Florile soarelui de Martha Hall Kelly – Editura Litera – recenzie
Florile soarelui, de Martha Hall Kelly – Editura Litera – recenzie
FLORILE SOARELUI
AUTOR: MARTHA HALL KELLY
EDITURA: LITERA (colecția Blue Moon)
ANUL APARIȚIEI: 2021
NUMĂR DE PAGINI: 560
TITLU ORIGINAL: Sunflower Sisters
,,Inspirată din fapte reale, Florile soarelui oferă o privire vie și detaliată asupra experienței războiului civil, de la viața barbară și inumană a sclavilor de pe plantații la New Yorkul devastat de război și la ororile petrecute pe câmpul de luptă. Este o poveste despre curajul femeilor captive într-o țară în prag de dezastru, care se luptă pentru o viață mai bună și mai echitabilă pentru toți, indiferent de rasă sau origine socială. ’’
Florile soarelui este o altă capodoperă literară a autoarei Martha Hall Kelly. Așa cum ne-a obișnuit în romanele Trandafirii pierduți și Când înflorește liliacul ea scoate la iveală povești neștiute ale unor femei care au făcut istorie.
Ficțiune istorică, romanul Florile soarelui este construit pe baza unui personaj adevărat, Georgeanna Woolsey, strămoașa lui Caroline Ferriday din romanul Când înflorește liliacul.
Cel de-al treilea volum din saga familiei Ferriday, ne poartă prin mijlocul Războiul Civil dintre Nord și Sud, oferindu-ne o imagine detaliată care se construiește pas cu pas, din perspectiva a trei femei diferite.
Georgeanna Woolsey– este o luptătoare pentru drepturile femeilor, o susținătoare ferventă a eliminării sclaviei.
Gemma a cunoscut doar sclavia, o viață plină de abuzuri, dar în ciuda dificultăților reușește să își păstreze speranța.
Anne-May, stăpână de sclavi, deloc empatică la suferințele sclavilor, trăiește din exploatarea sclavilor pe plantația sa din Maryland.
Când războiul începe, Georgy se înscrie la cursul de infirmiere, pentru că dorește să își ajute țara. Se lovește de prejudecățile bărbaților care pun la îndoială priceperea unei femei în domenii destinate exclusiv bărbaților. Spirit îndrăzneț și perseverent, Georgy nu cedează o clipă și visează să își înființeze propria școală de infirmiere destinată tuturor femeilor indiferent de culoarea pielii sau clasă socială.
Am admirat spiritul puternic al familiei Woolsey, devotamentul lor față de propria familie, dar și față de celorlalți. Surorile Woolsey alături de mama lor fac muncă de voluntariat pentru susținerea soldaților, dar și pentru ajutorarea persoanelor de culoare. Altruismul și curajul familiei Woosley este admirabil, iar Georgy este personajul principal pe care nu ai cum să nu îl îndrăgești. Încăpățânată, sinceră, hotărâtă, Georgy este o femeie atipică pentru acea perioadă. Deși provine dintr-o familie bogată, alături de sora sa Eliza, nu se feresc să facă o muncă atât de grea, ca cea a unei infirmiere pe timp de război.
Frank Bacon, apropiat al familiei și un medic dedicat, o curtează pe Georgy. Relația lor trece prin multe suișuri și coborâșuri, pentru că Georgy nu este sigură de sentimentele ei. Războiul o maturizează și astfel realizează că ceea ce simte pentru el, este mai mult decât o prietenie. Am admirat-o și pe mama lui Georgy, care rămasă văduvă își crește copiii insuflându-le valori adevărate ca altruism, empatie, sacrificiu.
Paginile povestite din perspectiva Gemmei, creează un tablou în care lipsa de umanitate a stăpânilor de sclavi te oripilează. Copiii sunt răpiți de lângă mamele lor și vânduți în târguri ca pe niște animale, sclavii trăiesc în condiții mizere, hrăniți necorespunzător, orice nesupunere este aspru pedepsită cu bătăi crunte, femeile sunt victime ale abuzurilor fizice. În ciuda situației grele, familia Gemmei este raza de lumină în tot acest întuneric. Când munca se termină și stăpânii au adormit, se strâng în mica lor colibă și își fac planuri de viitor. Visează să fugă în Nord, unde o pot lua de la zero.
