceseze declarația ei și are o cădere nervoasă.

 

,,Am făcut cu mâinile semnul de „time out“ și am fugit. Liftul era la etajul nostru, dar a părut să dureze o veșnicie ca uşile să se deschidă și apoi să se închidă din nou, după ce am intrat. Finalmente, puteam să-mi eliberez emoțiile într-un spațiu în care nu exista nici un obiect pe care să-l stric și nici o persoană pe care s-o rănesc.

  Indubitabil, arătam ca un nebun, bătând cu pumnii în pereții liftului și urlând. Spun „indubitabil“, pentru că uitasem să apăs butonul care să comande liftului să mă ducă la nivelul străzii, iar el a coborât până la subsol.”

  Cum lui Don îi place să planifice totul până la ultimul detaliu, el inițiază Proiectul Bebelușul, mai precis B.U.D – Bebeluș Urmărit în Dezvoltare. La îndemnul lui Gene, care este șeful departamentului de psihologie, merge să studieze copiii dintr-un parc, în zona terenului de joacă,  ca să observe comportamentul acestora, ca pregătire pentru paternitate, însă ajunge să fie arestat, fiind suspectat de pedofilie. O asistentă socială cu obsesii nebănuite îi preia cazul, iar cum Don nu are de gând să-i mărturisească soției necazul în care singur a intrat, ajunge să inventeze o serie de minciuni. Ce reacție va avea Rosie atunci când va afla întreg adevărul? Va fi dispusă să-și asume riscul acestei relații deficitare? Don reușește să o convingă că este suficient de comun ca să fie tată? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

„Voiam să scap de întreaga lume alcătuită din oameni care nu înțeleg diferența dintre controlul emoțiilor și lipsa lor și care fac o legătură complet ilogică între incapacitatea de a interpreta emoțiile altor persoane și incapacitatea de a resimți tu însuți emoții.”

  Efectul Rosie este un roman de dragoste amuzant și, totodată, profund, plin de dialoguri efervescente și situații hilare. O carte numai bună de luat în vacanță!

Carte disponibilă pe Libris.ro

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

9 COMMENTS

  1. O carte care te imbie la vacanta si relaxare. Foarte frumoasa recenzia, Alina! Multumesc de recomandare!

  2. O poveste pe care imi doresc sa o citesc! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.