Generaţia de lut de Dr.Lucian Ciuchiţă-recenzie
Generaţia de lut de Dr.Lucian Ciuchiţă-recenzie
Generaţia de lut
Autor: Dr.Lucian Ciuchiţă
Editura: Andreas
Număr pagini: 207
Ce aș putea spune eu mai mult despre Lucian Ciuchiță decât o spun chiar cărțile sale? În niciun caz că iubește Literatura și că Ea îl iubește pe El! Pe asta o știm cu toții și ar fi o noutate precum Secretul lui Polichinelle și, evident, nu mă miră deloc – cred că nici pe dumneavoastră – că încă o carte tocmai i-a fost publicată. Este o carte de psihologie – poate nu chiar tocmai o noutate în sine, căci toate operele sale deja publicate au, cel puțin, un iz nu doar filosofic, ci și pshihologic, remarcabilă fiind maniera inedită în care Lucian Ciuchiță își expune crezul și gândurile, de apreciat fiind de asemenea și curajul de a trage anumite semnale de alarmă, vorbind despre lucruri tabu, pe care alți autori le evită. Lucian nu doar a înțeles că societatea românească este mai dezbinată ca niciodată, ci chiar, cu mult talent și obiectivitate, încearcă să facă puțină lumină în bezna Tartar-ului în care suntem scufundați.
Da, nu mai erau de ajuns câteva articole strecurate pe ici pe colo, era necesară o lucrare amplă, mustind de exemple, din care fiecare să tragă o concluzie. S-au scris multe lucrări despre manipulare și persuasiune, despre rolul negativ și nociv al acestora, precum și despre pericolul la care se expun cei care primesc informații – pe care nu le trec prin filtrul gândirii proprii – ci le acceptă fără nicio urmă de îndoială, fără o minimă analiză, dând valoare de axiomă unor inepții, de tăria piftiei în fața logicii și a bunului simț.
Această carte are meritul de a îl provoca pe cititor să își depășească comoditatea acceptării informației furnizată de-a valma cu concluzia, obligându-l să-și pună trei întrebări capitale: “Este adevărat ce se spune? Ce se urmărește, de fapt? Cui folosește?” Ei bine, asta încearcă Lucian Ciuchiță să ne spună într-o carte care nu doar se vrea, ci chiar este o lucrare inedită. cu un puternic caracter științific și educativ.
Dincolo de explicațiile obiective se află puterea exemplului, o adaptare la situația existentă din zilele noastre, și, în plus, o expunere interesantă a cauzelor care au condus la acest conflict dintre generații, care nu s-a mai produs nicicând în România. De ce s-a ajuns aici și, mai ales, de ce nimeni nu încearcă să explice fenomenul pentru a înțelege atât generația X cât și generațiile Y și Z… ? De fapt, cine este “generația de lut”? Este acea generație pe care ticălosul Sistem, pentru a-și atinge scopul, o face să creadă cu totul altceva decât adevărul, acea generație care se lasă manipulată și, care paradoxal „O sancta simplicitas” are impresia că deține adevărul, când, de fapt, trăiește într-o realitate paralelă.
Lumea din zilele noastre nu este prezentată la televizor așa cum este ea de fapt, aglomerată și murdară, plină de compromis și avataruri cotidiene, lipsită de valoare și norme morale. Care sunt organizațiile secrete care conduc lumea, adusă în pragul haosului cu bună știință, cu un plan diabolic bine pus la punct, sub masca progresului tehnologic atât de des trâmbițat? Evident, unii vor fi întotdeauna sclavi și alții vor conduce de la distanță plebea… Lumea ca o turmă de vite, un simplu pion într–un joc care nu o depășește numai pe ea, un joc condus de „Cineva” ascuns în culise, un joc care nu a început nici azi și nici ieri, ci cu multă vreme în urmă, un joc pe care îl practică întreaga omenire de când este ea și în care doar „Casa câștigă”. Nu vreau să insist – nu deocamdată – asupra metodelor folosite de acel „Cineva”, devoalând de la bun început că scopul este distrugerea tuturor valorilor universal valabile: familia și sentimentul mândriei naționale, religia și cultura națională, urmărindu–se nu atât globalizarea, cât gloabo–lizarea”.
Pentru a dezvolta și trata pe larg subiectul așa cum și–o propune de altfel prezentul volum – trebuie spus „aici și acum”, rezumativ, că în atingerea scopului de a face din oameni roboți, se folosește „metoda Procust”, acționându–se pe principiul de guvernare: „Divide et impera”.
