Fată, deschide ochii! – Rachel Hollis – Editura Lifestyle Publishing – recenzie
Fată, deschide ochii! – Rachel Hollis – Editura Lifestyle Publishing – recenzie
Fată, deschide ochii!
Rachel Hollis
Titlu original: Girl, wash your face: Stop Believing the Lies About Who You Are So You Can Become Who You Were Meant to Be (2018)
Editura Lifestyle Publishing (Grupul Editorial Trei)
Anul apariției: 2019
Număr pagini: 240
Traducere: Ianina Marinescu
Nu mai crede toate minciunile despre tine și devino cine ești
Rachel Hollis este autoare de bestselleruri, om de televiziune, speaker motivațional, fondatoare și CEO la Chic Media, o celebră companie specializată în crearea de conținut digital pentru femei, un blog foarte apreciat de lifestyle feminin. Este autoarea faimoasei serii Girl – Party Girl, Sweet Girl și Smart Girl, precum și a unei cărți de bucate, Upscale Downhome. Fată, deschide ochii! este bestseller New York Times, vândut în peste 2 milioane de exemplare și tradus în 33 de țări. Rachel Hollis locuiește la Los Angeles, alături de soțul ei și de cei patru copii.
Tind să nu citesc cărți non-fiction, și cu atât mai puțin pe cele de self-help, dezvoltare personală. Ce găsesc îndeosebi dificil de asimilat, în orice carte străină tradusă în limba română, este diferența de gândire, trai și crez. Raportat la cartea de față este necesar de precizat că este scrisă din perspectiva unei persoane creștine, care face des referiri la religie. Nu ar fi acesta un punct negativ, din moment ce și noi credem în același Dumnezeu, însă nu toți avem insuflat acel spirit evlavios. Rachel Hollis provine dintr-o familie în care tatăl și bunicul ei au fost preoți penticostali, și ar fi de crezut că atmosfera familială a fost una luminată, dar dimpotrivă. Chiar dacă în comunitatea lor creștină la necaz te îndrepți spre Dumnezeu, stările de furie ale tatălui, cele depresive ale mamei și o boală ce l-a făcut pe fratele ei să se sinucidă, au direcționat-o pe Rachel Hollis, contrar așteptărilor, spre terapie. Cele două aspecte – psihologie și religie – au sens în anumite privințe luate ca pachet, dar probabil cum s-au iscat controverse pe baza ideilor autoarei în Statele Unite, în aceeași măsură se poate întâmpla și la noi.
„Această carte este despre o grămadă de minciuni care fac rău și despre un adevăr important.
Adevărul? Tu și numai tu ești, până la urmă, responsabilă pentru cine ai devenit și pentru cât ești de fericită. Asta e esența.”
Nimic mai adevărat. Din nota de început a cărții, Rachel Hollis se adresează femeilor într-un mod cum nu se poate mai pozitiv și înălțător. Deseori ne tragem singure preșul de sub picioare gândind cuvinte sau situații care în sine sunt doar minciuni, fie provocate de o lipsă de încredere în sine, fie de imaginea preponderent greșită transmisă de societate al unui ideal de imagine, statut, persoană în general. „Fată, deschide ochii!” se construiește pe 20 de minciuni – capitole – cu care însăși autoarea s-a confruntat și propune prin prisma propriilor experiențe câțiva pași ajutători, viziunea sa de a depăși impasul.
„Ai crezut vreodată că nu ești suficient de bună? Că nu ești suficient de slabă? Că nu poți fi iubită? Că nu ești o mamă bună? Ai crezut vreodată că meriți să fii tratată urât? Că nu valorezi nici cât o ceapă degerată?
Sunt numai minciuni. Toate.”
Într-un stil vesel și colocvial, Rachel Hollis încearcă să îți capteze atenția și să îți „deschidă ochii”, că „viața ta nu trebuie să arate ca a mea”, încurajează femeile să fie puternice, să „îți iubești aproapele, pur și simplu”.
„Nu „iubește-ți aproapele dacă arată, se poartă și gândește ca tine”. Nu „iubește-ți aproapele doar atâta timp cât se îmbracă așa cum trebuie și spune ce trebuie”.”
Dar pentru ca acest lucru să fie îndeplinit ar trebui cel puțin toate femeile să țină cont de cele spuse sau să empatizeze. Însă nimeni nu e perfect, nici însăși autoarea, care povestește cum judecând o colegă de clasă, dorind să se integreze, nu a făcut decât ca bârfa să îi scoată în evidență latura ipocritică. Minciuna – Sunt mai bună decât tine – se răsfrânge și la capitolul mamelor și cum aleg să își crească sau liniștească odraslele; povestind cum o mamă i-a dat copilului ei „o pungă mare de jeleuri gumate” pentru ca cel mic să înceteze cu gălăgia în timpul unui zbor cu avionul, reacția neîntârziată – „Dragi prietene, o să fiu sinceră cu voi. Am fost dezgustată. Femeia asta habar nu are de nimic.” – a condus la concluzia „Femei judecând alte femei.”, în necunoștință de cauză. Cât trăim, învățăm, așa se spune, deci tragem linie capitolului și luăm aminte ce a ajutat-o pe autoare să demonteze minciuna: Prietene care nu mă judecă, Ferindu-mă eu însămi de a mă judeca, să fac față judecăților altora.
