Femicid de Pascal Engman – Crime Scene Press – recenzie

Femicid de Pascal Engman – Crime Scene Press – recenzie

by -
3
Femicid de Pascal Engman - Crime Scene Press - recenzie

Femicid, de Pascal Engman – Crime Scene Press – recenzie

Femicid

Autor: Pascal Engman

Crime Scene Press – 2021

RATTKUNGEN
Traducere: Mihnea Arion
Număr pagini: 445

  “Pascal Engman (n. 1986) este un scriitor și jurnalist suedez, care a devenit cel mai bine vândut scriitor de proză mystery & thriller al generației sale. Camilla Läckberg, David Lagercrantz și Academia Suedeză a Scriitorilor de Suspans l-au numit „o stea în ascensiune” a literaturii de gen.
Înainte de a scrie romane, Engman a fost jurnalist la ziarul suedez de seară „Expressen”, fiind unul dintre cei mai de seamă reporteri din redacție.
Cărțile din seria Vanessa Frank s-au vândut în peste douăzeci de țări și au fost traduse, printre altele, în engleză, spaniolă, italiană, germană, poloneză. În cadrul seriei, Engman explorează periferiile extreme ale societății suedeze, ca de exemplu naționaliștii de extremă dreaptă, așa-numiții „celibatari involuntari” (incels), sau islamiștii. Clasa socială și identitatea sunt teme recurente în cărțile sale.
Engman locuiește la Stockholm, dar în primele trei luni ale fiecărui an călătorește în Chile, unde scrie la următoarea sa carte.

Drepturile pentru seria Vanessa Frank au fost vândute în peste 20 de țări

Peste 100 000 de exemplare vândute în Suedia

Roman aflat pe lista celor mai bune romane crime ale anului 2019, conform Göteborg Posten

Nominalizat de Storytel și Adlibris pentru titlul de cel mai bun roman crime din 2019”

“Emelie, o tânără de 25 de ani, e găsită ucisă în apartamentul ei din partea de nord a Stockholmului. Pentru Vanessa Frank, cazul pare limpede ca lumina zilei. Totuși, e ceva la suspectul principal care îi creează Vanessei impresia că au ratat un amănunt extrem de important.

Între timp, în oraș se impune tot mai mult insidioasa rețea de „inceli”, celibatari involuntari, care vor să pedepsească femeile și care trăiesc în cele mai întunecate colțuri al internetului, uniți de misoginia lor violentă.

Să aibă uciderea lui Emelie vreo legătură cu această rețea subterană?

Dovezile nu sunt clare, iar anchetatorii și victimele deopotrivă se lasă orbiți de prejudecăți. Însă când Vanessa descoperă că la Stockholm se va organiza un festival dedicat în exclusivitate femeilor, cursa contracronometru începe într-un ritm nebunesc.”

  Cred că sunteți de acord cu mine că o carte polițistă bună trebuie să combine câteva elemente: multe personaje, crime, urmăriri, viețile private ale protagoniștilor, cât mai multă adrenalină, totul pe fondul problemelor sociale și politice ale momentului respectiv.

  Cartea lui Pascal Engman are toate acestea și încă multe alte elemente, care nu te lasă să zici “citesc mai târziu”, efectiv dă dependență.

   Și titlul “Femicid” mi s-a părut ciudat și totuși, deși interesant,  abia la final realizezi de fapt ce înseamnă.

  În cartea lui Engman se intersectează viețile, dorințele, visurile, psihozele multor personaje, și toate conștient sau nu conlucrează până la final.

  Pe cât de mult îmi plac astfel de cărți pe atât de greu e să scrii despre ele, așa că voi aplica “rețeta” pe care o știți deja, voi urmări personajele.

  În Stockholmul frământat de bande care sunt împotriva a tot și mai ales sunt rasiste, se infiltrează tot mai mult o rețea de așa numiți “inceli”, o mulțime de celibatari misogini care și-au făcut un scop din a pedepsi femeile, care nu-i iau în seamă.

  Nu se știu prea multe despre ei pentru că întâlnirile lor sunt pe darknet, colțuri întunecate ale internetului, unde se pot ascunde. Mai rar se întâmplă ca întâlnirile să fie față în față, sau ca ei să facă echipă.

  Acesta este cazul celor doi protagoniști:Tom paznic de închisoare și prietenul lui intelectual, cărora orice față de femeie le declanșează psihoza.Voiau să distrugă cât mai multe femei, să rămână în istoria “incelului”.

  Lucrând la închisoare Tom observă femei venind la bărbații lor, le face poze, le filmează în camera unde au vizite conjugale. Dar nu se limitează numai la ele.

