Pe măsură ce intensitatea atacurilor mele de panică devine tot mai mare şi mai mare, lumea care mă înconjoară devine tot mai mică.”

Girl Online de Zoe Sugg

Titlu original: Girl Online
Autor: Zoe Sugg
Editura: Epica
Număr pagini: 366
An publicaţie: 2015
Traducere din limba engleză de Adina Pintea

Doamne, cât mă bucur că am avut ocazia să citesc această carte! Ba chiar m-am plimbat şi pe vlogul Zoellei pentru a cunoaşte cât mai bine stilul ei, care BTW, este cuceritor.
Am pus cartea pe wishlist încă din momentul în care editura Epica i-a anunţat apariţia, iar când am primit coletul, deja mintea mea făcea un triplu-salt de fericire. Ca să descriu mai pe scurt sentimentul, a fost ceva de genul Yuppy-Doopy-Doop!
Penny este o adolescentă care se loveşte zilnic de problemele şi dilemele vârstei. Aspectul fizic, comportamentul, cercul de prieteni şi modalităţile de socializare sunt lucruri virale, iar uneori dorinţa de a fi perfecţi într-o lume imperfectă nu prea coincide cu realitatea care fără prea mare delicateţe, are grijă să ne onoreze cu un şut în posterior pentru a ne trezi din visare (Vă rog să apreciaţi faptul că mi-am dat silinţa să sune cât mai elegant cu putinţă). Ceea ce face din Penny o adolescentă specială este faptul că are curajul de a-şi recunoaşte stângăciile, de a vorbi deschis despre problemele care o macină şi de a-şi pune viaţa pe un blog. Pot afirma că multe dintre adolescentele zilelor noastre se pot regăsi în Penny, iar cartea poate fi un real ajutor în depăşirea problemelor vârstei.

Înainte de a vă introduce în povestire, ţin să precizez că această carte este ca o doză de cola de la frigider: rece, răcoritoare şi super-acidulată. Este o poveste de o prospeţime reconfortantă, o explozie de dinamism şi amuzament care vă va ţine în priză cuvânt cu cuvânt.
Mi-ar plăcea să ştiu că cineva, undeva, poate citi ce am eu de spus.”
Penny este o elevă de liceu cam neîndemânatică ceea ce o face să fie puţin cam retrasă. La numeroasele ei stângăcii se mai adaugă şi nişte atacuri de panică pe care le-a căpătat în urma unui accident rutier şi nişte crize de anxietate specifice vârstei. Cu toate acestea, Pen este o fire sociabilă atunci când se simte în largul ei, are o familie unită şi înţelegătoare, un prieten care îi este aproape şi o pasiune aparte pentru fotografii.
Dorind să se deschidă şi să primească sfaturi de la alte persoane de vârsta ei care să nu o judece, Penny îşi face un blog unde poate fi ea însăşi, unde poate discuta liber despre ceea ce o frământă, unde nu este nevoie să poarte o mască. – „Eu sunt un accident în carne şi oase, simt nevoia să adaug. Nici măcar nu pot să mă înfurii fără să se întâmple ceva obsedant de jenant.”
Bineînţeles că blogul este anonim, iar fata ajunge să aibă o mulţime de prieteni virtuali care o susţin şi o încurajează, ceea ce în viaţa reală nu prea se întâmplă.

„Dacă vreodată cei de la Cartea Recordurilor au de gând să includă un material despre Cea Mai Îngrozitoare Noapte Petrecută cu Prietena, trebuie să ia legătura cu mine. Vorbesc serios.”


După ce realizează că cea mai bună prietenă nu-i mai este de fapt prietenă, Penny se hotărăşte să renunţe să mai peticească relaţia cu aceasta. Discuţia cu tatăl ei o face să înţeleagă că inevitabil, oamenii se schimbă, iar relaţiile se răcesc fără ca cineva anume să fie vinovat. Şi de data aceasta prietenii virtuali îi sunt alături, iar blogul recent început devine o oază de relaxare şi un loc unde se simte înţeleasă.

Pe măsură ce intensitatea atacurilor mele de panică devine tot mai mare şi mai mare, lumea care mă înconjoară devine tot mai mică.”


După o gafă demnă de Cartea Recordurilor (gafă pe care o veţi descoperi singuri şi sper că vă veţi amuza la fel de mult ca mine) Penny simte că nu mai poate ieşi în societate ceea ce îi declanşează un alt atac de panică. De data aceasta, parinţii fetei află de problemă şi decid să îi fie alături şi să o ajute luând-o cu ei la New York de Crăciun.
Călătoria cu avionul reprezintă pentru Penny un moment important deoarece echivalează cu înfruntarea fricii. Atât părinţii cât şi Elliot (singurul prieten loial al fetei) îi sunt alături, iar pe mine m-a impresionat maxim felul în care Elliot încearcă să o ajute pe Pen să depăşească momentul. Cred că în adolescenţă aş fi avut nevoie de multe ori de un astfel de prieten care să îmi ridice moralul. În această privinţă, cu toate problemele ei, Pennz se poate considera o fată norocoasă.
„ Există anumite persoane de care te îndrăgosteşti fără să clipeşti din secunda în care le vezi.”
New York-ul se dovedeşte a fi mult mai spectaculos şi mai impunător decât credea tânăra britanică, dar pregătirile pentru nunta organizată de mama ei o ţin deocamdată pe loc, în hotel.
Personal, nu pot vedea New York-ul ca pe un oraş magic al iubirii, dar se pare că pentru Penny s-a transformat în aşa ceva. Asumându-şi cu seriozitate rolul de fotograf, fata dă peste un băiat cântând la chitară. Momentul i se pare demn de imortalizat şi în acea clipă, odată cu click-ul aparatului foto, se declanşează magia (sau cel puţin aşa mi s-a părut mie).

