Filiera greceasca de Bogdan Hrib-Editura Tritonic

Filiera greceasca de Bogdan Hrib-Editura Tritonic

by -
8

„Prostie mai mare nu există. Diamante ascunse în nasturii unei haine, trimise în bagajele unei dansatoare.”

Filiera grecească de Bogdan Hrib

Editura: Tritonic
Nr. pagini: 158

     De același autor:
– Seria Stelian Munteanu – Blestemul manuscrisului, co-autor Răzvan Dolea
Somalia, Mon Amour, co-autor Sofia Matei
Ucideți generalul
-3+1, povestiri
Vânătoare de asfințituri pe strada 42, povestiri
– Volume independente – Ultima fotografie, roman
Terapie pentru crimă, roman, co-autor Kiki Vasilescu

          Am ocazia să citesc pentru prima dată o carte scrisă de autorul Bogdan Hrib, după ce am fost ispitită de recenzia la romanul Ultima fotografie și de interviul altfel, apărute la noi pe site, aşadar încep Filiera grecească, volumul I al seriei Stelian Munteanu. Fiind într-o perioadă aglomerată, am încercat să mă concentrez la ceea ce citesc. Am rămas plăcut surprinsă încă din primele pagini de naturalețea scriiturii, de acel flow al cuvintelor într-un mod simplu și plăcut pentru o lectură ușoară.


         Stelian Munteanu lucrează ca purtător de cuvânt al Poliției Judiciare (jurnalist). O crimă îi întrerupe vacanța în Grecia – Paralia, o vacanță mult așteptată după prea mulți ani fără concedii, stres, oboseală, divorț.  Nu știu de ce imaginea personajului m-a dus cu gândul la faimosul detectiv Colombo. Fiind nevoit să ancheteze o crimă în calitate de polițist român, suspectul fiind tot un cetățean român.
Suspectul Daniel Ioan Manole – 23 ani cunoaște o dansatoare într-un bar, Tania (victimă), se îndrăgostește de ea după nici o săptămână petrecută împreună și hop se trezește într-o încurcătură, una de proporții fiind suspectul principal al crimei.
Tatiana Sevcenko alias Tania este o rusoaică de aproximativ 25 ani, dansatoare. Singura persoană care o cunoaște este prietena ei Galia Kalughina (rusoaică şi dansatoare) puțin peste 20 ani. Ciudat e că deși era vară Tania purta cu ea o blană scumpă.

       Iannis Theodopoulos este inspectorul șef de poliție cu care Stelian trebuie să coopereze. Amândoi încearcă să descopere dacă Manole este implicat în crimă, acesta este ajutat de Nora Popescu și soțul ei Mircea mai în vârstă cu 15 ani ca aceasta, spre 60 ani, om de afaceri, foarte bogat și influent, care la un moment dat fug din Paralia.
Lăsând la o parte faptul că e vorba de o anchetă pentru crimă, autorul introduce haz, o urmă de umor românesc pe meleaguri străine.
La o masă alăturată, o familie românească și supraponderală-tată, mamă și doi băieți – comandă ceafă de porc cu cartofi prăjiți și hamburgeri pentru copii, plus două beri și cola… Ciudat, lui Munteanu îi era rușine pentru compatrioții săi. Dar în fond e treaba lor, n-o să mă apuc să le fac eu educație. Mare prostie să mănânci porc când poți avea pește proaspăt. E și mai sănătos, și…..” tipic românesc să ne uităm în straița vecinului.
Mihail Sergheevici Pușkin zis Mișa e rus, fost agent FSB, KGB, apare în momente cheie, aduce un motiv pentru crimă, traficul de diamante scumpe și recomandă să se ceară sfatul unei specialiste în mineralogie Eleni Papastergiu, profesor la Universitatea din Salonic, grecoaică, 30 ani.
Mi-a plăcut grecoaica, femeie cu coloană vertebrală, oare Stelian o place și el?
Mai apar câteva personaje importante în investigații, ancheta se mută la București, după la Viena. Întrebări, anchete, indicii, acțiuni, amenințări care plutesc în aer, împușcături. Mi-a plăcut combinația Româno-greco-austriacă.

        „Prostie mai mare nu există. Diamante ascunse în nasturii unei haine, trimise în bagajele unei dansatoare.
–Să fie traficul de diamante motivul crimei?
– Stelian se transformă dintr-un purtător de cuvânt într-un adevărat detectiv (Colombo)?
Autorul păstrează o urmă de mister până la finalul cărții unde criminalul se dovedește a fi… surpriză, nu vă spun, eu nu mă așteptam și vă invit să citiți cartea pentru a descoperi.
Felicit autorul și cu siguranță am să completez seria. Îmi place dragul meu „detectiv Colombo”
Nota mea pentru această carte este 10.

Editura TritonicCartea Filiera grecească de Bogdan Hrib a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tritonic. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Vero
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

8 COMMENTS

  1. felicitari vero!toata seria este foarte buna,asa ca fetelor cititi cartile autorului! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.