Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothee de Fombelle – Editura...

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothee de Fombelle – Editura Art

în singura vreme și pe singurul tărâm unde oamenii nu cred nici în povești, nici în zâne.”

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle, de Timothee de Fombelle – Editura Art-recenzie

 

Titlul original: The Book of Pearl

Traducere: Mihaela Dobrescu

Editura: Art
Anul apariţiei: Mai 2016

Număr de pagini: 272

Gen: Fantasy; Romance; Young Adult

Cotaţie Goodreads: 4,09

    Prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri  ajunge să fie captiv în lumea noastră. O familie de evrei cofetari din Paris îl ia sub acoperișul ei pe tânărul apărut de nicăieri în timpul unei furtuni teribile. Joshua nu-și dorește decât să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu iubirea vieții sale, dar istoria zbuciumată a lumii în care a fost exilat are alte planuri pentru el. Când și când, diverse obiecte de pe tărâmul celălalt se strecoară cine știe cum până în realitatea aceasta, făcându-l pe Joshua să-i fie mai tare dor de casă. Îi va ajunge oare o viață întreagă să găsească drumul înapoi? Aceasta este adevărata și fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.

   “Încă o dată, Timothée de Fombele duce literatura young la cel mai înalt nivel, seduce cititorii de orice vârstă și îi farmecă.”  Télérama

   “Poveștile împletite, ale căror fire se desfășoară încet, trimit cititorul într-o atmosferă enigmatică și onirică, fascinantă și neliniștitoare, pe care acesta o va părăsi la sfârșitul cărții cu regret, cu ochii umezi și inima întoarsă pe dos. ” ActuaLitté.com

    Timothée de Fombelle s-a născut în 1973. După o scurtă perioadă în care a lucrat ca profesor de limbă şi literatură franceză în Franţa şi în Vietnam, s-a orientat către dramaturgie. În 2006 apare primul său roman pentru cititorii tineri, Tobie Lolness. Textul, ilustrat de François Place, devine un succes pe plan internaţional, fiind recompensat cu premii prestigioase atât în Franţa, cât şi în străinătate (premiul Saint-Exupéry, premiul Tam-Tam, premiul Sorcières etc.) . Între Céleste, ma planète şi Victoria rêve, pledoarii emoţionante pentru ecologie sau pentru forţa imaginarului, Timothée scrie Vango, un minunat roman de aventuri în două volume, îndrăgit şi de cititori, şi de critică. Tradus în toată lumea, recunoscut drept unul dintre cei mai talentaţi scriitori pentru publicul tânăr din generaţia sa, Timothée de Fombelle continuă să scrie şi pentru teatru.

    Mi-am dorit foarte mult să citesc această carte mai ales din cauza ispititoarei descrieri de pe copertă. Am crezut că voi avea parte de o poveste magică, ceva ce mai întâlnisem în cărțile scrise de Holly Black sau Carrie Jones. Iar faptul că era trecut și însemnul 14+,  mi-a întărit convingerea că este o carte ușurică. Total greșit! Este o enormă diferență între ceea ce am crezut eu și ceea ce se întâmplă de fapt în romanul “Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle”.

    Deși am bănuit că autorul va îmbina realul cu supranaturalul, nu mi-a venit să cred cât de ușor a făcut această trecere. De pe tărâmul zânelor am ajuns în Franța anilor ’30-’40, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial (eroul cărții a ajuns la un moment dat să fie închis într-un lagăr din Germania), iar la final m-am trezit în perioada contemporană. Recunosc că nu prea mi-a picat bine această trecere rapidă. Fiecare început de capitol m-a derutat aproape de fiecare dată și asta pentru că nu-mi puteam da seama din prima dacă sunt pe tărâmul de basm sau în lumea reală, dacă evenimentele aveau loc în prezent sau erau doar niște amintiri. Faptul că am avut de-a face cu mai multe povești care se desfășoară în paralel, m-a făcut  să-mi pun mintea la contribuție pentru a afla care este punctul de legătură dintre ele, dar și adevăratul fir al întâmplărilor în ordinea desfășurării lor.

