„Frumusetea sta in ochii celui care priveste”

„Frumusetea sta in ochii celui care priveste”

by -
15

„Frumusețea stă în ochii celui care privește”

Trăim într-o lume în care tehnologia avansează cu o viteză uluitoare. Prin complexitatea minții sale, omul a reușit să creeze un mediu în care cuvântul de ordine este confortul. Apoi a trecut dincolo de coordonatele acestuia, a căutat, a cercetat… a găsit mijloace prin care să păstreze tinerețea cât mai mult. Creme, loțiuni… măști… tratamente… tot ce o femeie și-ar putea dori în materie de frumusețe. Și totuși… s-a mers mai departe și asta pentru că în toate aceste revoluții tehnologice, un singur lucru nu a reușit omul să învingă: timpul. Iar acesta s-a dovedit necruțător, chiar și acolo unde bisturiul a insistat în repetate rânduri.

Există femei care acceptă procesul natural al trecerii timpului, cu toate schimbările pe care le implică acesta, intuind magia fiecărei etape a vieții, feeria frumuseții adolescentine, divinitatea frumuseții mature și farmecul special al vârstei înaintate. Toate acestea sunt etape ale vieții, prin care e musai să treci ca să nu-ți pară rău la final…

Însă, există și femei care se vor să sfideze timpul, făcând exces de operațiile estetice, în speranța că vor reuși în acest fel, să rămână veșnic tinere. Și bătălie cu bătălie, timpul le demonstrează că le este net superior, dar ele persistă în încercări. În anul 2005, femeia cu cele mai multe operații chirurgicale estetice era din SUA și își făcuse, până în acel moment, 47 de intervenții, printre care lifting-uri faciale, implanturi faciale şi în buze, rinoplastii, operaţii la braţe şi la coapse, liposucţii, peeling-uri chimice, micşorarea bărbiei şi aplicarea de machiaj semi-permanent.

Din 2005 până în 2015, femeia și-a păstrat aceeași obsesie, numărul intervențiilor sale ridicându-se la 52… și asta pentru că, pe măsură ce trec anii, se descoperă noi și noi metode și proceduri chirurgicale prin care se spune că timpul poate fi oprit. De altfel, într-unul din interviurile pe care le-a dat după ce a intrat în Guinness Book pentru titlul de „femeia cu cele mai multe operații estetice”, aceasta a declarat că dincolo de dorința de a fi frumoasă, s-a instalat în inima sa obsesia de „a-și bate joc de timp”. La fel cum ea și-a dorit „să-și bată joc de timp”, multe femei căzute și ele în aceeași capcană, au avut de suferit de pe urma deciziilor lor. La numai 28 de ani, un fotomodel din Brazilia, făcuse și ea o adevărată obsesie și, după mai multe intervenții de corectare a defectelor, a făcut infarct. O altă femeie, din SUA, în vârstă de 34 de ani, a murit în urma unei operații de mărire a feselor. Cazurile de deces în urma operațiilor de acest fel sunt prezente, din păcate, și în țara noastră. În 2013, o femeie de 30 de ani a murit în urma unei operații estetice la sâni. Lista e mai lungă… dar nu vreau să o mai continui.

Fără a judeca deciziile personale ale fiecărui individ, spun doar că în viață, e foarte ușor să-ți pierzi echilibrul și să cazi pradă iluziilor. Un lucru e sigur și demonstrat: timpul, în această existență, are un singur sens și nu poate fi oprit. Cât despre frumusețe… într-o seară de mai, în vremea când eram studentă, Shakespeare mi-a spus că „Frumusețea e în ochii celui care privește”… iar eu i-am zâmbit și, privindu-i fotografia de pe volumul de versuri, i-am răspuns că avea dreptate!

Autor: Rodica Puşcaşu
Review overview
5
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

15 COMMENTS

  1. felicitari,Rodica,ai dreptate,dar azi conteaza mai mult frumusetea exterioara decat ceea interioara !multi barbati asta cauta…

  2. Este bine punctata aceasta chestiune, intr-adevar frumusetea este in ochii privitorului, deoarece de-a lungul epocilor idealul de frumusete a fost mereu altul, niciodata acelasi. Totusi, unele persoane isi fac operatii estetice undeva dupa 40 de ani in scopul de a arata mai tinere, pe cand altele o fac la varsta de 20 de ani pentru a se conforma unui tipar, deci avem doua situatii diferite :pentru tinerete si pentru frumusete (una nu o implica automat pe cealalta, decat daca vrem sa spunem ca toti tinerii sunt frumosi). Adeseori oamenii (si unii barbati apeleaza la chirurgie estetica, sa nu uitam) uita ca in spatele frumusetii de obicei trebuie sa existe si o charisma, un farmec al personalitatii, altminteri frumusetea e doar o masca rece, care doar iluminata din interior revela adevaratul ei potential.

  3. Se pune, din păcate, un accent din ce în ce mai mare pe ambalaj, pe exterior, în detrimentul a ceea ce există în interior, în detrimentul esenței. E adevărat, e superb să fii frumos, însă frumusețea ar trebui înțeleasă mai mult ca un complex alcătuit din suflet și trup, ambele coordonate aflate în echilibru. Cred că numai în acest fel te poți simți frumos indiferent de vârstă și fără să modifici ceea ce a fost creat prin natură. Însă, pe de altă parte, progresul aduce cu sine schimbări, iar omenirea, de-a lungul timpului, a manifestat mai întâi reticență la schimbări … pentru ca apoi, să le includă în stilul de viață și ele să devină stare de normalitate. Un exemplu elocvent e fusta mini, care a creat o adevărată isterie atunci când a fost creată… iar acum, e doar un obiect vestimentar. Și exemplele ar fi multe… operația de cezariană, de exemplu, a fost considerată, la început, o interventie neobisnuită, împotriva naturii… iar apoi s-a demonstrat că în acest fel se pot salva vieți.
    Ideea este că dincolo de progres, e esențial să ne păstrăm echilibrul, iar exagerările, după cum a demonstrat timpul, pot duce la dezastre.

  4. Felicitari, Rodica ! Este dureros, dar aceasta este realitatea ! Imi place foarte mult articolul tau ! Shakespeare o spune bine intotdeauna ! locco_smiley_10

    • Din pacate citatul nu-i apartine lui Shakespeare ci lui William Wordsworth, poet romantic englez

  5. frumos,interesant si bine punctat rodica.
    si da nicol ai dreptate pe multi i-a interesat ,ii intereseaza si-i va interesa mai mult exteriorul chiar daca de multe ori s-a dovedit a fi doar forma fara fond.
    hai sa zicem ca cei destepti care stiu ce sa aprecieze sint putini(si aici nu ma refer numai la barbati).
    felicitari rodica si felicitari si pentru intrarea in echipa!

  6. Frumos articolul. Si bine punctat. Traim intr-o epoca in care operatiile estetice de orice fel ( fizice si psihice ) sunt la moda. Nu mai are valoare ce este inauntru, ce este in suflet ci important este exteriorul, conteaza aparentele. Nu imi permit sa judec dar parca am luat-o razna cu totii . Ce este mai grav este faptul ca parintii isi indruma copii pe acest drum. Desigur, nu generalizez dar am intalnit asemenea cazuri. Si din pacate nu putine 🙁 🙁

  7. Citatul NU e al „romanticului englez” la care faceți trimitere. Păcat că un text rău scris mai are și trimiteri aiurea.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.