Un fragment mi-a atras în mod special atenția și cred că poate fi, dintre toate, cea mai bună explicație pentru ruptura dintre generații.
„Tot spălare a creierelor este și incultura propovăduită în absolut toate domeniile, ce a dus, efectiv – și nociv – la o ruptură dintre generații.
Tinerii de astăzi, câți citesc, citesc numai „importuri”: „Harry Potter”, „Lord of the Rings”, „Game of Thrones” și alte bestseller–uri, din fericire fiind încă feriți de pasiunile cititorului american care pretinde că se numesc „Cărți grafice” benzile desenate pe care, pe vremuri, le citeau la noi copiii de 6–8 ani.
De aici, de la lecturile lor (ale a lor noștri tineri), li se trage și viziunea ocultă asupra lumii și vieții în general, și, implicit, ruptura dintre generații.
Pur și simplu, generațiile formate în urmă cu 50–100 de ani au citit mai mult literatură clasică, ce insuflă un anumit set de valori, o anumită viziune asupra lumii, trasând un anume scop/ideal pentru tineri.
Bestseller–urile din ziua de astăzi încurajează cultul plăcerilor (hedonismul), dorința de putere și întreaga mentalitate liberală – fă ce vrei, trăiește clipa, o vulgarizare a maximei latine „Carpe diem”! – de care nici 5% n–au auzit… mai pe șleau spus: nu avem parte de libertate, ci de libertinaj. Lecturile de astăzi NU promovează deloc responsabilitatea, altruismul, apărarea celor slabi și neputincioși.Pentru tinerii de azi, toate valorile medievale ale onoarei și cinstei sunt rele – tare de care nici nu vor să audă; și cum să se autosacrifice pentru ceva mai măreț ca ei, când toată literatura modernă, toate filmele și societatea în general le bagă–n cap că ei sunt nemaipomeniți și pot face ce vor, ce le place, fără să dea nimănui socoteală?”
Acestea fiind spuse, invitându-vă să descoperiți o carte extrem de interesantă, cu un puternic mesaj pentru cetățenii României, pentru a nu mai cădea cu atâta ușurință în capcanele manipulării, îmi permit să închei cu un nou fragment, care, recunosc, m-a pus pe gânduri:
„Românilor le–a fost inoculată ideea că sunt un neam de trădători, leneși, corupți și hoți și de aceea nu sunt capabili să se conducă singuri, musai să fie conduși de alogeni!
În paralel cu „lucrătura” aceasta din școli, mass–media în căutare de senzațional (ori din crasă prostie) „a muncit” din greu, în special prin intermediul televiziunilor, ca să–i convingă pe români că sunt niște degenerați incapabili, puși numai pe trândăveală și hoții, ceea ce este cu totul fals! Româncele – inclusiv mamele, soțiile, surorile și fiicele lor? – au fost prezentate ca fiind curve și ahtiate după bani nemunciți, prin transformarea în vedete și „modele” demne de urmat a unor tipe siderant de inculte, iar bărbații – ei înșiși, părinții, frații și fii lor? – au fost arătați ca niște bețivi violenți, leneși și hoți.
Totodată, românii au fost prezentați ca niște ticăloși care–și omoară pruncii – cazuri izolate de mame vinovate de pruncucid au fost generalizate! – și s–a mințit enorm cu copiii crescuți în orfelinate ale groazei inventate, tocmai ca să apărem în ochii altora ca niște ființe iresponsabile și inumane!
Nu mai vorbesc de DNA și așa–zisa „corupție”, de–ți vine să crezi că românii au inventat–o!
Culmea este că doar românii sunt cercetați și băgați în pușcării, în timp ce corupătorii străini sunt bine merci și–și văd de jefuirea țării în continuare!”
Sunt numai câteva idei din conţinutul cărţii. Lucian Ciuchiţă ne poveşteste despre metodele de manipulare, despre societăţi secrete şi istoria lor din timpuri străvechi şi până azi şi despre multe alte lucruri.
Daca sunteţi curioşi citiţi cartea pentru că merită este foarte interesantă şi instructivă.
Recenzii cărţi Lucian Ciuchiţă
Facebook Lucian Chiuchiţă
Felicitări pentru recenzie, nu-mi place genul acesta de psihologie, pentru mine nu semnifică psihologie, este doar părerea unui om pusă pe o foaie, începe să dea sfaturi, de cele mai multe ori chiar autorul are probleme mai mari decât cei cărora le dă sfaturi sau critică. Am citit câteva cărți din curiozitate, dar am rămas cu dorința de a-i pune multe întrebări autorului.
