Ernetti și enigma de la Ierusalim – Roland Portiche – recenzie

Ernetti și enigma de la Ierusalim – Roland Portiche – recenzie

by -
2
Ernetti și enigma de la Ierusalim - Roland Portiche - recenzie

Ernetti și enigma de la Ierusalim – Roland Portiche – recenzie

Titlu: Ernetti și enigma de la Ierusalim
Autor: Roland Portiche
Editura Lebăda Neagră
Colecție Green Spot
Data apariției: August 2023
Traducător: Diana Gradu
Nr. pagini: 388

  “Roland Portiche a absolvit Institutul de Studii Superioare Cinematografice, este licențiat în arte și doctor în filosofie. A realizat și regizat câteva dintre cele mai urmărite și mai respectate documentare și emisiuni de istorie și știință din Franța, printre care ,,Temps X ” și ,,Les grandes énigmes de la science”. În 2022, la Editura Lebăda Neagră a apărut primul volum din „Trilogia cronovizorului”, „Mașina Ernetti”, care este și primul roman al autorului, iar în 2023, volumul „Ernetti și enigma de la Ierusalim”.

  “O expediție clandestină, aflată în căutarea Templului lui Solomon, descoperă un cub enigmatic de piatră, vechi de trei mii de ani. În interior: un secret care ar putea pune sub semnul întrebării veridicitatea Bibliei și credința a miliarde de oameni.
   Există o singură soluție pentru a evita haosul: o investigație în trecut. La ordinul Papei Ioan Paul al II-lea, părintele Pellegrino Ernetti repune în funcțiune cronovizorul, această mașinărie extraordinară capabilă să vadă în timp, proiectată în 1964, secretul cel mai bine păstrat de la Vatican.
  În căutarea adevărului, personajele vor călători în timp până în perioada regelui Solomon, și chiar mai mult, în Egiptul antic, în vremea domniei frumoasei Nefertiti, care poate deține cheia enigmei.”

  Volumul doi al Trilogiei Cronovizorului continuă cu alte aventuri ale protagoniștilor din “Mașina Ernetti”. Îi reîntâlnim pe părintele Ernetti Pellegrino, pe arheologa Natasa Yadin-Drori, despre care știm deja că este și membră Mossad, dar și pe infamul episcop brazilian, dom Alberto Pindare de Carvalho. Dorința acestuia de-a deveni papă și de-a conduce lumea va duce la crime, dar pentru el nimic nu contează decât propria voință.

  Totul pornește de la Gregory Parker, care vrea să-i facă oarecum dreptate unui strămoș de-al lui, și să cerceteze o enigmă istorică, vrând să demonstreze că teoria străunchiului său era reală, deși acesta nu fusese crezut. O caută pe Nataşa, acum curator adjunct la Muzeul Israelului. După numire ea “…înființase un department foarte ambițios, care cuprindea șase secole de istorie evreiască, până în epoca romană.”

  Gregory îi spune că străunchiul lui, un pasionat cunoscut de mistere arheologice, care stătuse și la baza personajului Indiana Jones din filmele lui Spielberg, reușise să găsească rămășițele Templului lui Solomon și acolo un cub ciudat. Dar indiferent de orânduire Locurile Sfinte erau păzite și intrarea sub Dealul Sacru era interzisă. Nataşa nu-l crede, nu acceptă propunerea lui, așa că Gregory se va adresa altcuiva, dar are nevoie de niște probe. Deghizat în arab și însoțit de o mică trupă de mercenari arabi și turci, intră în tunelurile care duceau la templu. Găsește temeliile templului și anumite obiecte la care se așteptau, dar și un cub imens îngropat chiar sub fundație, care nu semăna cu nimic cunoscut din antichitate. Face câteva poze, dar când încearcă să între în cub sunt surprinși de paznici și nevoiți să fugă, lăsându-și acolo echipamentul, ca să-și salveze viața. Gregory citise jurnalul temerarului său strămoș, care ajunsese la el odată cu moștenirea, și-și dorise să găsească cubul, ca un fel de reparație postumă a demnității acestuia.

