Geniul din noi: sfârșitul inteligenței limitate și ce înseamnă asta pentru noi...

Geniul din noi: sfârșitul inteligenței limitate și ce înseamnă asta pentru noi – David Adam – Rao – recenzie

by -
12

„În întreaga lume, inteligența depinde de context.”

Geniul din noi David Adam

Geniul din noi: sfârșitul inteligenței limitate și ce înseamnă asta pentru noi – David Adam – Editura Rao – recenzie

Geniul din noi

Titlul original: The Genius Within: The end of fixed intelligence and what it means for us all
Editura: Rao

Anul apariției: 2019

Traducere din limba engleză: Gabriel Stoian

Număr pagini: 281

Gen: Nonficțiune, Psihologie, Neuroștiință

   Spunem despre anumite persoane că sunt genii. Despre cutare că e foarte inteligent, despre altcineva, că este total lipsit de inteligență. „Deștept”, „prost”, două etichete ce atârnă greu sau mai bine zis, sunt greu de dezlipit.

„Etichetele asociate felului în care ne folosim sau nu creierul par să se păstreze multă vreme. Prost, sclipitor, iute, lent, deștept, nătărău, isteț, fraier, spiritual, greu de cap, șiret, idiot – cât de repede este fixat într-un tipar dinamismul performanțelor mintale! Cât de difícil este apoi să spargem acest șablon! Cât de puternică este tranziția de la descrierea oamenilor cu ajutorul unor adjective maleabile la substantive ce nu mai pot fi schimbate!”

   Dar ce înseamnă să fii inteligent? Unde apare demarcația „inteligent”-„non-inteligent”? Cine, ce, cum și în raport cu ce stabilește dacă o anume persoană este sau nu inteligentă? Cum îți dai seama dacă X este mai inteligent decât Y?

Pe de altă parte, este adevărat că IQ-ul nu acoperă întregul spectru al abilităților umane care ne ajută să stabilim dacă cineva este inteligent, și nici nu poate face asta. Sau să stabilim dacă cineva nu este inteligent. Unele dintre discuțiile cele mai aprinse și în contradictoriu privind IQ-ul se referă la modul în care el se aplică la capătul de jos al scării.”

   Citind cartea lui David Adams, ajungi la concluzia că inteligența e relativă, asta dacă nu știai deja. De-a lungul istoriei, oamenii de știință au inventat diverse metode de a măsura inteligența. Cu cât sunt mai multe teorii (și sunt destule), cu atât mai multe tipuri de inteligență există.

Nu voi detalia acum tipurile sau teoriile privind inteligența, autorul făcând acest lucru, printre altele.

  Alt aspect abordat de autor este posibilitatea de a ne îmbunătăți inteligența. Și altă întrebare apare: inteligența rămâne la fel toată viața sau poate fi îmbunătățită? Este determinată genetic sau influențată de mediu?

Toate determinările performanțelor umane sunt însoțite de o variabilitate naturală și sunt influențate de cât de mult am dormit, de ce am mâncat și băut, dacă funcționăm mai bine dimineața sau după-amiaza, de temperatura din cameră, de faptul că persoana de la pupitrul alăturat tușește sau se lovește ușor cu creionul între dinți și de numeroase alte surse de influență, atât la nivel conștient, cât și subconștient.”

Toate aceste aspecte le veți găsi detaliate în carte.

  „Geniul din noi” este o lectură potrivită atât pentru cei cu pregătire în domeniu, cât și pentru oricine vrea să afle mai multe despre subiect. În ciuda caracterului științific, stilul este unul accesibil oricui, autorul începându-și expunerea povestindu-ne lucruri din propria biografie; Adams încearcă să verifice modul în care aplicarea curentului electric asupra creierului influențează valoarea IQ-ului. Hotârât să meargă până în pânzele albe cu acest experiment, se înscrie la testul de admitere Mensa, o asociație din care fac parte persoane al căror IQ depășește un prag anume.

Dacă va reuși sau nu să demonstreze ceva, aflați din carte.

Noua abilitate nu este plantată sau încurajată. Este eliberată. Și experiența ne arată că există multe aptitudini și abilități diferite – tranziții de fază – care pot fi eliberate în creier. Trebuie doar să găsim calea corectă de a le da un mic impuls. Pentru că știm că dacă putem impulsiona creierul într-un anumit mod, reacția poate fi extraordinară.”

Despre autor:

  Dr. David Adam este autorul bestsellerului Sunday Times „The Man Who Couldn’t Stop”. A fost corespondent al ziarului The Guardian timp de 7 ani și lucrează ca redactor pentru revista Nature. A fost numit editorialistul anului de către Association of British Science Writers și a realizat reportaje în Antarctica, Arctica, China și Amazonia.

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

#literaturapetocuri #bookreview #recenziicarti #sociologie

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

12 COMMENTS

  1. Uite o carte pe care aș vrea să o citesc și eu. Mulțumesc pentru recomandare, Sorinache!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.