Fiii soarelui – În căutarea originilor rasei ariene de Leah Kaminsky – Editura Rao – recenzie
Fiii soarelui – În căutarea originilor rasei ariene, de Leah Kaminsky – Editura Rao – recenzie
Fiii soarelui – În căutarea originilor rasei ariene –
Autor: Leah Kaminsky
Editura: Rao Books
Anul apariție: 2022
Nr. pagini: 280
Categorii : Beletristică, Roman istoric, Roman străin
Vreau să uit întunericul și să-mi aduc aminte doar binele. Iluzia este o mare tentație. Nu va mai dura mult până vom pluti amândoi, imponderabili, cu oasele goale ca ale păsărilor. Îmi amintesc că mi-ai vorbit despre mierle și talentul lor neîntrecut de a imita. Ele fură cântecele de la alți, ziceai tu. Îmi doresc să te întreb așa: Cum ne-au fost furate cântecele, notele stinghere, în vreme ce noi priveam în altă parte?
Fii soarelui este o carte de ficțiune inspirată din fapte reale a cărei poveste este redată în detalii conturate cu atenția pe care un pictor o acordă trăsăturilor unui chip, așternând printre culori acele caracteristici, fațade ale personalității prinse într-un moment nedefinit, dar cumva etern. Încercările unui tânăr ofițer german de a-și forma o carieră, pași parcurși pentru îndeplinirea obligațiilor ce derivă, momentele de frământări interioare, uneori curajul de a merge mai departe, ciudățeniile unei minți educate dar care în esență rămâne cea a unui vânător aprig și atât, sunt prezentate în primele capitole ale romanului.
Una dintre obligațiile unui ofițer german, la vremea aceea, era căsătoria cu o tânăra care să provină dintr-o familie germană sănătoasă, valoroasă din punct de vedere rasial, urmând un set de reguli stricte privind alegerea acesteia. O soție demnă de un ofițer SS trebuia să îndeplinească anumite rigori înainte de orice demers necesar căsătoriei. Punerea la dispoziția organelor abilitate a arborelui genealogic al ambelor familii începând cu anul 1800, era obligatoriu, rezultatul acestei analize decidea dacă acea uniune este viabilă sau nu. Ideologii …
În celebrul său discurs, a declarat: “O femeie, dacă își înțelege misiunea corect, îi va spune bărbatului: Tu ține-ți poporul departe de pericole, iar eu îți voi dărui copii”. Conducătorul va rămâne de-a pururi prima ta iubire.
Propunerea venită din partea unui comandant de temut, cunoscut pentru ororile comise, este privită la început cu neîncredere și teamă. Heinrich Himmler îi propune să conducă o expediție la poalele munților Himalaya, în regiunea Tibetului, având ca scop cercetarea glorioaselor origini ale Herrenvolk, magnifica rasa ariană.
Tu tinere, vei porni într-o călătorie în Tibet, pentru a pătrunde în măruntaiele pământului, acolo unde s-au războit Focul și Gheața, iar strămoși poporului german au ieșit triumfători drept Sonnenmenschen (Fiii Soarelui). Ființe perfecte, strălucitoare ca soarele. … Dată fiind experiența ta în zonă, pe lângă abilitățile tale de vânător, ești candidatul perfect pentru a conduce această expediție. Ție ți-a încredințat Reichul misiunea de a da de urma moștenirii noastre ancestrale.
Pregătirea pentru plecarea în expediție, problemele cu care se confruntă pe drum, întârzierile inerente, discuțiile aprinse dintre membrii echipajului, tensiunile politice existente între cele două țări, Marea Britanie și Germania, sunt prezentate în următoarele capitole. Intrarea în Tibet aduce noi nemulțumiri echipajului, deși politicoși și ospitalieri din fire, tibetanii îi primesc cu un minim de respect, oferindu-le eșarfa albă și atât. Ajung în cele din urmă la o colaborare optimă scopului expediției, transformând cele optsprezece luni petrecute acolo într-o perioadă benefică unor cercetării în diverse domenii. Trecerea în revista a acestor detalii este una succintă, autorul rezumându-se la o prezentare mai amplă a pasiunii lui Ernst pentru viețuitoarele pe cale le vânează, urmată de o analiză a acestora.
Relația personajului principal cu soția sa este dezbătută din diverse unghiuri pe întreg parcursul cărții. Neînțelegerile, diferențele de opinii, ajungându-se ulterior la lipsa respectului reciproc, deși sentimente care îi leagă nu scad în intensitate, rămân agățate prin dorul permanent și relatarea amintirilor frumoase de-a lungul timpului. Povestea celor doi este una tristă, final ei vă las să îl descoperiți citind această carte.
Poate că era soția lui, dar știa că, în visele lui Ernst, Tibetul era amanta lui secretă. La fel ca una dintre păsările sale migratoare. Ernest era vrăjit, menit să răspundă la cântecul de sirenă al unui tărâm îndepărtat; Herta, pe de altă parte, iubea mirosul de acasă… Între timp, ea încă învăța “ geologia” omului pe care îl iubea: Fisurile din inima lui și profunzimea stărilor sale de spirit, schimbându-se într-o clipă, ca un început de furtună puternică….
Cum poate o clipă să schimbe o viață, o decizie de moment să o redefinească, este greu de acceptat. Vă este cunoscut sentimentul? Recomand această carte tuturor celor care vor să afle povestea unor tineri care știu ce vor, dar nu reușesc să găsească drumul potrivit.
Interesant subiectul! Felicitari pentru recenzie Iliuta!
Mulțumesc mult !