  Pentru că Natasa îl refuzase, considerând totul o fabulație, Gregory merge cu pozele la episcopul Carvalho, cerându-i finanțare pentru o expediție. Cu banii primiți va plăti niște foști soladati, își va lua un echipament performant și va reuși nu numai să ajungă sub templu dar și să intre în cub, va face niște poze excelente, și va lua un cufăr cu niște tăblițe. Despre cufăr se presupunea că ar fi “Chivotul Legământului“, mai ales că avea gravat pe capac semnul lui Seth. Pozele cubului și ale desenelor din interior, precum și traducerea tabliţelor, vor duce la niște descoperiri uluitoare. Ele sunt din vremea Egiptului Antic, a domniei lui Akhenaton și a lui Nefertiti, precum și a venerării zeului Aton, zeul soarelui. Conținutul tabliţelor ar schimba tot ce se scrisese în Biblie despre existența unui singur zeu numit Yahve sau Dumnezeu.

  Carvalho începe să-l șantajeze pe Papă, trimițându-i pozele din cub și cerându-i întâlniri.
În acest timp Ernetti avea probleme cu noul președinte al Academiei Pontificale de Științe, care voia să știe ce văzuse el pe cronovizor și ce s-a întâmplat cu acesta. Era intrigat pentru că nu găsise nici o menționare scrisă a aparatului, construit sub pontificatul lui Paul al VI-lea, dar Ernetti îi explică că nu poate să-l pornească singur, că s-au luat măsuri de siguranță foarte mari, și că Papa hotărâse dezmembrarea și ferecarea lui în tainițele din Arhivele Vaticanului.

  Dar când actualul Papă primește pozele și amenințările de la episcop, vrea totuși să afle ce spune istoria despre Templul lui Solomon, așa că le cere lui Ernetti și Nataşei să refacă și să repună în funcție cronovizorul. Când Nataşa și Ernetti ajung la Roma le spune despre cererile episcopului, și este îngrozit că, dacă acesta are dreptate și s-ar devoala conținutul cubului, ar însemna un mare pericol aducând schimbări uriașe pentru biserică și credință.

   Și încep cercetări ale istoriei, ale epocii în care a domnit Akhenaton, ale încercării lui Nefertiti de-a prelua puterea, ale exodului în Canaan. Așa află că de fapt, înainte de Aton, ar fi existat un zeu unic, venerat de un popor necunoscut, care locuise cu 7000 de ani în urmă într-o vale acoperită acum de Marea Neagră.

  Între timp Gregory este abordat de-o organizație de creștini evanghelici, condusă de generalul Swaggart, care împreună cu Yoel, secretarul Institutului Templului, își propuseseră să reconstruiască marele Templu din Ierusalim (al treilea templu). Ei îi propun să-l ajute să scape de episcop, și Gregory, care deja își dăduse seama de greșeala pe care o făcuse abordându-l pe acesta, e de acord, vrând să îndrepte lucrurile.

  Și așa începe o goană prin deșert, la vechiul Templu al lui Solomon, urmăriri, lupte, atacuri, crime, în care Nataşa este ajutată de Mossad. Ernetti, ajutat, la recomandarea papei, de un profesor specializat în limbajul antic, parcurge și cercetează de-a lungul secolelor, cu ajutorul cronovizorului. Iar Papa adună capii bisericilor și-i ține, pe cât posibil, la curent cu descoperirile și evenimentele.

  Ce se va întâmpla până la urmă cu Carvalho și ticăloşiile lui? Cum vor soluționa Gregory și Nataşa lucrurile? Ce va descoperi Ernetti cu ajutorul cronovizorului? Ce-și va mai dori el să afle? Ce sfat îi va da Papa?

Gândește-te bine la ce-ți spun fiule. Mergând înapoi în timp , pe cât de mult poți, vei pune fără îndoială mâna pe primii oameni cărora le-a fost dezvăluită această mare idee a unui zeu unic. Cât despre Dumnezeu însuși, nu vei ajunge la El. Nu că n-ar exista, dimpotrivă. Dar nu se va lăsa prins nici de rațiune, nici de mașinăria ta. Dumnezeu se cuprinde mai întâi cu inima.

  Dar trebuie să citiți cartea, să parcurgeți cu protagoniștii toate momentele și aventurile, pentru a înțelege.

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.