Femei imperfecte de Araminta Hall - Editura Trei - recenzie

Femei imperfecte, de Araminta Hall – Editura Trei – recenzie

Femei imperfecte de Araminta Hall

Editura Trei / 2022 

IMPERFECT  WOMEN
Traducere din engleză Camelia  Ghioc
Număr pagini: 410

  Araminta Hall este scriitoare, jurnalistă și profesoară. Primul ei roman, Everything and Nothing, a fost publicat în 2011; au urmat Dot (2013) și Our Kind of Cruelty (2018). A predat mulți ani cursuri de scriere creativă, inclusiv la New Writing South din Brighton, unde locuiește împreună cu soțul ei și cei trei copii.

“Când Nancy Hennessy e ucisă, lasă în urmă două prietene bune, o fiică și un soț, dar și un iubit secret. Nancy a fost superbă, bogată și apreciată de cei care o cunoșteau – din afară, viața ei părea perfectă.

În cursul anchetei apar detalii întunecate care arată cât de puține știau prietenele lui Nancy despre ea sau una despre cealaltă, și poate și cât de puțin se cunoșteau chiar pe ele.

Un roman captivant despre așteptări imposibile și secrete care mocnesc și devin letale, Femei imperfecte este povestit de trei femei fascinante. Prietenia lor complexă este nodul care trebuie descurcat pentru a răspunde la întrebarea: cine a ucis-o pe Nancy?

Araminta Hall explorează vinovăția și răzbunarea, dragostea și trădarea, dar și compromisurile pe care le facem și care ne schimbă irevocabil viața, realizând un tur de forță care te pune pe gânduri.”

  „Deși în miezul romanului se află o crimă, (…) adevăratele mistere se referă la dragoste, prietenie, obligații și dezamăgirile care vin odată cu trecerea timpului.“ ( New York Times)

   Povestea :” Te învăluie încet, ca o negură, până când te trezești cuprins cu totul în ghemul încurcat de relații, dornic să vezi ce o să se întâmple, cine pe cine o să trădeze și cum. (The New York Times Book Review)

  Romanul este structurat pe trei capitole care redau povestea spusă prin prisma fiecărei protagoniste. Femeile își spun povestea vieții lor legată de cea a prietenelor, din perioada facultății până în prezent, la moartea uneia dintre ele.

  Viața lor până la facultate ne pregătește oarecum pentru ideile și aspirațiile fiecăreia, ne explică de ce voiau să realizeze ceva diferit, să trăiască  altfel decât părinții lor. Visau că la terminarea studiilor vor face lucruri mărețe. Dar viața avea alte socoteli…

  Nancy, cea mai frumoasă dintre ele, o tipă sigură pe ea, provenind dintr-o familie cu situație bună, își dorea o viață diferită de a mamei ei. Ea voia să strălucească, să fie importantă, nu doar umbra unui bărbat. Când îl întâlnește pe Robert este convinsă  că a găsit tot ce își dorise: un soț cu perspective, o casă frumoasă, o viață sclipitoare. Doar că nașterea Zarei, perioada petrecută acasă, invidia că Robert este între oameni, o determină să fie etern nemulțumită. Parcă se mai atenuează senzațiile când își găsește de lucru,  ca traducătoare pentru o editură, și pare că începe ezitant să trăiască din nou. Dar,  pentru o ființă etern nemulțumită, nu este de ajuns și atunci când un tip îi face complimente, se îndrăgostește de ea și pare că o venerează, uită de tot, de copil, de soț, de prietene  și-și trăiește relația secretă. Doar când își dă seama cât și-a rănit soțul, care totuși o iartă, când vede și reacția lui Eleanor, deși nici unul nu știa cine e personajul din umbră, își dă seama cât rău le-a făcut tuturor și cât de imposibilă ar deveni viața ei, abia atunci încearcă să pună capăt relației. Dar bărbatul secret nu este de acord, încearcă s-o convingă, chiar s-o șantajeze. După ultima lor întâlnire Nancy este găsită moartă pe malul apei, lăsând în urmă multe întrebări și mistere neelucidate.

  Despre iubitul misterios Robert știa doar că existase, iar Eleanor că îl chema David și era de la serviciul lui Nancy. Dar se dovedește a fi o pistă falsă, care va distruge însă viața scriitorului pe care poliția îl bănuiește. Doar că nici scriitorul nici Robert nu o ucisesera.

  Eleanor își rememorează cu Mary viețile și momentele bune sau rele din prietenia lor.  Și ele își dorisera mai mult decât avuseseră acasă în copilărie.

  Eleanor se realizase, se ocupa de organizații de caritate  din lumea a treia, avea din când în când câte o relație, care  nu dura pentru că ea renunta mereu de frică să nu sufere și pentru că nu dorea să-i conducă cineva viața. Își iubea prietenele, le iubea copiii doar că  nu se vedea ducând viața lor. Pe Robert îl cunoscuse înaintea lui Nancy, dar când văzuse că o preferă pe aceasta se retrăsese cu elegantă.  Acum însă toată nebunia, cercetările poliției, agitația, îi fac să se agațe unul de altul, dar își dă seama că e inutil. Îl va căuta și pe scriitorul bănuit dar, după discuția cu el, va realiza  că acesta nici măcar nu o cunoscuse pe Nancy.

Și totuși unde era? Cine era amantul misterios? Cine o ucisese pe Nancy?

  Mary este poate cea mai ocupată dintre ele,cea care a renunțat la viața ei pentru un soț egocentric și pentru cei trei copii care erau rațiunea ei. Dar Howard se îmbolnăvise și,  de la moartea lui Nancy, părea că trăiește în afara timpului. Mary avea grijă de el ca de un copil, deși își dăduse seama că el fusese toată viața un tip preocupat de propria persoană, că nu-i păsa de copii și nici de ea, mai ales după ce născuse. Totul se învârtea în jurul lui, a științei lui, a aventurilor lui….Totul!!!! Și totuși ea parcă fusese vrăjită, trăind în umbra lui. Dar ultimele evenimente “o trezesc”, își găsește de lucru, își vede de copii, hotărâtă să-și schimbe din temelii viața.

Ce o determină pe Mary să se “trezească”?

Ce hotărâri ia?

Ce se va întâmpla cu Mary? Dar cu copiii ei?

Ce se întâmplă cu Howard?

Ce se întâmplă cu Robert?  Dar cu Zara ,fiica lui?

Ce hotărâri ia Eleanor?

Va găsi poliția criminalul?

Sigur că toate femeile sunt de acord  cu definiţia:

  “Căsnicia e foarte ciudată. Pe cât e de plină de iubire, pe atât e de plină de ură. E absolut imposibil să facem speculații despre ce se întâmplă într-un cuplu când sunt singuri în spatele ușilor închise.”

  Până la final se va afla adevărul pentru că: “Adevărul este că nici un secret nu rămâne îngropat pentru totdeauna”, dar, ce se va întâmpla, cum se va soluționa povestea,  veți afla citind cartea.

Credeți-mă merită pentru că romanul este:

  „Uneori surprinzător și alteori tulburător, Femei imperfecte este (…) o viziune înspăimântătoare asupra vieții domestice care a luat-o razna, scris complex, cu niveluri de slăbiciune și ferocitate feminină cărora este imposibil să le întorci spatele.“ ( New York Journal of Books)

„N-o să puteți lasă cartea din mână. Credeți-mă.“ ( Elisabeth Moss)

Carte disponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Femei imperfecte de Araminta Hall – Editura Trei – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.