    Chiar mi-a fost puțin greu să mă adaptez la stilul de scriere a lui Timothée de Fombelle, trecerea grăbită de la o idee la alta, de la un eveniment la altul. Având în vedere că povestea este narată la persoana întâi  nu de una ci de trei personaje, m-am trezit că sunt puțin confuză, neștiind de la început  cine narează: Joshua Perle, Olia sau băiatul care a “descoperit” povestea lui Joshua?

    Dar în ciuda celor menționate, cartea m-a captivat din mai multe motive: m-a impresionat povestea de dragoste dintre zâna Olia și prințul Ilian (o iubire imposibilă mai ales pentru că zânelor le este interzis să iubească), dorința lui de a găsi locul prin care să revină pe tărâmul de basm, permanenta căutare a acelor obiecte aduse de pe tărâmul zânelor prin care să dovedească veridicitatea poveștii lui, loialitatea Oliei, dar și suferința ei. Suferință pricinuită de  o condiție impusă de bătrânul duh Taage (vă las pe voi să aflați despre ce este vorba).

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle 1

   Acțiunea  romanului începe în forță. Olia, zâna care cu numai o zi în urmă renunțase la toate puterile ei magice, reușește să evadeze din castel și fuge în căutarea iubitului ei Ilian pe care îl știe în mare pericol. Este convinsă că el va muri în scurt timp. Se îndreaptă spre plajă cu gândul că îl poate salva, dar îl găsește pe băiat zăcând pe puntea  unui vas.

Gemea cu fiecare expirație, căutând cea mai mică licărire în ochii lui. Se lasă cu toată greutatea peste el. Ținea strâns între palme chipul băiatului. Inima ei peste inima lui, bătând pentru amândoi, măcinată de durere pentru amândoi. Vasul scârțâia la fiecare val, dar nu se clintea.

– Dragostea mea.

Mai avea și altele să-i șoptească la ureche: reproșuri, rugăminți și regrete infinite. Se agăța de umerii lui, îngropându-și chipul în părul său.” 

    În liniștea aceea, Olia simte pericolul. Cineva urca pe punte. Spre norocul ei nu este decât paznicul care venise să ascundă trupul băiatului pe faleza mării. De la el află că Taage, bătrânul duh din mlaștini primise poruncă  să-l omoare pe prințul Ilian, dar nu a ascultat porunca. În loc de asta, a preferat să arunce asupra tânărului o vrajă de surghiun și l-a trimis în exil pe-un alt tărâm, “în singura vreme și pe singurul tărâm unde oamenii nu cred nici în povești, nici în zâne.”

În ciuda faptului că Olia îl vede  pe Ilian zăcând fără viață, el părăsise acel trup, trăind de fapt undeva departe,  într-un loc de unde nu se mai întoarce nimeni.

Se aplecă asupra lui. Ființa aceea preaiubită se ridicase undeva? Unde s-ar fi putut afla? Prin vreo vale pierdută, prin vreun regat rupt de toate celelalte  regate? Era în picioare undeva, respira aerul nopții?”

   Dar să ne îndreptăm atenția spre lumea noastră, în Franța. Un băiat și-a abandonat bicicleta, alergând prin pădure după o fată  necunoscută de care se simte puțin obsedat. A tot văzut-o în ultimul timp și vrea să știe cine este ea. Ceva anume îl face să se arunce în apele râului și este cât pe ce să se înece, dar este salvat de un bărbat și dus de acesta într-un fel de refugiu. Încăperea era mare, pătrată, cu două ferestre. Nu conținea prea multe obiecte, dar ceea ce l-a nedumerit pe băiat a fost că un întreg perete era tapițat de o grămadă de bagaje. Sute de valize diferite, din carton, piele, lemn, de toate formele și mărimile. Parcă ar fi fost sala de triaj dintr-o gară. Ce se află oare în ele?