Noah se dovedeşte a fi nu doar super-drăguţ, ci şi un băiat deschis cu care Penny se simte pe aceeaşi lungime de undă. O scurtă plimbare prin Brooklyn îi apropie pe cei doi şi pentru prima oară, Penny simte că poate fi ea însăşi, că poate spune ceea ce gândeşte şi ce simte fără teama de a fi ridiculizată sau judecată. Noah o înţelege într-un mod special, este alături de ea, îşi împărtăşesc unul altuia gânduri, idei, amintiri, sentimente. Nu este de mirare că se naşte o dulce poveste de dragoste, iar fata este convinsă că şi-a găsit sufletul pereche.
Numai că orice relaţie are o intrigă, iar Noah ascunde un secret. În ce măsură acest secret va afecta relaţia abia începută, veţi afla cu siguranţă din paginile cărţii. Deasemenea, din povestirea Zoellei veţi afla şi cum să treceţi peste momentele penibile cu capul sus, cât de important este ajutorul familiei sau cât valorează un prieten loial. Cartea evidenţiază într-o mare măsură şi importanţa încrederii în sine, stabilirea unor principii de viaţă şi puterea vindecătoare a iubirii care reuşeşte să atenueze toate animozităţile vieţii.
Citind această carte mi s-a părut că am reuşit să călătoresc înapoi în timp. M-am amuzat, m-am distrat, m-am delectat cu un spectacol adolescentin şi … SFÂRŞIT … s-a terminat cartea. What???? Nu cred că am detestat vreodată mai mult cuvantul „sfârşit”.
Cartea asta mi-a transformat ziua de sâmbătă într-una fabuloasă. Nu-mi amintesc o carte care să mă fi amuzat la fel de mult. Are o multitudine de replici funny care provoacă hohote de râs. În plus, stângăciile lui Penny sunt de-a dreptul comice şi adorabile în acelaşi timp. Nu pot să fac bilanţul la de câte ori am exclamat „Dumnezeule!”. Regret faptul că am citit cartea atât de rapid. Mi-ar fi plăcut ca romanul Zoellei să fi avut măcar 700 de pagini.
MI-A PLĂCUT! MI-A PLĂCUT! MI-A PLĂCUT! O să am grijă să pun cartea undeva la îndemână şi să o recitesc de fiecare dată când o să simt nevoia unei doze de umor pronunţat. Şi da, este o ficţiune pentru adolescenţi, dar în acelaşi timp poate fi gustată cu uşurinţă de orice adult. Recomand cartea şi merită mai mult de 5 steluţe. Pot să dau 10???

CITATE:
Pun pariu că în toată Istoria Întâlnirilor, nicio fată nu i-a spus băiatului care tocmai i-a dat întâlnire că are purici.”
„ … simt că tot cerul cade pe mine şi că îi port greutatea pe umeri.”
„Până şi la New York sunt o ruşine. Sunt o ruşine internaţională iminentă.”
„Din nu ştiu ce motiv bizar, nu simt să mă macine vreun sentiment de jenă. Noah are ceva ce mă face să mă simt în siguranţă.”
„-Ai prefera să rămâi acasă? Tata mă priveşte ridicând din sprâncene.
Mă rog la Dumnezeul Părinţilor Creduli pentru un miracol.”
„- Penny, te plac atât de mult încât cred că, de fapt, te iubesc.
– Şi eu te plac atât de mult încât cred că, de fapt, te iubesc.”

editura Epica

Cartea Girl Online de Zoe Sugg este oferită pentru recenzie de editura Epica. Cartea poate fi comanda de pe Editura Epica. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale editurii urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Maryliyn

10 COMMENTS

  1. Mara, ai un stil aparte de a prezenta volumele! Mi-a plăcut fără doar şi poate. Chiar voiam să îmi cumpăr această carte, dar nu ştiam dacă are să merite. Sunt hotărâtă să o citesc!!! locco_smiley_37

  2. Foarte frumoasa recenzia ta, Mara, reusesti sa transmiti placerea pe care ai avut-o citind cartea, felicitari! locco_smiley_10

  3. Cartea este intr-adevar una speciala si cu siguranta reuseste sa anuleze rutina, stresul si orice gand negativ. Va multumesc k v-ati facut timp pt a-mi citi recenzia. Multi pupici!

  4. Felicitari pentru recenzie! Mi-ai transmis placerea pe care ai simtit-o citind cartea si m-ai convins si pe mine ca merita sa o citesc!

  5. Doamne, imi doream sa nu se mai termine recenzia :))) Mara… este superba! Se vede efortul depus si placerea cu care ai scris.. Chiar se vede ca ti-a placut . 🙂 Si daca tie ti-a placut, si se observa si din recenzie asta, iar pe mine m-a lasat masca, sunt sigura ca vreau sa o citesc si eu 😀 Multumesc pentru ocazia de a citit ceva minunat! 🙂

  6. Da, o carte cu adevarat perfecta! Pana si coperta este pe gustul meu. Atat de colorata si atat de vesela! Povestea m-a fascinat, iar personajele sunt atat de bine conturate, parca ar prinde viata! 🙂 Editura Epica reuseste mereu sa ma binedispună. 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.