Fandom: Fantezie Periculoasă de Anna Day-Rao-recenzie
Fandom: Fantezie Periculoasă de Anna Day-Rao-recenzie
Fandom: Fantezie Periculoasă de Anna Day
Fandom: Fantezie periculoasă
Autor: Anna Day
Editura: RAO
Număr de pagini: 416
An apariție: 2018
Orice poveste are un punct de pornire, fie că este inspirată din realitate, fie că înflorește din imaginație. Din nenumăratele cărți pe care le avem la dispoziție în prezent, putem aluneca în lumi fantastice, distopice, unele mai palpitante decât altele, cu un sigur click. Asta face ca subiectul să fie comun, iar acțiunea să o poți anticipa, în unele cazuri, din primele pagini. O carte cu adevărat bună are nevoie de un factor surprinzător, nemaiîntâlnit, care să îl prindă pe cititor în mreje. Fandom: Fantezie periculoasă are la bază o idee interesantă, dar nu o pot cataloga unică, pentru că așa cum se va simți aprecierea autoarei pentru serii bine cunoscute de cărți, acțiunea trimite cu gândul la o poveste deja spusă, dar pusă sub o altă lumină.
Anna Day își face debutul cu un roman care împletește două viziuni. Mai precis, autoarea a prezentat în 2014 o carte care avea să o claseze printre finaliștii competiției Times/Chicken House Children’s Fiction și a cărei poveste este remarcată de Angela McCann, unul dintre câștigătorii competiției Big Idea. Aceasta din urmă propune conceptul care va sta la baza unei „fantezii periculoase”, iar colaborarea rezultată îi va îndeplini visul Annei Day de a fi publicată. Sub egida editorului Barry Cunningham, cunoscut pentru contractarea lui J. K. Rowling și a volumului „Harry Potter și piatra filozofală”, romanul Fandom: Fantezie periculoasă va fi publicat în peste 20 de țări.
Făcând primul pas în poveste, o întâlnim pe Violet, o adolescentă de șaptesprezece ani, relatând acțiunea romanului preferat în fața clasei. Dansul pe eșafod de Sally King stă și la baza filmului cu același nume și căruia Violet, împreună cu prietena ei bună – Alice – și fratele ei mai mic – Nate -, îi sunt fani înfocați. Convenția Comic Con din Londra se arată ocazia cea mai bună de a-i întâlni pe actorii filmului și de a se simți că fac parte din lumea fantastică a Dansului pe eșafod. Grupul de prieteni este întregit de Katie, singura lipsită de febra poveștii, iar împreună intră în camera destinată actorilor ce întruchipează personajele lor îndrăgite. După câteva schimburi de replici scurte, lumea celor patru tineri se transformă.
„Odată ca niciodată, trăia o specie cunoscută sub numele de oameni. Aceştia erau foarte inteligenţi și ambiţioși, dar erau și lacomi; sufereau de o lăcomie care ajungea până la obsesia continuă pentru perfecţiune – corpul perfect, mintea perfectă și viaţa perfectă. La sfârșitul secolului XX, obsesia aceasta a generat primul val de oameni îmbunătăţiţi genetic.”
Luăm contact cu lumea din Dansul pe eșafod încă din capitolul incipient. O imagine sumbră a ceea ce a fost Londra se desfășoară prin ochii oamenilor ce sunt numiți Imperfecți.
„Imperfecţii, blocaţi în vechile orașe – Londra, Manchester, Paris, Moscova –, unde duceau o viaţă plină de boli și de infracţionalitate, închişi în spatele unor ziduri kilometrice, şerpuitoare, şi obligaţi să se supună, prin bombardamente neîncetate.”
De cealaltă parte a baricadei se află perfecțiunea, „OIM. Oameni îmbunătățiți genetic”, ce locuiesc „în zone frumoase de la ţară, numite Pășuni, zone în care nu existau boli și nici infracţionalitate”, care îi subjugă pe Imperfecți la o mulțime de atrocități. Exercitarea puterii și-o manifestă printr-un spectacol crunt, de unde povestea își preia titlul – Dansul pe eșafod nefiind altceva decât spânzurarea unor Imperfecți nevinovați, spre amuzamentul unei rase dezumanizate.
Pentru a scoate la lumină adevărații monștrii din poveste, o eroină se naște – Rose -, pregătită să se infiltreze în lumea OIM-ilor și de a culege informații care să îi detroneze. Însă planurile sunt încurcate când aceasta se îndrăgostește de un OIM – Willow – iar în încercarea de a fugi împreună sunt capturați și ea este condamnată la moarte prin spânzurare. Sacrificiul ei, dar și iubirea dintre cei doi, va lansa revolta pe care o urmăreau iar Dansul pe eșafod va fi distrus și taberele se vor unii din nou.
Sigur vă întrebați unde se leagă povestea, căci logica din rândurile de mai sus e încurcată. Ei bine, printr-o magie ciudată, personajele Violet, Alice, Katie și Nate, se trezesc în acțiunea jucată de Rose, Willow și ceilalți din Dansul pe eșafod. Ca o dorință îndeplinită pentru fanatici, au locuri în primul rând la o poveste 3D. Bucuria lor se transformă însă în groază când realizează că totul este real, scenariul, pe care ei îl cunosc la perfecție, deraiază, Rose moare neașteptat și sunt nevoiți să fugă să își salveze viața. Nou repartizații actori creează un „efect fluture”, care îi supune să se abată de la ce cunosc și să își joace rolurile. Debusolată și îngrozită că nu îi va întoarce acasă dacă povestea nu își urmează cursul, Violet, nou personaj principal, deslușește ghicitorile acțiunii și ce anume le blochează calea și continuă povestea.
