Femei, bărbați și faptele lor – Editura Litera – recenzie

Femei, bărbați și faptele lor – Editura Litera – recenzie

Femei, bărbați și faptele lor - Editura Litera - recenzie

Femei, bărbați și faptele lor – Editura Litera – recenzie

Titlu: Femei, bărbați și faptele lor

Editura: Litera

An apariție: București 2023

Nr. Pagini: 219

  Colecția de povestiri Femei, bărbați și faptele lor, coordonată de Ligia Pârvulescu, reunește printre paginile sale 17 autori români, cunoscuți, ce au acceptat provocarea lansată de a creiona separate o idee comună, o nevoie sufletească nerostită dar veșnic existentă, femeia.

“Era indignat de privirea senină a lui Arvinte, în care nu se zăreau niciun regret, nicio remușcare. În spate, la o oarecare distanță, se legăna silueta unei femei. Pentru o clipă i s-a părut că voia să îi spună ceva. Îl privea cu o anumită amărăciune, clătinând capul ca și cum ar fi spus – asta este, nimic nu mai poate fi îndreptat.”

  Doina Ruști, Allex Trușcă, Roxana Brănișteanu, Adrian Teleșpan, Ligia Pârvulescu, Ioana Miron, Alina Pavelescu, Robert Șerban, Emilia Toma… sunt doar o parte dintre autorii cu ai căror povestiri vă veți întâlni în cadrul acestui volum de proză contemporană. 

  Femeia prezentată în această colecție nu reprezintă o tipar anume, ci doar o frântură din tot ceea ce reunește un întreg univers de speranță, tandrețe, dăruire, încăpățânare, dorință, putere, moliciune și sexualitate. Este femeia văzută atât prin ochi de femeie coaptă, matură, cât și prin ochi de bărbat intens dar fugar. Entitatea feminină surprinsă în ipostaze cotidiene, naturale, în secvențe de viață pe care le putem înțelege și corela cu propriile noaste trăiri.

“Nu ești femeie”. Prima dată când a auzit cuvintele astea, mirarea i-a fost însoțită de o confuzie incertă, una nu pe atât de concretă precum acele confuzii care te transformă în ce vor ei, ci mai degrabă o bulversare combinată cu revoltă, o revoltă ținută-n frâu de lipsa înțelegerii depline a sensului. “Nu ești femeie”. Adică cum? Tot ce a făcut a fost să clipească des din gene, aproape neînțelegând. Dar înțelesese, erau totuți niște cuvinte simple care formau o propoziție scurtă, compusă din cinci silabe. Trei cuvinte, cinci silabe. O propoziție greu de uitat – Nu ești femeie. O propoziție atât de simplă și atât de greu de uitat cum ar fi “tata bea” pentru un copil neiubit pus de doamna învățătoare să formulize o descriere a tatălui. Nu ești fe-me-ie. Ta-ta bea. Simplu, concret. Clar și concis. Tranșant, direct. Fără filtru. Distructiv.

  Cele 17 povestiri poartă cu sine boarea nonconformistă a trăirilor intense. Experiențele personajelor aduc cu sine uneori melancolie, alteori trădare, victimizare sau furie, crimă sau sex, vicii și nebunii efemere.

  Regăsim aici personaje feminie puternice, dar și bărbați care tânjesc după avantajele feminității. 

“În corpul lui părea că apare un alt el, cu o voce clară, asemănătoare ca tonalitate, numai că feminine. Nu îi era teamă de ea, chiar îi plăcea. Când rămânea singur în camera lui, Iulian se prostea. Își băga ciorapii pe sub tricou, pe post de sâni, și-și țuguia buzele către camera telefonului. O adevărată prințesă, își zicea.”

   Bărbați și femei care își intersectează destinele și se lasă purtați de nevoi și frustrări nedefinite, totul privit prin ochi curioși de autor care relatează fapte fără a interveni în parcursul personajelor sale.

  O carte pe care o recomand cititorilor care apreciază gustul prozei scurte și a frânturilor situaționale care trezesc în suflet nostalgii uitate, căci cu povestirile scurte nu e de glumă. Ai prea puțin timp la dispoziție să trezești emoții înainte ca sentimentul de curiozitate să fie înlocuit de plictis.

  Avem personaje contemporane sau uitate în epoci nesigure, de mult apuse. Alături de ele ne luptăm cu gânduri păcatoase sau idei pline de candoare. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.