Din perspectiva unei persoane care nu este mamă, capitolele precum Nu mă descurc să fiu mamă, Nu sunt o mamă bună, Copiii altora sunt mai curați/organizați/politicoși, sunt „minciunele” care nu rezonează, asemeni celorlalte raportări la viață de mamă întâlnite pe parcursul cărții. Însă sunt situații în care multe dintre noi se pot regăsi, precum problemele de cuplu sau cele legate de kilogramele în plus, aspecte care ating puncte sensibile și au un ton de „așa nu!”; dar până să se concretizeze, Rachel, și nu e caz singular, a trecut prin abuzul de pastile pentru slăbit sau acceptarea unei relații cu un bărbat care nu o respecta (o ironie periculoasă având în vedere că acum îi este soț, dar alegerea ei nu trebuie luată ca atare).
Dincolo de toate, Rachel Hollis este o antreprenoare de succes, o figură publică, scriitoare, soție și mamă, însă dacă a depășit unele hopuri din viață prin muncă, perseverând în visurile sale, opiniile propuse nu se pretează fiecărui individ, ceea ce face ca volumul ei să nu rezoneze nici cu toate categoriile de vârstă, fie 20, 30 sau 60 de ani, spre exemplu, nici să o catalogheze drept expert în domeniul self-help. Cartea este mai degrabă o autobiografie, cu părțile bune și mai puțin bine ale vieții autoarei, din care nu inspiri spre o direcție corectă a gândurilor tale negative, întrucât stările sumbre și momentele ce au fluctuat în intensitate din anii ei, nu au o soluție clară. Îndemnul constant este însă terapia și „Conștientizarea de sine pe care o obții săpând adânc în propriile credințe despre cine ești este de neprețuit” și când dai greș „te trezești a doua zi și o s-o iei de la capăt. Iar. Și iar.” Atitudinea ei este mereu pozitivă, dar subliniind oarecum iritant parcursul său și greșelile atât ale ei, cât și a celor din jur, denotă o aroganță. Visurile care după spusele sale numai cu multă muncă se pot împlini, nu sunt un ideal fezabil sau poate potrivit, așadar dacă în cazul unui scriitor care vrea să demonteze minciuna Nu este ultimul cuvânt lucrurile pot lua o turnură favorabilă, pentru ceilalți circumstanțele pot cere un categoric Nu sau este varianta corectă și finală. Dar esența ce cheamă la a avea ambiție și încredere în tine, a nu te lăsa doborât, de altfel idea principală transmisă, este undeva acolo, doar că generalizând, nu tot cuprinsul cărții are un sfat practic.
Rachel Hollis poate fi privită ca un life coach, dar doar mergând dincolo de cele spuse de ea în cartea „Fată, deschide ochii!”, luând fiecare „minciună” și transformând-o în ceva care să se preteze pe starea fiecăruia. Modul personal în care a fost scrisă cartea te face pe alocuri să o antipatizezi pe autoare, însă e de apreciat franchețea trăirilor și traumelor sale. Nu pot spune cât ajută și câte te învață Rachel Hollis, dar în mod cert suntem singurele care ne putem ridica spre împăcarea cu sinele și să ne facem fiecare zi una mai bună – „Ești mai mult decât ai devenit.”
„Părerea altcuiva despre tine nu e treaba ta.”
„Este atât de important să înțelegi că poți alege să fii fericită, că deții controlul asupra propriei tale vieți.”
„Fetelor, luați-vă viața în propriile mâini! Încetați să mai apelați la pastile, nu vă mai ascundeți, nu vă mai temeți, nu mai renunțați la părți din voi înșivă și încetați să spuneți că nu puteți. Gata cu monologurile negative, cu abuzurile asupra propriului corp, cu amânările pe mâine, pe luni sau pe anul viitor. Încetați să mai plângeți pentru ce s-a întâmplat și preluați controlul a ceea ce urmează să se întâmple. Sus, acum! Ridicați-vă, scuturați-vă de lacrimile și de suferința de ieri și luați-o de la capăt… Fată, deschide ochii!”
Cartea Fată, deschide ochii!, de Rachel Hollis o găsiţi pe site-ul Lifestyle Publishing
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi
Interesanta si multe lucruri adevarate.Felicitari Alice!
Unele carti scrise din perspective diferite ne scot din rutina. Eram curioasa si inca mai sunt, sper sa ma prinda cand o voi citi.
O carte pe care publicul feminin (si nu numai!) ar trebui sa l citeasca! Felicitari pentru recenzie! 🙂
Sunt multe lucruri pe care femeile le fac si nu ar trebui sa le faca.
Am realizat acum mult timp ca femeile sunt supuse unei presiuni enorme, atat din punct de vedere asteptari profesionale si personale cat si din punctul de vedere al aspectului fizic.
Traim intr-o societate foarte superficiala si efectele acesteia se vad din ce in ce mai pregnant.
Felicitari, Alice, pentru recenzie!