Din pacate ceea ce spune este foarte adevarat si cartea chiar e scrisa pe intelesul tuturor.Citind iti regasesti de fapt gandurile din anumite momente doar ca nu le poti pune pe hartie.Si pentru mine a fost o provocare pentru ca nu citesc psihologie .
Nu spun că nu spune o realitate, doar că nu îmi plac chiar atât de mult. De multe ori nu era nimic nou. Poate într-o zi o voi lua să văd dacă chiar o să-mi placă sau nu.
Felicitari pentru recenzie, Arci! Da, e cunoscut substratul psihologic si filosofic din cartile domnului Ciuchita :). Cel mai adesea, actiunea este un pretext pentru un mesaj anume. P.S.: Nu citesc romane grafice, dar n-am nimic cu cei care o fac :)) De asemenea, nu vad nimic rau in a citi „importuri”. Doar sunt fana infocata Harry Potter :)) Doar ca da, trebuie sa alternezi, nu poti citi numai acest gen. Putina literatura clasica n-a facut rau nimanui 🙂
Stiam cand am citit si chiar asteptam reactia ta apropo de Harry Potter.Sunt convinsa ca ti-ar placea carte ,chiar daca este pur teoretica,pentru ca spune foarte multe.
:)) Da, eu nu zic de carte. Stiu ca are un substrat bine delimitat, un mesaj. Ma refeream strict la mentiunea cu Harry Potter, dar na, este doar un exemplu.
Am citit cu mare drag recenzia ta, Arci! Felicitari, atat tie, cat si autorului!
Multumesc Alina.Cred ca lui Lucian Ciuchita ii place sa ma provoace sa citesc genuri pe.care nu le-am citit pana acum.Dar trebuie sa recunosc ca a meritat si asta si „Monada Ratiunii”
Eu vreau cartea. Apreciez profunzimea subiectelor pe care le abordează domnul Lucian. O recenzie completa si complexă. Felicitări!!!!
Cel mai important este ca e o carte scrisa pe intelesul tuturor ,care sigur merita citita si „gandita.
Românii s-au aflat mereu pe patul lui Procust, așezați frumos din proprie inițiativă.
Andreea sunt convinsa ca ti-ar placea cartea.
Cine a citit una din cărțile domnului Ciuchita știe că stilul său este unic și fiecare scriere e o artă la superlativ.
Arci, te felicit și îți mulțumesc pentru recenzia aceasta minunată și nu-mi rămâne decât să caut cartea!
Felicitări din inimă și domnului Ciuchita!
Multumim Rodica!Si mie imi plac toate cartile lui.Iti dai seama daca m-a convins sa citesc carte de psihologie si filozofice?!!!!
Felicitări pentru recenzie ! Îmi plac romanele autorului ! Mulțumesc pentru recomandare !
Cu drag Iliuta!Important e ca-ti vei regasi gandurile si parerile despre anumite subiecte,si explicatii pentru unele lucruri pe care le-ai sesizat sau despre care ai citit.
Domnul Ciuchita are un stil aparte si unic si abordeaza subiecte interesante.
Asa este si cu toate ca pare doar teorie subiectele abordate sunt extrem de reale
Arci, ma tot tentezi cu cartile autorului. Eu inca nu am citit niciuna, dar voi remedia.
Eva incearca.Mie imi plac foarte mult tocmai pentru „substratul”(cum spunea Sorina)pe care il au si pentru faptul ca te determina sa si „gandesti”cartea.
Felicitãri pentru articol, Arci 🙂
Poate voi citi si eu in viitor vreuna din cartile domnului Ciuchita, pe care ni le-ai prezentat atat de frumos!
Multumesc Cosmin.Incearca cred ca ti-ar placea
Un subiect foarte actual si dureros totodată! Sunt foarte mulți care se complac in efectul acesta de turma!
Adevarat Nicol,motivele sunt diferite si modul in care sunt manipulati
Arci, iti multumesc din suflet pentru minunata recenzie si raspunsurile obiective pe care le-ai oferit cititorilor. Am fost plecat in Belgia si nu am putut sa particip la discutii. Imi pare rau. In schimb, ma bucur ca a starnit interesul aceasta generatie de lut…