Fă-ți patul și dormi! de Stelian Țurlea – Editura Tritonic- recenzie

Fă-ți patul și dormi! de Stelian Țurlea – Editura Tritonic- recenzie

Fă-ți patul și dormi! de Stelian Țurlea

Fă-ți patul și dormi!, de Stelian Țurlea – Editura Tritonic- recenzie

Fă-ți patul și dormi!

Autor: Stelian Țurlea cărţi – recenzii

Editura: Tritonic, 2018 / ediția a doua revizuită

Pagini:164

   Fă-ți patul și dormi! de Stelian Țurlea un roman realist.

Despre autor

   „Stelian Țurlea ( n.2946) a urmat studii de filologie și filozofie la București, a fost gazetar( „ Lumea”, „ Zig-Zag”, „ Meridian”), după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1. Din 1996 a lucrat la Pro Tv ca director editorial. Între 2000 și 2016 a condus „ Ziarul de duminică”.

Autor a douăzeci și două de romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.

   A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Literatură pentru copii(2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru Literatură pentru copii(2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor(2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București(2007), Premiul „ Flacăra” pentru Literatură(2011).”

  La a doua întâlnire cu scrierile autorului rămân la părerea inițială. Autorul scrie realist, folosindu-se de povești pentru a prezenta o radiografie a vieții. Abordând un alt subiect faţă de „Ești pe cont propriu”, dar păstrând stilul lejer, de un calm pe care-l simți cu fiecare pagină parcursă.

   Tema acestui roman o prezintă viața unui tânăr fotbalist de douăzeci de ani cu momentele de glorie și eșec. Etapele unei echipe de fotbal văzute din interior, din „ vestiare” , de pe banca de rezervă, dar în calitate de cititor. Viața, povestită la persoana I, prin ochii tânărului, de pe teren și din afara lui.  Popeye, ne povestește frământările lui sufletești, ne ajută să intrăm în povestea lui, dar ne face cunoștință și cu alte personaje care trec prin viața lui. Povestea lor se întrepătrunde cu a tânărului în anumite circumstanțe, aducând o viziune diferită a două generații. Una mai interesantă ca alta.

   Nu putem trece cu vederea personajele feminine care trec prin viața lui Popeye. Una superficială și jucăușă, alta profundă și retrasă, dar personajul cheie al romanul este un bătrân, Nibi, care are întotdeauna povești impresionante de spus. Un personaj care, în opinia mea, e mai bine construit decât personajul principal. Pe lângă poveștile impresionante spuse de acest bătrân simpatic, cuvintele personajului sunt asemănătoare unui filosof.

   „Certurile astea intestine n-aveau cum să nu se afle și au făcut mult rău țării, oferind străinătății primul spectacol întristător al neînțelegerilor românești. Astea aveam să le pricep mai târziu, atunci, la sosirea sa la Paris, nu aveam decât o vagă bănuială, n-aș putea spune de ce, că pe Take Ionescu Conferința avea să fie o pagină neagră.”

  „Orgoliul de a-ți arăta starea și de a cere să fii onorat potrivit condiției îl au numai cei care nu vor fi înțeles lucrurile astea. Mi s-a întâmplat de multe ori în viață să dau peste oameni imuni la orgoliu.”

   Fă-ți patul și dormi este o carte drăguță, o lectură ușoară, potrivită pentru a ține companie cafelei de dimineață. Comparativ cu ,,Ești pe cont propriu’ – mi-a plăcut mai mult, fiind scrisă mai alert și aprofundând diverse subiecte interesante. Având în vedere că tocmai am primit de ziua mea încă trei titluri scrise de Stelian Țurlea, o să am ocazia să descopăr și alte povești, alegând într-un final care îmi va plăcea mai mult.

Autori români

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

11 COMMENTS

  1. Ai citat un fragment care pune degetul pe rana.
    Chiar asa, de ce nu pot romanii sa fie uniti? De ce suntem mereu dezbinati?
    O fi de vina educatia? Sau, poate, fondul genetic?
    Tu ce crezi, Vero?

    • Bună întrebarea. Am prea puțină experiență să pot raspunde . Genetic suntem geniali, cred ca toata aceasta dezbinare pleaca de la conducere , de la cei ce au puterea in mâini. Politica, religioasă și informativă ( presa) .

  2. Sunt convinsa ca această carte merită citită. Cele două citate sunt foarte bine alese. Spun multe despre caracterul omului, în general vorbind…
    Mulțumesc pentru recomandare, Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.