Eria. Dezvaluiri de Gabrielle Guvenel- un roman invaluit in mister si mult suspans
"N-am scăpat. Mi-am asumat. E ceea ce sunt. E ceea ce suntem. Nu putem fi excepţional de luminoşi fără să fim şi excepţionali de obscuri."
Eria. Dezvaluiri, de Gabrielle Guvenel-un roman învăluit în mister şi mult suspans
Editura: Celestium
Număr pagini: 235
Seria Eria. Dezvăluiri, volumul I
Nu mă aşteptam să dau paginile aşa repede, pentru că nu mai auzisem nimic despre carte, nu mai citisem nicio recenzie şi nici pe goodreads nu am tras cu ochiul. Mă bucur foarte mult că a fost o lectură rapidă şi simplă, am citit-o în câteva ore. De asemenea sunt fericit pentru că m-a scos dintr-un reading slump destul de lung.
Dar nu pot să îi acord 5 stele, asta nu pentru că limbajul în unele pasaje e vulgar, ci pentru că unele pasaje sunt de neînţeles, cel puţin pentru mine.
Gabrielle Guvenel a reprezentat o adevărată provocare, nu am mai citit nimic scris de ea şi mă bucur să afirm că m-a surprins într-un mod plăcut.
Romanul debutează cu Eria Pop, o fată fără părinţi care trăia la orfelinat. Viaţa ei era una simplă, până când o familie a închiriat-o pe Eria timp de un week-end pentru 20.000 de euro. De ce tocmai pe Eria? Pentru că fiica acestei familii a murit şi Eria seamănă leit cu ea.
O afacere în detrimentul personajului principal, dar aceşti bani ar ajuta foarte mult orfelinatul. Chiar Eria ne spune că banii ar asigura mâncarea de la orfelinat pentru o lună întreagă.
Turnura gravă pe care o ia viaţa Eriei începe din acest moment, când este luată să petreacă un week-end cu noua familie.
„Următorul lucru pe care mi-l amintesc e că mă imobilizaseră pe un fel de masă de ciment. Nu-mi puteam mişca nimic în afară de cap, pe care-l tot mutam din stânga-n dreapta ca să reuşesc să cuprind cât mai bine întregul tablou.”
Adusă în noua locuinţă, aceasta este băgată cu forţa într-un garaj, unde se petrec lucruri ciudate, de domeniul magiei şi exorcizării. Trebuie să recunosc că nu prea am înţeles acest pasaj, chiar dacă l-am citit şi recitit. Multe lucruri mi s-au părut groaznice, iar altele super fain scrise.
Anii trec… În continuare, Eria primeşte o sarcină importantă care face parte dintr-un ciclu de 3 servicii pentru Decko, (fostul ei soţ ), şi anume să recruteze un preot pe nume Timothy Carrion. Părintele este înspăimântat de apariţia femeii care purta mereu ochelari, dar cel mai înspăimântător lucru a fost propunerea pe care Eria i-a făcut-o: ori o ascultă pe ea şi îi urmează sfaturile, ori îl omoară cu mâinile ei. Timpul limită de gândire pentru Timothy: câteva săptămâni. În acest timp, preotul face plângere la poliţiei, însă nimeni nu îl ascultă, toată lumea a devenit surdă, absolut nimeni nu îi acorda atenţie. Bineînţeles, părintele a ales prima variantă, moartea nu s-a gândit niciodată să o aleagă. Nu avea să ştie ce aventură îl aşteaptă. Din acest moment şi viaţa părintelui se întoarce la 180 de grade, realitatea în care trăia transformându-se în ceva care nici n-ar fi existat vreodată.
Domiciliul actual al Eriei, era într-o pădure, unde va avea loc şi prima crimă înfăptuită de ea. Casa era din lemn, iar atmosfera primitoare: miros de brad şi ciocolată caldă. Hm, m-a trimis cu gândul la Crăciun…..
Apariţia lui Andi Aron, un bărbat bine făcut, tânăr, detectiv, care şi-a terminat activitatea cu poliţia, dar care află de moartea omului din pădure, zguduie din temelii acţiunea romanului.
Treptat, detectivul o interoghează pe domnişoara Pop, aceasta recunoscând că ea este adevărata criminală. Între timp se creionează o poveste puternică de dragoste între cei doi protagonişti. Mie mi-a plăcut foarte mult acestă relaţie, a avut câte un pic din toate.