Gemma este un personaj de departe admirabil. Pentru cei 16 ani ai ei, este maturizată înainte de vreme, deține o inteligență remarcabilă și este o fină observatoare a oamenilor. Știe să citească și să scrie, iar acest lucru îi oferă un vădit avantaj. Este atașată de familia sa, și are o relație specială cu sora ei, Patience. Foarte talentată în croitorie, ea reușește să creeze haine deosebite din cârpe ponosite.
,, Nimeni nu știe de ce e în stare până în clipa în care este nevoit să înfrunte un pericol. ’’
Anne-May este un personaj detestabil, nu ai cum să empatizezi cu ea. Preocupată doar de propria persoană, infatuată, superficială, lipsită de compasiune și scrupule, Anne-May este reprezentanta tipică a stăpânei de sclave. Deși este căsătorită, ea își înșală soțul, cu Jubal, un afacerist dubios. Anne-May o pune pe Gemma să transcrie într-un caiet scrisorile trimise de pe front de către soțul său, la sugestia lui Jubal, care transmite informațiile armatei inamice.
LeBaron, supraveghetorul abuziv și nemilos, încearcă să o violeze pe Gemma, dar părinții ei intervin, însă acest lucru se lasă cu repercusiuni, astfel că tatăl ei este omorât. Gemma și bucătăreasă Sally sunt vândute, motivându-se că au creat probleme, iar Gemma ajunge printr-o ironie a sorții în război, fiind confundată cu un bărbat. Rănită, ajunge să fie operată de Frank, iar Georgy o ia sub aripa sa. Gemma stă cu gândul la mama și sora sa, rămase la plantație și vrea cu orice preț să le scape din acel calvar.
,, – Să nu îndrăznești să-ți pierzi speranța, Jemma! Ai auzit! Să lupți!
Am auzit-o, dar nu am putut spune nimic. Eram prea amorțită pentru a reacționa. Mergeam, alături de Sally Smith spre un întuneric din ce în ce mai mare.’’
Anne-May, presată de Jubal și de autoritățile care încep să investigheze scurgerea de informații, pornește în căutarea Gemmei, de teamă că acel caiet cu secrete ar ajunge pe mâna Armatei și va fi acuzată de trădare.
În New York, Gemma înflorește, sub ocrotirea familiei Woolsey, ea se angajează la un magazin de tutun și chiar se îndrăgostește de asistentul lui Frank, Nathan. Viața în New York este fascinantă și Gemma reîncepe să își facă planuri pentru o viață mai bună. Printr-o înșelăciune, Anne-May o readuce pe plantație, dar Patience îl atacă pe LeBaron și sunt pe cale să fie omorâte de oamenii acestuia.
Ce se va întâmpla cu Gemma și sora sa? Georgy și Frank vor rămâne împreună?
Un roman fascinant, care în ciuda multor informații istorice, îți va transmite cele mai frumoase lecții, reamintindu-ți că în timpuri grele, depinde doar de noi să schimbăm lumea. Nu este nevoie decât de puțin curaj și determinare, și restul va veni de la sine. Explicația titlului pe care o veți afla la sfârșitul romanului, este încă o dovadă, că oamenii sființesc locul. Florile soarelui, care erau puse în locuri strategice, reprezentau un cod pentru anunțarea pericolelor, de-a lungul drumului clandestin numit Underground RailRoad. În acest fel, sclavii ajungeau în siguranță, și erau preluați de persoane care susțineau cauza lor.
Vă invit cu drag, să citiți acest roman, care vă rămâne pentru totdeauna în sufletul vostru, prin personajele puternice și autentice pe care autoarea le-a dat viață.
,,De la spioanele sudiste la asistentele medicale de pe front, Florile soarelui țese o poveste cu personaje feminine extraordinare, hotărâte să schimbe modelul lumii în care trăiesc. Călătoria Jemmei și cea a surorilor Woolsey îi va face pe cititori să le aprecieze pe cele care, cu ani în urmă, au luptat pentru dreptate și au devenit adevărate pioniere ale timpului lor.” (Lisa Wingate)
Foarte frumoasa recenzia, mulțumesc pentru recomandare!
Frumoasa recenzie! Multumim Anca!