   Atenția i-a fost distrasă de o fotografie veche în alb-negru, agățată de unul din stâlpii care susținea plafonul. Tot cadrul era ocupat de o bucată de trotuar și de o vitrină de odinioară pe care stătea scris: Bezele. Casa Perle.1941. Ce însemnătate are această poză? De ce bărbatul nu vrea să-i spună cine este? De ce deține atâtea valize? Curiozitatea îl îndeamnă să deschidă unul dintre registre, iar pe prima pagină este scris: Joshua Perle, Al șaptelea caiet, de la 345 la 487. Despre ce este vorba? Cine este Joshua Perle?

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle 2

   Și cu această ultimă întrebare în gând, pornim la drum într-o călătorie în timp, în Franța anului 1936. Într-una din zile, un băiat ce pare a avea cam 15-16 ani își face apariția în fața cofetăriei  Casa Perle din Paris. Stă în ploaie precum o statuie, cu privirea în gol și ar mai fi stat acolo mult și bine, însă  lui Jacques Perle, proprietarul coferariei, i s-a făcut milă de el, așa că l-a adus înăuntru. Din păcate nu a aflat nimic de la el. Băiatul refuza să vobească. Cine să fie? De unde  vine?  Jacques  s-a gândit că poate a fugit de la căminul surdo-muților, dar interesându-se la respectiva instituție, află că nu  lipsește nimeni de acolo.

    În scurt timp nu s-au mai putut lipsi de acest ”pasager al furtunii”. Băiatul muncea pe brânci și când, încet-încet, după doi ani de cursuri a învațat să vorbească franceza, dovedindu-se că sub melancolia lui se ascundea o persoană inteligentă, pătrunzătoare, fermecătoare, cu “un strop de accent de nicăieri și ochi cenușii.” Îl îndrăgeau tare mult mai ales că el le amintea de Joshua, băiatul lor care murise cu ani în urmă.

   Habar nu aveau ei ca noul membru al familiei Perle nu este altcineva decat Ilian, prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri, surghiunit de duhul Taage în lumea noastră. Nu-și dorește decât să se intoarcă acasă pentru a fi impreună cu Olia, iubirea vieții sale. Însă vreme de trei ani nu reușise să găsească nicio punte între lumea în care se trezise și cea de unde a fost silit să plece. Și totuși știa sigur că undeva există o ușă și într-o zi avea să întoarcă acasă. Așa că a luat decizia să plece de la Casa Perle, să exploreze lumea, să găsească locul de trecere.Și pentru început, își însușește numele băiatului decedat al cofetarului-Joshua Perle. A călătorit până în Maroc și în multe alte locuri, iar în septembrie 1939 când a începutul războiul, a plecat să lupte împotriva Germaniei.

   Partea cea mai interesantă din carte mi s-a părut a fi  povestea lui Ilian pe vremea când locuia încă pe tărâmul populat de zâne. Probabil vă întrebați ce anume a dus la surghiunirea lui. Totul a început cu moartea reginei. Și-a pierdut viața pe când îi dădea naștere lui Ilian. Regele și-a pierdut mințile, iar Ian, fratele mai mare a lui Ilian, l-a urât din prima clipă. Pentru el nu era decât creatura care i-a ucis mama. Din cauză că cei trei tămăduitori veniți la căpătâiul muridundei au spus că se va naște o fată, Ian nu a știut mult timp că are un frate și nu o soră. Iar de aici au început  toate necazurile. Mă opresc aici din povestit pentru că vreau să citiți cartea și să aflați singuri dacă prințul Ilian a găsit drumul înapoi spre casă și dacă s-a reîntâlnit cu Olia.

Dacă vă este dor de un roman de aventuri sau de o poveste de dragoste imposibilă, atunci vă recomand cu drag cartea “Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle”.

Nota 9

logo Editura Art

Cartea   Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothée de Fombelle poate fi comandată de pe site-ul Editurii Art

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Cărţi Young Adult

Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothee de Fombelle – Editura Art

Autor: Alina
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

16 COMMENTS

  1. Pare interesanta dar nu ma atrage foarte mult. Oscilez inca 🙂 . Dar cine stie…????

  2. Inca de la primele randuri ale recenziei, am devenit curioasa in legatura cu aceasta carte. Pare captivanta, poate o sa o citesc si eu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.