Recunosc că adun cu greu cuvinte pentru a formula o descriere incitantă, fără a-mi exprima prea dur părerea, pentru că în final nu am fost încântată de Fandom. Conceptul prin care personajele sunt aruncate într-o altă poveste îmi sună cunoscut, iar lumea distopică creată nu prea are substanță. Se face trimitere la personaje precum Tris (Divergent) și Katniss (Jocurile Foamei), ceea ce îi scoate în evidență neajunsurile eroinei Violet și acțiunea care nu se ridică la nivelul celor două povești. Romanul prezintă o premiză bună, însă este năruit de divulgarea aproape întregii acțiuni din primele pagini, unde Violet rezumă Dansul pe eșafod.
Personajele sunt slab construite, autoarea dând pe parcurs detalii despre ele, însă descrierea nu convinge pentru a se lega o conexiune cu cititorul. Relația de prietenie dintre cele trei fete este cel puțin disfuncțională. Violet și Alice sunt cele mai bune prietene încă din copilărie, însă invidia și gelozia lui Violet –nesigură pe ea, ușor intimidată – o fac să pară falsă, iar superioritatea lui Alice – frumoasă, înaltă, blondă, scriitoare de fanfic, egoistă – o face doar nesuferită. Katie este nou venită în grup, însă nu ezită să se arate indignată de comportamentul lui Alice și să fie de partea lui Violet.
Acțiunile personajelor de-a lungul poveștii nu fac decât să sublinieze o indecizie a drumului lor în formarea unei intrigi. Înfățișarea lui Alice asemănătoare cu cea a OIM-ilor o pot face ușor să își trădeze prietenii, Katie este ca un personaj episodic, Violet este dramatică și Nate – fratele lui Violet – are un rol neclar. Se formează un triunghi amoros imprevizibil, relația dintre Violet și Willow, cea care trebuia să fie cheia spre drumul lor acasă, fiind acaparată de sentimentele lui Violet pentru Ash. Îndrăgostiții aduc o undă interesantă intrigii, însă povestea lor rămâne în pom.
„Dragostea nu îți poate fi prescrisă sau servită cu forța. Dragostea nu urmează scenarii. Să te îndrăgostești înseamnă să plonjezi în imprevizibil – înseamnă să-ți asumi un risc.”
Romanul are un ritm alert, scenele și punctele culminante se amestecă rapid încât nu prea simți suspansul. Sunt împletite câteva răsturnări de situație care fac cititorul să se simtă captivat, însă nu pot spune același lucru și despre finalul poveștii, care lasă loc de interpretări și poate o continuare, dar nu satisface deloc. Autoarea a încercat să includă cât mai multă acțiune, să sporească suspansul cu scene de cotitură, să schimbe traiectoria poveștii Dansul pe eșafod și să facă poveste Fandom așa încât să surprindă cu ceva ce cititorul nu s-ar fi așteptat, însă a lăsat senzația de o carte forțată la maxim.
Fandom: Fantezie periculoasă își rezervă un farmec incitant prin ideea abordată, ițele poveștii întinzându-se spre a creea o realitate paralelă, o lume imaginară care prinde viață din cuvinte scrise și are repercursiuni tangibile. O poveste plină de aventuri, care trimite la dorința trăirii unei fantezii pe propria piele, conturează și dă putere unor personaje naive, bucură prin iubiri inocente, dar și cutremură prin imagini și tratamente dure ale unor ființe umane, însă o poveste în care se simte poate entuziasmul unui autor la un prim roman și aspirația acestuia de a intra pe o piață dificilă. Deși este presărată cu pasaje frustrante, personaje cu care nu am empatizat și un final care nu îmi stârnește nici satisfacție, nici curiozitate, Fandom compune o lectură plăcută.
Cartea Fandom: Fantezie Periculoasă de Anna Day poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Editura Rao
Felicitări pentru recenzie, chiar așteptam o recenzie să văd cu ce impresii ai rămas după.
Mulțumesc! Nu e în totalitate o carte rea, are potențial, însă pe mine nu m-a impresionat prea tare.
Felicitari Alice pentru recenzie si multumiri pentru sinceritate.Nu m-a tentat nici inainte de-a citit recenzia pentru ca eu nu citesc fantasy.
Mie mi-au placut toate cărțile citite de la editura RAO. Am sa o pun si pe asta pe lista de dorinte. Datorită sincerității tale vreau sa o citesc . Te felicit. Mi-a plăcut recenzia ta
Mulțumesc! Sper sa fie o lectura pe gustul tau.
Multumim pentru impresii! Imi doream sa aflu cate ceva despre carte, pentru ca in prima faza m-au atras descrierea si coperta.
Felicitari pentru recenzia sincera! Cred ca este o poveste buna pentru adolescenti.
Mulțumesc! Adolescenților li se pretează cel mai bine, un ochi mai adult observă detalii care pentru tineri nu sunt atât de importante .
Multumesc pentru parerea ta asupra acestei carti!Sincer ,nu stiu ce sa fac! Mai astept câteva impresii înainte de a o trece pe lista mea de dorințe!
Conceptul și povestea în sine sunt interesante, depinde de cititor cum privește și gustă acțiunea.
Și eu apreciez când personajele sunt „puternice”. Dacă nu sunt bine construite, le pierd…
Felicitari pentru recenzie! Voi avea si eu cartea in vedere 🙂