Timothy, devine şi el din ce în ce mai apropiat de Eria, însă nu se zăreşte iubire, ci doar satisfacţia profesională. Relaţie fără sentimente. De asemenea, fostul părinte paroh primeşte prima sarcină, şi anume să meargă cu Eria să exorcizeze doi oameni, într-un local. Cu cat se apropie mai mult de local şi distanţa dintre ei se micşorează şi devin din ce în ce mai apropiaţi. Ex: Maşina care zbura pe autostradă, au loc sărutări ş.a.m.d. 🙂 )
Ajunşi în local îşi tot fac semne pe sub masă, se lovesc cu picioarele şi se tot mişcă pe scaune. Momentul a sosit… momentul ca Timothy să îşi făcă treaba, să înceapa exorcizarea. Ce se întamplă? Vă las pe voi să descoperiţi.
Distanţarea Eriei de Decko, fostul ei soţ, şi relaţia ei cu detectivul Aron duce la transformarea celui din urma în ceva ce nu vă imaginaţi… o „creatură”.
Pe parcursul întregii cărţii Eria se mai află într-o relaţie, cu un anumit „Vidul” care o tot întreabă pe Eria lucruri din viaţa ei. Relaţia asta mi s-a părut la propriu ciudată. Erau atâtea lucruri noi şi probleme care abia după două-trei capitole îşi găseau rezolvarea.
Mai au loc multe sarcini şi acţiuni, care încet-încet duc la deznodământul cărţii, fiind unul de-a dreptul palpitant, mie mi s-a părut interesant. Cum adică cum se termină? Şi cum adică unde e Andi Aron? Citind cartea veţi afla cu siguranţă şi cu lux de amănunte.
O carte care m-a scos din zona de confort şi care mi-a oferit multe momente palpitante, suspansul fiind prezent oriunde şi oricând. Totul s-a legat şi s-a transformat într-un roman de excepţie, el fiind scris de un autor român talentat şi pasionat, gata să surprindă prin modul lui de scriere. Trecând peste lucrurile mai puţin bune, acest roman are multe calităţi şi felicit autorul! Mi-a plăcut, recunosc. Am fost pur şi simplu un turist plecat să viziteze locuri faine ce a petrecut o noapte la un mic hotel format dintr-un raft, înprejurat şi îmbrăţişat de prieteni. Eu, acum simt că am pierdut un prieten loial şi devotat, pe Eria.
În acestă toamnă va avea loc şi lasarea celui de-al doilea volum al seriei: „Eria. Dezvăluiri” de Gabrielle Guvenel, care se va numi: „Eria. Perspective” eu o să mi-o cumpăr, chiar dacă acest volum nu a fost de cinci stele. A reuşit să mă facă curios şi îndrăgostit de Eria, misterioasa Eria. Eu vă urez lectură uşoară!
Citate care mi-au plăcut:
„N-am scăpat. Mi-am asumat. E ceea ce sunt. E ceea ce suntem. Nu putem fi excepţional de luminoşi fără să fim şi excepţionali de obscuri. Avem puterea să creăm şi avem puterea să distrugem. Avem capacitatea să luptăm pentru bine şi în aceaşi măsură să luptăm pentru rău. E doar o chestiune de alegere. Şi cum singura constantă în viaţă e schimbarea…”
„Mă scuturau neîncetat, iar eu plângeam. Nimic n-avea sens. Ce voia să spună, ce voiau toţi de la mine?”

Robert, ai reusit sa-mi trezesti curiozitatea. Ba mai mult, imi doresc sa citesc cartea! Neaparat!
Felicitari pentru minunata recenzie! locco_smiley_10 locco_smiley_10
Multumesc!
hei,o recenzie frumoasa,iar subiectul ma atrage!felicitari Robert!
Mersi, Nicol!
Cred ca este o carte interesanta dar pe mine nu ma atrage. Putin cam horror pentru gusturile mele 😉
imi pare foarte rau 🙁
Cartea pare destul de interesanta, si probabil ca as citi-o, daca nu ar fi si cu exorcizari. Cand aud despre asa ceva, totul devine mult prea horror pentru gustul meu.
Imi pare rau 🙁
Mama mama mama locco_smiley_37 Lista de dorinte direct !
Ma bucur, sincer!
Am auzit că este o carte captivantă + citirea acestei prezentări.. Iese o curiozitate din partea mea. 😀
Felicitări! locco_smiley_10
Multumesc, Daniela!
Felicitări 🙂
Multumesc!
felicitari robertt!mi-a placut ce ai scris ,te asteptam si cu continuarea locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Sa speram!
Felicitări Robert! Frumoasă prezentarea ta. Mai făcut curioasa
Multumesc, Vero!