  Abuzat de mamă în copilărie, apoi de colegi, neluat în seamă de femei nici măcar la sala de sport, tratat cu dispreț sau indiferență, toate fac ca ura lui față de ele să crească. Le pozează, le trimite amenințări, le provoacă drame familiale.

  Moartea a două femei Victoria și Emelie pornesc cercetările. Partenerii lor erau închiși totuși nu scapă de bănuieli. Dacă în cazul Victoriei  nu pot dovedi nimic la Emilie e altă poveste. Karim avusese o zi de învoire și adidașii lui aveau urme de sânge pe talpă.

  Echipei i se alătură Vanessa, un detectiv valoros de la Omucideri, pe care șefii o trimiteau în anchete unde era nevoie.

Ea nu crede în vinovăția lui Karim, mai mult are senzația că totul e înscenat.

Are dreptate!!!

  Părerea ei este confirmată de ziarista Jasmina, ale cărei drumuri se intersectasera din păcate cu Karim în ziua “permisiei”. Jasmina recunoscuse în poza lui pe unul dintre tipii care o sechestraseră și o violaseră. Vanessa este singura în care are încredere să-i spună, tocmai pentru a fi căutat în continuare ucigașul femeilor, deși Jasmina nu va face publică întâmplarea din varii motive personale și de muncă.

Urmează uciderea lui Rakel, amanta  celebrului prezentator Oscar Sjolander.

  Sigur că este bănuit prezentatorul, mai ales că Rakel e gravidă, și revelarea afacerii îi distruge viața. Apoi este bănuit Borje, un vagabond care-și făcuse cu Eva prietena lui un adăpost la marginea terenului lui Oscar. Este interesantă, sensibilă și tristă povestea de viață a lui și a Evei și o puteți afla citind cartea.

  Contactat, dar și înțeles de Vanessa, Borje îi spune că Rakel deschisese ușa unui bărbat, dar nu-l recunoaște pe Tom, la care detectiva ajunsese urmărind  proveniența unui pix cu amprentele lui Emilie.

  În toate cazurile Tom pare vinovatul deși Vanessa are reticențele ei. Încercarea unui bărbat, care nu era Tom, de-a o ucide îi dă ideea că acesta are un partener din umbră.

  Dar Tom îl omoară pe colegul ei și toți polițiștii sunt pe urmele lui, iar Vanessa este trimisă oarecum forțat să se odihnească pentru a-și reveni, ceea ce nu e stilul ei.

  Pe de altă parte Jasmina, tânăra jurnalistă care  nu-și povestise necazul,voia să se afirme,munca la ziar avea suișuri și coborâșuri, dar sprijinită și încurajată de Hans Hoffman un coleg mai în vârstă merge înainte. Hans care părea un tip de treabă,un coleg empatic, pleacă în final de la ziar.

Dar oare chiar era așa cum părea? Sau?

  Apoi este Nicolas, care avusese și el partea lui de răutăți și trădări, fost militar de carieră, care o ajută pe Celine, copila din vecini abuzată de tată și o sprijină și pe Vanessa în cercetările ei. Nicolas are o viață interesantă, dureroasă pe alocuri, o  sora, un tată, a căror poveste o veți citi în roman.

  Sigur că autorul scrie și despre alți polițiști, criminaliști, ziariști, despre luptele pentru putere, pentru un loc în față la slujbă, despre viața lor personală.

Finalul va aduna personajele principale la un festival unde vor fi împuscaţi oameni

  Jasmina este răpită de la festival, unde fusese trimisă pentru un articol, de Tom și partenerul lui, este aproape ucisă când ei consideră că nu mai au nevoie de ea. Norocul ei este încăpățânarea Vanessei de-a pune lucrurile cap la cap și ajutorul lui Nicolas.

  Dacă vreți să aflați ce se întâmplă cu personajele și sigur mai multe amănunte din viețile lor, sau cine este partenerul  lui Tom și de ce au ucis, dar și ce voiau să facă, citiți cartea.

Merită!!!

Iată și câteva păreri avizate:

O carte care trebuie neapărat citită. E unul dintre cele mai bune romane suedeze pe care l-am citit de mulți ani încoace. E imposibil s-o lași din mână.”(Camilla Läckberg)

Pascal Engman este maestrul noii generații. Proza lui are o forță incredibilă și îți creează sentimentul minunat că ai citi teatru. Cu o mână ușoară, te aruncă în situațiile dramatice pe care le prezintă. Cărțile lui sunt irezistibile.”(David Lagercra)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Femicid de Pascal Engman – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Evident, o sa ajunga pe lista mea de lectura. Frumoasa prezentarea, multumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.